Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România iese din izolare pe la Paștele Cailor - Starea de urgență se prelungește cu o lună

Ziarul de Vrancea
5 apr 2020 819 vizualizări

Starea urgență, decretată inițial până pe 15 aprilie, va fi prelungită cu încă o lună n

Președintele Klaus Iohannis a declarat ieri, după întâlnirea cu premierul și cu mai mulți miniștri, că va fi necesară prelungirea stării de urgență cu încă o lună, iar decretul va fi emis la începutul săptămânii viitoare. El a spus că, în comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate de coronavirus nu a fost așa de mare ca în alte țări, lucru care vine din faptul că România a luat din timp măsuri foarte ferme, dar ”nu este momentul să ne relaxăm”, pentru că nu suntem la vârful epidemiei. Iohannis a precizat că, împreună cu membrii Guvernului, a dorit să tragă primele concluzii legate de modul în care au fost puse în practică măsurile luate până acum, fiind evaluat impactul și cum trebuie conduse lucrurile în următoarele săptămâni. ”În comparație cu alte țări, creșterea numărului de persoane afectate nu a fost așa mare, ca în țări unde avem mulți români - Italia, Spania. Noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Trebuie să vă avertizez: Nu este momentul să ne relaxăm. Nu este momentul să nu mai respectăm indicațiile autorităților”, a afirmat președintele.

29 de români aflați în străinătate au murit

Încă 193 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus, bilanțul îmbolnăvirilor ridicându-se la 4.057, conform datelor anunțate luni la prânz de autorități. Cele mai multe cazuri sunt în Suceava - 1.228, urmată de București - 566. Au fost înregistrate 157 de decese, iar 179 de pacienți sunt la ATI, iar 406 persoane au fost vindecate și externate. ”Până astăzi, 6 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.057 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 406 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 157 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19, internate în spitale din Dolj, București, Iași, Suceava, Arad, Bacău, Timiș, Cluj, Neamț, Hunedoara, Constanța, Satu Mare, Sibiu, Ialomița, Bistrița-Năsăud, Covasna, Dâmbovița, Vrancea, Galați, Caraș-Severin, Mureș, Giurgiu, Bihor și Mehedinți, au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 193 de noi cazuri de îmbolnăvire”, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică. Județe cu peste 100 de persoane diagnosticate cu coronavirus sunt: Timiș - 181, Neamț - 160, Brașov - 138, Hunedoara - 138, Arad - 157, Galați - 119, Cluj - 114. Județul Harghita are cele mai puține cazuri, respectiv 3. La ATI sunt internați 179 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 23.849 de persoane. Alte 106.463 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 40.987 de teste.

În ceea ce privește situația cetățenilor români aflați în alte state, potrivit informațiilor obținute de misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate, până în prezent, 627 cetățeni români au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 400 în Italia, 189 în Spania, 15 în Franța, 8 în Germania, 6 în Marea Britanie, 2 în Namibia, 2 în Indonezia și câte unul în Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Belgia și SUA. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 29 de cetățeni români aflați în străinătate, 9 în Italia, 7 în Franța, 6 în Marea Britanie, 6 în Spania și unul în Germania, au decedat. Prin structurile abilitate ale M.A.I. au fost întocmite, până în prezent, 315 dosare penale, pentru zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută și pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal. Polițiștii și jandarmii au depistat, în ultimele de 24 de ore, 9.449 de persoane care nu au respectat măsura privind restricționarea circulației. Acestora le-au fost aplicate sancțiuni contravenționale, în valoare de 21.730.979 de lei.

Sindicaliști: În ritmul actual, în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate

Federația ”Solidaritatea Sanitară” afirmă că sunt confirmați cu COVID-19 734 de salariați din sănătate și susține că, dacă se va menține ritmul actual de îmbolnăvire, în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate. ”În data de 05 aprilie 2020 erau confirmați  pozitiv SARS-CoV-2 un număr de 734 salariați din sănătate. 19% din totalul celor infectați sunt salariați din sănătate. Ritmul în care a crescut zilnic, în medie, numărul salariaților din sănătate infectați SARS-CoV-2 în ultima săptămână a fost de 22,7% (22,7% în plus față de ziua anterioară/zi; în data de 30 martie erau 215 salariați infectați). Dacă se va menține acest ritm atunci în 30 de zile vor fi infectați toți salariații din sănătate. Având în vedere utilizarea inadecvată a testării, respectiv absența testării tuturor salariaților, estimăm că numărul real al salariaților infectați ar putea fi cu un ordin de mărime mai mare”, a anunțat Federația ”Solidaritatea Sanitară” într-un comunicat. Sindicaliștii acuză Guvernul că nu a luat niciuna dintre măsurile pe care le-au solicitat, motiv pentru care scăderea resurselor este mai mare decât cea estimată.

Călugărul anchetat pentru agresiune sexuală, apărat de starețul mănăstirii

Filmarea apărută în spațiul public care arată cum un călugărul se întinde în pat și îl ia în brațe pe tânărul aflat în carantină în centrul social „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț este respinsă de starețul mănăstirii, care îl acuză pe tânăr de provocare. Astfel, starețul mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că tânărul ar fi un șantajist care „l-a provocat pe părintele”. Declarația acestuia a reușit să stârnească valuri de indignare atât în mediul clerical, care a catalogat-o ca fiind total nepotrivită, cât și în rândul credincioșilor care se așteptau la o delimitare vehementă față de un astfel de comportament. Astfel, starețul Mănăstirii Neamț, Benedict Sauciuc, susține că ar fi vorba despre un șantaj al tânărului pe motivul că vrea să fie transferat de la Centrul „Sfântul Paisie” la Piatra Neamț. „Vrea să plece de aici, să fie transferat, iar pe motivul ăsta l-a provocat pe părinte” a spus starețul Mănăstirii Neamț, potrivit Libertatea și publicației locale Stiri Piatra Neamt. Poziția pe care s-a clasat starețul față de acest caz este diametral opusă față de cea a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, care s-a delimitat imediat de apucăturile călugărului acuzat de agresiune. Motiv pentru care a început o anchetă care într-un final ar putea să-l excludă din monahism pe cel vizat. Preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a avut o poziție categorică într-o declarație pentru stirineamt.ro: „Cel din filmare pare a fi, într-adevăr, un ieromonah, drept pentru care s-a dispus în regim de urgență o anchetă pe linie bisericească. Bineînțeles, pe perioada cercetărilor, într-o astfel de situație, nu mai are dreptul să slujească. Dacă înregistrarea se dovedește a fi reală, ieromonahul va fi caterisit și exclus din monahism. În orice caz, cel ce apare în filmare trebuie să intre el însuși într-o serioasă carantină duhovnicească”. În paralel, și polițiștii IPJ Neamț fac o anchetă în urma apelului făcut la 112 de tânărul de 26 de ani care a susține că a fost agresat. În Centrul Social Cultural „Sfântul Paisie” al Mănăstirii Neamț sunt cazate aproximativ 50 de persoane venite din străinătate. Starețul Benedict deține această funcție din 1997. Tot de atunci, acesta poartă și titulatura de „arhimandrit”, care potrivit normelor ortodoxe, l-ar putea califica oricând să ajungă episcop. Sesizarea în acest caz a fost făcută la 112 în după-amiaza zilei de sâmbătă, când un tânăr a declarat că un călugăr al mănăstirii a venit în mod repetat în camera unde este carantinat, se întinde în pat lângă el și îl agresează sexual. În sprijinul celor spune, tânărul a prezentat și o filmare făcută cu telefonul mobil în care se vede cum călugărul se întinde în pat lângă el și îl ia în brațe. Călugărul a fost transferat în carantină pentru că a intrat în contact cu o persoană carantinată, dar nu a fost amendat pentru că nu există o prevedere în acest sens.

Temperaturi mai ridicate față normalul perioadei

Meteorologii au emis, ieri, prognoza pentru perioada 6 -19 aprilie și anunță temperaturi mai ridicate de normalul perioadei, în mai multe regiuni. De asemenea, meteorologii anunță cantități reduse de precipitații, acestea fiind posibile mai ales în a doua parte a intervalului.

În Moldova, în primele trei zile ale intervalului prognozat, vremea va fi rece în timpul nopților și dimineților, cu o medie a temperaturilor minime în jur de 0 grade și maxime în creștere ușoară spre 16 grade. Ulterior, vremea va deveni ușor mai caldă decât în mod obișnuit pentru această perioadă astfel încât pe 12 și 13 aprilie, când se vor înregistra valorile termice cele mai ridicate, maximele vor fi, în medie, în jurul a 21 de grade și minimele vor ajunge la o medie de 6...7 grade. După această dată, se estimează o revenire a temperaturii spre valori normale, cu media temperaturilor maxime în jurul a 16 grade, iar a minimelor de 4...5 grade. Pe parcursul celor două săptămâni, regimul pluviometric va fi deficitar, iar probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi mai ridicată în intervalul 13-17 aprilie.

Cadavru carbonizat descoperit într-un tren care a luat foc

Cadavrul carbonizat al unei persoane a fost găsit, în noaptea de duminică spre luni, în vagonul unui tren care a luat foc pe linia de cale ferată dintre Augustin și Racoș, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov. Conform sursei citate, inițial, pompierii chemați să stingă incendiul au fost informați că în trenul respectiv nu sunt călători. Ulterior, la stingerea incendiului, în vagonul cuprins de flăcări a fost găsit cadavrul unei persoane. "Din declarațiile conductorului, acesta nu știa de prezența respectivei persoane în tren", au precizat reprezentanții ISU Brașov. Trenul era compus dintr-o locomotivă și două vagoane.

Fostul polițist care a infectat zeci de medici a fost externat

Fostul angajat al Ministerului de Interne, aflat în centrul unui scandal public după ce a mințit că a fost plecat din țară și a infectat zeci de cadre medicale și pacienți la Spitalul Gerota, a fost externat, au precizat surse din MAI pentru site-ul G4Media.ro. El era internat la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală. Ultimul test făcut bărbatului a ieșit negativ, iar acum se află în izolare la domiciliu pentru cel puțin 14 zile, conform acelorași surse. În acest caz, Parchetul General a deschis și un dosar penal in rem,adică doar pentru acuzația de zădărnicire a combaterii bolilor, după ce bărbatul a infectat zeci de cadre medicale și a intrat în contact cu peste 120 de persoane. Fostul ofițer MAI se întorsese pe data de 26 februarie din Israel, s-a simțit rău, a mers la Spitalul “Dimitrie Gerota”, însă acolo a mințit și a spus că nu a fost plecat din țară. Cazul acestuia a dus la carantinarea primului spital din țară. Între timp, unitatea medicală a ieșit din carantină, iar activitatea medicală începe să revină la normal.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.