Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Raportul pe justiție: Cu Dragnea, mai rău ca în Bulgaria

Ziarul de Vrancea
21 oct 2019 1398 vizualizări

Comisia Europeană critică în termeni duri “involuția” din sistemul de justiție din România în ultimul an n potrivit raportului, o ușoară îmbunătățire a situației s-a constatat din luna iunie, perioadă care se suprapune cu încarcerarea lui Dragnea n documentul acuză înființarea Secției Speciale și oferă ca exemplu cazul Kovesi n Bulgaria, la un pas să scape de MCV

Comisia Europeană menține Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pentru România, precizând că, de la ultimul raport, din noiembrie 2018, a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți. De asemenea, evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie, arată raportul. “Comisia regretă faptul că România nu a pus în aplicare recomandările suplimentare formulate în noiembrie 2018, care erau în deplină concordanță cu pozițiile exprimate de celelalte instituții în această privință”, se arată într-un comunicat al CE.

Raportul MCV publicat ieri face un bilanț al evoluției situației din luna noiembrie 2018 până în prezent. “În raport se constată că, în perioada care s-a scurs de la ultimul raport, Comisia a trebuit să își exprime în mai multe rânduri preocupările legate de statul de drept în contextul dialogului purtat cu autoritățile române cu privire la evoluția situației în materie de reformă a sistemului judiciar și de luptă împotriva corupției. De fiecare dată, Comisia a constatat o involuție față de progresele înregistrate în anii precedenți, situație care constituie o sursă de preocupare majoră”, afirmă CE. Potrivit Comisiei Europene, evoluția situației în primele luni ale anului 2019 a constituit o sursă de preocupare majoră pentru Comisie. “Prin urmare, în mai 2019 Comisia a trebuit să informeze autoritățile române că, dacă nu fac îmbunătățirile necesare sau dacă adoptă noi măsuri negative, Comisia va lua măsuri în temeiul Cadrului UE pentru consolidarea statului de drept, care depășește parametrii evaluați în cadrul MCV. Comisia a salutat faptul că, în iunie, guvernul român și-a exprimat dorința de a-și reconsidera abordarea”.

Secția specială, instrument de presiune politică

Funcționarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților a confirmat temerile exprimate atât în România, cât și în exterior că ar putea fi utilizată ca instrument de presiune politică, se mai arată în raportul MCV.  De asemenea, susțin experții Comisiei Europene, au existat mai multe situații în care Secția specială a intervenit pentru a schimba cursul anchetelor penale într-un mod care ridică îndoieli serioase cu privire la obiectivitatea sa. Un caz concret menționat este cel al fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, căreia i s-a deschis dosar penal când candida pentru șefia parchetului european. „Un exemplu elocvent îl constituie deschiderea unui dosar penal împotriva fostei procuroare-șef a DNA, care candida și pentru funcția de procuror european. Faptul că momentul deschiderii dosarului penal a coincis cu data convocării la audierile pentru funcția respectivă a părut să indice intenția de a împiedica această candidatură, iar o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție a calificat drept ilegale măsurile preventive aplicate”, se arată în raport. Un alt exemplu este cel al deciziei Secției speciale de a deschide un dosar penal fostului prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timermans, deși secția nu avea competență. Ancheta îl viza și pe procurorul general de la acea dată, Augustin Lazăr. De asemenea, Comisia critică acțiunile Secției speciale care a inițiat anchete împotriva judecătorilor și a procurorilor care s-au opus modificărilor actuale ale sistemului judiciar, precum și modificările bruște ale abordării adoptate în cauzele aflate pe rolul instanțelor, de exemplu retragerea căilor de atac introduse anterior de DNA în dosarele de corupție la nivel înalt.

„Numirile în funcțiile de conducere din Secția specială au stârnit, la rândul lor, polemici. Pe fondul acestora, numeroase voci din România au cerut desființarea Secției speciale”, se arată în raportul MCV.

Pe de altă parte, Comisia Europeană afirmă că progresele înregistrate de Bulgaria sunt suficiente pentru a considera îndeplinite angajamentele asumate în momentul aderării la UE. Decizia finală privind ridicarea MCV va fi luată după consultarea Consiliului UE și a PE.

Între timp, în Parlament

Deputații PSD au respins, ieri, proiectul USR care prevedea desființarea secției speciale. Cu 12 voturi (PSD) pentru și 10 împotrivă (PNL, USR) proiectul USR a primit raport de respingere. Deputații UDMR și PRO România au absentat. Florin Iordache a vorbit despre necesitatea menținerii secției speciale invocând presiunile pe care DNA le-ar fi făcut asupra judecătorilor și procurorilor. “Ultimul raport al CSM a demonstrat presiunea la care sunt supuși judecătorii. Presiunea care a existat asupra procurorilor si judecătorilor se făcea chiar de DNA. Noi considerăm că este un lucru bun și trebuie menținută”, a spus Iordache. El a fost contrazis câteva ore mai târziu de raportul Comisiei Europene.

Negocieri pentru Guvernul Orban: Înțelegeri contradictorii

n Tăriceanu le-a smuls liberalilor promisiunea că legile justiției nu se vor modifica, decât eventual în Parlament, unde vechea gardă PSD-ALDE-UDMR-Pro-România are majoritate n Barna s-ar fi înțeles și el cu Orban, dar pe schimbarea legilor din justiție

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, spune că negocierile avute marți au decurs bine și au existat înțelegeri cu aproape fiecare formațiune politică participantă la consultări și crede că șansele de a reuși învestirea Guvernului sunt foarte mari.

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunțat, ieri, după discuțiile cu premierul desemnat, Ludovic Orban, că formațiunea va susține Guvernul propus de acesta, care trebuie să fie monocolor. El a spus că s-au finalizat discuțiile privind cele 12 condiții și cerințe pe care ALDE le-a formulat. “Pot să vă spun că am căzut de acord asupra tuturor”, a spus Tăriceanu. El a spus că este vorba de formula guvernului - monocolor, de zona economică, unde s-a convenit asupra necesității înființării unui fond de investiții care să finanțeze proiecte de interes major. ALDE a mai convenit cu PNL că reformele sau modificările în justiție nu vor fi făcute decât prin dezbatere în cadrul Parlamentului, nu prin ordonanțe de urgență. “Eu cred că Secția specială, având în vedere că ea a funcționat, ca atare, în subordinea DNA, funcționează mai bine acum sub autoritatea Consiliului Superior al Magistraturii, care este garantul independenței justiției. Și această Secție trebuie să fie independentă și nu mai trebuie să fie folosită ca un mijloc de șantaj și de presiune asupra magistraților”, a afirmat Tăriceanu.

Tomac s-a supărat

În schimb, președintele PMP, Eugen Tomac, a acuzat că liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, președintele UDMR, Kelemen Hunor, și liderul Pro România, Victor Ponta, au decis în numele lui Orban ca PMP să nu participe la această guvernare. Tomac a precizat că trebuie să consulte partidul pentru a vedea cum vor vota parlamentarii la învestirea Guvernului. “Am înțeles că nu vrea să dea o ordonanță de urgență cu privire la alegerea primarului în două tururi, pentru noi era un subiect extrem de important, dar faptul că Tăriceanu, care a stat și l-a ținut de braț trei ani de zile pe Dragnea, faptul că Hunor, care a stat în aceeași împrejurare, de Ponta știm foarte bine care sunt convingerile, reușesc să îi traseze PNL-ului agenda este problema dumnealor, eu am obligația să merg către partid”, a afirmat Tomac. El spune că anterior Orban a promis celor de la PMP că vor face parte din guvern, împreună cu PNL.

Barna: Urmează să vedem și lista miniștrilor

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, ieri, că probabil spre finalul săptămânii, după ce va vedea lista membrilor Guvernului, va lua “o decizie finală de susținere a învestiturii acestui guvern”.  “Am ajuns la un acord, a avut loc o strângere de mână, bineînțeles urmând să vedem și lista miniștrilor”, a spus Barna, menționând că “suntem foarte aproape de această susținere”. “Prioritățile pe care noi le-am menționat în acest acord politic vizează recursul compensatoriu, desființarea Secției speciale și renunțarea la pensionarea anticipată a magistraților și bineînțeles inițiativa Fără penali, cu o completare privind și inițiativa comună rezultată din referendum”, a declarat Barna, după discuțiile cu reprezentanții PNL. El a menționat că sunt patru prevederi privind legislația electorală incluse în acordul politic agreat marți după-amiază, fiind vorba de votul în două tururi la alegerile primarilor și președinților de consilii județene, reducerea numărului de semnături la un prag rezonabil pentru toate tipurile de alegeri, corecta reprezentare a Diasporei, scurtarea termenelor de organizare a alegerilor anticipate.

Kelemen: Sunt șanse serioase ca să treacă acest guvern

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că șansele ca Guvernul propus de Ludovic Orban să treacă de votul Parlamentului sunt “serioase, bune”, dar trebuie văzute programul de guvernare și lista miniștrilor. El a afirmat că de la viitorul Guvern se așteaptă să nu își asume răspunderea și să nu dea ordonanțe de urgență în domenii precum justiție, sistemul electoral și administrație.

Lista aproape finală de miniștri

După negocierile cu partidele, premierul desemnat va depune la Parlament lista miniștrilor și programul de guvernare, un vot de învestitură fiind estimat de liberali săptămâna viitoare. Față de săptămâna trecută, în planurile PNL a reintrat Ministerul Tineretului și Sporturilor, pe care inițial liberalii îl voiau desființat, lucru ce ar urma însă să se întâmple cu Ministerul pentru Relația cu Parlamentul, portivit unor surse citate de HotNews.ro. În privința numelor, au intervenit și aici câteva schimbări.

Lista ministerelor și a miniștrilor discutată în prezent:

1. Ministerul Afacerilor Externe (se comasează Ministerul Afacerilor Europene și cel al Românilor de pretutindeni) - Bogdan Aurescu

2. Ministerul Afacerilor Interne - Laurențiu Leoreanu

3. Ministerul Apărării Naționale - Nicolae Ciucă

4. Ministerul Finanțelor - Florin Cîțu

5. Ministerul Economiei (se comasează Ministerul Energiei, al Mediului de afaceri și Turismul) - Virgil Popescu

6. Ministerul Dezvoltării - Raluca Turcan

7. Ministerul Justiției - Cătălin Predoiu

8. Ministerul Agriculturii - Adrian Oros

9. Ministerul Muncii - Violeta Alexandru

10. Ministerul Mediului (se comasează Ministerul Apelor și Pădurilor) - Costel Alexe

11. Ministerul Educației (se comasează Ministerul Cercetării) - Monica Anisie

12. Ministerul Fondurilor Europene - un independent

13. Ministerul Tineretului și Sportului - Sorin Moldovan

14. Ministerul Transporturilor (se comasează Ministerul Comunicațiilor) - Lucian Bode

15. Ministerul Culturii - Liviu Brătescu

16. Ministerul Sănătății - Horațiu Suciu

Fostul șef al CFR, audiat la DNA

Presat de Cuc să semneze un contract “să nu-și asume rezultatele muncii noastre”

Constantin Axinia, fost director al CFR SA, a afirmat ieri că ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc, i-ar fi spus că trebuie semnat contractul privind modernizarea căii ferate dintre Brașov și Sighișoara pentru ca viitorul guvern “să nu-și asume rezultatele muncii noastre”. Constantin Axinia s-a prezentat la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în legătură cu schimbarea sa din funcție, după ce ar fi refuzat să semneze un contract de modernizare a căii ferate. “Domnul ministru (Răzvan Cuc - n.r.) mi-a zis să semnăm contractul și i-am zis că nu sunt îndeplinite condițiile de semnare a contractului Railworks. Dumnealui a zis că, fiind după moțiunea de cenzură și venind celălalt guvern, să nu-și asume rezultatele muncii noastre celălalt guvern și trebuie semnat”, a spus Axinia la ieșirea din sediul DNA.

Procurorii anticorupție au deschis dosar penal in rem pentru abuz în serviciu, șantaj și primire de foloase necuvenite, în cazul demiterii fostului șef al CFR SA, au declarat ieri surse judiciare pentru G4Media.ro. În acest dosar ar urma să fie audiat vineri și ministrul demis al Transporturilor, Răzvan Cuc.

Un german pe cale de a fi concediat s-a sinucis într-un hotel din Timișoara

Un cetățean german de 55 de ani a fost găsit mort într-un hotel din Timișoara, chiar de șeful său, care urma să îl concedieze. Cei doi au avut, luni seara, o discuție mai aprinsă, iar ulterior cetățeanul german s-a sinucis în baia camerei unde locuia. Potrivit polițiștilor, cetățeanul german lucra la o firmă din Timișoara și luni seara a avut un conflict cu șeful său. Ieri, șeful l-a căutat pe cetățeanul german pentru a-l anunța că urmează să îl concedieze, însă acesta era de negăsit. Bărbatul s-a deplasat la hotelul din Timișoara unde locuia cetățeanul german și cu ajutorul angajaților hotelului a reușit să deschidă ușa camerei unde acesta era cazat. Cetățeanul german era mort, în baie, cu venele tăiate, sub duș. Polițiștii au fost chemați la fața locului și au găsit un bilet de adio lăsat de bărbat, în limba germană, în care lăsa să se înțeleagă că motivul gestului său este acela că urma să rămână fără locul de muncă.

Camera Deputaților: Personal silvic va fi dotat cu arme letale

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a adoptat, ieri, un amendament la legea privind statutul personalului silvic prin care le dă dreptul pădurarilor de a purta arme letale. Decizia vine în contextul în care, săptămâna trecută, un pădurar din Maramureș a fost ucis de hoții de lemne. În prezent pădurarii au doar armament neletal în dotare, conform unor modificări efectuate în trecut de către Guvern.

O altă modificare a legii prevede ca personalul silvic pensionat la vârsta standard beneficiază de o gratificație egală cu minimum 5 salarii brute pe ultima lună de activitate, suportată de angajator.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului plenului Camerei Deputaților care este și forul decizional în acest caz.

Sindicaliști din educație: 20.000 de profesori, concediați

Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași, care numără câteva mii de membri, afirmă, într-un comunicat de presă transmis ieri, că aprobarea în Senat a unei inițiative a senatorului PSD Liviu Marian Pop va duce la concedieri masive în domeniul educației. “Senatul României a aprobat cu unanimitate de voturi modificarea art. 66 din Legea Educației Naționale. Astfel, vor fi prevăzute în medie 20 de ore în învățământul primar, 25 de ore în învățământul gimnazial și 30 de ore pe săptămână la învățământul liceal. Au fost tăiate cinci ore din planurile cadru la învățământul gimnazial și liceal”, arată liderii USLIP Iași. Proiectul fusese retrimis spre analizare către Parlament de către Administrația Prezidențială în 3 ianuarie 2018, unul dintre motive referindu-se la necesitatea realizării unei evaluări a impactului asupra resursei umane din educație. “În urma evaluărilor pe care le-am făcut, dacă această modificare va fi transpusă în Legea Educației Naționale, vom vorbi de reduceri de aproximativ 15.000 - 20.000 norme. Nu putem evalua beneficiul elevilor, în lipsa unui studiu de impact, dar avem certitudinea unor disponibilizări masive în învățământul preuniversitar din România. De asemenea, nu putem înțelege cum inițiatorul acestui proiect, domnul senator Liviu Marian Pop - profesor în învățământul preuniversitar, poate face din această inițiativă un titlu de glorie, în momentul în care 15.000 - 20.000 de colegi ai domniei sale riscă să fie dați afară”, se arată în comunicatul USLIP Iași. Sindicaliștii ieșeni mai precizează că așteaptă ca noul guvern să corecteze această modificare, care “afectează profilul de formare, conținuturile educaționale, modalitățile de predare-învățare și evaluare, încadrarea cu personal, modificarea planurilor cadru, a programelor școlare și a manualelor școlare”.

Bercea Mondialul, condamnat la închisoare pentru tentativă de omor

Sandu Anghel, cunoscut drept Bercea Mondialul, a fost condamnat luni, pe fond, de Tribunalul Olt, la o pedeapsă cu închisoarea de 13 ani și 272 de zile, într-un dosar de tentativă la omor săvârșită în anul 2009 împotriva unui fost viceprimar al municipiului Slatina, Valeriu Matei. Sentința pronunțată pe 21 octombrie de Tribunalul Olt poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicarea minutei. În aceași cauză a fost condamnat la închisoare cu executare și fiul lui Sandu Anghel, Laurențiu Anghel. Acesta a fost condamnat la 9 ani și 6 luni închisoare.

Fapta s-a produs pe 22 ianuarie 2009, în Slatina, când Valeriu Matei a fost lovit de Bercea cu un cuțit, pe fondul unui conflict spontan generat de neînțelegeri asupra unui teren. În același context, Valeriu Matei, precum și un alt bărbat care îl însoțea, au fost loviți de Laurențiu Anghel cu un autoturism. Sandu Anghel a fost eliberat din penitenciar în luna februarie anul acesta, el executând o condamnare de 8 ani și 9 luni pentru că și-a înjunghiat un nepot, iar Laurențiu Anghel a fost în detenție pentru complicitate la tâlhărie.

Preot, sancționat după ce a cerut bani unei famili sărace pentru înmormântare

Un preot din comuna vasluiană Laza a fost sancționat de reprezentanții Episcopiei Hușilor, după ce rudele unei persoane decedate au reclamat faptul că acesta a solicitat suma de 1.100 de lei pentru a oficia slujba de înmormântare, pentru lumânări și pentru un loc de veci. Enoriașii susțin că i-au transmis preotului faptul că suma este prea mare și că nu au de unde să o achite, dar în final au plătit banii pentru a-și putea înmormânta tatăl, conform rânduielilor bisericești. “Este foarte regretabilă situația și vă asigurăm că Episcopia Hușilor tratează cu maximă responsabilitate astfel de cazuri. Preotul respectiv a fost sancționat și i s-a pus în vedere să nu mai creeze astfel de situații”, a declarat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Hușilor, preotul Cosmin Gubernat. Preotul Andrei Crețu s-a mai aflat în atenția superiorilor în cursul anului trecut, când a fost acuzat că și-a amplasat stupina în cimitirul bisericii la care ține slujbe.

Mai mulți localnici din comună s-au plâns de faptul că nu pot merge să aprindă lumânări pentru persoanele decedate îngropate în cimitir, din cauza faptului că sunt atacați de albine, dar la Protopopiatul Vaslui nu au fost înregistrate reclamații oficiale în acest sens. Cu toate acestea, preotul a fost îndemnat de conducerea Protopopiatului Vaslui să găsească un alt loc în care să-și mute stupii.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.