Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Rafila: Nu putem discuta despre epidemie de gripă în România

Ziarul de Vrancea
26 ian 2020 1370 vizualizări

Până în prezent au fost înregistrate cu 20 la sută mai puține cazuri decât în perioada similară a anului trecut, spune președintele Societății Române de Microbiologie n un tânăr din Bacău, întors din China și suspect de coronavirus, a fost transferat la București pentru analize

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că în țara noastră nu se poate discuta de epidemie de gripă, dar că există intensificări ale circulației virusului gripal în câteva zone, respectiv București și Brașov. El a precizat că până în prezent au fost înregistrate cu 20 la sută mai puține cazuri decât în perioada similară a anului trecut. “Circulația virusului gripal este moderată, nu putem discuta despre epidemie de gripă, nu există epidemie de gripă, există intensificări ale circulației virusului gripal în câteva zone, București, Brașov, de exemplu, dar dacă comparăm cu cifrele înregistrate în aceeași perioadă a anului trecut sunt cu circa 20 la sută mai puține cazuri decât în perioada similară”, a declarat Alexandru Rafila, ieri, într-o conferință de presă. El a afirmat că în următoarele săptămâni numărul cazurilor de viroză și de gripă va fi în creștere, lucru care nu este neașteptat, în conduțiile în care acoperirea vaccinală este mică, în raport cu recomandările OMS. “E un sezon gripal obișnuit până în momentul de față, nu există motive de îngrijorare suplimentară și mai ales în această perioadă în care cifrele sunt net inferioare față de cele din perioada similară a anului trecut”, a mai afirmat Alexandru Rafila.

În sezonul 2019 - 2020, în România s-au înregistrat patru decese provocate de gripă, numărul cazurilor fiind în creștere.

Suspiciune de coronavirus la Bacău

Un tânar de 24 de ani, care studiază în China și s-a întors la Bacău în urmă cu 8 zile este suspect de coronavirus, potrivit reprezentanților Spitalului de Urgență Bacău, citați de ziarul Deșteptarea. „Din ce date avem la acest moment, este vorba despre un tânăr, de 24 de ani, care studiază în China și care a venit în Bacău în urmă cu opt zile. A acuzat febră inclusiv în avion, dar ulterior nu a mai avut stare febrilă. În schimb a tușit, iar acum s-a prezentat la UPU cu dureri musculare, care pot fi și un efect secundar al acestei tuse. A fost introdus în camera de izolare, i se efectuează toate investigațiile necesare, s-a luat legătura și cu Institutul Matei Balș, așteptăm rezultatele”, a declarat Alin Năstasă, directorul Direcției de Sănătate Publică Bacău.

Medicii băcăuani au prelevat probe și le-au trimis la Institutul „Matei Balș“, potrivit Deșteptarea de Bacău.

Ulterior, tânărul a fost transferat în Capitală, la Instititul Matei Balș, pentru a fi testat.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat, ieri, în conferința de presă de la Ministerul Sănătății, că în următoarele ore vor sosi în România reactivi din Franța, iar începând de marți dimineață se poate identifica coronavirusul la „Matei Balș“ și ulterior și în celelalte centre din țară.

Streinu-Cercel: Riscul ca virusul din China să ajungă în România e substanțial redus

Managerul Institutului “Matei Balș“, Adrian Streinu-Cercel, a precizat ieri însă că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este extrem de redus. El a spus că Institutul are toate capabilitățile pentru a primi, diagnostica și trata potențialii pacienți. “Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară. China e mare, să faceți specificația că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctișor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanțial redus. Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienți. La Institutul „Matei Balș“ pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș“.

El a declarat că sunt informații oficiale că sunt 51 de persoane care s-au vindecat. Majoritatea s-au vindecat chiar dacă nu au fost diagnosticați, fiind vorba despre forme ușoare ale bolii.

USR și PLUS fuzionează la vară

Birourile Naționale ale USR PLUS au decis, ieri, în ședința comună de alianță, să solicite organizațiilor un mandat pentru organizarea unui congres de fuziune în luna iulie, potrivit unui comunicat de presă.

Decizia va fi luată în Comitetul politic al USR și în Consiliul Național al PLUS, care vor avea loc pe 8 februarie, în București. În cursul lunii februarie, filialele USR și PLUS sunt încurajate să își desemneze de comun acord candidații comuni ai Alianței la alegerile locale.

În cadrul ședinței de luni, a fost completată și echipa executivă a Alianței USR PLUS.

Președintele PLUS, Dacian Cioloș, a declarat pe 21 ianuarie, la TVR, că fuziunea cu USR este „în lucru” și s-a convenit să fie realizată după alegerile parlamentare din acest an. „Aceste partide deja lucrează împreună de la alegerile europarlamentare, apoi la prezidențiale, continuăm acum cu o alianță politică ce începe să își structureze și organe executive de lucru comune. Avem acel Comitet Executiv comun format din șase oameni, avem o comisie de integritate comună, lucrăm într-o comisie de politici publice comună, deci, practic, apropierea asta, fuziunea e în lucru, doar că nu e consfințită juridic și am agreat cu colegii de la USR că o s-o facem după alegerile parlamentare, pentru că acum trebuie să ne concentrăm pe campanii”, a spus Dacian Cioloș, într-o intervenția telefonică la TVR1.

Președintele USR, Dan Barna, a precizat că acest calendar este unul realist. „E un calendar foarte realist, pentru că anul acesta, 2020, e anul confirmării și pentru USR și PLUS și pentru Alianța USR PLUS. Anul acesta e anul în care Alianța USR PLUS va confirma și se va consolida ca forță relevantă. De fapt, de asta am și candidat la președinția USR, să transform acel partid, și acum, această alianță să o transformăm, cu Dacian Cioloș, într-un partid care să conteze pe termen lung în România”, a spus Barna, la TVR1.

Guvernul anulează parteneriatul public-privat pentru autostrada Unirii

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat că Guvernul va anula marți parteneriatele public-private pentru autostrada Comarnic - Brașov și pentru tronsonul Târgu Mureș - Iași al autostrăzii Unirii. Acesta a avut ieri o întâlnire cu parlamentari PNL. “Am avut discuții și pe subiectul Comarnic - Brașov. Mâine, Guvernul va lua în discuție și va adopta o ordonanță de urgență prin care acel parteneriat public-privat propus de Vâlcov și Dăncilă devine istorie. După momentul anulării parteneriatului public-privat, obiectivul Comarnic - Brașov va fi predat către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor. Noi vom veni în fața Guvernului și vom spune care sunt soluțiile pentru construirea autostrăzii Comarnic - Brașov. Autostrada Comarnic - Brașov reprezintă un obiectiv major, se va realiza. Până începe construcția autostrăzii Comarnic - Brașov avem obligația să găsim rute alternative”, a spus ministrul Transporturilor.

El a susținut că variantele ocolitoare Comarnic - Bușteni vor fi realizate din fonduri europene, iar pe zonele Sinaia și Azuga primarii au arătat că există rute alternative. “Vom avea toate avizele necesare pentru a construi acel drum”, a menționat Bode. Ministrul a arătat că, tot marți, va fi anulat și parteneriatul public-privat pentru tronsonul Târgu Mureș - Iași al autostrăzii Unirii. “Pentru autostrada Unirii Târgu Mureș - Iași, Guvernul Orban, prin proiectul de buget, a alocat întreaga sumă necesară finalizării revizuirii studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș - Târgu Neamț, aproximativ 200 km, pe tronsonul Târgu Mureș - Iași mâine acel parteneriat public-privat va fi anulat. Se predă și acest obiectiv către Ministerul Transporturilor. Ministerul Transporturilor va veni cu soluția. Soluția este una cât se poate de clară: finanțarea din fonduri europene a revizuirii studiului de fezabilitate și pe acest tronson Târgu Neamț - Iași vom avea anul viitor o documentație cap coadă studiu de fezabilitate revizuit de la Târgu Mureș până la Iași și în acel moment putem discuta despre variante de finanțare. Este falsă ideea că nu avem finanțare, că nu avem fonduri europene, dar noi în acest moment nu știm cât costă acest obiectiv. Când vom ști exact care este valoarea acestui obiectiv atunci putem să discutăm cu partenerii noștri din Comisia Europeană, cu instituțiile financiare europene să ne finanțeze acest obiectiv”, a explicat Bode. Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a apreciat că discuția cu ministrul Transporturilor a fost una “aplaudată”.

Brașov: Bătrână, ucisă în propria curte cu zeci de lovituri de cuțit

Un bărbat suspectat că a ucis o femeie de 87 de ani, după ce aceasta l-a prins în gospodăria ei, a fost arestat preventiv. Bărbatul ar fi intrat în curte, ar fi distrus mai multe bunuri, iar când femeia l-a surprins a lovit-o în cap, apoi a înjunghiat-o de câteva zeci de ori.

Potrivit anchetatorilor, în ziua de 25.01.2020, în jurul orelor 14:00, inculpatul, un bărbat în vârstă de 62 de ani, a pătruns fără drept, prin escaladarea porții, în curtea unui imobil situat în municipiul Brașov, unde a distrus mai multe obiecte, acțiuni care probabil au alertat-o pe victimă, o femeie de 87 de ani, care a ieșit în ușa casei sale. “În acest context, inculpatul a lovit victima cu un obiect contondent după care i-a aplicat câteva zeci de lovituri de cuțit victimei căzute, ceea ce a i-a cauzat moartea. Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii judiciare”, au transmis procurorii. Bărbatul a fost arestat pentru 30 de zile.

Galați: Doi băieți au trimis cele peste 800 de mesaje de amenințare fetei de 13 ani

Polițiștii din Galați au reușit să-i identifice pe cei care i-au trimis peste 800 de mesaje de amenințare pe telefonul mobil unei fete de 13 ani din localitatea gălățeană Schela. Autorii mesajelor sunt doi adolescenți, de 13 și 15 ani, între care unul este chiar prietenul fetei.

“În urma investigațiilor, polițiștii au identificat prezumtivii autori ai infracțiunilor de amenințare și hărțuire, a căror victimă a fost adolescenta de 13 ani din localitatea Schela. Este vorba despre doi minori de 13 și 15 ani, ambii din anturajul fetei, mesajele fiind trimise prin intermediul unei aplicații descărcate pe telefonul victimei care asigură anonimatul expeditorului. Cei doi adolescenți au declarat că nu ar fi avut în intenție să-i facă rău fetei și nu au conștientizat implicațiile faptelor lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Galați, comisar șef Gabriela Costin. Copilul de 13 ani, care este prietenul fetei, nu răspunde penal, iar adolescentul de 15 ani are răspundere limitată, potrivit legii. Pentru a fi tras la răspundere,

anchetatorii trebuie să stabilească faptul că tânărul a avut discernământ în momentul comiterii faptei.

Fata de 13 ani din localitatea Schela a început să primească mesaje de amenințare imediat după Crăciun. Ea primea pe telefonul mobil mesaje prin care era amenințată cu moartea, dar și că va fi violată.

Mesajele veneau zi și noapte pe telefonul mobil prin intermediul unei aplicații care ascunde datele expeditorului. Peste 800 de mesaje de amenințare a primit copila care ajunsese să se teamă să mai iasă din casă. Din unele mesaje reieșea că autorul are informații clare despre fată și familia ei.

Guvernul schimbă modul de alegere a președinților de CJ

Șefii de Consilii Județene vor fi aleși din rândul consilierilor județeni și prin votul acestora, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor publice, Dezvoltării și Administrației. „​Alegerea directă a președinților consiliilor județene, în același registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituțional și legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de „supra-primar”“, se arată în nota de fundamentare a ordonanței.

Astfel, potrivit proiectului de act normativ, alegerea președintelui consiliului județean va fi realizată în mod indirect, prin votul consilierilor județeni, din rândul acestora. Ordonanța urmează să intre în perioada următoare spre aprobare în ședința de guvern.

Vara trecută, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia președinții de consilii județene urmau să fie aleși prin vot uninominal.

La vremea respectivă președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care președinții de consilii județene vor fi aleși din nou prin votul direct al cetățenilor, nu prin votul consilierilor județeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Regimul termic estimat de către meteorologi pentru următoarele două săptămâni (27 ianuarie - 9 februarie) va fi unul oscilant, cu perioade în care valorile termice vor fi, la început, în scădere, după care vor urca spre 10, chiar 12 grade, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), publicată luni.

În Moldova, din 27 și până pe 31 ianuarie, media regională a maximelor termice va fi de 5 - 6 grade, iar în intervalul 1 - 5 februarie va oscila ușor în jurul a 7 grade. Până pe 9 februarie, aceeași medie va fi de 4 - 6 grade. Temperaturile minime se vor menține, în medie, apropiate de zero grade, mai puțin în intervalul 30 ianuarie - 1 februarie și în ultimele zile ale celor două săptămâni, când media va oscila între -3 grade și -1 grad Celsius. Regimul pluviometric va fi deficitar, însă în unele zile ale primei săptămâni vor fi posibile precipitații slabe.

Bacău: Adolescent, acuzat că și-a ucis tatăl și l-a îngropat în grădină

Un adolescent în vârstă de 16 ani din localitatea Răcăciuni, județul Bacău, este acuzat că și-a ucis tatăl în bătaie și apoi l-a îngropat în curte, în spatele casei. Judecătorii au decis, ieri, arestarea preventivă a băiatului. Primele cercetări arată că băiatul de 16 ani a intervenit în conflictul dintre părinți, conflict care a degenerat, iar adolescentul a vrut să îi ia apărarea mamei sale. “Din cercetările efectuate până în prezent au rezultat date conform cărora inculpatul, un minor de 16 ani, în timp ce se afla la domiciliu, împreună cu părinții, a intervenit într-o dispută iscată între aceștia, iar ulterior l-ar fi lovit, în mod repetat, pe tatăl său, cu pumnii și cu un corp contondent, provocându-i leziuni care au dus la deces în scurt timp”, a declarat, luni, pentru Mediafax, Sorina Finică, purtător de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bacău.

Incidentul a avut loc în 16 ianuarie, iar anchetatorii au fost sesizați abia pe 25 ianuarie, când atât vecinii, cât și angajatorul bărbatului au sesizat dispariția acestuia. Ajunși la locuința bărbatului, polițiștii au început cercetările și au găsit cadavrul îngropat în grădina locuinței, a precizat sursa citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.