Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Primari în două tururi și pensii speciale: Orban aruncă “pisica” în ograda Parlamentului

Ziarul de Vrancea
10 dec 2019 2422 vizualizări

Premierul spune că cele două proiecte trebuie să facă obiectul legiferării în Parlament

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, după întâlnirea cu liderii grupurilor parlamentare, că a constatat că există o majoritatea în Camera Deputaților pentru susținerea proiectului care vizează alegerea primarilor în două tururi de scrutin și trebuie mobilizare pentru introducerea pe agenda Plenului și adoptare. “Eu vă spun că am constatat că există o majoritatea în Camera Deputaților pentru susținerea acestui proiect, totul e să ne mobilizăm și să reușim să introducem pe ordinea de zi a Plenului pentru că, dacă suntem mobilizați, deținem voturile necesare pentru a putea asigura reușita acestui demers”, a declarat Ludovic Orban. Orban a precizat că liderul Pro România a anunțat că sprijină acest demers. “Domnul Ponta a spus că sprijină, atât modificarea legii care vizează alegerea primarilor și anume susține alegerea primarilor cu 50% plus unu dintre votanți în două tururi și, de asemenea, susține și proiectul de lege de alegere a președinților de consilii județene de către consilierii județeni”, a mai spus Orban.

Militari, da, magistrați, ba?

Pe de altă parte, premierul a declarat că amânarea abrogării pensiilor speciale de către Parlament va da răgazul majorității parlamentare care sprijină Guvernul să vină cu o poziție unitară. El a subliniat că PNL susține păstrarea acestor pensii doar pentru militari. Aceasta, în condițiile în care până acum PNL a susținut, așa cum e prevăzut și în proiectul din Parlament, menținerea pensiilor speciale și pentru magistrați. “Poate că până la urmă amânarea discuțiilor va permite conturarea unei poziții unitare la nivelul majorității parlamentare care sprijină acest guvern, astfel încât să putem construi o majoritate pentru soluția care clar, din punctul nostru de vedere, este soluția care să asigure calcularea pensiilor pe baza principiului contributivității, cu excepțiile evident cunoscute, care sunt legate de cadrele militare despre care noi susținem că trebuie să beneficize de pensii de serviciu pentru că sunt toată viața în slujba statului român”, a declarat, miercuri, Ludovic Orban, întrebat despre amânarea de către parlament ale celor două proiecte ale PNL și USR privind eliminarea pensiilor speciale.Marți, Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților a început dezbaterile asupra celor două proiecte de lege privind eliminarea pensiilor speciale depuse de PNL și USR, reprezentanții mai multor sindicate și asociații solicitând respingerea actelor normative. Dezbaterile au fost amânate până anul viitor, la propunerea PSD.USR prevede eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, diplomaților și aviatorilor, dar menținerea celor ale magistraților și militarilor. Condiția este însă ca pensiile judecătorilor, procurorilor și ale cadrelor militare să fie plafonate la cel mult salariul de bază brut din ultima lună de activitate a persoanei respective.PNL, în schimb, susținea în proiectul de lege depus în Parlament menținerea pensiilor atât în cazul cadrelor militare, cât și al magistraților.Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară că, personal, nu susține eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați, dar această discuție „se va purta în Parlament”. Decizia anunțată ieri de Orban, de păstrare a pensiilor speciale doar pentru militari, nu și pentru magistrați, este cu atât mai surprinzătoare cu cât o decizie din 2010 a Curții Constituționale a statuat că o modificare în domeniu contravine legii fundamentale și ar afecta independența justiției.În total, la nivelul lunii iunie, în plată erau 187.480 de pensii speciale dintre care 9.312 de serviciu și 178.168 militare.

E corectă scăderea notei la purtare pentru elevii care se automutilează?

Asociația Elevilor din Constanța a transmis ieri, printr-un comunicat, faptul că în această perioadă desfășoară analiza regulamentelor unităților de învățământ din județ, iar cu acest prilej, în regulamentul Școlii Gimnaziale Gheorghe Lazăr din comuna Corbu a fost găsită o prevedere pe care Asociația o consideră nelegală. Astfel, la articolul 141 din respectivul regulament se prevede că fapta de automutilare este pedepsită cu scăderea a cinci puncte la purtare. “Dorim să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că automutilarea apare, de cele mai multe ori, în rândul elevilor, ca urmare a unor probleme sociale, precum bullying-ul, situația familială și altele, starea psihologică a persoanei fiind deteriorată. În aceste cazuri, este absolut necesară intervenția urgentă a instituțiilor abilitate și familiei în momentul identificării comportamentelor de automutilare, astfel încât elevul să poată fi ajutat să depășească această stare psihologică din ce în ce mai des întâlnită în rândul tinerilor”, se arată în comunicat.Asociația Elevilor susține că conducerea unității de învățământ dă dovadă de cinism în acest caz pentru că în loc să încerce rezolvarea problemei alege să pedepsească elevii care suferă de ea. “Este evident cinismul conducerii unității de învățământ care, în loc să se aplece asupra rezolvării acestei probleme, în prevenirea și combaterea ei, alege să pedepsească elevii ce suferă de ea. Amintim că scăderea notei la purtare sub 6 duce la repetarea anului școlar, în această situație fiind nejustificată, putând chiar să agraveze situația elevului și să-l determine la acțiuni din ce în ce mai riscante. Suntem de părere că dacă un astfel de incident se întâmplă, persoanele din conducerea școlii ar fi autori morali și ar trebui sancționați chiar și penal”, a mai afirmat Asociația Elevilor din Constanța.AEC cere modificarea acestei prevederi și declanșarea unei anchete în cazul persoanelor care au propus așa ceva.

Academia Română: Reducerea teoriei în favoarea practicii în școală e periculoasă

n într-un comunicat scris în limbaj de lemn, Academia face apologia cunoștințelor memorate, în defavoarea dobândirii de competențe practice în școală

Presiunea prin care se cere eliminarea sau reducerea drastică a teoriei în favoarea susținerii deprinderilor practice în învățământul preuniversitar are un grad mare de periculozitate, consideră Academia Română, după rezultatele proaste obținute de elevii români la testele PISA. Reprezentanții Academiei afirmă că deși digitizarea devine tot mai mult o metodă universală de viață și un mod de a acționa în toate domeniile, omul modern nu poate trăi și acționa în viață fără cunoștințe lingvistice, istorice, geografice, etnografice, filosofice, etice. Ei combat ideea conform căreia memoria nu trebuie cultivată în școală și că elevii nu au nevoie de cunoștințe, ci de metode de aplicabilitate practică, pe care o consideră complet greșită.

“Recentele constatări date publicității, referitoare la procentajul ridicat al elevilor români afectați de analfabetismul funcțional, dar și îngrijorarea produsă de analfabetismul primar (cauzat de neputința școlarizării tuturor copiilor de vârstă școlară) și de abandonul școlar, determină Academia Română să propună un set de măsuri, reieșite din experiența celui mai înalt for de consacrare a valorilor intelectuale și de cercetare din România. În plus, în contextul fixării unui număr mai mic de ore pe săptămână pentru învățământul preuniversitar, există riscul reducerii timpului alocat unor discipline școlare clasice. Până la adoptarea unei noi legi a educației naționale, menită să fie stabilă și să cuprindă, mai mult principii decât date concrete (acestea trebuie să fie detaliate în statute și regulamente), este nevoie de un set de măsuri care să stabilizeze școala românească și să-i confere perspective bune de dezvoltare, fără a ceda în fața unor presiuni conjuncturale, derivate dintr-o percepție pripită asupra schimbărilor din societatea contemporană și lipsită de o analiză profundă și riguroasă”, consideră Academia Română.

“Să fie îngemănate într-o sinteză armonioasă”

“Propunerile de a introduce discipline noi și de a le elimina sau diminua pe cele vechi – verificate de la Renaștere încoace – sunt lipsite complet de realism și de spirit pedagogic. De asemenea, ideea de a avea mai multe discipline încheiate cu medii semestriale și anuale și derulate în câte o oră pe săptămână este lipsită de orice fel de fundamentare psiho-pedagogică. Disciplinele de o oră pe săptămână au cea mai slabă eficiență în procesul de predare-învățare”, mai arată Academia. “Presiunea prin care se cere eliminarea sau reducerea drastică a teoriei în favoarea susținerii deprinderilor practice are, de asemenea, un grad mare de periculozitate. În școală, teoria și practica trebuie să fie îngemănate într-o sinteză armonioasă, fără de care rezultatele ajung să fie dezastruoase. Fără cunoștințe teoretice temeinice, acumulate în memoria elevilor, deprinderile practice ajung să fie fără fundament”, mai consideră Academia.

Instituția face și apologia limbii latine, care trebuie să rămână un obiect de referință în școală. “Latina servește, în mod direct sau indirect, viitoarelor profesiuni de filolog, de jurist, de inginer, de farmacist, de medic, de informatician etc.; aproape 80% din termenii englezi de pe prima pagină a Word-ului de pe orice computer sunt de origine latină (file, delete, table, insert etc.)”, se arată în comunicat.

Instituția se declară pregătită să colaboreze cu Ministerul Educației și Cercetării pentru găsirea celor mai bune soluții aplicabile școlii românești.

“Convingerea noastră – aidoma mesajului din motto-ul pus la intrarea unui faimoase universități – este că o națiune nu moare în urma atacurilor cu rachete balistice intercontinentale, ci în urma distrugerii sistemului ei de învățământ, de educație în general”, conchid reprezentanții Academiei.

Cod galben de ninsori puternice la munte

Meteorologii anunță ninsori importante și strat consistent de zăpadă în zona montană, de joi până sâmbătă. Zăpada va fi însoțită de viscolul.Începând de joi de la ora 2.00 până sâmbătă la ora 10.00, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1.700 de metri, va ninge și vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70. Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea va scădea semnificativ. Stratul de zăpadă nou depus va fi consistent.Totodată, în nordul Olteniei și al Munteniei temporar va ploua, iar în intervalul menționat se vor acumula cantități de apă de 20…25 l/mp și, izolat, 30 l/mp.

Candidatul la Primăria Capitalei aruncă în aer relațiile dintre USR și PLUS

Liderii USR și PLUS s-au întâlnit luni pentru a discuta procedura prin care Alianța își va desemna candidații la alegerile locale din iunie 2020. Surse politice au declarat pentru Digi24.ro că deși s-au luat câteva decizii, procesul de desemnare a candidaților este îngreunat de situația tensionată de la București, unde oamenii lui Dacian Cioloș au fost nemulțumiți de nominalizarea lui Nicușor Dan drept candidat al USR în competiția internă din Alianța USR-PLUS. „Și-ar fi dorit să scăpăm noi de Nicușor Dan și să aibă Vlad Voiculescu calea liberă”, a declarat unul dintre liderii USR, participant la discuții.Marea nemulțumire a celor din PLUS este dată de șansele mari pe care le-ar avea Nicușor Dan să fie candidatul Alianței. Liderii partidului sunt de părere că Nicușor Dan ar urma să fie susținut și de PNL, motiv pentru care candidatura sa scade șansele lui Vlad Voiculescu și încurcă planurile PLUS de a obține cea mai importantă primărie, Primăria Capitalei.„Problema de la București dinamitează tot procesul de desemnare a candidaților. PLUS trage de timp și pentru că nu prea au oameni în țară care să intre în competiție cu candidații noștri”, au mai declarat sursele citate.

Vaslui: Refuză să plătească factura la apă, pentru că a văzut un cuplu făcând sex la barajul de unde provine

Un bărbat din Bârlad, județul Vaslui, a cerut în audiență, la primar, să nu plătească factura la apă și canalizare pentru că el nu folosește apa, după ce a văzut o pereche făcând sex la barajul de unde provine. Bârlădeanul i-a cerut primarului, într-o audiență, să îi permită să nu plătească factura la apă curentă și canalizare. „El spunea că nu vrea să consume apă și că dacă el nu consumă nu înțelege de ce ar plăti și canalizarea. (...) I-am explicat că legea spune că în situația în care avem rețea de canalizare și avem și rețea de apă suntem obligați să plătim”, a declarat, pentru Mediafax, primarul din Bârlad, Dumitru Boroș.Barajul de la Râpa Albastră se află la 4 kilometri de oraș.Bărbatul a fost direcționat către compania care furnizează apă curentă în Bârlad, pentru a lămuri situația.

Guvernul promite două penitenciare noi

Guvernul a aprobat, în ședința de marți seara, un proiect de lege pentru a contracta un împrumut de 177 de milioane euro de la Banca Europeană a Consiliului Europei, pentru construcția a două penitenciare și două centre pentru angajații din sistem. Decizia Guvernului vine după ce, săptămâna trecută, Parlamentul a abrogat Legea recursului compensatoriu, în urma căreia au fost eliberați înainte de termen peste 20.000 de deținuți, iar mulți dintre acești au comis din nou infracțiuni, inclusiv crime, violuri și tâlhării.Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului, a precizat, ieri, într-un briefing la Palatul Victoria, că costul total al construcției se ridică la 221,5 milioane de euro, din care 177 milioane euro vor reprezenta valoarea împrumutului, restul fiind contribuția autorităților române. „Actualul Guvern consideră că soluția pentru rezolvarea problemelor din penitenciare nu trebuie să fie în zona eliberărilor condiționate anticipate, care au produs atâta violență stradală și fenomene sociale nedorite și că politica în acest domeniu trebuie să se concentreze pe investiții în sistemul penitenciar”, a mai declarat Ionel Dancă. Cele două penitenciare ar urma să fie ridicate în județele Ilfov și Buzău.Proiectul este estimat a se implementa pe o perioadă de circa 6 ani, iar data limită de tragere a sumelor împrumutului este 31 mai 2025.

Năstase, Voiculescu, Mitrea, Severin și Mencinicopschi, rămași fără decorații

Președintele Klaus Iohannis le-a retras, ieri, decorațiile lui Adrian Năstase, Miron Mitrea, Gheorghe Mencinicopschi, Adrian Severin și Dan Voiculescu.“Președintele Klaus Iohannis, a semnat miercuri, 11 decembrie, decretele privind retragerea decorațiilor domnului Adrian Năstase, domnului Bucur Gheorghe, domnului Mitrea Miron Tudor, domnului Mucea Dorinel Mihai, domnului Mencinicopschi Gheorghe, domnului Cuteanu Emilian, domnului Severin Adrian, domnului Voiculescu Dan, domnului Manțog Ionel, domnului Muntean Mircia, domnului Anghel Gh. Cristian și doamnei Jianu Irina Paula”, a anunat Administrația Prezidențială.Klaus Iohannis a anunțat, încă de marți, că-i va retrage decorația lui Adrian Năstase, dar și tuturor celor care au condamnări penale.Fostul premier și lider PSD Adrian Năstase a reacționat, spunând că gestul meschin al președintelui nu prevestește nimic bun și că a crezut că, în al doilea mandat, acesta va încerca să ajute la o reconciliere națională, după dezbinarea din ultimii ani. Năstase a precizat că așteaptă publicarea deciziei în Monitorul Oficial “pentru a lua măsurile cuvenite”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.