Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: PNL se întoarce la USR, cu coada între picioare

Ziarul de Vrancea
26 oct 2021 734 vizualizări

Refuzați de PSD, care le-a cerut jumătate de Guvern pe „tavă”, liberalii vor acum noi negocieri pentru refacerea alianței cu USR

Liberalii ar dori o refacere a coaliției cu cei de la USR, dar în anumite condiții, au declarat surse liberale.  PNL se află, în acest moment, într-un moment de blocaj total, în condițiile în care sâmbătă expiră termenul de zece zile în care premierul desemnat Nicolae Ciucă trebuie să vină în fața Parlamentului pentru votul de încredere.

Discuțiile cu PSD, de marți seară, de la Vila Lac, s-au încheiat cu un eșec, pentru că, spun surse citate, PSD ar fi cerut paritate în Executiv, pe motiv că au cei mai mulți parlamentari și doar astfel ar accepta un premier de la alt partid. În plus, social-democrații au cerut ministere de forță.

Conducerea PNL a respins aceste propuneri și ia în calcul o revenire la discuțiile cu cei de la USR. Una dintre variantele cu care vor sa intre la discuții liberalii este ca USR sa nominalizeze în Executivul Ciucă doar persoane care nu au mai fost miniștri și, mai mult, resping categoric ca din Guvern să facă parte cei care au votat moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîțu.

USR a anunțat, deja, oficial, că în cazul refacerii coaliției ei preferă să se păstreze aceeași structură a Executivului din 2020, însă vor o negociere clară a protocolului coaliției, în privința luării deciziilor și a planului de reforme.

“Îmi voi juca șansa până la capăt”

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, ieri, la sediul PNL, că mandatul său de negociere este în continuare pentru un Guvern minoritar PNL-UDMR, el precizând că o posibilă flexibilizare a mandatului urmează să fie discutată și decisă în partid cel târziu vineri. Ciucă a mai arătat că sâmbătă va depune în Parlament programul de guvernare și lista Cabinetului.

Ciucă a precizat că a avut discuții cu liderul USR Dacian Cioloș și că urmează să stabilească dacă va avea loc o întâlnire. El a spus că sâmbătă la ora 24.00 expiră termenul până la care trebuie să vină în fața Parlamentului cu programul de guvernare și a dat asigurări că nu își va depune mandatul. “Îmi voi juca șansa până la capăt”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt al USR Ionuț Moșteanu a declarat, ieri, că în acest moment decizia liberalilor, anunțată atât de președintele Florin Cîțu cât și de alți lideri, pe diferite căi, este de negociere a unui guvern minoritar PNL-UDMR. El a precizat că cei de la USR sunt pregătiți să discute cu premierul desemnat, dar doar după ce PNL va lua decizia în forurile statutare că dorește refacerea coaliției. Potrivit deputatului, “PNL trebuie să decidă, ori cu USR ori cu PSD”.

Pe de altă parte, președintele PSD Marcel Ciolacu a confirmat, ieri, la sediul partidului, discuțiile cu premierul desemnat Nicolae Ciucă. El a afirmat că în PSD există o opțiune clară de a nu susține un guvern minoritar și că nu există o negociere cu conducerea PNL. Întrebat despre faptul că liderul PNL Florin Cîțu nu dorește cooptarea PSD în Guvern, cu miniștri, Ciolacu a răspuns: “Dumnevoastră credeți că domnul Florin Cîțu este decizional în ceea ce se întâmplă în acest moment în România?”

Sondaj: Popularitatea lui Iohannis s-a prăbușit

PSD ar obține 40% din voturi dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, urmat de PNL - 17%, AUR - 14% și de USR - 13%, conform unui Barometru al opiniei publice realizat de Avangarde la comanda social-democraților. Medicul Alexandru Rafila este pe primul loc în topul popularității, urmat de Marcel Ciolacu și de Emil Boc, în timp ce Klaus Iohannis coboară de pe locul 3 luna trecută, pe locul 6, după Raed Arafat și George Simion.

Conform rezultatelor barometrului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, scorurile obținute ar fi - PSD-40% (față de 37% luna trecută), PNL - 17% (față de 20% luna trecută), AUR - 14%, USR - 13%, UDMR - 5%, iar PMP nu ar realiza pragul de 5% pentru intrarea în Parlament.

O altă întrebare adresată subiecților a avut următoarea formulare: “În continuare vă vom citi o listă de politicieni și personalități din România. Vă rugăm să ne spuneți ce părere aveți despre fiecare în parte”, opțiunile fiind: părere bună, părere proastă, nu am auzit de el, nu răspund.

Pe primul loc se află deputatul PSD Alexandru Rafila, cu 30%. Rafila este urmat de Marcel Ciolacu - 25% și Emil Boc - 24%. Președintele Klaus Iohannis, aflat pe locul al treilea la precedentul barometru, coboară pe locul 6, cu 14 % cotă de încredere, comparativ cu 28% în urmă cu o lună. Și premierul Florin Cîțu esteîn scădere, cu o cotă de încredere de numai 7%, față de 14% în septembrie.

 Guvernul este considerat de 28% dintre cei chestionați responsabil pentru gravitatea valului 4 al pandemiei în România, 15% consideră că președintele Iohannis este cel vinovat, în timp ce 14% consideră că populația este cea vinovată.

Sondajul a fost realizat în perioada 17 - 26 octombrie, pe un eșantion de 900 de persoane, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Marja de eroare este de 3,2%.

Certificatului verde la locul de muncă, respins de Senat

măsura a picat la limită, dar ar putea fi adoptată de Camera Deputaților

Plenul Senatului a respins, ieri, propunerea legislativă care introduce obligativitatea solicitării certificatului de vaccinare la locul de muncă, atât la stat cât și la privat. S-au înregistrat 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă”. Fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi. În cadrul ședinței, PNL, UDMR și USR au votat în favoarea propunerii legislative, în timp ce PSD și AUR au votat împotrivă. Proiectul merge la Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Președintele PNL, premierul interimar Florin Cîțu, a afirmat că este un proiect important care va trebui adoptat la Camera Deputaților. Întrebat dacă vor exista sancțiuni pentru parlamentari liberali care nu au votat la Senat, Cîțu a afirmat: “Stați să văd întâi ce s-a întâmplat”.

Mai mulți senatori PNL nu au fost prezenți la votul propujnerii legislative și nici nu au răspuns la apelul telefonic pentru vot. Este voba de Ovidiu Florean, Cristina Neluțu și Ion Iordache în timp ce Alexandru Nazare și George Scarlat s-au abținut de la vot.

Ministerul Sănătății a anunțat că susține propunerea legislativă, și a arătat, prin secretarul de stat prezent în plen, că Guvernul trebuia să dea ordonanță de urgență, însă demiterea Guvernului a făcut ca acest lucru să nu mai fie posibil.

O nouă zi cu peste 500 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat aproape 15.000 de cazuri noi de COVID-19 și au fost raportate 512 decese, din care 4 din perioada anterioară. 1.861 de pacienți cu COVID-19 sunt internați la ATI. De asemenea, 478 de copii sunt internați, 44 fiind la ATI.

Până ieri, 46.015 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

Diferență mare între plămânii unui pacient vaccinat și a unuia nevaccinat

Directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase Timișoara, medicul Diana Manolescu, a declarat că a observat o diferență importantă între plămânii unui bolnav vaccinat și ai unui bolnav nevaccinat împotriva COVID-19, astfel că la persoanele imunizate nu există afectare pulmonară în timp ce la cei nevaccinați afectarea pulmonară poate ajunge la 85 la sută.

“Am observat o diferență însemnată, din punct de vedere imagistic, între plămânii unui pacient vaccinat împotriva SARS-CoV-2 și cei ai unui pacient nevaccinat. La peste 95 la sută dintre persoanele vaccinate, care fac totuși o infecție COVID-19, nu există o afectare pulmonară, în timp ce, în cazul bolnavilor nevaccinati, începe de la 30-40 la sută și poate crește, într-un interval extrem de scurt, uneori chiar și de câteva ore, până la 70-80, și chiar 85 la sută”, transmite medicul Diana Manolescu, director medical în cadrul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara.

Medicul mai atrage atenția că adeseori leziunile pulmonare sunt atât de grave că pot duce la desecsul pacientului. “Nu de puține ori, din păcate, aceste leziuni pulmonare devin incompatibile cu viață. Singură soluție este vaccinarea”, a mai declarat Diana Manolescu.

SUA iau în considerate includerea României în programul Visa Waiver

Secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a spus că Statele Unite iau în considerare includerea a patru țări în programul Visa Waiver ce permite cetățenilor să meargă în America fără viză pentru 90 de zile, scrie Reuters. „Avem patru candidați: Israel, Cipru, Bulgaria și România”, a spus Mayorkas la un eveniment din industria turismului. „Suntem foarte, foarte concentrați pe program”, a adăugat el, spunând că acesta aduce beneficii economice și de securitate.

În septembrie, SUA a adăugat Croația în programul de scutire de vize. Roger Dow, directorul general al Asociației americane de Turism, a afirmat că includerea Croației în program a dus la o impulsionare a economiei cu 100 de milioane de dolari. „De fiecare dată când este adăugată una dintre țări, călătoriile explodează”, a spus Dow.

În luna februarie, Mayorkas a vorbit cu comisarul european pentru afaceri interne și ambii „și-au exprimat interesul în a menține Acordul dintre SUA și UE referitor la PNR (transferul și folosirea de date ale pasagerilor) și să colaboreze cu Bulgaria, Croația, Cipru și România pentru a îndeplini condițiile de a intra în programul Visa Waiver”. Pentru a participa la program, o țară trebuie să îndeplinească cerințele legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, aplicarea legii imigrației, securitatea documentelor și gestionarea frontierelor. În prezent sunt 40 de țări în program.

Bărbat cu COVID-19 fugit din spital, găsit mort pe marginea drumului

Un bărbat în vârstă de 64 de ani, diagnosticat cu COVID-19 și internat la Spitalul Județean de Urgență Vaslui, a fugit din unitatea medicală, el fiind găsit decedat pe marginea unui drum, la câțiva kilometri de localitatea de domiciliu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui, Mihaela Manoliu, bărbatul a fost observat de un trecător care a anunțat că în zonă se află o persoană posibil decedată. “Echipajul medical care a intervenit la fața locului a constatat decesul bărbatului. Cadavrul a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală în vederea efectuării necropsiei și a stabilirii cauzei decesului. În cauză a fost întocmit un dosar de cercetare penală pentru ucidere din culpă”, a declarat ieri purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Din primele cercetări, în cazul bărbatului nu există suspiciuni cu privire la comiterea vreunei infracțiuni.

Proiecte PNDL, câștigate cu bani din proxenetism și camătă

Procurorii DIICOT și ofițeri de poliție judiciară au efectuat ieri dimineața 42 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și a județelor Giurgiu, Brăila, Argeș, pentru destructurarea unei mari grupări criminale, acuzată de mai multe infracțiuni, printre care și câștigarea de licitații de construcții (asfaltări, drumuri și poduri) prin PNDL cu bani proveniți din proxenetism sau camătă.

Potrivit DIICOT, gruparea este anchetată pentru organizarea ilegală a jocurilor de noroc, proxenetism, trafic de persoane, act sexual cu un minor, furt calificat, tăinuire, luare de mită, darea de mită, delapidare, abuz în serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, fals informatic, fals în declarații, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, camătă și acces ilegal la un sistem informatic.

Procurorii susțin că gruparea prezintă un grad de pericol social ridicat din punct de vedere al infracțiunilor comise, al numărului membrilor, al influenței pe care o exercită la nivel local, al capacității de a acționa precum și al sumelor mari de bani obținute din activități ilicite.

Printre altele, gruparea realiza lucrări de construcții (asfaltări, drumuri și poduri etc), la standarde necorespunzătoare, folosind în acest scop persoane juridice controlate, prin subcontractarea de lucrări de execuție de la diverse primțrii prin proiecte cu finanțare prin PNDL (Programul Național de Dezvoltare Locală), câștigate direct de aceștia sau de asociați ai acestora, finanțarea acestora realizându-se cu sume de bani provenite din infracțiuni.

La sediul DIICOT au fost aduse, în vederea audierii, 51 de persoane.

Consilier din Ministerul Dezvoltării, reținut pentru o mită de 80.000 de euro

Un consilier din Ministerul Dezvoltării a fost reținut de DNA, fiind acuzat că ar fi luat mită de la un om de afaceri un autoturism de lux în valoare de aproximativ 80.000 de euro. Procurorii spun că el ar fi cerut mită pentru a nu constata nereguli ce ar fi atras sancțiuni, inclusiv suspendarea contractelor pe care una dintre firmele omului de afaceri le avea încheiate cu două primării din țară prin PNDL.

DNA a anunțat că procurorii l-au reținut pentru 24 de ore pe Viorel Dinu, consilier evaluare - examinare în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației - Serviciul Corp Control, pentru luare de mită. Conform procurorilor, în cursul anului 2020, Viorel Dinu ar fi cerut și primit, printr-un intermediar, de la administratorul unei firme, un autoturism de lux în valoare de aproximativ 80.000 de euro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.