Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pașaportul COVID, întrebări și răspunsuri

Ziarul de Vrancea
22 mai 2021 1012 vizualizări

Certificatul verde digital la deveni funcțional la 1 iulie n ce trebuie să știm despre certificatele prin care vom putea circula fără restricții pe teritoriul UE

Certificatul verde digital al Uniunii Europene pentru COVID-19 ar trebui să fie funcțional de la 1 iulie, a anunțat vineri comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, salutând acordul între Parlamentul European și Consiliul UE.

Schema le va permite cetățenilor europeni “să circule mai liber în cadrul UE în totală siguranță sanitară” și va susține sectoare economice dependente de libertatea de mișcare, le-a spus Reynders jurnaliștilor la Bruxelles.

Trei tipuri de certificate vor fi disponibile gratuit, pe hârtie sau digital; unul care atestă inocularea cu un vaccin aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA), unul care indică rezultatul negativ al unui test PCR și unul pentru persoanele care s-au restabilit după ce au fost infectate cu COVID-19. Odată ce planul va fi implementat pe deplin, statele ar trebui în principiu să se abțină de la a impune noi restricții de călătorie, precum obligativitatea carantinei, pentru deținătorii de certificate digitale.

Ideea este că aceste certificate pot fi citite oriunde în blocul comunitar, indiferent ce țară le emite.

În ce situații pot obține certificatul și la ce îmi va folosi?

Cetățenii pot obține aceste certificate dacă au fost vaccinați anti-COVID-19, dacă au un test PCR negativ recent, iar dacă doresc să arate că au anticorpi după o infectare vor trebui să dețină un test PCR pozitiv datat cu cel mult șase luni în urmă (180 de zile). Testele serologice nu sunt deocamdată recunoscute pentru a dovedi o infectare anterioară, dar Comisia Europeană are în vedere să evalueze o posibilă folosire a acestora după terminarea verii.

Dacă am certificatul, pot călători fără carantină și fără teste PCR suplimentare în orice țară din UE?

Nu neapărat. Statele UE își rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la granițe, cum ar fi carantina sau testarea suplimentară, dar numai în situația în care situația epidemiologică se înrăutățește. Într-un asemenea caz, statele membre vor trebui să notifice cu 48 de ore înainte Comisia Europeană și celelalte state membre asupra acestor măsuri, precizând motivele care determină impunerea lor, durata, sfera de aplicare și excepțiile prevăzute pentru titularii certificatelor. În practică, fiecare stat membru va avea libertate deplină să decidă, de exemplu, dacă acceptă intrarea persoanelor vaccinate cu o singură doză de vaccin Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, vaccinuri a căror schemă completă cuprinde două doze. De asemenea, fiecare stat membru poate decide scurtarea la mai puțin de 180 de zile a termenului de valabilitate pentru un test PCR pozitiv, în cazul persoanelor care doresc să arate astfel că sunt imunizate și nu s-au vaccinat și nici nu au un test PCR negativ efectuat în ultimele zile. În orice caz, vor fi refuzate testele PCR care nu au fost efectuate de personal medical autorizat.

Testele PCR vor fi gratuite?

Nu. Deși vor fi alocate 100 de milioane de euro din bugetul european pentru achiziția de teste PCR, încă nu se știe cum vor fi folosite testele cumpărate cu acești bani și nici dacă de ele ar putea beneficia anumite categorii specifice ale populației, cum ar fi de exemplu cele care călătoresc frecvent pentru studii sau muncă, ori în cazul unor călătorii pentru motive medicale. De asemenea, revine fiecărei țări să decidă dacă stabilește limite pentru prețurile acestor teste, care le vor fi în continuare necesare persoanelor nevaccinate.

COVID, în România: Cel mai redus bilanț zilnic din ultimele 11 luni.

n Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 307 cazuri noi de persoane infectate cu coronavirus n în toate județele din țară rata infectării este sub 1

Numărul cazurilor de COVID-19 în România continuă să scadă. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 307 îmbolnăviri, în urma a 18.478 de teste. Este cel mai redus bilanț din ultimele aproape 11 luni. “Până astăzi, 23 mai, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.075.543 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.032.888 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 307 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, conform datelor transmise de autorități.

Niciun județ nu mai are coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori peste 1. Până ieri, 29.941 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 3.594. Dintre acestea, 590 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.768.459 de teste RT-PCR și 1.097.521 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.088 de teste RT-PCR (4.427 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 8.661 la cerere) și 5.390 de teste rapide antigenice.

Grindeanu: Nu exclud o candidatură a lui Mircea Geoană la președinție

Prim-vicepreședintele Partidului Social-Democrat, Sorin Grindeanu, a afirmat că dorește ca social-democrații să câștige toate alegerile din anul 2024, inclusiv pe cele prezidențiale, și a menționat că nu exclude o candidatură a lui Mircea Geoană din partea social-democraților pentru Președinția României.

El consideră că mai întâi trebuie stabilit profilul candidatului care s-ar potrivi cel mai bine PSD în 2024. “Sigur că lucrurile acesta nu se fac, vrea Grindeanu să candideze, vrea Firea. Cred că lucrurile trebuie abordate într-un mod profesionist. Trebuie să vedem profilul care s-ar potrivi cel mai bine, pentru că PSD-ul știe sau cel puțin a arătat că din 2000 încoace, de când nu a mai câștigat alegerile prezidențiale, știe foarte bine să își ducă candidatul în turul doi. E evident că PSD-ul, indiferent de candidat, și-l duce în turul doi. Dar tot așa de evident e că nu a știut să câștige turul doi. Noi trebuie să învățăm din greșeli și atunci trebuie să construim, din punctul meu de vedere, în alt fel aceste alegeri prezidențiale din 2024. Cum? Haideți să vedem cam ce profil ar vrea nu pesedistul, e important, sunt importanți votanții PSD, dar nu ajung ca să faci 50 un pic. Și atunci asta este abordarea pe care va trebui să o avem și care să ne ducă la câștigarea alegerilor prezidențiale. Dacă în 2024 câștigăm europarlamentare, locale și parlamentare și nu câștigăm prezidențialele, eu, Sorin Grindeanu, consider că vom avea un eșec. Deci ținta noastră este să câștigăm toate alegerile mai ales cele prezidențiale”, a explicat prim-vicepreședintele PSD.

Grindeanu a mai fost întrebat dacă susține ideea lui Marcel Ciolacu de organizare a unor alegeri interne în PSD pentru desemnarea candidatului la alegerile prezidențiale, de tip american. “Facem alegeri interne, dar facem alegeri interne urmare a studiilor, a profilării pe care e obligatoriu să le facem. Și atunci profilul care ar putea părea că e cel câștigător, dincolo de ce îi place lui Grindeanu, Dîncu, Firea, Ciolacu, s-ar putea să nu fie cel care ne duce la câștig. Hai să apucăm lucrurile așa, temeinic, lucrăm la profil, vedem ce vrea electoratul român în plus față de ceea ce putem noi să oferim și după aceea vorbim de alte lucruri”, a menționat prim-vicepreședintele PSD.

Întrebat cum vede o candidatură a lui Mircea Geoană din partea PSD la alegerile prezidențiale din 2024, Sorin Grindeanu a răspuns: “Nu o exclud, nu pot să spun că aduce victoria sau nu. E un fost lider al PSD, care sunt convins că a câștigat alegerile în 2009. E convingerea mea personală și nu cred că doar a mea. În acest moment ocupă o funcție extrem de importantă, e secretar general adjunct al NATO, care are un profil european, euro-atlantic, care e un om de stânga”.

Argeș: Șofer băut, implicat în două accidente rutiere în decurs de câteva ore

Un bărbat din Pitești a fost implicat, sâmbătă, în două accidente rutiere, în decurs de câteva ore. În urma celui de-al doilea eveniment polițiștii au constatat că șoferul are o alcoolemie care depășește 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat și au deschis dosar penal pe numele acestuia. Șoferul piteștean a ajuns în atenția polițiștilor sâmbătă seară, după ce a fost implicat într-un accident rutier care a avut loc pe drumul național 73.

Polițiștii care au făcut cercetarea la locul accidentului au constatat că piteșteanul, în vârstă de 55 de ani, aflat la volanul unui autoturism care circula dinspre Mioveni către Pitești, a pierdut controlul asupra direcției de deplasare, a lovit parapetul care desparte sensurile de mers și a intrat în coliziune cu un autoturism care circula regulamentar, în aceeași direcție de mers. În urma impactului, celălalt șofer implicat, de un bărbat de 24 de ani, din Mărăcineni și o pasageră aflată în mașina condusă de acesta au fost răniți și duși la spital. „În urma cercetărilor efectuate de polițiști, a reieșit faptul că, anterior, bărbatul de 55 de ani fusese implicat într-un alt eveniment rutier, fără victime, pe DN 73 E, cu un alt autoturism, condus de un bărbat de 29 de ani, din Mioveni, dar și-a continuat deplasarea. În urma testării tuturor conducătorilor auto din cele două evenimente rutiere cu aparatul etilotest, pentru bărbatul de 55 de ani, acesta a indicat o valoare mai mare decât limita de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat”, informează Poliția județeană Argeș.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru comiterea infracțiunilor de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului și vătămare corporală din culpă, iar verificările continuă pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care s-au produs cele două accidente.

România a depășit Germania la consumul de bere

Kirin Beer University publică începând din 1975 un raport anual privind consumul de bere, pe baza datelor de la asociațiile de berari din toată lumea și din statisticile oficiale. Surprinzător, producătorul japonez al unei beri renumite confirmă că Marea Britanie este doar pe locul al 23-lea, cu 58 l/locuitor, în timp ce România a depășit în 2020 și Spania, și Germania și se află pe podiumul global, scrie BBC Science Focus Magazine. Top 10 este următorul: 10. Letonia 81,4 l per capita, 9. Croația 85,5 l per capita, 8. Spania 88,8 l per capita, 7. Irlanda 92,9 l per capita, 6. Namibia 95,5 l per capita, 5. Polonia 97,7 l per capita, 4. Germania 99,0 l per capita, 3. România 100,3 l per capita, 2. Austria 107,8 l per capita și 1. Republica Cehă 188,6 l per capita.

Un cântăreț de muzică populară a murit după ce a fost lovit de o mașină

Cântărețul de muzică populară Corin Dobrinescu a murit, sâmbătă, după ce a fost lovit de o dubă în timp ce încerca să traverseze soșeaua, la Horezu. O cameră de supraveghere a surprins momentul în care bărbatul traversează strada neregulamentar, alături de alte persoane, conform știrilorprotv.ro. A ajuns în siguranță pe cealaltă parte a străzii, dar s-a întors și a încercat să traverseze din nou. Pe șosea venea însă, cu viteză, o dubă, iar șoferul n-a reusit sa-l evite.

Corin Dobrinescu avea 54 de ani și era absolvent al Facultății de muzică din cadrul Universitații din Pitești, absolvent al Școlii de Arte si Meserii din Sibiu - secția canto popular, solist vocal, membru colaborator al Orchestrei profesioniste “Rapsodia Vâlceană” din cadrul Centrului Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Vâlcea. “Astăzi ne-a părăsit, mult prea devreme, Corin Dobrinescu, îndrăgit interpret de folclor și statornic colaborator al Centrului și al Orchestrei Rapsodia Vâlceană. Regretăm profund pierderea unui prieten drag al culturii tradiționale și suntem alături de familia îndurerată”, a transmis pe Facebook Centrul Creației Vâlcea.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.