Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Ordonanța pentru penali: Dăncilă, chemată la raport de Iohannis

Ziarul de Vrancea
17 iul 2018 702 vizualizări

Premierul se va întâlni astăzi cu președintele, pe fondul zvonurilor privind o iminentă ordonanță de urgență care să-i salveze pe “penalii” din politică n Guvernul a anunțat o nouă ședință extraordinară pentru joi

Premierul Viorica Dăncilă se va întâni azi cu președintele Klaus Iohannis, a confirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, la finalul ședinței Executivului. El a mai spus că în ședința de ieri a Cabinetului Dăncilă nu a fost adoptat niciun act normativ privind amnistia sau grațierea unor fapte penale și a anunțat, totodată, că joi va avea loc o nouă ședință de Guvern.Întâlnirea dintre premierul Dăncilă și președintele Klaus Iohannis va avea loc la solicitarea șefului statului, ora nefiind anunțată încă. Discuția între premier și președinte loc în contextul informațiilor privind posibilitatea adoptării unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind amnistia și grațierea unor fapte penale. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Nelu Barbu, a confirmat că joi va avea loc o nouă ședință de Guvern și a precizat că în ședința de marți  Executivul nu a avut în discuție un astfel de act normativ privind legislația penală.  "Nu a fost vorba în ședința de Guvern despre un act normativ privind amnistia sau grațierea. O să fie și joi ședință de Guvern. Tematica și ordinea de zi o putem comunica doar în ziua ședinței de Guvern, în funcție de avizele pe care le primesc actele care vin spre aprobare”, a spus Barbu. Întrebat de ce au loc două ședințe de Guvern în aceeași săptămână, purtătorul de cuvânt a explicat că era urgentă adoptarea unei Ordonanțe privind deșeurile, astfel că s-a convocat o ședință în ziua de marți. "În această zi a fost adoptat un act foarte important, acea OUG de la Ministerul Mediului, care nu suporta amânare și s-a luat decizia să se facă această ședință pentru a se adopta acest act. Asta pe de-o parte, pe de de altă parte, având în vedere că se apropie vacanța parlamentară și sunt acte normative ce au nevoie de adoptare și nu suportă amânare și în funcție de avizele care vor veni, atunci joi vor fi incluse pe ordinea de zi”, a spus Nelu Barbu.

Tăriceanu neagă și el

Informațiile privind intenția Guvernului de a adopta o Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea au apărut însă de la sfârșitul săptămânii trecute, dar au fost negate de către liderii coaliției de guvernare. Călin Popescu Tăriceanu a susținut, luni seară, la TVR; că aceste informații au fost “aruncate în presă”, iar “foarte mulți mușcă subiectul”. Liderul ALDE a afirmat însă că o Ordonanță de Urgență pentru amnisite și grațiere s-a mai dat pe vremea Guvernului Năstase, iar ideea nu este de neconceput, dar o astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. “Primul lucru pe care vreau să îl remarc este că această idee a unei amnistii și a unei grațieri nu ar fi de neconceput. De ce? S-a mai făcut în România, e adevărat, cu foarte mulți ani în urmă, 2002 sau 2003. O astfel de măsură trebuie analizată dacă este oportună sau nu. Unii spun că nu este oportună pentru că imediat se personalizeză discuția și se trece la evocarea numelor persoanelor care ar beneficia de o astfel de măsură. Ca să nu lungesc vorba, se spune <cel care ar beneficia este președintele PSD, Dragnea>. Suntem oare capabili să lăsăm această problemă de personalizare o clipă deoparte, nu o excludem din discuție, și abordăm puțin altfel problema?”, a declarat Tăriceanu. Și liderul PSD, Liviu Dragnea, a negat aceste informații. "I-am întrebat pe doamna premier și pe domnul ministru al Justiției dacă există vreo intenție de adoptare a unei OUG de grațiere pentru ședința de Guvern de mâine. Amândoi au infirmat aceste zvonuri apărute în spațiul public", a transmis Liviu Dragnea, luni, pentru Digi 24.Anterior, ministrul Tudorel Toader a declarat că la Ministerul Justiției nu există în dezbatere sau în avizare o Ordonanță de Urgență privind amnistia și grațierea.Președintele Klaus Iohannis și premierul Viorica Dăncilă s-au întâlnit ultima oară în luna mai, pentru a discuta pe tema politicii externe, inclusiv a relocării ambasadei României în Israel. La întâlnirea de atunci a participat și ministrul de Externe, Teodor Meleșcanu, chemat pentru a da explicații după ce România, alături de Ungaria și Cehia, a blocat o inițiativă a Uniunii Europene lansată de Franța și de alte state membre UE, care critica relocarea ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. șeful statului spunea atunci că Guvernul nu s-a consultat cu el când a acționat pentru blocarea declarației UE.

Cătălin Ivan: OUG privind aministia e ca și redactată

Europarlamentarul Cătălin Ivan, fost purtător de cuvânt al PSD, susține că emiterea unei OUG privind amnistia este sigură. El a acuzat că premierul Viorica Dăncilă nu va avea nicio reținere să reglementeze aministia prin OUG. ”Liviu Dragnea își dorește această OUG și eu cred că este și redactată, că Viorica Dăncilă n-ar avea nici o ezitare s-o treacă prin ședință de Guvern și că (Darius) Vâlcov este direct implicat în redactarea acestei Ordonanțe, vă pot garanta 100%, fără să am dovezi, dar mi-aș pune toți banii pe un astfel de pariu. În același timp, sper că nu va avea susținerea celor de la ALDE. Eu am convingerea fermă că se dorește o astfel de Ordonanță, gen OUG 13 și că s-a lucrat la ea și că este un plan în lucru, în desfășurare. Cred însă că acum față de anul trecut e mai puțin posibil ca o astfel de OUG să fie votată în Guvern, pentru că ne apropiem de anul 2019 și sunt alegeri prezidențiale, iar ambițiile lui Tăriceanu de a candida și de a lua voturi și din stânga și din dreapta sunt evidente, sunt asumate, practic. Deși nu a spus cu subiect și predicat, toată lumea știe că acesta își dorește să candideze, iar o Ordonanță de Urgență trecută acum prin Guvern, cu susținerea ALDE și evident a ministrului Justiției asumat de ALDE ar fi un dezastru electoral pentru Tăriceanu”, a declarat Ivan la RFI.

Femeie gravidă, salvată de polițiști după ce a sunat la 112 și i s-a închis telefonul

O femeie care se afla în pădurea Băneasa și a anunțat la 112 că urmează să nască, dar i s-a închis telefonul înainte de a spune locația exactă, a fost salvată de polițiști care au însoțit echipajele medicale.Femeia a fost găsită aproape în stare de inconștiență și după ce a fost dusă la spital a născut o fetiță perfect sănătoasă.Polițiștii Secției 2 au fost sesizați, luni, de către o femeie, prin intermediul 112, cu privire la faptul că urmează să dea naștere unui copil și se află în zona pădurii Băneasa, fără a putea preciza cu exactitate locul în care se află. Ulterior, telefonul acestei s-a închis.”Astfel, întreg dispozitivul de siguranță publică al Secției 2 Poliție, împreună cu două echipaje din cadrul Secției 5 Poliție, dar și cu echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță București - Ilfov, s-au deplasat în zona indicată în vederea depistării femeii în cauză. În urma activităților de căutare desfășurate în perimetrul indicat de apelantă, polițiștii au descoperit locul în care se afla femeia, vizibil însărcinată, căreia i-au fost acordate primele îngrijiri medicale de către unul dintre echipajele ambulanței, ulterior fiind transportată la spital, unde la scurt timp a dat naștere unei fetițe perfect sănătoase”, anunță Poliția Capitalei. Femeia a fost găsită aproape în stare de inconștiență, iar polițiștii nu au putut stabili deocamdată exact cum a ajuns în pădure, dar nu pare a fi fost victima unei infracțiuni.

Antena 3, făcută de râs de Ambasada Suediei

Ambasada Suediei a reacționat, ieri, pe Facebook la o "știre" răspândită luni de Antena 3, Evenimentul Zilei și alte publicații, care susțineau că misiunea diplomatică ar fi șters un clip cu Laura Codruta Kovesi, după înlăturarea acesteia de la DNA. Ambasada spune că respectivul material video a fost retras încă de anul trecut, lucru ce nu are nicio legătură cu revocarea lui Kovesi. În plus, instituția a publicat un infografic ce explică modul "cum să ochești o știre falsă?". Mai multe materiale publicate de Antena 3, EvZ, știripesurse.ro susțineau că Ambasada ar fi șters video-ul despre Kovesi după revocarea acesteia de la conducerea DNA și ca urmare a revocării. Ambasada arată că acel video fusese realizat pentru ceremonia în care Laura Codruta Kovesi a primit un ordin acordat din partea Regelui Carl al XVI-lea Gustaf, pentru lupta împotriva corupției. Clipul a fost retras "în 2017, la câteva luni după ceremonie, în același mod în care retragem alte materiale, de la alte evenimente, pe care le publicăm temporar pentru a promova diversele evenimente organizate de ambasadă". Instituția califică drept false toate afirmațiile cum că acel clip ar fi fost șters din cauza revocării lui Kovesi, insistând că "Ambasada Suediei susține decizia luată de Regele Suediei Carl al XVI-lea Gustaf de a-i acorda Laurei Codruta Kovesi titlul" de Comandor al Stelei Polare, mulțumită luptei ei împotriva corupției.

Două persoane, reținute în cazul celor doi paznici morți în Capitală

Două persoane au fost reținute în cazul celor doi bărbați găsiți morți la sediul unei firme de pe Bulevardul Timișoara, din Capitală. În cursul nopții au fost audiați mai mulți angajați ai firmei la care făceau serviciul de pază cei doi bărbați decedați, dar și ai firmei de pază la care aceștia lucrau. La finalul audierilor au fost reținuți doi suspecți.Cei doi bărbați, paznici, unul în vârstă de 52 de ani, iar celălalt în vârstă de 65 de ani, au fost găsiți decedați, luni, în jurul orei 09.45.

Academia de la Budapesta: Secuii aparțin nației maghiare

Secuii nu sunt un grup etnic, ci o parte organică a națiunii ungare, a declarat marți un cercetător al Institutului pentru Studierea Minorităților din cadrul Academiei de Științe din Ungaria, potrivit agenției de presă MTI. Institutul și-a declarat poziția în această chestiune după ce o persoană privată a inițiat o procedură ca secuii să fie recunoscuți ca parte a națiunii, a declarat cercetătorul Balazs Dobos la postul de televiziune M1. Parlamentul va avea ultimul cuvânt, printr-un vot privind modificarea legii minorităților naționale, a spus el. Inițiativa originară a necesitat o mie de semnături de susținere și a fost cerută de asemenea poziția Institutului pentru Studierea Minorităților. Institutul a precizat că a stabilit că secuii erau parte a națiunii când au fost rupți de Ungaria, a mai spus Balazs Dobos. Dacă o comunitate este parte a națiunii ungare, ea nu poate fi în același timp și o minoritate, a adăugat el.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.