Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Orban: Numărul zilnic de infectări a ajuns mai mic decât cel al vindecărilor

Ziarul de Vrancea
3 dec 2020 944 vizualizări

Cu toate acestea, România a consemnat ieri o cifră record de decese de la începutul pandemiei n președintele Iohannis promite un milion de doze de vaccin la începutul anului viitor

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că procentul de pozitivare a persoanelor la noul coronavirus a fost mai mare în ultimele trei zile deoarece au fost efectuate mai puține teste, fiind zile libere. El a adăugat că a scăzut procentul de pozitivare la săptămână. “Ce pot să vă spun este că, pe săptămâna anterioară, am avut o descreștere la săptămână a numărului de cazuri cu peste 2.000 de cazuri, am avut cu peste 2.000 de cazuri mai puțin. De asemenea, a scăzut și procentul de pozitivare la săptămână, evident, din cumulul cazurilor săptămânale. Am început ca aproape în fiecare zi numărul persoanelor care se vindecă să fie mai mare decât numărul persoanelor care se infectează”, a susținut Orban.

Președintele Klaus Iohannis a afirmat ieri că este foarte posibil ca la începutul anului viitor România să beneficieze deja de prima tranșă de vaccin anti-COVID-19, cu un număr de circa un milion de doze. Șeful statului a reiterat faptul că în prima tranșă va fi vaccinat între personalul medical și persoane cu risc, iar vaccinarea este voluntară, sigură și eficientă. „Toate detaliile vor fi prezentate pe larg mâine (n.r. - vineri), în cadrul unei conferințe de presă care va fi organizată la Guvern. Lunile care urmează vom avea o informare permanentă pentru publicul general, dar și pentru publicul specializat va exista un site dedicat unde cei dornici de informații suplimentare verificate vor putea să vadă ce se întâmplă”, a declarat Iohannis, la finalul vizitei de joi la un centru de vaccinare împotriva COVID-19 din Capitală.

Acesta a mai spus că deja persoanele informate din zona medicală doresc să se vaccineze în proporție de peste 80%. „Foarte, foarte pe scurt despre vaccinare pot să vă spun în acest moment că este foarte posibil ca la începutul anului viitor să beneficieze România deja de prima tranșă de vaccin. Este posibil să avem o primă tranșă cu un număr de aproximativ un milion de doze. Deja echipa care se va ocupa de campania de vaccinare a făcut verificări în unitățile spitalicești, între medicii de familie și intenția de vaccinare e la un grad foarte mare. Se pare că deja persoanele informate din zona medicală doresc în proporție de peste 80% să se vaccineze”, a spus șeful statului.

Aproape 12.000 de decese

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 7.661 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 211 persoane au decedat, un deces fiind înregistrat la categoria 0 - 9 ani, iar alte două la categoria de vârstă 20 - 29 de ani. Este cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei, bilanțul total ajungând la 11.876.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.156. Dintre acestea, 1.252 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.170.013 teste. Dintre acestea, 32.120 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 20.420 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 11.700 la cerere.

MAI a achiziționat peste 8,2 milioane de măști pentru alegeri

Ministrul Afacerilor Interne (MAI), Marcel Vela, a anunțat, ieri, că pregătirea alegerilor de duminică este în grafic, iar pentru asigurarea protecției sanitare au fost cumpărate peste 8,2 milioane de măști, 3,3 milioane de mănuși de unică folosință și 50.000 de litri de dezinfectant. Potrivit acestuia, peste 40.000 de angajați ai MAI vor fi implicați în paza celor peste 18.800 de secții de votare, în celelalte operațiuni care țin de procesul electoral, dar și în asigurarea ordinii și siguranței publice.

Maia Sandu, lăsată fără serviciul de informații

 decizia a fost impusă de pro-ruși în Parlament, în ciuda unui miting cu peste 5.000 de oameni care au cerut păstrarea prerogativei la președintele țării

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) din Republica Moldova a fost trecut din nou din subordinea Președinției în cea a Parlamentului. Potrivit presei de la Chișinău, un proiect de lege a fost adoptat în acest sens, ieri, fiind votat de 51 de deputați. Astfel, președintele-ales Maia Sandu a fost lăsată fără o prerogativă de care a beneficiat președintele în funcție Igor Dodon, notează Unimedia.info.

Deschide.md notează că proiectul a fost votat de deputații PSRM (socialiștii lui Igor Dodon) și ai platformei „Pentru Moldova” (care îi include pe parlamentarii Partidului Politic „ȘOR”, al lui Ilan Șor), care formează majoritatea parlamentară. Potrivit legii adoptate, SIS a trecut sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Legislativ, pe un termen de 5 ani, și nu de către șeful statului. În iunie 2019, PSRM și ACUM au votat împreună un proiect prin care șeful Serviciului Informații și Securitate era numit de Președintele țării și aprobat de Parlament, iar instituția trecea astfel sub control prezidențial.

Peste 5.000 de persoane au manifestat anterior în centrul Chișinăului, în semn de protest față de acest proiect de lege. Reuniți în apropierea Parlamentului moldovean, la apelul președintei alese a țării, proeuropeana Maia Sandu, manifestanții auscandat “Jos trădătorii!” și au cerut dizolvarea Parlamentului. Zeci de polițiști au fost desfășurați în zona Parlamentului, fără să intervină.

“Acest Parlament este împotmolit în corupție”, a denunțat Maia Sandu în fața protestatrilor, îndemnând “societatea moldoveană să se unească împotriva unei amenințri comune”. “Avem nevoie de o țară bună pentru toți oamenii cinstiți. Avem nevoie de alegeri (legislative) anticipate pentru a goni hoții de putere”, a subliniat ea.

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul președinte al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al CSM, în urma ședinței care a avut loc, ieri. De asemenea, procurorul Florin Deac a fost ales în funcția de vicepreședinte.

Judecătorul Bogdan Mateescu a afirmat, după ce a fost ales în funcția de președinte al Consiliului, că Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, astfel cum este ea organizată astăzi, “nu este eficientă”.

Declarația pare să semnaleze o schimbare de atitudine, în condițiile în care, potrivit unei știri publicate de Agerpres în 2019, „Bogdan Mateescu s-a pronunțat în mai multe rânduri pentru desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților”.

La jumătatea anului trecut, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o cerere a Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție (SIIJ) de redeschidere a anchetei într-un dosar pe numele judecătorului Bogdan Mateescu, dosar închis în anul 2018 de către DNA.

Conform Regulamentului de organizare și funcționare al CSM, Consiliul este condus de președinte, ajutat de un vicepreședinte, aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit. Președintele și vicepreședintele sunt aleși de plen, în prezența a cel puțin 15 membri ai Consiliului, cu votul majorității membrilor acestuia. Președintele și vicepreședintele fac parte din secții diferite. CSM are 19 membri, 14 fiind aleși – cu un mandat de 6 ani – doi reprezentanți ai societății civile, cu aceeași durată a mandatului, dar și trei membri de drept – ministrul Justiției, procurorul general și președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție. Durata mandatului membrilor aleși, judecători și procurori și reprezentanți ai societății civile, ai Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani, fără posibilitatea reînvestirii, beneficiind de aceleași drepturi și obligații.

 În 2020, CSM a fost condus de judecătoarea Nicoleta Țînț (președinte) și procuroarea Tatiana Toader (vicepreședinte). În 2019, CSM a fost condus de judecătoarea Lia Savonea (președinte) și de procurorul Nicolae-Andrei Solomon (vicepreședinte), iar în 2018, CSM a fost condus de judecătoarea Simona Marcu și de vicepreședintele Codruț Olaru.

O femeie care se pretindea medic, cercetată de polițiști

O femeie, care pretindea că este medic și făcea proceduri de microchirurgie estetică fără a a avea acest drept, este cercetată de polițiști sub acuzațiile de înșelăciune și exercitarea fără drept a unei profesii. “În fapt, Serviciul Investigații Criminale din Poliția Capitalei s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul că o femeie, care ar pretinde că este medic, efectuează intervenții chirurgicale minim invazive în domeniul estetic. Din datele și probele administrate în cauză a rezultat presupunerea rezonabilă că persoana în cauză, fără drept de liberă practică pe teritoriul României, cu sprijinul unor alte persoane, ar fi închiriat spații de tip cabinet medical, în care efectua proceduri de microchirurgie estetică”, se arată într-un comunicat al Poliției.

O nouă parcare subterană proiectată la Oradea

Primăria Oradea a lansat miercuri lucrările la cea de a șasea parcare din municipiu, una subterană de tip park and ride, cu 277 de locuri, ce va fi construită în jurul Catedralei ortodoxe din centrul urbei. Parcarea va fi amenajată pe trei laturi ale catedralei, fără partea din față, fiind o locație foarte aglomerată pe axa de circulație dinspre Cluj-Napoca, cu aproximativ 20.000 de mașini care intră zilnic în Oradea.

Proiectul, în valoare de 24,4 milioane de lei, va fi realizat din bugetul local, a declarat, la fața locului, primarul Florin Birta, alături de cei doi reprezentanți ai constructorilor, Construcții Erbașu și Simbac. Durata de execuție a lucrărilor este de 12 luni, primarul anticipând că anul viitor, de 1 Decembrie, se va putea inaugura lucrarea.

Parcarea se va amenaja pe un singur nivel subteran, pe o arie de 6.050 de mp, cu o capacitate de 277 de locuri pentru autovehicule, 9 pentru motociclete, 6 pentru autoturismele persoanelor cu handicap și șase parcaje cu stații de încărcare electrică. Vor fi două căi de acces, ambele dinspre cetate. Deasupra parcării, spațiul va fi amenajat ca piață pietonală, dalată cu piatră, cu spații verzi și cu promisiunea de a se planta 63 arbori și 638 de arbuști. Potrivit primarului, caracterul park and ride al investiției înseamnă că “toți cei care vor veni să utilizeze această parcare, pe baza tichetului de intrare în parcare, vor putea circula gratuit în acea zi cu toate mijloacele de transport în comun din Oradea, pentru că parcarea va fi operată în comun cu societatea Oradea Transport Local S.A.”

Primarul a mai spus că există în plan și o parcare park and ride în zonele periferice, “mai ales având în vedere că aceste parcări de tip park and ride, dacă sunt construite la intrările în oraș, sunt finanțate inclusiv din fonduri europene”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.