Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Opoziţia din Moldova s-a reunit la Moscova şi a anunţat un nou bloc electoral anti UE

Ziarul de Vrancea
21 apr 2024 580 vizualizări

Partidele de opoziţie proruse din Republica Moldova, care denunţă eforturile proeuropene ale preşedintei Maia Sandu, s-au reunit duminică la Moscova, unde se află şi oligarhul fugar Ilan Şor, şi au anunţat că formează un bloc electoral.

Alianţa, patronată de Ilan Şor, oligarhul condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară masivă, se va numi „Victorie”, iar una dintre figurile de prim-plan ale ei este guvernatoarea Găgăuziei, Evghenia Guţul, care deja se află la Moscova pentru a treia oară în mai puţin de două luni. "Propunem o nouă cale pentru Moldova. Ideea UE este o simplă fantomă, care este distructivă pentru cetăţenii noştri şi pentru ţară", a declarat Şor la adunarea care a avut loc într-un hotel din Moscova. "Sarcina noastră este să le arătăm oamenilor alternative care au funcţionat de-a lungul timpului", a adăugat oligarhul fugar. El a spus că alianţa sa îşi propune reînnoirea legăturilor deteriorate cu Rusia şi cu organizaţiile regionale conduse de Rusia. Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, a declarat, la rândul ei, că grupul electoral are ca scop "apărarea independenţei Moldovei, evitarea atragerii ţării în operaţiuni militare şi restabilirea legăturilor de prietenie cu Rusia". Guţul a vizitat Rusia de două ori în ultimele două luni şi a cerut ajutorul liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, împotriva guvernului central al Moldovei.

„O echipă de vis”

Şor, care locuieşte în Israel, a fost condamnat anul trecut în legătură cu "furtul secolului" din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar în 2014. Autorităţile moldoveneşti au cerut de mult timp extrădarea sa.

Partidul politic care îi purta numele a fost interzis, deşi un nou partid asociat cu el are suficientă susţinere pentru a intra în parlament, potrivit sondajelor de opinie. „Este o echipă de vis”, a declarat Şor atunci când i-a prezentat pe membrii blocului electoral, printre se numără Evghenia Guţul, deputata Marina Tauber, liderul partidului „Şansă” Alexei Lungu, lidera partidului „Renaştere” Natalia Parasca, mai mulţi deputaţi din fostul partid ŞOR, plus el însuşi. „Aici, la Moscova, nimeni nu ne închide gura şi ne putem exprima părerea”, a spus Marina Tauber la eveniment, adăugând că în „sală s-au adunat oamenii care înţeleg cât de important este ca întreaga opoziţie moldovenească să se unească împotriva inamicului, împotriva problemelor pe care le-au adus UE şi conducerea în persoana Maiei Sandu şi PAS”.

„Mulţi dintre voi se întreabă de ce la Moscova. Explic. Desigur, cu plăcere, am fi făcut acest eveniment la Chişinău, la Orhei, în Găgăuzia şi în alte regiuni ale ţării noastre. Astăzi în Moldova orice persoană care gândeşte altfel nu are dreptul să vorbească. (…) Orice adunare politică se încheie cu arest, cu cercetări efectuate de către partidul de la putere”, a declarat Ilan Şor. „Alternativa noastră este prietenia, colaborarea, parteneriatul cu Federaţia Rusă, cu parteneri istorici ai Republicii Moldova”, a mai spus Şor la eveniment.

Ilan Şor a precizat pe reţelele sociale că blocul său reuneşte reprezentanţi ai partidelor Renaştere, Şansa, Forţa de Alternativă şi Salvare a Moldovei şi Victoria.

Ulterior pe scena hotelului au cântat, inclusiv în limba română, interpretul rus Nikolai Baskov, soţia lui Ilan Şor, rusoaica Jasmin, care a cântat atât în rusă, cât şi în română, dar şi interpretul rus Filip Kirkorov, scrie NewsMaker.

Reacţii la Chişinău

Într-o primă reacţie a autorităţilor de la Chişinău, ministrul infrastructurii Andrei Spînu a declarat că blocul a fost creat „la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc”.  „Întreaga ţară i-a văzut pe aceşti trădători de neam la Moscova”, a scris Spînu pe Facebook. „Cred că putem spune clar, la Moscova s-a creat blocul criminal organizat Victoria/Pobeda. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează şi pe cine servesc. Totuşi, nu toţi sunt acolo pe scenă. O parte se ascund încă la Chişinău, în spatele la tot felul de partide. În următorii ani trebuie să scăpăm de ei”, a scris ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale Andrei Spînu.

La alegerile din 20 octombrie, Maia Sandu se va confrunta cu fostul preşedinte şi lider al Partidului Socialist, Igor Dodon, care a îndemnat alegătorii săptămâna trecută să boicoteze referendumul simultan cu alegerile, pe motiv că preşedinta îl foloseşte pentru a fi realeasă. Sondajele o creditează pe Sandu cu un sprijin de 35,1% în primul tur, faţă de 15,8% pentru Dodon.

Dodon şi liderul Partidului Comunist, Vladimir Voronin, şi el fost preşedinte al ţării, au o cauză comună cu Şor în ceea ce priveşte opoziţia faţă de referendum. Însă aceştia nu au dat indicii că ar acţiona în mod concertat.

Într-o reacţie pentru NewsMaker, reprezentanţii partidului de guvernământ PAS au declarat că „este ruşinos să te afli la Moscova, în timp ce o lume întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar dus în Ucraina” şi au dat asigurări că „Moldova îşi continuă ferm drumul de aderare la UE, unde este pace şi justiţie corectă”.

Artişti controversaţi

Interpretul rus Filip Kirkorov, care a cântat la evenimentul electoral al lui Ilan Şor de la Moscova, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. S-a întâmplat în iunie 2022. Kirkorov a fost printre interpreţii ruşi invitaţi să cânte în Piaţa Marii Adunări Naţionale, la un eveniment al cărui organizator oficial figura activistul Veaceslav Valico – candidat independent la ultimele alegeri parlamentare (reprezentat atunci la dezbaterile electorale de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon). Procurorul general interimar a declarat că Partidul „ŞOR”, declarat neconstituţional în Moldova, este cel care a plătit 260 000 de dolari, echivalentul a circa 5 milioane lei moldoveneşti, pentru organizarea concertului. Kirkorov se află printre artiştii şi persoanele publice din Rusia vizate de sancţiuni în Ucraina, din cauza faptului că susţin războiul declanşat de Rusia.

În aprilie 2023, cântăreţul rus Filip Kirkorov a publicat un video în care îndemna locuitorii Găgăuziei, care pe 30 aprilie urmau să-şi aleagă başcanul, să o voteze pe Evghenia Guţul. Artistul din Rusia spunea că are încredere în echipa lui Ilan Şor, numindu-l pe cel din urmă „prieten”. A doua zi, cu un mesaj asemănător a ieşit şi cântăreţul Nicolai Baskov, care a promis că va ţine un concert la Comrat. Ulterior, şi soţia lui Şor, Jasmin, a venit cu acelaşi îndemn. În mai, în ajunul turului doi de alegeri pentru başcanul Găgăuziei, interpreţii ruşi Nikolai Baskov, Filip Kirkorov şi Stas Mihailov au lansat o versiune în limba rusă a imnului autonomiei găgăuze, căruia i-au filmat şi un videoclip.

La rândul său, Nikolai Baskov a susţinut în repetate rânduri agresiunea militară neprovocată şi nejustificată a Rusiei împotriva Ucrainei. El a vizitat Donbasul nu doar pentru a susţine concerte, dar şi pentru a oferi ajutor militar. Iar în iunie 2023, Baskov şi interpretul rus pro-Kremlin Grigori Leps au declarat că vor plăti câte un milion de ruble pentru distrugerea tancurilor occidentale Leopard şi Abrams furnizate Ucrainei, aminteşte NewsMaker.

În ceea ce o priveşte pe soţia fugarului Ilan Şor, Sara Şor, cunoscută cu numele de scenă Jasmin, în noiembrie 2023 guvernul canadian a introdus sancţiuni pe numele ei. Interpreta rusă a fost inclusă pe lista sancţiunilor alături de alte opt persoane, pentru dezinformare şi propagandă, în contextul războiului declanşat de Federaţia Rusă în Ucraina.

Sondaj: Doar 30,8% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună

care sunt principalele surse de îngrijorare ale românilor

Doar 30,8% dintre români cred că în România lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună, procentul fiind în creştere faţă de acum 10 ani, dar şi faţă de acum o lună, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Astfel, 30,8% dintre români cred că România se îndreaptă într-o direcţie bună (faţă de 25,5% în martie şi 24,8% în ianuarie), în timp ce 62,5% sunt pesimişti în legătură cu viitorul ţării (faţă de 70,6% în martie şi 69,7% în ianuarie).

Cred că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie bună în România în special votanţii PSD-PNL, cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani şi persoanele cu venituri foarte ridicate. Sunt de părere contrarie în proporţii semnificativ mai ridicate decât media votanţii AUR şi persoanele cu venituri foarte mici.

Cea mai importantă sursă de îngrijorare

33% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România (comparativ cu 9,9% în mai 2014), în timp ce creşterea preţurilor este menţionată de 28,6% (faţă 24,5% în mai 2014). Înrăutăţirea stării de sănătate reprezintă cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru 18,5% dintre cei intervievaţi (faţă de 17% în mai 2014). 5,5% dintre români sunt îngrijoraţi cel mai mult de deteriorarea mediului înconjurător (2,4% în mai 2014), 4,9% de diminuarea veniturilor (16% în mai 2014), 4,7% de pierderea locului de muncă (22,7% în mai 2014), 1,7% sunt îngrijoraţi de producerea unor calamităţi naturale (2,6% în mai 2014), iar 1,9% de alte probleme (3,7% în mai 2014).

Sunt îngrijorate de creşterea preţurilor în special persoanele cu vârsta între 18 şi 29 de ani, persoanele cu studii primare şi persoanele care lucrează la stat. Înrăutăţirea stării de sănătate este o îngrijorare împărtăşită semnificativ peste medie mai ales de persoanele în vârstă, inactivi potenţial activi, care au cont pe Facebook şi care locuiesc în urbanul mic. Persoanele cu vârsta între 45 şi 59 de ani, gulerele albe şi locuitorii din regiunea Sud Est sunt categoriile socio-demografice cele mai îngrijorate de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România.

”Percepţia privind direcţia în care se îndreaptă ţara înregistrează o uşoară îmbunătăţire, aşa cum se întâmplă aproape întotdeauna la trecerea din iarnă spre primăvară. Apropierea sezonului cald influenţează conjunctural opiniile românilor prin creşterea optimismului. De regulă, după o scurtă perioadă, tendinţa este de revenire la cifrele care s-au stabilizat pe o perioadă mai lungă de timp.  În ceea ce priveşte sursele de îngrijorare ale românilor, am comparat percepţia din prezent cu cifrele rezultate din Barometrul INSCOP-Adevărul despre România realizat în urmă cu 10 ani, în aprilie 2014. Se observă diferenţe majore. În primul rând, creşte puternic teama cu privire la posibilitatea unui conflict/război în zonă în care să fie implicată România. Ofensiva Rusiei în Ucraina, războiul din Gaza dintre Israel şi Hamas, precum şi suprapunerea culegerii datelor cu atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului au amplificat masiv temerile românilor faţă de război. Creşterea preţurilor şi problemele de sănătate cresc în importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani, în timp ce diminuarea veniturilor şi pierderea locului de muncă îşi pierd contextual din importanţă comparativ cu situaţia din urmă cu 10 ani şi chiar de anul trecut, pe fondul creşterii puternice a temerilor de război”, afirmă Remus Ştefureac, director INSCOP Research.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 12 - 20 aprilie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

Recrutare în Armată României: Cei mai mulți candidați nu au trecut proba fizică

ce salarii nete sunt în armată

Cei mai mulți candidați la recrutare nu au reușit să treacă de evaluarea fizică, deşi ivelul de dificultate al probei este mediu. O persoană cu vârsta între 18 și 45 ani, cu o dezvoltare fizică normală ar trebui să nu întâmpine dificultăți majore pentru trecerea baremelor fizice minime obligatorii ale acestei evaluări, arată Ministerul Apărării într-un comunicat legat de dificultatea procesului de recrutare a soldaților profesioniști.

Statul Major al Apărării a analizat, în lunile februarie, martie și aprilie, desfășurarea primei serii de recrutare-selecție a soldaților profesioniști în Armata României din acest an, un proces constituit, în principal, din fazele de înscriere și selecție a candidaților (întocmire a dosarelor, evaluări fizice, psihologice și medicale), respectiv de repartiție în unități a candidaților admiși.

Astfel, au fost 6.448 candidați (dintre care fete: 20%), pe 5.093 locuri scoase la concurs, iar proporția de candidați respinși la evaluarea fizică (prima probă) a fost de 24%. Proporția candidaților respinși la evaluarea psihologică (candidați rămași după proba fizică) a fost de 18%, iar cei respinşi după evaluarea medicală a fost de 12%.

Potrivit datelor oficiale, cel mai mic venit lunar net al unui soldat profesionist la momentul angajării este 4.399 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 3.345 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Cel mai mare venit lunar net al unui soldat/gradat profesionist este de 5.765 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.711 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Media venitului lunar net al unui soldat/gradat profesionist: 5.082 lei (format din soldă lunară netă în valoare de 4.082 lei și valoarea normei de hrană de 1.054 lei).

Nu sunt de neglijat drepturile privind norma de echipare, indemnizațiile de transport, de chirie (cu posibilitatea transformării în plata din rată pentru cumpărarea unei locuințe), de detașare, de misiune, decontare transport concediu de odihnă, decontare contravaloare voucher de vacanță, decontare tratament ambulatoriu și servicii medicale etc., specifice instituțiilor din sistemul de apărare națională, ordine publică și securitate națională. De asemenea, este în curs de reglementare modul de aplicare a unei majorări a soldei de funcție de până la 30% pentru personalul angajat în unități aflate în proces de menținere și consolidare a capacității operaționale.

Predoiu: Creştere cu 112% a cererilor pentru viză de flotant faţă de alegerile precedente

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că la nivel naţional există o creştere cu 112% a cererilor pentru obţinerea de vize de flotant, faţă de alegerile de acum patru ani. "În ţară procentul este cu 112% mai mare decât la alegerile precedente. Sunt judeţe care au cifre record. Vreau să subliniez că, potrivit legii, organele de poliţie efectuează verificări atunci când sunt sesizate", a spus Predoiu, într-o videoconferinţă cu prefecţii din judeţe privind alegerile locale.

El a precizat că până acum au fost transmise poliţiei 7.261 de solicitări privind 6.879 de persoane şi s-au constatat nereguli în legătură cu 451 de persoane, respectiv 6,6% dintre cazurile verificate.

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate, produse în Coreea de Sud

România ar putea avea 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, compania producătoare, Hanwha, fiind singura care a rămas în licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale, iar negocierile în acest sens continuă cu Guvernul român. "Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid", a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români. El a spus că în 2010 acest obuzier a fost folosit în momente de tensiune maximă în ţara sa.

"Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord", a completat el. De asemenea, Heo Man Jung a subliniat şi mobilitatea obuzierului, care ajunge la o viteză de peste 67 de kilometri pe oră şi faptul că structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. Mai mult, a arătat Heo Man Jung, K9 a fost creat pentru a funcţiona în orice tip de climat.

În vara anului trecut, MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire). Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Acestor componente li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene susţin, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru "a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare".

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.