Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Moscova, avertisment pentru Maia Sandu: Moldova va ajunge în “coșul de gunoi al istoriei”

Ziarul de Vrancea
19 apr 2022 1088 vizualizări

Decizia Chișinăului de a interzice folosirea publică a literelor “Z” și “V” și a panglicii Sfântului Gheorghe, simboluri ale invaziei în Ucraina, a stârnit nervozitate în Rusia

Senatorul rus Alexei Pușkov a reacționat dur la decizia Republicii Moldova de a interzice afișarea în public a literelor “Z” și “V” utilizate în sprijinul trupelor ruse care atacă Ucraina, precum și panglica Sfântului Gheorghe, un simbol care susține războiul Rusiei în Ucraina. Pușkov a avertizat-o pe președinta fostei republici sovietice, Maia Sandu, că țara ei ar putea ajunge în “coșul de gunoi al istoriei”, în special pentru “nu poate plăti pentru gazul rusesc”. “Ar trebui să fie mai atentă în ceea ce privește Rusia și simbolurile ei, cu atât mai mult cu cât Chișinăul nu poate plăti pentru gazul rusesc”, a scris Pușkov pe canalul său Telegram.

La începutul acestei săptămâni, Chișinăul a interzis afișarea în public a literelor “Z” și “V” utilizate în sprijinul trupelor ruse care atacă Ucraina, precum și panglica Sfântulului Gheorghe, considerat un simbol al susținătorilor președintelui rus Vladimir Putin, dar și al separatiștilor pro-ruși din Ucraina. Sandu și-a justificat interdicția explicând că simbolurile au rolul de a diviza societatea. Locul lor este în “coșul de gunoi al istoriei”, a mai spus ea.

Republica Moldova este dependentă de aprovizionarea cu gaze rusești, iar Transnistria este condusă de facto de un regim pro-rus și susținută de trupele ruse încă din anii 1990. Această situație stârnește temeri că, după o eventuală victorie a forțelor ruse în Ucraina, Kremlinul ar putea să invadeze Republica Moldova.

Avion american de spionaj, deasupra României la momentul scufundării Moskva

Un avion de luptă antisubmarin american de tip Boeing P8 Poseidon efectua o misiune de patrulare la Marea Neagră în momentul în care crucișătorul rus Moskva s-a scufundat, dezvăluie cotidianul britanic The Times. Aeronava se afla la aproximativ 100 de mile (160 de kilometri) de Moskva, potrivit cotidianului.

Sute de marinari care se aflau la bordul crucișătorului ar fi murit, după ce nava a fost atinsă de cel puțin o rachetă ucrainană antinavă de tip Neptun.

Avionul de tip Boeing P8 Poseidon, estimat la 330 de milioane de lire sterline este cel mai sofisticat avion de vânătoare de submarine și detectare de nave din arsenalul Statelor Unite. Aeronava poate plasa în apă geamanduri sonore pentru a detecta vase inamice și este echipată cu un radar sofisticat, de tip APY-10.

Principalele capacități ale navei sunt clasificate, însă experți au estimat că P8 Poseidon poate cartografia o zonă radar transversală de 10.000 de metri pătrați de la o distanță de 220 de mile (354 de kilometri), ceea ce înseamnă că Moskva se afla în raza de acțiune a aeronavei în momentul în care s-a scufundat.

Aeronava a decolat la 13 aprilie de la baza aeriană navală Sigonella, în Sicilia, și s-a îndreptat către Marea Neagră.  Avionul a survolat Balcanii și Bulgaria, după care a ajuns în zona coastei României la Marea Neagră după-amiaza.

Secretarul american al Apărării Lloyd Austin a recunoscut, luna aceasta, faptul că Statele Unite oferă informații clasificate armatei ucrainene în regiunea Donbas - prima recunoaștere a împărtășirii unor informații clasificate cu Kievul. Prezența avionului american de spionaj la 13 aprilie este “neobișnuită”, dar “nu complet ieșită din comun”, declară cotidianului britanic o analistă americană independentă de date de aviație, Amelia Smith. Un număr ușor mai mare de avioane decât de obicei survola în acea zi coasta Mării Negre, precizează ea.

“Am efectuat misiuni de patrulare aeriană limitate în largul coastei României (la Marea Neagră), în cadrul susținerii noastre a flancului de est al NATO. Însă nu vom oferi detalii despre probleme operaționale”, a declarat The Times un oficial american de rang înalt din cadrul Apărării.

USR acuză PSD și PNL că au vrut să-l scape de închisoare pe șeful AEP

USR susține că PSD și PNL au vrut să-l scape de închisoare pe șeful Autorității Electorale Permanente, Constantin Florin Mitulețu-Buică, acuzat de procurori de mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, după ce a demis abuziv doi directori și a angajat alți 18, fără concurs. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de ieri a plenului Camerei Deputaților și, doar după ce USR a atras atenția asupra lui, a fost mutat spre finalul ordinii de zi. USR a cerut, în Comitetul liderilor, retrimiterea proiectului la comisii, spre a fi rediscutat, dar solicitarea a fost respinsă.

“PSD și PNL vor să dea un tun marca OUG 13. Un amendament depus pe ascuns și scapi de închisoare, asta au vrut să facă cu proiectul care l-ar scăpa de necazuri pe șeful AEP. Amendamentul a fost strecurat marți seară, în Comisia de administrație, iar astăzi (miercuri – n.r.) au și pus proiectul la votul final. După ce am atras atenția asupra mârșăviei puse la cale de PSD și PNL, au făcut strategic un pas înapoi și au mutat proiectul spre coada ordinii de zi, așa că nu a mai fost discutat astăzi. Au respins însă solicitarea USR de retrimitere la comisii a proiectului, așa că el rămâne pe ordinea de zi și, cel mai probabil, vor încerca să-l împingă la vot imediat după sărbători”, a declarat Ionuț Moșteanu, liderul grupului USR din Camera Deputaților. Cei de la USR spun că, în încercarea de a trece pe sub radar amendamentul care l-ar scăpa pe șeful AEP de închisoare, PSD și PNL l-au introdus, cu ajutorul senatorului PSD Radu Oprea, în legea de aprobare a unei ordonanțe de urgență care modifică și completează Codul administrativ.

Concret, amendamentul spune că personalul aparatului de specialitate al AEP cu statut de înalt funcționar parlamentar este numit sau destituit prin ordin al președintelui Autorității. Cu alte cuvinte, lasă liber șefului AEP să facă angajări sau să promoveze oameni în instituție fără concurs.

“Doar din pix, așa cum place vechile partide politice. Astfel, fapta de care e acuzat șeful AEP dispare. La fel cum Dragnea voia OUG 13 pentru a scăpa de închisoare. Ăsta e PSD și PNL. Poți să comiți acte de corupție, să îți promovezi ilegal sinecurile în funcție pentru a captura instituții, iar dacă DNA te prinde, dai o lege și scapi”, mai precizează Ionuț Moșteanu. USR reamintește că actualul președinte al AEP a fost trimis în judecată de procurorii DNA după ce, în 2019, a concediat abuziv doi directori din instituție.

Legea care oferă alocație de hrană vaccinaților cu schemă completă, promulgată

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, ieri, legea privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 19/2021 pentru modificarea și completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 și pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul sănătății. Actul normativ creează cadrul legal pentru stimularea adresabilității populației spre vaccinare. Astfel, persoanele vaccinate cu schemă completă de vaccinare vor beneficia de o alocație individuală de hrană în valoare totală de 100 de lei, sub forma de tichete de masă, pe suport de hârtie. De asemenea, ca o măsură suplimentară de recompensare a persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19, se reglementează organizarea Loteriei de vaccinare, care constă în acordarea de premii în bani persoanelor vaccinate cu schemă completă de vaccinare.

Elena Udrea „apără Constituția” dintr-un beci din Bulgaria

Fostul ministru Elena Udrea, arestată preventiv în Bulgaria, a transmis ieri, prin intermediul partenerului său de viață, un mesaj în care susține că este „arestată ilegal”, ea afirmînd că măsura arestării sale încalcă Constituția României. „Este nu doar cauza mea, ci și cauza apărării Constituției”, susține fostul ministru. “Vă mulțumesc tuturor celor care ați înțeles că sunt arestată ilegal, cu încălcarea Constituției României și a Deciziei CJUE, deopotrivă! Vă mulțumesc tuturor celor care mă susțineți direct sau indirect, prin opiniile pe care le exprimați în mod public. Este nu doar cauza mea, ci și cauza apărării Constituției. Implicarea voastră îmi da putere să trec peste acest greu moment și îmi dă speranța că nedreptatea și nelegalitatea la care sunt supusă, vor lua sfârșit în curând”, este mesajul transmis de fostul ministru Elena Udrea și postat pe Facebook de Adrian Alexandrov.

Udrea face referire și la fiica sa în mesajul transmis miercuri

„Le mulțumesc tuturor celor care se roagă pentru mine și fetița mea, un copil care trece prin drama de a fi lăsată fără mama pentru a două oară! Pe când avea doar 12 zile, m-au luat de lângă ea timp de 3 luni… când avea cea mai mare nevoie de mine, și care acum înțelege că mama ei nu mai este acasă, deși i-am promis că vom fi de Paște împreună! Vă întorc gândurile bune și mă rog la rândul meu, ca nicio mamă să nu treacă prin momentele grele prin care trec în acest moment!”, mai transmite Udrea. Mesajul a fost postat miercuri, după ce marți Adrian Alexandrov a vizitat-o pe Elena Udrea în arest, în Bulgaria.

IPS Teodosie nu se dezice de Putin

Arhiepiscopul Tomisului a fost întrebat, ieri, într-o conferință de presă, dacă își mai menține afirmația făcută înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, că Vladimir Putin a adus multe jertfe și este un ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. “Ce a adus, a rămas. A luat ctitoriile, le-a mitraliat? Nu a făcut nimic cu ele. Sunt aceleași. Nu trebuie să am eu o părere”, a afirmat ÎPS Teodosie. Întrebat ce părere are acum despre Vladimir Putin, Arhiepiscopul Tomisului a răspuns: “Nu sunt judecător. Judecător e Dumnezeu”. Înalt Prea Sfințitul Teodosie a afirmat, în luna februarie, înainte de începerea conflictului armat din Ucraina, că Vladimir Putin, nu este “atât de negru pe cum îl prezintă toată lumea”, precizând că este cel mai mare ctitor la Sfântul Munte și la Ierusalim. ÎPS Teodosie a menționat că atât Putin, cât și Medvedev sunt ctitori și “noi îi judecăm ca pe niște răufăcători”.

Proiect de lege prin care pot fi trimise arme Ucrainei

Ministerul Apărării a postat pe site-ul său un proiect de OUG care completează articolul 9 al Ordonanței din 28 august 1998 privind acumularea, scoaterea și împrospătarea produselor din rezervele proprii ale forțelor destinate apărării naționale. Principala prevedere adăugată este cea potrivit căreia “Forțele destinate apărării naționale pot face donații de produse din rezervele proprii, în starea în care se află, către state aliate sau partenere, în baza solicitărilor primite, în scopul acordării spirjinului cu titlul de ajutor în situațiile temeinic justificate de evoluția mediului de securitate și când sunt afectate interesele României”.

Șeful Executivului a fost întrebat, ieri, la Oradea, despre acest proiect și dacă, în baza acestei legi, vor fi trimise arme si tehnică militară către Ucraina. “În acest moment, legea este în analiză, în momentul în care ea se va finaliza, vom lua o decizie concretă în acest sens”, a spus premierul.

Nicolae Ciucă a fost întrebat și dacă confirmă declarațiile din partea rusească potrivit cărora există mulți mercenari români în Ucraina. “Nu comentăm o astfel de informație. Nu există astfel de date. Am văzut că există și informația conform căreia s-ar instrui pe teritoriul României militari ucraineni, nu încape discuția de acest subiect”, a spus premierul.

750.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul invaziei

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează miercuri că, de la declanșarea crizei din țara vecină, peste 750.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România. Marți, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 88.586 de persoane, dintre care 7.348 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 11,2% față de ziua precedentă).

Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.371 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 17%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.334 cetățeni ucraineni (creștere cu 36%).

De la declanșarea acestei crize și până la data de 19 aprilie, ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 751.300 de cetățeni ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.