Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Macron: Războiul este la porțile României

Ziarul de Vrancea
14 iun 2022 927 vizualizări

„Lucrăm la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române”, a promis președintele francez, aflat la Constanța

Președintele Franței, Emmanuel Macron, s-a întâlnit ieri, la Baza Mihail Kogălniceanu, cu președintele Klaus Iohannis, cei doi discutând despre consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, aderarea României la Spațiul Schengen, dar și despre evoluția situației de securitate din regiune.

Președintele Franței a declarat că războiul este o realitate în Ucraina, este la porțile României și amenință întregul continent. “Războiul este o realitate în Ucraina. Este la porțile României și amenință întregul nostru continent. La frontierele Uniunii noastre europene, pentru a preveni orice tentativă de destabilizare și de agresiune împotriva Europei, implicarea forțelor noastre este fundamentală”, a spus Macron.

Președintele francez s-a declarat mândru și bucuros să se afle în România, unde a avut o discuție „fructuoasă” cu președintele Klaus Iohannis. Macron a apreciat colaborarea dintre cele două țări, dar și profesionalismul armatei române. “Dorim să avansăm pe plan bilateral, lucrăm - la cererea autorităților române - la un plan ambițios de susținere a Forțelor Navale Române. Miniștrii de resort au putut discute și să stabilească un document cadru și pe plan politic și militar dorim să consolidăm acest document și această cooperare”, a declarat Emmanuel Macron.

Președintele francez a precizat că dispozitivul NATO din România va fi suplimentat. “În cadrul NATO dispozitivul actual va lua amploare, își va spori capacitățile. Întâlnirea la nivel înalt de la Madrid va confirma această ambiție și este o dovadă suplimentară a unității noastre pentru a îndepărta orice amenințare de pe Flancul Est al UE și al NATO”, a mai declarat Macron.

Acesta a vorbit despre o “viziune comună” a României și Franței în ceea ce privește principalele probleme de politică externă din regiune. De asemenea, Macron a vorbit despre aderarea României la Spațiul Schengen: “Dorim ca acest dosar să progreseze, să avanseze. De atâția ani încoace Franța se află alături de dvs. Și dorim ca acest dosar să avanseze”.

Iohannis: România joacă un rol semnificativ în exporturile agricole ale Ucrainei

Președintele Klaus Iohannis a declarat la Baza Kogălniceanu, în declarațiile comune cu președintele Franței, despre transportul cerelelor din Ucraina, că deja România joacă un rol semnificativ în acest proces. “În ceea ce privește transportul cerealelor din Ucraina înspre piețele internaționale, este clar că ne confruntăm cu o provocare logistică de o amploare epică. România este hotărâtă să joace un rol pozitiv în soluționarea acestei chestiuni și, pentru a găsi cele mai bune soluții logistice, practice, deja premierul Ciucă a constituit un comitet interministerial și se lucrează intens la găsirea unor soluții”, a spus președintele Iohannis. El a precizat că “trebuie să vedem prima dată unde ne aflăm”. “Aceste trasee logistice, această întreagă logistică de transport de capacitate mare în momentul acesta nu există. Noi suntem în situația să dezvoltăm, nu chiar de la zero, dar de la un nivel destul de redus la un nivel foarte înalt capacitățile de transport. Pentru asta este nevoie să punem în practică rapid anumite proiecte de infrastructură. De exemplu, să aducem o linie de gabarit mare până într-un port, probabil în zona Galați”, a explicat șeful statului.

Potrivit lui Iohannis, “este nevoie de a înlesni procedurile pe Dunăre, transportul cu barje pe Dunăre și așa mai departe”. “Este nevoie de a crește semnificativ capacitatea Portului Constanța pentru a transborda cantități importante de cereale, și multe, multe alte lucruri. Acum, în momentul în care vorbim, deja România joacă un rol semnificativ. Am transportat sute de mii de tone de grâu din Ucraina spre Constanța și de acolo spre piețele lumii, dar, evident, este nevoie de o creștere semnificativă a acestei capacități și suntem, împreună cu partenerii, dispuși și interesați să dezvoltăm rapid aceste căi.

Emmanuel Macron a ajuns, marți seară, la Baza Kogălniceanu, el fiind întâmpinat de premierul Nicolae Ciucă. Macron s-a întâlnit apoi cu militarii francezi de la Baza “Mihail Kogălniceanu”, afirmând că vor fi depuse toate eforturile pentru a opri efortul de război rusesc, pentru a ajuta ucrainenii și armata lor și pentru a continua negocierile. “Vom avea nevoie să ne protejăm, să descurajăm, să fim prezenți”, le-a mai spus el militarilor francezi. De asemenea, el a mulțumit Armatei române pentru primire și cooperare.

Statul învins pentru că a refuzat statul în spital

n o pacientă a câștigat procesul după ce i s-a refuzat internarea în spital pentru că nu mai erau locuri disponibile, o victorie în instanță în premieră pentru România n din păcate, între timp, pacienta a murit, banii urmând să revină familiei

Avocatul Adrian Cuculis a anunțat, ieri, că primul pacient care a dat în judecată CASMB și a solicitat și primit suma de 70.000 de lei pentru că i-a fost refuzată internarea în spitalul public, din “lipsă de locuri” , a câștigat procesul cu sistemul, după 3 ani.

Avocatul anunță o decizie definitivă, după 3 ani de zile. Este vorba de primul pacient care a dat în judecată Casa de Asigurări Medicale a Municipiului București (CASMB) și a solicitat și primit suma de 70.000 de lei pentru că i-a fost refuzată internarea în spitalul public, din “lipsă de locuri” , a câștigat procesul cu sistemul. Potrivit acestuia, pacientul s-a adresat unei unități particulare spitalicești în 2019 iar costurile au fost imputate de catre instanță, în mod definitiv în 2022 , către CASMB. “Din păcate, nici pacienta și nici fata acesteia nu au mai prins finalul procesului fiindcă ambele au decedat, rămânând în proces ceilalți membri din familie”, mai spune avocatul Adrian Cuculis.

Ce pensie are Sorin Oprescu, după ce a muncit toată viața la stat

În cadrul procesului din Grecia, Sorin Oprescu a dezvăluit ce pensie are după 47 de ani de muncă în România. Fostul primar general i-a convins pe judecătorii greci să îl lase în libertate, până când vor lua o decizie definitivă privind extrădarea sa, iar următorul termen va avea loc în următoarele două săptămâni.

În timpul audierilor, magistrații eleni au vrut să afle de la Sorin Oprescu ce face acesta în Grecia și ce venituri are pentru a se întreține. Fostul primar general al Capitalei le-a mărturisit că visul său, la bătrânețe, a fost să se retragă în Grecia și că mutarea lui aici a venit odată cu ieșirea la pensie, la împlinirea vârstei de 70 de ani, în 2021. În Grecia, Sorin Oprescu intenționează să-și deschidă o afacere în domeniul cercetării medicale, alături de fiul său, Mircea. Cel puțin asta le-a declarat judecătorilor eleni.

Judecătorii au vrut să afle mai multe informații despre veniturile lui Sorin Oprescu de la partenera acestuia de viață, medicul Adriana Nica.

Aceasta le-a spus magistraților că Sorin Oprescu are o pensie care îi permite să trăiască „decent”, după 47 de ani de activitate profesională ca medic și profesor universitar, contravaloarea a 15.000 mii de lei.

“Sorin este fost profesor universitar, chirurg, ieșit la pensie. El are un venit lunar de 3.000 de euro din pensie. Pensia nu i-a fost confiscată (n.r. de justiția din România), așa că aici, în Grecia, trăiește din banii de pensie și mai este ajutat și de fiul său. Cei doi vor să deschidă o firmă comercială”, a fost mărturia medicului Adriana Nica în fața judecătorilor eleni.

Ucraina solicită extinderea capacității portului Constanța

Ucraina a cerut suplimentarea capacității portului român Constanța pentru a-și exporta cerealele și de asemenea sprijin din partea statelor UE pentru ca acestea să depoziteze pe teritoriile lor cereale ucrainene pe care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse.

„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităților logistice românești, inclusiv capacitățile tehnice ale portului Constanța, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile românești”, a declarat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației, Markian Dmitrasevici, într-o intervenție în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.

Oficialul ucrainean a semnalat că statele europene vor începe recolta într-o lună, iar portul Constanța „va coopera în principal cu companiile europene”.

Prin urmare, capacitatea acestui port va fi acoperită de exporturile europene, situație care „va complica și mai mult” exporturile de produse agricole ucrainene, a menționat Markian Dmitrasevici.

Ucraina a pierdut un sfert din terenurile sale cultivabile din cauza ocupației ruse din unele regiuni, în sud și est, a anunțat luni Ministerul Agriculturii de la Kiev. Totuși, potrivit ministrului, acest lucru nu reprezintă “o amenințare pentru securitatea alimentară” a Ucrainei.

Peste 1.200.000 de ucraineni au intrat în România de la începutul războiului

Poliția de Frontieră anunță că 8.489 de cetățeni ucraineni au intrat marți în România, numărul lor fiind în creștere cu 11,3 % față de ziua precedentă.

“În data de 14.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 82.995 de persoane, dintre care 8.489 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 11,3% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.905 cetățeni ucraineni (în creștere cu 19%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.155 cetățeni ucraineni (creștere cu 16,5%)”, a transmis miercuri Poliția de Frontieră.

De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), au intrat în România 1.202.182 cetățeni ucraineni.

De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 1.236.711 ucraineni.

O plută cu însemne militare, găsită în apropierea Portului Constanța

O plută de salvare cu însemne militare a fost găsită de salvatorii din cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) pe mare, în apropierea Portului Constanța. Deocamdată nu este cunoscut cui aparține și cum a ajuns în acea zonă.

Reprezentanții ARSVOM au anunțat că au recuperat o plută de salvare la aproximativ 10 mile marine travers de Portul Constanța. În plută, care are însemne militare, nu se afla nicio persoană. De asemenea, în plută se aflau și mai multe veste de salvare care aveau un număr de bordaj și nu numele navei cum ar fi trebuit, susțin reprezentanții ARSVOM.

Deocamdată nu este cunoscut modul cum a ajuns pluta în zona respectivă și nici cui aparține.

Al treilea caz de variola maimuței diagnosticat în România

Ministerul Sănătății a anunțat, ieri, al treilea caz de variola maimuței a fost diagnosticat în România.”Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie”, au transmis reprezentanții ministerului. Aceștia au precizat că starea generală a pacientului este bună, dar a rămas internat.

Pacientul nu are istoric de călătorie în străinătate.

Până acum au mai fost confirmate cazuri la doi bărbați, de 26 de ani și 32 de ani între care nu există legătură.

Elena Udrea: Nu m-am înțeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea, aflată în detenție în Bulgaria în așteptarea extrădării, neagă, într-o postare pe Facebook, că s-ar fi înțeles cu Florian Coldea să o scape de dosare sau că ar fi parteneră de afaceri cu acesta. “Nu m-am înțeles cu Florian Coldea să mă scape de dosare! Nu sunt parteneră de afaceri cu Florian Coldea! Nu m-am întâlnit și nici nu am vorbit cu Florian Coldea, nici măcar întâmplător, din decembrie 2014!”scrie Udrea.

Ea admite că este posibil ca ea și Florian Coldea să aibă prieteni comuni, după cum este sigur că au adversari comuni, ceea ce nu i-a făcut pe amândoi prieteni. “De 2 luni se vehiculează sistematic și după un plan bine organizat aceste intoxicări, de aceea consider foarte importante clarificările de mai sus!”, conchide fostul ministru.

Fostul ministrul Elena Udrea, condamnată definitiv la șase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, va fi extrădată în România, ea aflându-se în detenție în Bulgaria.

Elena Udrea a anunțat luni că a sesizat CSM „pentru a cerceta o situație șocantă, și este posibil și foarte probabil să explice cum s-a luat decizia ÎCCJ din 7 aprilie, prin care intr-un mod ilegal și complet abuziv, cu încălcarea deciziei 685/2018 a CCR” i s-a respins Contestația în Anulare din dosarul Gala Bute, ceea ce a dus la arestarea sa.

„Am sesizat CSM pentru a cerceta o situație șocantă, și este posibil și foarte probabil să explice cum s-a luat decizia ÎCCJ din 7 aprilie, prin care într-un mod ilegal și complet abuziv, cu încălcarea deciziei 685/2018 a CCR, mi s-a respins Contestația in Anulare din dosarul Gala Bute, ceea ce a dus la arestarea mea. Reamintesc ca doar mie, doar in acest dosar, contestația mea și a celorlalți doi (Obreja și Breazu) au fost respinse, iar in toate celelalte dosare aceiași judecători au admis contestațiile și s-a trecut la rejudecarea cauzelor! Mai exact am cerut CSM sa verifice dacă in dimineața zilei de 7 Aprilie, ziua în care s-a pronunțat decizia de respingere a cererii mele, cel puțin un judecător din cei patru care au fost pentru respingere, a fost chemat la Parchetul General și amenințat cu pușcăria de cineva din conducerea instituției daca va fi pentru admiterea contestatiei mele și favorabil respectării deciziei nr. 685/2018 a CCR”, a scris Elena Udrea, luni pe Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.