Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Jandarmii care și-au uitat colega între huligani, anchetați de procurori

Ziarul de Vrancea
13 aug 2018 512 vizualizări

Parchetul Militar extinde urmărirea penală în cazul violențelor din 10 august și pentru neglijență în serviciu n un oficial al Jandarmeriei spune în premieră că au existat incidente care nu fac cinste instituției

Procurorii de la Parchetul Militar extind cercetările în dosarul deschis în urma violențelor de la protestul de vineri seară, din Piața Victoriei. Urmează a fi vizate nu doar infracțiuni de purtare abuzivă, abuz în serviciu ci și de neglijență în serviciu, după ce jandarmii și-au lăsat în urmăm cei doi colegi agresați de câțiva dintre participanții la manifestație, a anunțat prim procurorul Parchetului Militar, Ionel Corbu. „Sunt în jur de aproximativ 30 de plângeri la acest moment. Colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate și în continuare o să solicităm înscrisurile necesare conturării unei probațiuni corespunzătoare și de la instituțiile de resort. Inițial s-a început urmărirea penală pentru infracțiunea de purtare abuzivă, abuz în serviciu și urmează a fi extinsă și pentru neglijență în serviciu, dat fiind (..) contextul în care cei 2 militari jandarmi au fost lăsați neizolați de către colegii lor”, a afirmat prim procurorul Parchetului Militar. Acesta a spus că la audieri vor fi chemați „absolut  toți cei despre care există indicii și presupuneri rezonabile că au acționat în afara îndatoririlor de serviciu” și că, dacă se va impune, față de cei implicați se vor dispune măsuri preventive. Reprezentantul Pachetului Militar a precizat și că toți procurorii Parchetului Militar lucrează la această speță și că, dacă va fi cazul, vor fi chemați și cei aflați în concediu de odihnă. „Vreau să asigur opinia publică pe această cale că ne vom face datoria în mod corespunzător, cu bună-credință și până la acest moment și vă asigur că nici de acum încolo nu au fost imixtiuni în actul de cercetare”, a mai spus procurorul.Acesta a subliniat că arma femeii jandarm care a dispărut nu a fost găsită, fapt ce face obiectul unei alte anchete, dar și că procurorii militari au solicitat „documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare și restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne și cele care sunt conturate de prevederile legii 550 care reglementează activitatea Jandarmeriei Române”. El a negat că s-ar fi făcut vreun apel la protestatari pentru a veni și a depune plângeri în urma evenimentelor de vineri, din Piața Victoriei. "Vă asigur că nici eu și nici vreun alt coleg de-al meu din cadrul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar București nu am făcut un atare demers, cu atât mai mult cu cât excede competențelor noastre și prevederilor legale", a precizat Ionel Corbu.

Curg plângerile penale

PNL va depune o plângere penală la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) pe numele ministrului de Interne, Carmen Dan, al prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, dar și pe numele altor "actori politici sau guvernamentali" care sunt responsabili de intervenția în forță a Jandarmeriei de la protestul din 10 august, a anunțat președintele formațiunii, Ludovic Orban. Tot el a spus că începând de ieri, juriștii PNL le vor acorda asistență juridică oamenilor care au fost răniți la manifestație. Și Platforma România 100 a depus ieri dimineață, la PÎCCJ, un denunț prin care se solicită începerea urmăririi penale pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu împotriva prefectului Capitalei, Speranța Clișeru, și a ministrului de Interne, Carmen Dan.

Un oficial al Jandarmeriei recunoaște: “Sunt imagini care nu ne fac cinste”

Zeci de oameni și-au scos certificat medical de la IML și au depus plângeri la Parchetul Militar, după intervenția jandarmilor la protest.

De asemenea, pe rețelele de socializare circulă numeroase filmulețe în care jandarmii agresează oameni care stau cu mâinile ridicate sau folosesc gaze asupra lor. Intervenția lor a fost criticată dur de președintele Klaus Iohannis, dar și de Opoziție, care a cerut demisia ministrului de Interne, Carmen Dan. Ieri, pentru prima dată Jandarmeria își face autocritica pentru felul în care a intervenit. ”Sunt imagini care nu ne fac cinste”, a declarat Georgian Enache pentru Digi24. Cu toate acestea, reprezentanți ai puterii precum Liviu Dragnea, Carmen Dan, Viorica Dăncilă sau Călin Popescu Tăriceanu au declarat că jandarmii au intervenit corect și nu li se poate reproșa nimic.

S-a supărat și Israelul

Ambasada Israelului în România a anunțat ieri că patru turiști israelieni care se aflau într-un taxi în zona Pieței Victoria, în timpul intervenției jandarmilor la protestul de vinei, au fost scoși din mașină și bătuți de forțele de ordine, cu toate că au arătat pașapoartele străine și au explicat că nu au nicio legătură cu manifestația din București. Cetățenii israelieni vor depune plângere penală. "Considerăm acest incident ca fiind inacceptabil și extrem de serios. Turiștii israelieni care au avut de suferit de pe urma intervenției brutale vor depune plângere penală împotriva agresorilor”, transmite Ambasada Israelului în România.

UE îngrijorată că lasă președinția Consiliului UE pe mâna României

n “Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independența judecătorilor și diminuează  puterile procurorilor”, a precizat comisarul european pe Justiție

Cotidianul german Die Welt comentează, într-un articol publicat pe site, protestele de la București, specificând că Uniunea Europeană este îngrijorată de situația tensionată, mai ales pentru că România urmează să preia președinția Consiliului UE din ianuarie 2019. Comisarul pentru Justiție al UE, Vera Jourova, s-a arătat îngrijorată, într-o declarație acordată publicației, de modificările aduse legilor justiției, specificând că pun în pericol independența judecătorilor și că ar fi util dacă Guvernul și-ar revizui planurile cu privire la reforma justiției. „Proiectele de lege propuse de Parlament pun în pericol independența judecătorilor și diminuează  puterile procurorilor. De asemenea, slăbesc încrederea publicului în justiție”, a declarat Vera Jourova, care apreciază că "ar fi util dacă Guvernul și-ar revizui din nou proictele referitoare la reforma justiției". Ea a adăugat că deocamdată nu este cazul să se activeze Articolul 7 pentru nerespectarea statului de drept, așa cum s-a întâmplat cu Polonia.„Este clar că, începând cu ianuarie, România nu va fi responsabilă doar de propria țară dar și de întreaga Europă, deținând președinția Consiliului UE. Trebuie să aibă credibilitate, mai ales în domenii precum justiția”, a afirmat Jourova. „România a progresat între 2014 și 2017. Eram optimistă că s-ar putea ridica  Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România. Acum, totuși, avem parte de o recidivă, acest lucru m-a surprins”, a declarat ea.În articol se precizează că zeci de mii de persoane au protestat față de guvern în ultimele zile și că forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii.Die Welt notează că doar câțiva dintre protestatari au fost violenți și că majoritatea au demonstrat pașnic, dând exemplul reporterului televiziunii austriece ORF, care a fost agresat de forțele de ordine.Cotidianul german vede aceste imagini ca fiind unele „sumbre, dintr-o țară care va prezida peste țările UE pentru șase luni și va juca un rol cheie în problemele europene, cum ar fi Brexitul, migrația, tensiunile în relațiile transatlantice sau noul buget al UE”.

Vlad Voiculescu va începe strângerea de semnături pentru “primari în două tururi”

Fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat ieri că de la 1 septembrie va fi demarată o campanie de stângere de semnături pentru a modifica legile electorale, în sensul dublării numărului de parlamentari aleși în Diaspora, introducerii dreptului românilor din Diaspora de a vota pentru alegerile parlamentarele în străinătate, dar și alegerea primarilor în două tururi. Potrivit fostului ministru, va fi nevoie de cel puțin 100 de mii de semnături din 12 județe pentru ca inițiativa să intre în procedura parlamentară. “În momentul actual Diaspora este reprezentată de șase parlamentari. Vrem un număr egal cu al parlamentarilor care reprezintă cele mai mici județe din România, precum Mehedinți, Tulcea sau Covasna. Toate acele milioane de oameni din străinătate au șase reperezentanți. Lucrul acesta este inacceptabil și am vrea să obținem dublarea numărului de parlamentari pentru Diaspora”, a declarat Vlad Voiculescu. De asemenea, inițiativa va viza și acordarea dreptului românilor care nu au domicilul în străinătate să poată vota la alegerile parlamentare în țara unde locuiesc, fără a fi nevoiți să vină în România.Totodată, el spune că inițiativa urmărește alegerea primarilor în două tururi, deoarece, “în momentul în care avem primari aleși cu mai puțin de 20%, nu știu ce legitimitate ar putea să aibă acei primari”.Pe data de 26 iunie, USR, Mișcarea România Împreună și 24 de organizații civice au anunțat, într-o conferință de presă, o inițiativă de modificare a legislației electorale, care prevede eliminarea pragului electoral la alegerile locale și reintroducerea alegerii în două tururi a primarilor. Inițiativa mai vizează dublarea numărului parlamentarilor aleși în Diaspora.

Director de Filarmonică: Mamele cu copii la proteste merită „un glonț în cap!”

Comentariu de neînțeles făcut de directorul Filarmonicii "Oltenia. Gabriel Zamfir, fost preot, a afirmat că „așa zisele mame” care și-au dus copiii la protest ar merita „măcar un glonț în cap”, scrie Ziare.com. Într-un comentariu pe Facebook, Gabriel Zamfir scrie: „Un mare respect pentru acei jandarmi și măcar un glonț în cap acelor așa-zise 'mame' care au ieșit cu copiii în brațe la proteste deși se știa că nu e un protest pașnic așa cum ar trebui să fie în democrație. Dar deh nu avem aceeași definiție pentru 'democrație'”. De asemenea, de notat faptul că acesta a susținut că „se știa” că mitingul diasporei va fi unul violent. Adrian Claudiu Prisnel, deputat USR de Dolj, a criticat dur intervenția lui Zamfir, cerându-i acestuia demisia de onoare.

„Un limbaj de o violență șocantă, mai ales că vine din partea unui fost preot. Încă un profitor al puterii PSD-ALDE, care face jocul murdar al stăpânilor sai. (...) O astfel de atitudine este de neacceptat! Îi cer directorului Gabriel Zamfir să prezinte urgent scuze publice, precum și demisia de onoare. O instituție de cultura precum Filarmonica Oltenia nu poate fi reprezentată de un asemenea om cu mentalitate de brută”, a scris Prisnel pe pagina sa de Facebook.

Fostă profesoară, descoperită moartă în casă

O fostă profesoară din Bistrița Năsăud a fost găsită fără suflare în casă.  Fiica ei, îngrijorată că nu mai știa nimic despre ea, a intrat în locuință pe o fereastră lăsată deschisă, căci ușa de la intrare era încuiată pe dinăuntru. Polițiștii chemați de urgență au descoperit că victima, de 69 de ani, a fost jefuită și a murit, cel mai probabil, pentru că de spaimă, a făcut infarct.

Fosta directoare a școlii din comună natală - Șieu din Bistrița Năsăud - nu a mai fost văzută de miercuri. Toate geamurile casei erau larg deschise, dar ușa de la intrare era închisă pe dinăuntru. Fiica profesoarei i-a rugat pe 2 vecini să o ajute să intre. Și a găsit-o pe mama ei, fără suflare, căzută pe jos. Procurorii și polițiștii au pornit o anchetă în acest caz.

Temperaturile vor continua să crească în următoarele două săptămâni

Temperaturile vor continua să crească în următoarele două săptămâni, în timp ce probabilitatea de apariție a ploilor, în general slabe cantitativ, va fi mai mare atât la jumătatea acestei săptămâni, cât și din data de 19 august, se arată în prognoza Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) pentru intervalul 13 - 26 august 2018, publicată ieri. În Moldova, vremea va fi călduroasă în prima săptămână cu precădere în intervalele 13 - 15 august și 17 - 19 august, când se vor înregistra medii ale temperaturilor maxime în jurul a 32 de grade. Ulterior, regimul termic diurn va marca o ușoară scădere și va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 26 - 28 de grade. Minimele nocturne se vor situa între 16 - 18 grade până în 19 august, pentru ca ulterior să scadă treptat spre 14 - 15 grade, până la finalul celei de a doua săptămâni. Instabilitatea atmosferică va fi în general redusă, dar pe arii restrânse pe 15 - 16 august și în unele zile ale intervalului 19 - 26 august vor fi ploi de scurtă durată și descărcări electrice.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.