Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Grevă în Educație – pentru cine ar putea crește salariile?

Ziarul de Vrancea
21 mai 2023 699 vizualizări

Ministerul de resort anunță că lucrează la actele care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislație n ar urma să se ofere stimulente pentru debutanți și pentru zonele defavorizate n reacția sindicatelor

Ministerul Educației a anunțat, luni, că se lucrează la actele normative care să permită salarizarea personalului nedidactic conform cu grilele din legislație, care ar însemna o creștere de 9%. De asemenea, se vor acorda stimulente pentru profesorii debutanți și pentru cei din zone defavorizate.

Ministerul Educației anunță, luni, că, în urma discuției de duminică, desfășurată la Palatul Victoria, la care au participat premierul României Nicolae Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, reprezentanți ai Executivului și liderii federațiilor sindicale reprezentative din învățământ, s-au luat mai multe decizii. ”Au început demersurile pentru elaborarea actelor normative care să creeze cadrul legal pentru salarizarea întregului personal nedidactic din învățământul de stat, la nivelul grilelor prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022”, anunță Ministerul Educației, într-un comunicat de presă. Potrivit docimentului citat, din analiza Ministerului Educației, aceasta înseamnă o creștere de circa 9% a salariului și un impact bugetar estimat la 90 de milioane de lei, până la finalul anului calendaristic, pentru cei aproape 55.000 de beneficiari din învățământul preuniversitar și 10.000 din învățământul superior. De asemenea, se ucrează la: acordarea unui bonus pentru profesorii debutanți și acordarea unor stimulente financiare pentru profesorii care sunt încadrați în unități de învățământ din zone defavorizate. ”Menționăm că acordarea unor stimulente financiare pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea în unități de învățământ din zone defavorizate este unul dintre obiectivele cuprinse în proiectul Legii învățământului preuniversitar, care se află, astăzi, la vot, în plenul Senatului României. Reiterăm faptul că educația reprezintă o prioritate națională pentru partidele aflate în actuala Coaliție de guvernare”, a mai transmis Ministerul Educației.

Sindicaliști: Nu suntem asistați social!

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație ”SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală ”ALMA MATER” au anunțat, luni, că au respins ”așa-zisa ofertă a Guvernului României”. ”NU avem nevoie de ajutoare sociale! NU suntem asistați social! AVEM nevoie de salarii decente! NU am decis să facem grevă peste noapte! NU facem jocuri politice! ESTE greva oamenilor școlii, este greva celor peste 200.000 de angajați din învățământ, care s-au săturat de nepăsarea guvernanților. Este greva celor care spun răspicat: AȘA NU SE MAI POATE”, au transmis sindicaliștii.

Aceștia fac apel la solidaritate în rândul membrilor pentru continuarea demersului. ”Atenționăm Guvernul României că, dacă în perioada imediat următoare nu se implică serios în soluționarea problemelor care fac obiectul grevei generale din învățământ și nu vine cu propuneri care să fie acceptate de membrii de sindicat, salariații din educație sunt hotărâți ca, în paralel cu greva generală,  să iasă masiv în stradă”, au mai transmis sindicaliștii.

Luni a fost prima zi de grevă generală în sistemul de educație din România. Sindicatele au anunțat declanșarea grevei săptămâna trecută și au avut două runde de negocieri cu reprezentanții Guvernului, care nu s-au încheiat cu un acord. În total, potrivit sindicatelor, au protestat peste 150.000 de cadre didactice, cărora li s-au alăturat și personalul nedidactic din școli.

Ministerul Proiectelor Europene și-a asumat la Bruxelles reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și-a asumat la Bruxelles reforma pensiilor speciale pe principiul contributivității, arată un comunicat al instituției. Astfel, MIPE afirmă că „noul cadru legislativ va revizui pensiile speciale și le va alinia la principiul contributivității”. Ministerul nu precizează însă ce pensii speciale vor intra în reformă. Amintim că autoritățile consideră că pensiile militare nu sunt pensii speciale, ci pensii de serviciu. Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a precizat în cadrul discuțiilor cu CE că în perioada următoare va pune la dispoziția CE propunerile care să răspundă aspectelor discutate privind implementarea reformei.

În ce privește faptul că România și-a asumat că cheltuielile cu pensiile nu vor depăși 9,4% din PIB, plafonul va rămâne valabil, însă MIPE precizează că vor fi introduse „reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB”. Viitoarele discuții vor fi condiționate de implementarea reformei pensiilor speciale și a reformei sistemului public de pensii.

„Cele două părți au discutat despre condițiile necesare pentru implementarea cu succes a reformei pensiilor speciale și a reformei sistemului public de pensii. În acest sens, CE a manifestat deschidere privind posibilitatea eliminării/înlocuirii procentului de 9,4% din PIB cu includerea unei reguli de indexare care să fie în conformitate cu obiectivele de stabilitate financiară a cheltuielilor cu pensiile, ca procent din PIB, condiționând viitoarele discuții de implementarea celor două reforme. Reamintim că PNRR prevede modificarea formulei de calcul pentru pensiile noi și pensiile în curs de plată, pentru eliminarea inechităților. Parametrii formulei vor fi aleși cu atenție, în așa fel încât nivelul cheltuielilor cu pensiile să nu depășească 9,4 % din PIB”, arată comunicatul.

La Bruxelles a mai fost obținut un acord de principiu din partea Comisiei Europene pentru ca sumele alocate din bugetul de stat pentru compensarea prețului la energie pentru IMM-uri și beneficiari prin Fondul de Tranziție Energetică să fie decontate din fonduri UE, în valoare de până la 500 milioane de euro.

Studiu: Cum s-au integrat refugiații ucraineni din România

Un studiu realizat în România arată modul în care refugiații ucraineni s-au integrat în această țară după mai bine de un an de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Potrivit Organizației Internaționale pentru Migrație (OIM), mulți ucraineni și-au găsit deja de lucru în România și și-au înscris copiii în școli. OIM a studiat situația refugiaților, problemele și nevoile acestora. Potrivit rezultatelor sondajului, o parte semnificativă a ucrainenilor s-a integrat în societatea locală, transmite agenția ucraineană RBC, citată de Rador.

De exemplu, 86% dintre refugiați au solicitat protecție temporară, două treimi (61%) sunt înregistrați la serviciile de sănătate românești, iar școlile locale sunt frecventate de un număr record de copii ucraineni – 91%. Este important de remarcat că înscrierea la școală este una dintre condițiile pe care ucrainenii trebuie să le îndeplinească dacă vor să beneficieze de ajutor financiar de la stat pentru cazare și masă în cadrul noului program de sprijin pentru refugiații veniți din Ucraina.

De asemenea, sondajul arată că jumătate dintre refugiații ucraineni (51%) și-au găsit deja un loc de muncă în România, iar 24% sunt în căutarea unui serviciu. 51% dintre refugiații ucraineni chestionați și-au exprimat intenția de a rămâne în România, iar 31% dintre cetățenii veniți din Ucraina au declarat că s-au stabilit deja aici, în timp ce 10% dintre respondenți au afirmat că au reședința în Ucraina.

Ajutorul de cazare a fost obținut de 57% dintre cei care au fugit de război, în timp ce 56% au primit sprijin financiar și alimentar. Principalele nevoi ale refugiaților ucraineni din România sunt următoarele: sprijin financiar – 57%; informare – 51%; servicii medicale – 50%; materiale sanitare și de igienă – 39%; produse alimentare – 36%. Refugiații ucraineni din România au raportat probleme legate de necunoașterea limbii române (74%), angajare (25%), accesul la servicii medicale (12%) și școlarizarea copiilor (10%).

Un ceas de mână care i-a aparținut Zoiei Ceaușescu, de vânzare de la 10.000 de euro

Ceasul de mână al Zoiei Ceaușescu este scos la licitație marți, 30 mai, în cadrul sesiunii "Timeless". Ceasul Jaeger LeCoutre din aur alb este decorat cu 58 de diamante și totalizează 4,54 de carate. Piesa de colecție, purtată de Zoe Ceaușescu, are prețul de pornire de 10.000 de euro. Ceasul a fost confiscat la Revoluția din Decembrie 1989, apoi retrocedat de către instanțe în anul 1997. Vor mai fi scoase la vânzare și alte piese - ceasuri exclusiviste, vintage sau contemporane, bijuterii de lux, genți ediție limitată, dar și mașini de colecție.

În cadrul evenimentului din 30 mai sunt scoase la licitație peste 100 de modele de ceasuri, care se pot achiziționa plecând de la prețuri de pornire reprezentând doar aproximativ 20-30% din valoarea de listă, adică de la un sfert din prețul pieței.

O apariție unică în piața din România, dar și foarte rară la nivel internațional, este ceasul Romain Jerome Arraw Marine Mykonos, care are prețul de pornire de 3.000 de euro, față de un preț de listă de 13.000 de euro. Modelul a fost realizat într-o ediție limitată de doar 10 exemplare, iar ceasul din licitație este primul din serie (poartă numărul 1 din 10). Ce face aceasta ediție specială este nisipul de pe o celebră plajă din Mykonos, care este vizibil încorporat în cristalul bezelului. Mai mult, această ediție a fost pusă în vânzare doar pe insula grecească Mykonos.

Prahova: Accident mortal pe DN 1A

Un accident rutier mortal a avut loc, luni dimineață, pe DN 1A Centura de Est a municipiului Ploiești la km 81Â400 în afara localității Berceni, sat Moara Nouă, traficul fiind blocat și deviat pe rute alternative. Conform Inspectoratului Județean de Poliție Prahova, un autoturism condus de un bărbat în vârstă de 56 de ani a intrat în coliziune cu un autocamion condus de un bărbat în vârstă de 46 de ani.

În urma impactului, autoturismul a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un copac. Șoferul în vârstă de 56 de ani, care era în stop cardio-respirator, a fost scos dintre fiare de către echipajul de descarcerare, ulterior fiind declarat decesul victimei.

Polițiștii continuă cercetările pentru stabilirea tuturor cauzelor și împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Sindicat al polițiștilor: 30% dintre candidații la admiterea în școlile MAI au picat proba sportivă

Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual a transmis, luni, că 30% dintre candidații la admiterea în școlile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au picat proba sportivă, iar situația poate degenera dramatic. Sindicaliștii cred că se poatre ajunge în situația în care numărul candidaților să fie mai mic decât al locurilor disponibile.

”În ultima perioadă, am tras, public, mai multe semnale de alarmă referitoare la atractivitatea, în scădere dramatică, față de anii anteriori, vizavi de instituțiile de formare profesională inițială polițienești și militare, pe fondul predicitibilității tot mai precare în cele trei sisteme de referință care definesc interesul oricărui tânăr ce își dorește să îmbrace uniforma statului: sistemul carierei, sistemul salarizării și sistemul de pensionare”, au transmis, luni, reprezentanții Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Potrivit acestora, concurența la concursurile de admitere în școlile de profil a scăzut drastic, la ultimele sesiuni. ”Trierea care se organizează anterior probei scrise, constând în probele sportive și psihologice, cu caracter eliminatoriu, reduce și mai mult numărul candidaților care ajung să susțină probele finale. Un trist adevăr: în ultimele zile, la probele sportive susținute în centrele zonale de selecție, de către candidații la școlile de formare inițială a agenților și subofițerilor/maiștrilor militari din MAI, aproximativ 30% dintre concurenți au fost declarați nepromovați”, au mai transmis sindicaliștii.

Potrivit acestora, situația poate degenera dramatic, astfel încât numărul candidaților care vor ajunge, totuși, în 27 mai, în sălile de clasă, și vor fi triați, ulterior, de proba medicală, să fie sub cel al locurilor scoase la concurs, asta în condițiile în care deja sunt, din start, sub doi candidați pe un loc.

Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs aproape 2.900 de locuri în instituțiile de formare a agenților de poliție și subofițerilor. Proba de evaluare a cunoștințelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislație specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum și a instituțiilor politice ale statului , educație civică și cetățenească, exerciții de evaluare a capacității de analiză și sinteză, precum și exerciții privind deprinderea raționamentului logic. La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.