Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Festival de ironii după lansarea partidului REPER

Ziarul de Vrancea
31 mai 2022 824 vizualizări

Este a patra platformă înființată de Dacian Cioloș în ultimii șase ani n pagina de Facebook a noului partid a avut un impact slab în social media, canal vital pentru comunicarea cu electoratul său

REPER, a patra platformă înființată de Dacian Cioloș în ultimii șase ani a fost ținta unor ironii ale foștilor colegi, membri cu greutate în USR, partidul care l-a ales pe Cioloș președinte în urmă cu doar patru luni.

Nici pagina de Facebook a partidului nu s-a viralizat la nivelul așteptat pentru platforma înființată de un fost comisar european, fost ministru și premier, fost șef al celui de-al treilea cel mai mare grup europarlamentar de la Bruxelles (Renew Europe) și fost lider al celui mai important partid de opoziție, al treilea situat la cele mai recente alegeri, din 2020.

Pagina de Facebook a strâns aproape 900 de like-uri în ziua lansării și un impact slab în social media, cu doar 100 de like-uri la postarea referitoare la lansarea platformei și puțin peste 20 de comentarii.

Dan Barna a fost cel care a împins ironia până acolo în a publica bannerul noului partid cu tot cu sloganurile acestuia, adăugând la final “USR”.

Cosette Chichirău a apelat la un joc de cuvinte pornind de la numele noii platforme a lui Dacian Cioloș, într-un mesaj de felicitare pentru scrimerii ieșeni: “Rezultatele vin pentru cei care muncesc și pentru cei care luptă până la capăt. Acesta este adevăratul REPER al câștigătorilor”, a scris liderul USR de la Iași.

Și Clotilde Armand a ironizat noul proiect politic al lui Dacian Cioloș, apelând la un joc de cuvinte și spunând că atunci când îți abandonezi toți camarazii nu ai reper: “În momentul în care alegi să fugi în plină luptă, în momentul în care îți abandonezi toți camarazii de pe front înseamnă că n-ai nici un REPER”.

Și Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, s-a folosit de numele partidului pentru a-i transmite un mesaj dur lui Dacian Cioloș: “Să ți se ofere atâtea șanse pe care să le ratezi una după alta, ăsta da REPER al eșuării!”, a transmis Stelian Ion.

Dacian Cioloș a marcat plecarea din partid printr-un mesaj pe Facebook, spunând că simt un gust amar și tristețe.

“Îmi este imposibil să găsesc o formulă prin care să exprim pe de-a-ntregul ceea ce simt în aceste momente. Cu siguranță despărțirea de USR îmi lasă un gust amar și o uriașă cantitate de tristețe”, a scris Dacian Cioloș marți pe Facebook după ce a demisionat din USR și a anunțat lansarea Partidului REPER, alături de alți europarlamentari demisionari din USR.

Cătălin Drulă, președintele interimar al USR, a subliniat faptul că, în ultima perioadă Dacian Cioloș a renunțat la mai multe proiecte în care era implicat. “A ales o serie de renunțări în ultima vreme: demisie de la Renew, demisia de la președinția USR, demisie din USR”, a transmis Drulă.

Context

Dacian Cioloș și patru europarlamentari care au părăsit USR marți au anunțat înființarea partidului REPER (Reînnoim Proiectul European al României). Cei cinci europarlamentari rămân afiliați grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Cioloș a demisionat de la șefia USR în ianuarie, la doar câteva luni de la câștigarea alegerilor interne. El a reclamat o presupusă încercare a liderilor vechiului USR de a-i stopa proiectele.

Medic șpăgar, fost manager de spital, membru PSD și profesor universitar, arestat preventiv

chirurgul avea venituri legale de 6.000 de euro pe lună, dar nu refuza șpăgi de 100 de lei

Medicul Octavian Mazilu, fost manager al Spitalului Municipal Timișoara, care ocupa funcția de șef Secție Chirurgie Oncologică în cadrul aceleiași unități medicale, cadru didactic la Universtiatea de Medicină și Farmacie și Timișoara și membru PSD, a fost arestat preventiv, ieri, după ce marți a fost prins în flagrant în timp ce primea de la un pacient suma de 300 de lei cu titlu de mită. Decizia a fost luată de judecătorii de la Tribunalul Timiș.

“În fapt, s-a reținut că în perioada 18.03.2022 – 31.05.2022, în calitate de medic primar chirurg la o unitate spitalicească din Timișoara, inculpatul ar fi primit, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, de la mai mulți pacienți sau aparținători ai acestora, diferite sume de bani (lei sau euro) cuprinse între 100 și 2.000 lei, pentru efectuarea unor acte medicale care trebuiau realizate cu titlu gratuit. În dată de 31.05.2022, în jurul orei 11.50, inculpatul a fost depistat în flagrant după ce, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, ar fi primit cu titlu de mită suma de 300 lei de la o pacienta internată în vederea efectuării unei intervenții chirurgicale”, a transmis Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Anchetatorii l-au monitorizat aproximativ 2 luni pe medicul Octavian Mazilu. Doctorul a fost ridicat, marți chiar din cabinetul sau de la Spitalul Municipal Timișoara, în urma unui flagrant.

Potrivit ultimei declarații de avere, Octavian Mazilu are un venit lunar de aproximativ 6000 de euro ca medic, cadru didactic universitar, dar și din dividende de la o firma la care era acționar.

Oprescu face mofturi la meniurile închisorilor din România: „Cartofi cu cartofi”

Fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, aflat în arest în Grecia, a fost eliberat pe cauțiune miercuri, conform deciziei luate cu o zi în urmă de Curtea de Apel de la Atena, care a stabilit o cauțiune de 5.000 de euro. Reamintim că în 13 mai Oprescu a fost condamnat definitiv la 10 ani și 8 luni de închisoare, fiind prins în Grecia după ce a plecat din țară pentru a scăpa de închisoare. Fostul primar s-a plâns în fața magistraților eleni de condițiile din penitenciarele din România: toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 persoane, iar la masă ar primi zilnic “cartofi cu cartofi” și “orez cu orez”.

Conform deciziei magistraților eleni, fostul primar al Capitalei va trebui să se prezinte în fiecare lună la Poliție, în datele de 5 și 16, pentru un control judiciar, neavând voie să plece din Grecia până la finalizarea procesului de extrădare.

Sorin Oprescu a reușit să îi convingă pe magistrați să fie eliberat din arest susținând că nu a beneficiat de un proces corect în România și ar fi fost condamnat în baza unui singur denunț, conform Antena 3.

Fostul primar al Capitalei s-a plâns în instanță și de condițiile din penitenciarele din România: “Pot să vă spun că sunt condiții care nu poartă numele de infrastructură penitenciar pentru un om civilizat. Toaletele nu au uși, într-o cameră de 8 mp sunt 8 inși cazați, nu există spațiu de filmare.

Cartofi cu cartofi în fiecare zi, orez cu orez, adică tot ce nu aveam voie să mănânc. Ce să aleg dacă într-o zi erau cartofi și într-o zi orez? Dacă îți aduce familia câte ceva, dar se strică că nu ai frigider.

Vreau să spun că în cazul în care dumneavoastră veți hotărî să mă trimiteți în România, nu este nicio exagerare, căile de atac probabil că vor fi aprobate post-mortem. Există un doctor care vorbește de la 4 metri jumate și te trimite la spital în momentul când își dă seamă că s-ar putea să se stingă bolnavul”, le-a spus Sorin Oprescu magistraților eleni, potrivit unei înregistrări difuzate de Antena 3.

Și medicul Adriana Nica, partenera de viață a lui Sorin Oprescu, a dat declarații în fața instanței din Atena, susținând că Oprescu ar fi în pericol de moarte dacă ar fi adus în România.

“Sunt partenera lui de viață de 12 ani. Locuim împreună de 12 ani. Veneam în fiecare weekend la el, de când este aici. Locuiește în Grecia de anul trecut de când a ieșit la pensie. Locuiește permanent aici. De mult și-a dorit când iese la pensie să vina în Grecia. Când a terminat activitățile în București să aibă un venit asigurat pe lună, s-a mutat aici. Eu veneam în fiecare lună și toate concediile le petreceam aici. Nu ne-am căsătorit pentru că nu consider că un act este necesar pentru a arăta cuiva că îl iubești. Este un om de o loialitate, devotament, apreciere față de oameni. Este profesor universitar, medic chirurg care a salvat mii de vieți, niciodată nu a avut nicio reclamație din partea unui pacient în 50 de ani de activitate. Nicio reclamație de la vreun coleg sau student pe care i-a format ca medici.

Pentru mine este un șoc că se află închis aici. Un om de calibrul lui, la 71 de ani, cu boli cronice care necontrolate duc la moarte și practic el a primit o condamnare la moarte și întrebarea este de ce și pentru ce. Pentru că orice situație rezolvată post-mortem este fară valoare”, a declarat Adriana Nica în fața instanței, conform Antena 3.

Realitatea cruntă din România: 41,5% dintre copii, în risc de sărăcie

Unul din doi copii din România este supus unei forme de abuz, iar 41,5% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, cea mai mare rată din Uniunea Europeană, conform daterelor transmise miercuri de către organizația Salvați Copiii.

În România, unul din doi copii este supus unei forme de violență fizică, emoțională și sexuală, în vreme ce 41,5% dintre copii trăiesc în risc de sărăcie sau excluziune socială, 6 copii dintr-o mie mor înainte de a împlini un an de viață, 731 de fete sub 15 ani devin mame anual (date aferente anului 2020), ia cel puțin 100.000 de copii trăiesc fără ambii părinți sau fără unul dintre ei.

Mai mult, în 2021, un copil din trei s-a confruntat cu stări de anxietate și a avut nevoie de consiliere și suport psihologic, procentul crescând la peste 50%, în cazul adolescenților, mergând până la consecințe extrem de grave, și anume tentative de suicid. În doar 8,1% dintre cazuri, diagnosticele au fost independente de contextul pandemic (ADHD/ADD, tulburări de vorbire, intelect liminar sau tulburări de neurodezvoltare), arată datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România.

România continuă să fie statul membru al Uniunii Europene cu cel mai mare nivel al riscului de sărăcie sau excluziune socială în rândul copiilor - 41,5% dintre aceștia, adică 1,5 milioane de copii fiind afectați de lipsa de venituri ale familiei care să asigure supraviețuirea sau un trai decent, de izolarea socială și educațională în care trăiesc, de lipsa de acces la nutriție în acord cu vârsta și la servicii socio-educaționale și de sănătate de calitate.

România rămâne o țară a șanselor inegale, în condițiile în care acest risc al sărăciei variază de la 19,9% în marile orașe la 30% în orașele mici și suburbii și atinge un îngrijorător nivel de 50,5% în mediul rural.

Datele comparative al UE ne arată că, la nivelul populației generale din țara noastră, procentul gospodăriilor care nu își permit măcar o dată la două zile o masă cu carne/pește sau alt tip echivalent de proteine ajungea la 14,7% (media UE fiind de 8,1%). Mai mult, procentul crește la 28,3% pentru familiile cu trei sau mai mulți copii și la 30%, în cazul familiilor monoparentale.

Aceeași sursă ne arată că 26,2% dintre copiii României cresc în locuințe care nu au toalete în interiorul casei, media la nivelul UE fiind de doar 2%.

„Survivor”: Alexandru Delea, câștigătorul premiului de 100.000 de euro

Trei concurenți s-au luptat marți seară pentru marele premiu de 100.000 de euro în finala Survivor, emisiune difuzată de ProTV.

Ultimii doi rămași în cursă au fost Alexandru Delea (Războinicii) și Elena Chiriac (Faimoșii), iar publicul a decis că marele câștigător al concursului din Dominicană este barmanul Delea.

Foștii concurenții Survivor România din acest sezon au fost aduși alături de ultimii 3 concurenți pentru a-i încuraja și a-și povesti la rece experiența avută.

Show-ul a debutat pe 16 ianuarie 2022 la Pro TV, cu trei ediții săptămânale: duminica, lunea și marțea. În total, Survivor înseamnă 20 de săptămâni de difuzare, 60 de ediții, potrivit paginademedia.ro.

Cele mari audiențe au fost în prima luna de difuzare, când media a fost de peste 2 milioane de telespectatori. De altfel, prima ediție a fost urmărită de peste 2,6 milioane de români.

Proteste împotiva „Republicii Militare România”

Mai multe ONG-uri au publicat un text de protest față de prevederile proiectului de lege privind organizarea și funcționarea Serviciului Român de Informații, pe motiv că noile reguli dau puteri sporite SRI și le oferă impunitate ofițerilor de informații.

“Militarizarea rapidă a statului, sub conducerea unui premier trecut mult prea repede din haina de general activ în cea de politician de carieră, și la comanda unui președinte aflat moral tot mai departe de cetățeni, de democrație și de libertate, este o tendință ce ne îngrijorează profund, și solicităm ferm tuturor partidelor politice să o oprească de îndată”, se arată în comunicatul celor 13 ONG-uri, publicat pe site-ul stareademocrației.ro

ONG-urile mai arată că acest proiect de lege a fost precedat de acte normative, adoptate de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii: interceptarea comunicațiilor electronice prin Codul Comunicațiilor (lege declarată parțial neconstituțională de CCR), filtrarea investițiilor străine din țări din afara spațiului comunitar, sau servicii secrete cu un rol central în proiectul de cloud guvernamental, cu acces direct toate datele de trafic.

Peste 11.800 de ucraineni au intrat marți în România

Inspectoratul General al Poliției de Frontieră informează că, în cursul zilei de marți, prin punctele de frontieră au intrat în România 74.662 de persoane, dintre care 11.862 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 20% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 4.656 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 12,9%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 943 cetățeni ucraineni (scădere cu 0,9%), informează IGPF, într-un comunicat.

De la declanșarea crizei ucrainene (24 februarie) și până marți, la ora 24,00, la nivel național, au intrat în România 1.087.995 de cetățeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie (perioadă pre-conflict), au intrat în țară noastră 1.122.524 de ucraineni.

București: Polițist, bătut în trafic

Un polițist în civil a fost lovit în timp ce intervenea pentru a aplana o dispută apărută după un conflic în trafic, în Capitală. Trei persoane au fost reținute în urma scandalului. “În data de 31.05.2022, in jurul orei 22.30, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București - Secția 18 Poliție a fost sesizată prin apel 112, de către un bărbat, cu privire la faptul ca a fost victima unei agresiuni, in urma unui conflict in trafic. La fața locului s-au deplasat, de urgență, polițiști, care au depistat și identificat bărbatul reclamat, care era însoțit de mai multe persoane. Având în vedere că aceștia manifestau un comportament agresiv, a fost solicitat sprijin echipajelor din zonă”, relatează Poliția Capitalei.

Până la sosirea acestora, in sprijin a venit o echipă formată din doi polițiști din cadrul Secției 24 Poliție , care acționau, in civil in zona adiacentă.

Conflictul a fost aplanat până la sosirea celorlalte echipaje, însă la fața locului a venit, în sprijinul agresorului, un autoturism cu 3 ocupanți, unul dintre aceștia lovindu-l pe unul dintre polițiștii în civil. Persoanele implicate au fost duse la sediul Secției 24 Poliție, iar polițistul agresat a fost transportat la spital.

Din primele cercetări a rezultat că agresorul nu ar fi cunoscut calitatea de polițist.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.