Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Elevii, la școală doar cu o declarație pe propria răspundere semnată de părinți

Ziarul de Vrancea
18 aug 2020 812 vizualizări

Părinții nu îi vor putea însoți pe copii în curtea școlii, mai arată un draft elaborat de ministerul Educației n documentul nu i-a convins pe reprezentații părinților care susțin, printre altele, că transferă responsabilitatea la nivel local

Elevii trebuie să prezinte în prima zi de școală - 14 septembrie - o declarație pe propria răspundere semnată de părinți, care își asumă că, în ultimele 14 zile, copilul nu a prezentat simptome specifice unei afecțiuni cu potențial infecțios, nu a fost diagnosticat cu COVID-19 și nici nu a intrat în contact cu o persoană testată pozitiv. Măsura este prevăzută în draftul Ordinului pentru aprobarea Normelor privind instituirea de măsuri sanitare și de protecție în unitățile de învățământ în perioada pandemiei COVID-19, publicat de Ministerul Sănătății.

Ce cuprinde declarația pe propia răspundere care trebuie semnată de părinți:

Părinții trebuie să menționeze dacă în perioada suspendării cursurilor școlare, elevul nu a avut nicio problemă de sănătate sau a avut o problemă de sănătate, motiv pentru care a necesitat consult medical. Părinții trebuie să anexeze o copie a documentelor medicale (scrisoare medicală sau bilet de ieșire din spital). Declarația condiționează primirea copilului în colectivitate la începutul fiecărui ciclu de prezența fizică în școală și va fi prezentată la triajul epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ.

Conform draftului Ordinului publicat de Ministerul Sănătății, consultat de site-ul Hotnews.ro, părinții/aparținătorii nu vor avea acces în curtea unității de învățământ și nu vor însoți copiii în clădirea acesteia, cu excepția cazurilor speciale, pentru care există aprobarea conducerii școlii.

Comunicarea cu părinții se va realiza telefonic sau prin mijloace electronice în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire și a inițierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.

Un document “impecabil la nivel teoretic”

Draful Ministerului Sănătății care stabilește normele pentru redeschiderea școlilor este impecabil la nivel teoretic, dar va fi imposibil de pus în practică, a declarat pentru site-ul HotNews.ro Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți. El consideră că documentul trebuia să prevadă și posibilitatea ca părinții să aleagă între prezența fizică a copiilor la cursuri sau școala online, în funcție de dotările școlii, iar în această formă Ministerul Sănătății nu are nicio răspundere, aceasta fiind pasată la școli și la părinți. O altă problemă semnalată este că documentul, deși nu a suferit modificări importante în ultimele două luni, este publicat cu doar 3 săptămâni înaintea începerii anului școlar, ceea ce dă autorităților locale și școlilor puțin timp să se pregătească. Mai mult, acesta nu stabilește nici cofinanțarea implementării măsurilor, a explicat Iulian Cristache.

Din nou peste 1.400 de îmbolnăviri în 24 de ore

Alte 1.409 cazuri noi de COVID-19 au fost anunțate ieri de Grupul de Comunicare Strategică, bilanțul îmbolnăvirilor ajungând la 73.617. De asemenea, în ultimele ore s-au înregistrat 32 de decese, totalul fiind 3.106. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.067. Dintre acestea, 480 erau internate la ATI. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 1.566.632 de teste. Dintre acestea 24.307 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 14.542 în baza definiției de caz și a protocolului medical, iar 9.765 la cerere.

Liberalii s-au “îmbogățit” cu un nou parlamentar PSD, trecut și pe la Ponta

Deputatul Emilia Meiroșu, care a intrat în Parlament pe listele PSD în 2016 și ulterior a trecut la partidul lui Victor Ponta și a fost președinte al filialei Pro România din Brăila, s-a înscris acum în PNL. Ea își motivează decizia prin faptul că dorește să își continue proiectele alături de “oameni care au aceleași idealuri”. “Am intrat în politică cu intenția de a îmbunătăți viața comunității și am considerat mereu că ceea ce trebuie să urmărim ca politicieni este interesul public. Am plecat din PSD când partidul a derapat de la valorile democrației și, tot la fel, am plecat din Pro România atunci când ambițiile unui lider puneau în pericol stabilitatea României. Mi-am asumat toate criticile și toate atacurile, încercând să urmăresc interesul cetățenilor. Apoi am sperat că partidele de stânga își vor găsi echilibrul, că vor înțelege perioada dificilă prin care trece nu numai România, ci lumea întreagă și că vor lăsa pentru moment deoparte jocurile de culise și manevrele politicianiste, tertipurile riscante ce se răsfrâng asupra vieții cetățenilor. M-am înșelat. PSD rămâne, din păcate, un partid nefrecventabil”, susține Emilia Meiroșu, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. Ea mai susține că vrea să își continue activitatea politică alături de “oameni care au aceleași idealuri”, pentru a schimba ceva în orașul Brăila și în România. “M-am alăturat împreună cu medicul Marian Căpățână și alți profesioniști cu care am lucrat de-a lungul timpului echipei Partidului Național Liberal. Cred că lumea trece acum prin momente care-și vor pune amprenta asupra istoriei și că oamenii politici au datoria să gestioneze cu calm și profesionalism această perioadă. Mai cred că cel mai important cuvânt pe care trebuie să-l învățăm cu toții este responsabilitatea. Să vorbim responsabil, să acționăm responsabil, să votăm responsabil”, adaugă Emilia Meiroșu. Ea se află la primul mandat de parlamentar și face parte din Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaților. În mai 2018 a trecut de la PSD la Pro România, fiind coordonator al filialei de la Brăila.

Patriarhul Daniel: La Religie trebuie date note, nu calificative

Patriarhul Daniel i-a trimis ministrului Educației, Monica Anisie, o scrisoare în care reafirmă importanța orei de Religie în planurile-cadru pentru ciclurile primar, gimnazial și liceal și subliniază că lipsa evaluării elevilor sau alternativele la notă constituie „un afront” adus statutului acesteia ca disciplină școlară. „Reafirmăm importanța prezenței disciplinei școlare Religie în trunchiul comun, în planurile-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal. Religia constituie parte integrantă și definitorie a culturii europene. Fără cunoștințele referitoare la aceasta nu putem înțelege istoria și cultura acestui continent. De aceea, în aproape toate țările europene, Religia se predă în cadrul sistemului de învățământ public. Valorile oferite de educația religioasă sunt reper spiritual esențial și liant existențial între toate cunoștințele dobândite prin studiul celorlalte discipline școlare”, afirmă patriarhul, potrivit basilica.ro.Lipsa evaluării elevilor la ora de Religie sau găsirea unor soluții alternative la notă constituie un afront adus statutului acesteia ca disciplină școlară. Nota funcționează ca un stimulent al învățării atât în sens pozitiv („învăț ca să iau o notă mare”), cât și negativ („dacă nu mi se pun note, de ce să mai învăț?”). Corelat cu acest rol de motivare, nota este apreciată de elevi și profesori ca un barometru al strădaniei elevilor. Efortul depus de elevi în acumularea de cunoștințe și în formarea de atitudini și conduite moral-religioase se cere răsplătit și valorizat, susține șeful BOR. Scrisoarea Patriarhului BOR survine realizării de către grupul de lucru al Ministerului Educației a patru variante de plan-cadru pentru învățământul gimnazial, varianta 1 propunând ca evaluarea la disciplinele școlare Educație artistică (plastică/muzicală), Religie, Educație fizică și sport să se realizeze în mod diferit de celelalte discipline din trunchiul comun, prin calificative, deoarece aceste materii s-ar baza „pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit’. Patriarhul susține prezența disciplinei școlare Religie în trunchiul comun, în noile planuri-cadru pentru învățământul primar, gimnazial și liceal, precum și evaluarea elevilor la această disciplină, pe bază de note, nu prin calificative.

Șoferul TIR-ului care a produs accidentul în urma căruia a murit o mamă și bebelușul ei, arestat

Un șofer de TIR, în vârstă de 49 de ani din localitatea suceveană Vadu Moldovei este cercetat în stare de arest preventiv pentru un accident pe care l-a produs în noaptea de luni spre marți, pe autostrada A 1, în apropiere de Pitești. Conform polițiștilor, bărbatul a intrat cu TIR-ul pe contrasens iar la kilometrul 106 al autostrăzii a efectuat o manevră de întoarcere, încadrându-se în efectuarea unui viraj la stânga în larg, pentru a se încadra pe o altă bretea de ieșire de pe autostradă, „manevră prin care a ocupat atât banda 1 și 2 de pe firul de deplasare către București, cât și banda de urgențe”. În timp ce autotrenul blocase transversal autostrada, un șofer care circula regulamentar nu a mai putut opri la timp, autoturismul pe care acesta în conducea intrând sub remorca TIR-ului. În urma impactului extrem de violent o femeie de 25 de ani și un copil de doi ani au murit. Șoferul autoturismului, în vârstă de 30 de ani, din Cluj, a scăpat cu viață. Polițiștii care cercetează acest caz au constatat că șoferul de TIR nu băuse, însă au descoperit că pe aparatul tahograf al TIR-ului era montat un dispozitiv care împiedica înregistrarea timpilor de odihnă și de conducere. Procurorul de caz a decis să ceară cercetarea șoferului de TIR în arest preventiv iar miercuri magistrații de la Judecătoria Pitești au admis propunerea de emitere a mandatului de arestare. Bărbatul din Suceava poate contesta mandatul.

Guvernul PNL face sală de sport la Turda (Cluj) cu 65 milioane lei

Contractul de finanțare pentru construirea unei săli de sport în Turda a fost semnat miercuri, în prezența ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, Ion Ștefan. Sala ar urma să fie predată în 30 de luni, iar valoarea contractului derulat de CNI este de aproape 65,5 milioane de lei. Potrivit anunțului de ieri al ministerului, arena se va realiza în cadrul subprogramului Săli de sport, parte a Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), derulat de Compania Națională de Investiții (CNI), instituție care funcționează sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Adminsitrației (MLPDA). Clădirea va beneficia de bazin de înot, vestiare cu dușuri și grupuri sanitare aferente pentru sportivi, antrenori, arbitri, oficiali, sală de forță, saună, cabinete medicale și antidoping, camere pentru recuperare sportivi (masaj și fizioterapie), sală VIP, sală pentru conferințe presă etc. Construcția va avea o capacitate totală de 3.320 de locuri, din care 56 destinate persoanelor cu dizabilități și însoțitorilor acestora, și va putea fi omologată internațional pentru competiții de handbal, baschet sau volei. Valoarea totală a contractului este de 65.438.957,52 lei (cu TVA, taxe și cote), iar finanțarea se va realiza, în condițiile legii, de către MLPDA, prin CNI. În prezent, Compania Națională de Investiții mai are în derulare alte patru săli de sport polivalente/ multifuncționale în municipiile Pitești (jud. Argeș), Oradea (jud. Bihor), Constanța (jud. Constanța) și Tulcea (jud. Tulcea), a căror valoare totală este de peste 371 de milioane de lei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.