Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE Dragnea, “urecheat” zdravăn de șefii de la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
23 feb 2019 610 vizualizări

Liderul social-democraților europeni i-a cerut șefului PSD să nu mai atace independența justiției și a lăudat protestele de la București n el a sugerat că PSD ar putea fi exclus din familia socialiștilor europeni

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a relatat, sâmbătă, la Congresul PES, că i-a spus lui Liviu Dragnea că, dacă PSD vrea să facă parte din familia socialiștilor europeni, trebuie să respecte valorile fundamentale ale acesteia, pentru că nu se poate face niciun compromis, iar aceasta este „o linie roșie”. „Multe dintre guvernele noastre din Europa, în ultimii ani, în Suedia, în România, în Spania, în Portugalia au crescut pensiile, salariile, au crescut salariul minim. Acestea sunt lucrurile pe care le facem când suntem la guvernare. Dar dacă suntem partidul care vorbește cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alții când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupției, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuție”, a afirmat Frans Timmermans. El a precizat că acesta este mesajul pe care i l-a transmis lui Liviu Dragnea, împreună cu conducerea PES. „Acesta este un mesaj care a fost transmis clar ieri lui Liviu Dragnea de către Serghei, Udo și cu mine, când ne-am întâlnit. I-am spus ieri: Liviu, dacă vreți să faceți parte din această familie, trebuie să respectați valorile noastre fundamentale. Și Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuții pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roșie pentru mișcarea noastră, asta e o linie roșie pentru Europa. Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupției a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcționa independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac pași înapoi“, a afirmat Frans Timmermans.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a participat vineri la Congresul PES de la Madrid.

Ponta: Nu dă doi bani Dragnea pe Europa

Fostul premier și fostul lider al PSD, Victor Ponta, afirmă la Digi FM că avertismentul prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, nu-l interesează deloc pe Liviu Dragnea și că va merge mai departe cu agenda sa. Liderul Pro România susține că una dintre soluții este o prezență masivă la vot la alegerile europarlamentare.

"După cum știți foarte bine, domnul Dragnea, de foarte mulți ani, nu participa la întâlnirile PES, acum s-a dus și a făcut ce face și la București, și anume, a mințit. A avut un discurs dublu. La București, spune că Timmermans e dușmanul României, s-a dus la Madrid a zis că-l susține. La București vorbește despre cum trebuie să schimbe lucrurile în justiție și cu procurorii, acolo domnului Timmermans și celorlați le-a zis că el susține statul de drept, la București, știți foarte bine, Comisia Europeană este rea și vrea răul României, iar la Madrid chiar a zis că el regretă și-și cere scuze pentru ce spun unii colegi de la PSD, dar el nu-i poate controla, cunoașteți stilul. Avertismentul domnului Timmermans nu va avea absolut nicio valoare pentru ce se întâmplă în țară. Dragnea e fericit că i-a mai mințit puțin, i-a mai păcălit și-și va vedea de agenda lui care nu are nicio legătură nici cu Europa, nici cu social-democrația, nici cu binele României”, a spus Victor Ponta. Fostul premier a mai spus că „Dragnea nu dă nici doi bani nici pe Europa, nici pe Timmermans”. „De altfel, nu uitați că dl Dragnea a mers la întâlnirea PES la două zile după ce dăduse acea ordonanță (de modificare a legilor justiției n.r.) prin care, practic, își subordonează procurorii către ministrul Justiției. Eu cred că va continua cu agenda lui și nu-l interesează, nu-i este teamă de nimeni din Europa. Cred că singurii de care îi este teamă sunt românii care pot să vină pe 26 mai la vot (alegerile europarlamentare n.r.) să voteze într-un anumit fel. De Europa, nu dă doi bani Dragnea pe Europa și avertismentele domnului Timmermans cred că, cel mult, i-au stârnit un zâmbet pe sub mustață”, a continuat Ponta.

În opinia lui, Liviu Dragnea a vrut să mai câștige puțin timp ca să poată să dea noi ordonanțe privind trecerea sub autoritatea sa personală a justiției din România. El a mai spus că Dragnea și PSD nu va renunța la nicio ordonanță.

„Nu vor renunța dacă nu vor avea în față pe cineva destul de hotărât fie în stradă, fie noi în Parlament. Dragnea știe de frică. E un om laș, ați văzut se ascunde întotdeauna. Nu recunoaște niciodată că el face ceva. Totodeauna spune nu eu, ci colegii, Guvernul, Parlamentul”, a subliniat Ponta.

Deputat USR: S-au speriat! Era și cazul... Luați mâinile de pe Justiție!

Premierul Viorica Dăncilă a invitat reprezentanții asociațiilor de magistrați și ai CSM, astăzi, la ora 15.30, la Palatul Victoria, la discuții privind legile justiției.

Deputatul USR Stelian Ion a comentat anunțul spunând că guvernanții „s-au speriat” și le-a cerut să își ia mâinile de pe justiție.

„S-au speriat! Era și cazul... Să dai o OUG ticăloasă și să chemi la consultări CSM-ul și asociațiile magistraților după intrarea ei în vigoare e o dovadă clară de «inteligență» și «bună-credință». Luați mâinile de pe Justiție! Desființați Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție! Respectați toate recomandările Comisiei de la Veneția!”, a scris deputatul USR Stelian Ion pe Facebook.

Magistrații din Capitală și din mai multe orașe ale țării au protestat, vineri, față de modificările aduse legilor justiției, cerând independența sistemului judiciar. Totodată, activitatea parchetelor din orașe precum Constanța, Pitești, Iași și Timișoara va fi suspendată timp de mai multe zile, săptămâna viitoare, în semn de protest.

Totodată, mii de români au protestat, aseară, în Capitală și marile orașe ale țării împotriva ordonanței de urgență care modifică legile justiției.

UDMR, definit de steagul secuiesc și imnul Ungariei

n Uniunea a decis, printr-un vot în unanimitate, ca maghiarii din România să  adopte simbolurile oficiale ale statului vecin

Congresul UDMR a adoptat, sâmbătă, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România, printre acestea figurând imnul secuiesc, steagul secuiesc și Imnul Ungariei. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a prezentat delegaților la congres fragmente din propunerea hotărârii respective, după care aceasta a fost supusă la vot. "Simbolul maghiarilor este simbolul națiunii maghiare, este tricolorul roșu-alb-verde. Noi considerăm simbolul națiunii maghiare simbolul nostru. Simbolul național și reprezentarea acestui simbol sunt considerate simbol propriu. Simbol național este considerat, mai departe, steagul secuiesc cu simbolul soarelui și al semilunii. Descrierea simbolului steagului secuiesc, cu parametrii de rigoare. Aceste elemente, în orice dimensiune, în orice poziție, în orice fel de reprezentare sunt considerate simbol național propriu. Imnul nostru național este poezia lui Kölcsey Ferenc, muzica Elko Ferenc. Un alt simbol național este imnul secuiesc, text Gyorgy Csanady", a spus Cseke Attila, conform traducerii oficiale. Potrivit acestuia, comunitatea maghiară cere României și UE să sprijine utilizarea respectivelor simboluri. "Noi, reprezentanții comunității maghiare din România, declarăm prin prezenta că cele enumerate le considerăm simbol național și ne așteptăm ca România, UE și comunitatea internațională să ne sprijine prin posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri", a mai spus Cseke.

La Cluj-Napoca are loc, vineri și sâmbătă, Congresul UDMR, în cadrul căruia Kelemen Hunor a fost ales președinte pentru un nou mandat.

Mihai Tudose: Să cânte sub duș ce vor, dar afară e România

Fostul premier Mihai Tudose a criticat ieri ultimele solicitări ale UDMR.  ”Și a fost Congresul UDMR.... și au stabilit că le trebuie imn și că imnul Ungariei e bun. Și că nici cu drapelul nu prea e bine. Și că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, și în fond, fiecare e liber să cânte sub duș, acasă, ce vrea el. Și să aibă pe pereții dormitorului ce culori vrea. Dar în afara locuinței, țara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România!! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul ,<ideilor> privind Drapelul și Imnul avem legi care trebuie respectate. Și aplicate”, a scris pe Facebook Mihai Tudose.

El mai spune că ponderea UDMR în Parlament poate fi mai mică dacă românii se prezintă la vot. ”Dar au lansat la același Congres și un nou concept, acela de <transilvanism pragmatic>, cu o Transilvanie din ce în ce mai <liberă>... Aici nu mai e despre ce cântă la duș ... Este despre România! Despre România noastră... Fiindcă au vorbit de pragmatism... Valoarea de întrebuințare a UDMR este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot”, conchide fostul premier.

SUA, îngrijorate de propaganda sofisticată a Rusiei în România

Consilierul politic al Ambasadei SUA la București, David Schlaefer, a declarat, într-un interviu pentru Digi24, că Statele Unite sunt foarte preocupate de încercările Rusiei în România de a crea un fel de idee, prin propagandă, cu ajutorul platformelor tradiționale, ca Sputnik și altele, dar și prin video-uri care devin virale, dar nu sunt atribuite nimănui. Schlaefer a spus că este o strategie foarte sofisticată, pentru că se pare că Moscova are abilitatea de a ținti anumite țări cu anumite mesaje de propagandă, mesaje false, croite separat pentru fiecare țară. „Este cu siguranță o preocupare majoră pentru ambasada noastră din București și ce credem că observăm de-a lungul ultimilor câțiva ani este o încercare strategică a Rusiei să influențeze atât politica actuală din Europa de Est, sau în Europa, ca întreg, dar nu doar asta, ci și să slăbească țările în anumite privințe, pe termen mai lung. Să vă explic mai elaborat ce vreau să spun. Suntem foarte preocupați de încercările Rusiei în România de a crea un fel de idee, prin propagandă, cu ajutorul platformelor tradiționale, ca Sputnik și altele, dar și prin video-uri care devin virale, dar nu sunt atribuite nimănui, postări virale pe rețelele de socializare, care sunt făcute ca să slăbească România, ca țară, de a crea divizări la nivelul societății românești și în mod special, să creeze separare de percepții între România și partenerii ei din Vest, să slăbească relația transatlantică dintre România și SUA, dar și să slăbească afilierea României cu alți membri UE, ca țară membră, chiar și cu NATO, și să facă aceste lucruri în interesul politicii externe a Moscovei, ca opoziție la interesul legitim al României. Cred că este un exemplu concret al felului în care tindem să vedem aceste lucruri”, a afirmat consilierul politic al Ambasadei SUA.

El a precizat că se pot vedea eforturile Rusiei de a manipula alegeri, ceea ce nu înseamnă că se vor strădui să aleagă un anume candidat, ci înseamnă să creeze mai multă diviziune în timpul ciclului electoral, să încerce să facă oamenii să fie mai puțin încrezători în instituțiile lor, în sistemul lor electoral etc. Diplomatul a mai spus că, în opinia SUA, este o strategie făcută în mod conștient ca să destabilizeze această regiune și această parte din lume, de aceea, preocupările americanilor sunt legate în principal de Rusia.

Un tânăr care a încercat să vândă un pistol pe internet, prins de polițiști

Un tânăr în vârstă de 20 de ani, care a încercat să vândă un pistol pe internet, a fost prins de polițiștii craioveni. El ceruse pentru arma neletală suma de 250 de lei, tânărul fiind ridicat de oamenii legii chiar în momentul tranzacției. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiști din cadrul Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au depistat în flagrant delict un tânăr de 20 de ani, din Cârna, în timp ce încerca să vândă un pistol neletal, supus autorizării. Tânărul postase anunțul de vânzare pe internet, prețul solicitat fiind de 250 de lei. Pentru realizarea tranzacției, el s-a deplasat în Craiova, unde însă a fost depistat de polițiști având arma asupra sa. Pistolul, prevăzut cu un încărcător în care se aflau patru bile metalice, a fost ridicat de polițiști în vederea continuării cercertărilor. Tânărului i-a fost întocmit dosar penal pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Tânăr, suspectat că a provocat incendiul în care fosta sa iubită a murit

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au reținut un tânăr de 21 de ani, care este suspectat că a provocat incendiul dintr-un apartament în care o tânără a murit carbonizată.

Procurorii de la Parchetul pe lângă Tribunalul Buzău au dispus sâmbătă reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr bănuit ca sâmbătă dimineața a incendiat apartamentul unei tinere din Buzău, aceasta decedând, iar duminică individul a fost arestat preventiv. Surse din rândul anchetatorilor susțin că la audieri tânărul și-ar fi recunoscut fapta. Se pare că individul este fostul iubit al tinerei, iar sâmbătă acesta ar fi venit la locuința fetei, după ce ea i-ar fi trimis o poză actualei iubite a bărbatului. Tânărul ar fi bătut-o pe tânără, iar apoi i-a incendiat locuința, folosind benzină. Nu se știe încă dacă fata a murit în urma loviturilor primite sau în incendiu, acest aspect urmând a fi elucidat în urma necropsiei. Trupul tinerei a fost găsit carbonizat sâmbătă dimineață, de către pompierii buzoieni chemați de vecini să stingă incendiul care cuprinsese un apartament situat la etajul 9 al unui bloc din oraș. Inițial, pompierii nu au avut informații că în apartament e o victimă, găsind cadavrul la cercetarea amănunțită efectuată ulterior.

Tânăra locuia singură în apartamentul ce îi fusese cumpărat de mama sa care este plecată la muncă în străinătate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.