Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum se acordă concediile medicale de către medicul de familie și medicii specialiști

Ziarul de Vrancea
31 iul 2021 703 vizualizări

CNAS a introdus noi reglementări în modul de acordare a concediilor medicale, care au intrat în vigoare de la 1 august. „O serie de noi reglementări referitoare la modul de acordare a concediilor medicale va intra în vigoare începând cu data de 1 august 2021, prin punerea în aplicare a Ordinului ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 15/2018/1.311/2017”, conform CNAS. Astfel, a fost introdus un nou mecanism de acordare a certificatelor de concediu medical în cazul incapacității temporare de muncă pentru boli obișnuite, care prevede evaluarea stării de sănătate și monitorizarea pacienților de către medicii curanți, prin întocmirea unui plan de urmărire a evoluției bolii.

Perioadele de concediu medical pentru fiecare episod de boală se vor acorda în cel puțin două etape, în vederea recuperării capacității de muncă a persoanei asigurate și reinserției socio-profesionale a acesteia. „Medicul de familie va acorda în prima etapă maxim 4 zile de concediu medical, cu încadrarea în limita maximă de 7 zile pentru fiecare episod de boală, respectiv 28 de zile pe an, iar medicul specialist din ambulatoriu poate acorda în prima etapă maxim 15 zile, cu încadrarea în limita maximă de 30/31 zile/lună, respectiv 90 de zile pe an. În situația în care prima etapă a concediului medical pentru incapacitate temporară de muncă se finalizează într-o zi nelucrătoare, certificatul de concediu medical în continuare poate fi eliberat în prima zi lucrătoare care urmează, cu încadrarea în limitele maxime menționate”, a transmis CNAS.

În situația în care asiguratul se află în imposibilitatea deplasării la cabinetul medical în vederea acordării concediului medical, medicul curant (medicul de familie sau medicul specialist din ambulatoriu) poate acorda consultații la domiciliu sau la distanță. Dacă după acordarea primei etape a concediului medical asiguratul nu se mai prezintă pentru evaluarea stării de sănătate conform planului de urmărire a evoluției bolii, precum și în situația în care evoluția stării de sănătate a asiguratului este favorabilă ca urmare a respectării de către acesta a planului de urmărire a evoluției bolii, medicii curanți nu vor mai acorda concediu medical în continuare.

„Prin excepție, medicii curanți nu vor întocmi planul de urmărire a evoluției bolii în cazul eliberării certificatelor de concediu medical pentru unele boli speciale (boli cardiovasculare, SIDA, neoplazii și tuberculoză), pentru urgențele medico-chirurgicale, pentru bolile infectocontagioase din grupa A și pentru bolile infectocontagioase pentru care se impune măsura izolării, precum și în situația în care asiguratul este internat în spital. De asemenea, concediile medicale pentru maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav, precum și în cazul riscului maternal, pot fi acordate într-o singură etapă, fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii”, a mai transmis CNAS. Se menține prevederea conform căreia, după expirarea concediului medical acordat la ieșirea din spital, în cazul în care starea sănătății persoanei asigurate nu permite reluarea activității, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeași afecțiune fără a fi necesară întocmirea planului de urmărire a evoluției bolii.

Începând cu data de 1 august a.c., asigurații au dreptul la concediu și indemnizație pentru îngrijirea copiilor cu afecțiuni grave în vârstă de până la 18 ani, nu până la 16 ani, cum a fost reglementat până la această dată.

De asemenea, persoanele care se deplasează în interes personal în zone în care există epidemie, risc epidemiologic sau biologic cu un agent înalt patogen, deși aceste condiții erau cunoscute la momentul inițierii deplasării și care, la întoarcerea pe teritoriul României, pentru a nu deveni factori de risc pentru persoanele cu care vin în contact, intră în concediu de carantină, vor beneficia de indemnizație suportată din FNUASS doar pentru o perioadă de 5 zile. „Noua reglementare conform căreia pacientul va fi monitorizat de medicul curant pe parcursul unui episod de boală reprezintă un efort suplimentar al medicilor, dar aduce beneficii celor aflați în incapacitate temporară de muncă și ajută la gestionarea corectă și eficientă a costurilor suportate din FNUASS”, a precizat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

De ieri, liber la vaccinare și pentru adolescenții între 12 și 17 ani

 aceștia pot fi programați în platformă pentru imunizarea cu vaccinul Spikevax (Moderna), vaccinarea începând de azi

Adolescenții cu vârsta între 12 și 17 ani pot fi programați pe platformă începând de ieri, prin conturile părinților, pentru a fi imunizați cu vaccinul Spikevax, produs de Moderna. Ei vor primi două doze de vaccin, la un interval de 28 de zile. Vaccinarea începe azi. Potrivit Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), duminică, platforma de programare va permite înscrierea la vaccinare a tinerilor cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani, pentru imunizarea împotriva COVID-19, cu vaccinul produs de compania Moderna. Schema de vaccinare recomandată constă în administrarea a două doze, la un interval de 28 de zile.

Înscrierea la programare a minorilor în platforma electronică se va putea realiza prin intermediul conturilor părinților, tutorilor sau ale aparținătorilor legali. De asemenea, de luni, vaccinarea copiilor se poate realiza fără o programare prealabilă în platformă, prin prezentarea directă în centrele de vaccinare, la cabinetele medicilor de familie, unde se administrează acest tip de vaccin, sau la evenimentele de tip maraton, drive-trough organizate la nivel național.

Vaccinarea este gratuită și voluntară, iar pentru facilitarea procesului de vaccinare se pot descărca de pe site-ul ROVACCINARE atât chestionarul de triaj, cât și formularul de consimțământ informat prin care își exprimă acordul în acest sens. Documentul poate fi semnat de către unul dintre părinți, de tutorele sau reprezentantul legal, iar în centrul de vaccinare, adulții vor prezenta actele de identitate valabile care să ateste calitatea acestora (CI, pașaport, pentru adulți și certificatul de naștere, în cazul celor care nu au împlinit 14 ani). „Vaccinarea rămâne soluția sigură și eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reunește experți la nivel european. Potrivit EMA, datele care rezultă din studiile clinice arată un profil de siguranță și o tolerabilitate foarte bune ale vaccinului COVID-19/Moderna în cazul copiilor între 12 și 17 ani, iar eficacitatea la aceștia este foarte mare. Totodată, studiile efectuate relevă faptul că în grupul copiilor care au fost vaccinați nu s-au înregistrat cazuri de COVID-19, comparativ cu lotul copiilor nevaccinați”, a transmis CNCAV.

Campanie de imunizare în rândul adolescenților vine după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, în 23 iulie, acordarea extinderii indicației vaccinului Spikevax/ Moderna împotriva COVID-19 pentru categoria de vârstă 12-17 ani.

Atacut din Marea Oman: discuții București Londra

n ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a discutat cu omologul britanic, Dominic Raab, referitor la incidentul care a implicat nava „Mercer Street”

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă un schimb de opinii cu Dominic Raab, ministrul afacerilor externe, al Commenwealth-ului și dezvoltării Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu privire la necesitatea elucidarii cât mai rapide a circumstanțelor în care a avut loc incidentul violent din data de 29 iulie 2021, în urma căruia au murit un cetățean român și un cetățean al Regatului Unit. Cu acest prilej, șeful diplomației britanice a transmis ministrului Bogdan Aurescu condoleanțele sale pentru decesul cetățeanului român, alături de un cetățean al Regatului Unit, în urma incidentului violent produs la 29 iulie 2021 în zona strâmtorii Hurmuz, care a implicat nava „Mercer Street”. De asemenea, ministrul Raab a exprimat disponibilitatea autorităților britanice de a se coordona cu partea română în vederea efectuării procedurilor de repatriere. Ministrul Bogdan Aurescu i-a mulțumit omologului britanic pentru mesajul său de compasiune și a transmis, la rândul său, condoleanțe pentru decesul cetățeanului Regatului Unit aflat la bordul aceluiași vas, precum și interesul pentru coordonarea eforturilor comune de repatriere. Cei doi miniștri au realizat un schimb preliminar de informații privind circumstanțele în care s-a produs tragicul eveniment, exprimând necesitatea stabilirii cât mai rapide a acestora, și au convenit să mențină acest subiect în atenție și să rămână în contact apropiat până la stabilirea cu exactitate a circumstanțelor producerii incidentului.

Doi membri ai echipajului petrolierului M/T Mercer Street, operat de compania israeliană Zodiac Maritime - și anume un român și un britanic - au fost uciși într-un atac asupra navei, în joi noaptea, în largul Omanului

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut sâmbătă o convorbire telefonică pe aceeași temă cu ministrul afacerilor externe al Statului Israel, Yair Lapid, la inițiativa părții israeliene.

152 de noi cazuri de infectați Covid

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 152 de cazuri noi de COVID-19 - fiind a șasea zi consecutivă când sunt consemnate peste 100 de cazuri - și niciun deces, în ultimele 24 de ore. Au fost raportate cinci decese anterioare. 59 de pacienți cu COVID-19 sunt internați la ATI. „Până astăzi, 1 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.083.341 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.047.767 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 152 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, anunță autoritățile. În București sunt 31 de cazuri noi de COVID-19, în Constanța - 13, Ilfov - 12, Iași, Timiș - 8, Suceava -7, Prahova - 6, Arad, Călărași, Dâmbovița, Dolj - 5. Județele Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Sibiu, Teleorman, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea nu au raportat niciun caz nou. Celelalte județe au 1 - 4 cazuri. Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori a crescut la 0,06 la nivel național, ca valoare medie. Doar un județ, Covasna, mai are coeficientul infectărilor 0.

Sigfried Mureșan: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă de PNL

Europarlamentarul Sigfried Mureșan le transmite liberalilor că „e foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței Partidului Național Liberal”, el îndemnându-i pe aceștia să fie „activi” și să spună ceea ce vor în politică. „E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței Partidului Național Liberal, să fie condusă conform voinței dumneavoastră, a membrilor, a consilierilor locali, a consilierilor județeni, primari, viceprimari, președinți de Consilii Județene. De aceea, fiți activi, fiți puternici, afirmați-vă, spuneți ce vreți fiindcă, având guvern liberal România trebuie să fie condusă așa cum vor membrii Partidului Național Liberal în următorii ani”, a afirmat Mureșan. El și-a afirmat susținerea față de Ludovic Orban pentru un nou mandat de președinte al PNL, susținând că acesta a făcut din PNL „un partid câștigător” și că odată ce acesta devenit premier, „a început buna guvernare”.

Orban: Mulți din cei care astăzi își clamează susținerea pentru Cîțu nu-l consideră capabil să conducă partidul / Le atrag atenția celor din exteriorul PNL care sucesc mâni la spate, care umblă la scheletele din dulap ale unora și altora, că nu cedez

Președintele PNL, Ludovic Orban, îi critică pe liberalii care și-au anunțat susținerea față de Florin Cîțu pentru funcția de președinte al PNL, Orban susținând că aceștia „nu-l consideră capabil să conducă partidul”. Orban a vorbit despre „presiuni din exteriorul Partidului Național Liberal” care ar fi fost făcute asupra unor membri de partid, el atrăgându-le atenția celor din afara partidului „care și bagă coada de două luni” că nu cedează în cursa pentru șefia PNL. „Exact ca la Mărășești, Mărăști, Oituz, indiferent câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt și voi da bătălia cu toată forța pe care o am, voi da bătălia pentru Partidul Național Liberal, voi da bătălia pentru România”, a anunțat liderul PNL.

Prezent duminică, la conferința de alegeri a PNL Vrancea, Ludovic Orban i-a atacat pe susținătorii contracandidatului său, Florin Cîțu, afirmând că aceștia nu îl susțin pentru că îl cred „capabil să conducă partidul”; iar susținerea este din alte motive.

„Nu m-am așteptat ca Florin Cîțu să candideze la președinția Partidului Național Liberal. Dimpotrivă, toate discuțiile pe care le-am avut cu el nu puteau să mă conducă la această concluzie. De asemenea, nu m-am așteptat ca oameni care au fost în echipa de conducere a Partidului Național Liberal și au încercat să își pună cununa cu lauri pe cap la fiecare victorie a Partidului Național Liberal din ultimii patru ani de zile, acuma să spună că președintele nu a avut nicio legătură cu victoriile respective, că președintele nu mai e bun. Eu le-am și spus odată, zic: Dom-le, aici lucrurile sunt simple, dacă eu nu mai sunt bun, înseamnă că nici voi nu mai sunteți buni, iar dacă voi susțineți că voi sunteți buni, înseamnă că și eu sunt bun. Este, de multe ori, paradoxal să vezi la anumite conferințe în care se clamează că echipa câștigătoare merge mai departe, că nu pot să introduci o competiție împotriva unei echipe care a câștigat alegerile, sa care a obținut rezultate, în schimb, la nivel național, această regulă nu mai funcționează. Hat să fim cinstiți și onești: noi știm foarte bine că mulți din cei care astăzi își clamează susținerea pentru Cîțu, de fapt, nu-l consideră capabil să conducă partidul. De fapt, o fac din cu totul și cu totul alte motive decât dorința de a lua o decizie care să facă bine Partidului Național Liberal. Eu cred că noi trebuie să rămânem în ochii opiniei publice așa cum ne-au perceput și cum trebuie să ne perceapă: liberalii sunt oameni de onoare, liberalii sunt oameni de cuvânt, liberalii sunt oameni care nu-și schimbă opiniile de la o zi la alta”, a afirmat Ludovic Orban duminică, în discursul ținut la Vrancea. 

Orban a mai afirmat că liberalii sunt oameni care „acționează în baza unor principii, a unor valori, a unor obiective bine fundamentate, nicidecum în baza unor oportunități individuale de moment, sau în baza unor presiuni care sunt exercitate din exteriorul Partidului Național Liberal”.

„Le atrag atenția acelora din exteriorul Partidului Național Liberal care își bagă coada de două luni în democrația internă, care folosesc instrumente nedemocratice, care sucesc mâni la spate, care arată pisica, care umblă la scheletele din dulap ale unora și altora, că nu cedez. Că exact ca la Mărășești, Mărăști, Oituz, indiferent câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt și voi da bătălia cu toată forța pe care o am, voi da bătălia pentru Partidul Național Liberal, voi da bătălia pentru România”, a mai spus Orban.

Acesta a precizat că își dorește un PNL liber, cu oameni „pe propriile picioare”, care decid „conform propriei conștiințe și propriei evaluări”; că vrea ca partidul „să nu trădeze niciodată interesele fundamentale ale țării”.

La finalul discursului, Orban a fost aclamat în picioare de către cei prezenți.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.