Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum ar fi luat mită Tăriceanu de la austrieci

Ziarul de Vrancea
7 nov 2018 736 vizualizări

 șeful Senatului este suspectat că a primit 800.000 de dolari șpagă pentru a prelungi contractul de licențe Microsoft cu o companie austriacă n faptele ar fi fost comise în urmă cu 10 ani, astfel încât Tăriceanu ar putea scăpa de urmărire penală dacă Parlamentul nu-i ridică imunitatea în următoarea lună

Procurorii DNA îl acuză pe pe Călin Popescu Tăriceanu că a primit, când era premier, „foloase materiale” de aproape 800.000 de dolari de la o firmă austriacă. Potrivit unui răspuns oficial al DNA, faptele au avut legătură cu acoperirea unor cheltuieli din campania electorală cu bani provenind de la o firmă care ar fi obținut „contracte comerciale importante de la statul român”. În schimbul acestor foloase materiale, Tăriceanu ar fi intervenit pentru încheierea unor acte adiționale la un contract derulat de companie. „Dosarul s-a constituit în anul 2018, în urma reunirii a trei dosare penale, dintre care unul a fost preluat de procurorii DNA la cererea autorităților judiciare austriece”, precizează DNA, care a transmis procurorului general documentele necesare în vederea sesizării Senatului privind avizul pentru începerea urmăririi penale.

Contracronometru

Dosarul de luare de mită al președintelui Senatului se prescrie la sfârșitul acestui an dacă procurorii nu apucă să îl pună sub acuzare ca să întrerupă cursul prescripției, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Aceasta întrucât luarea de mită se prescrie după 10 ani și Tăriceanu este acuzat că “ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanții unei companii austriece”, după cum a arătat DNA. Pentru ca procurorii să îl poată pune sub acuzare pe Tăriceanu și să întrerupă cursul prescripției este nevoie ca Senatul să îi ridice acestuia imunitatea. Abia după ce Senatul aprobă cererea DNA de încuviințare a urmăririi penale, procurorii pot “îndeplini un act de procedură în cauză“, adică să îi comunice citația de a se prezenta la DNA în calitate de suspect de luare de mită. Potrivit articolului 155 din Codul de procedură penală, “cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză“. “Dacă Senatul nu dă aviz, dosarul se închide oricum, însă, ulterior, nu se va mai putea face altă cerere de aviz, bazată pe elemente noi, întrucât intrevine prescripția la sfârșitul anului“, au explicat sursele G4Media.ro.

În varianta în care Senatul aprobă ancheta penală pentru luare de mită împotriva lui Tăriceanu și procurorii apucă să îl pună sub acuzare până la sfârșitul anului, termenul de prescripție specială ar interveni peste 10 ani, după unele surse, adică în 2028 sau peste 5 ani, după alte surse, adică în 2023.

Cum au scăpat miniștrii PSD

Firma care a plătit mită lui Călin Popescu Tăriceanu ar fi Fujitsu Siemens Austria. Compania ar fi beneficiat  de mai multe acte adiționale la un contract de licențe Microsoft, iar comisionul primit de Tăriceanu ar reprezenta 10% din valoarea actelor adiționale .

DNA a anunțat într-un comunicat din 1 februarie 2018 că dosarul Microsoft privindu-i pe foștii miniștri PSD din Guvernul Adrian Năstase a fost clasat pentru că a intrevenit prescripția. Dosarul deschis de DNA împotriva lui Tăriceanu ar viza tot afacerea Microsoft, începută în guvernarea Năstase și continuată după 2005 în guvernarea Tăriceanu.  Practic, înțelegerea pentru închirierea licențelor este continuată de toate guvernele ce au urmat din 2005 până în 2013. Deși înțelegerea urma să se încheie în 2009, în a doua jumătate a anului, Guvernul condus de Tăriceanu s-a îngrijit de prelungirea contractului cu un an înainte.

Cioloș își îndulcește limbajul față de liberali

Fostul premier Dacian Cioloș spune că afirmațiile sale recente despre PNL trebuie citite în contextul unei îngrijorări profunde pe care o are pentru 2020, întrucât o alianță politică fragilă ar duce la un eșec de priorități. "E un moment de îngrijorare profundă, pentru că îmi dau seama că suntem încă foarte departe de soluția de care avem nevoie. Replicile pe care le-am primit, pe alocuri descalificante pentru cei care le-au dat, îmi confirmă îngrijorarea", afirmă Cioloș. El adaugă că nu el trebuie să reformeze PNL. "Nu am putut și nici nu era misiunea mea în 2016, așa cum nu este nici astăzi. Este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. Dar toți membrii partidelor din România trebuie să știe că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot", mai spune el.

El spune că nu dorește să alimenteze această polemică. "Nu sunt eu cel care trebuie să reformeze PNL. Nu am putut și nici nu era misiunea mea în 2016, așa cum nu este nici astăzi. Este misiunea oamenilor cinstiți și onești din PNL. Sunt mulți și îi asigur de toată prețuirea mea. Dar toți membrii partidelor din România trebuie să știe că, dacă nu vor face reforma de care este nevoie în propriul partid, ea va fi făcută chiar de electorat, la vot. și sunt convins că au suficiente date ca să înțeleagă ce spun", precizează el. Cioloș mai spune că este deschis unei colaborări cu PNL și cu USR. "Îi asigur că vor găsi mereu în noi un partener onest și că avem speranța că vom reuși să punem bazele unei constucții politice solide, care să facă față în alegeri, dar mai ales în perioada post-electorală. Resping ideea că am fi «condamnați» să lucrăm împreună. Democrația nu te condamnă, democrația cere onestitate și capacitatea de a-ți recunoaște propriile greșeli. Îi aștept pe cei din PNL să ni se alăture în munca pentru o Românie mai bună, pentru că ne așteaptă vremuri dificile", încheie Cioloș. Fostul premier a vorbit, duminică, despre clasa politică veche, care ”refuză să vadă că România s-a schimbat”, iar contextul internațional este diferit. Despre PSD, Cioloș spunea că ”nu are nicio dorință și nici știința să scoată România din sărăcie” pentru că îi convine să-și păstreze electoratul ”într-o captivitate a sărăciei”. Despre PNL afirma că ”refuză cu obstinație să se reformeze și așteaptă să cadă PSD natural”.

Poliția ar putea amenda șoferii pe baza clipurilor făcute de alți participanți la trafic

Persoanele care surprind pe video cu  telefonul mobil sau cu ajutorul camerelor instalate pe bordul mașinii alți șoferi care încalcă legea pe șosele ar putea sesiza cu filmarea realizată direct Poliția, iar aceasta să se folosească de imagini pentru a sancționa șoferii vinovați, potrivit unui proiect de lege pus în dezbatere publică de un deputat USR. Poliția ar putea sancționa șoferii vinovați în lipsa acestora, însă condiția este ca filmările realizate de utilizator să conțină elemente de identificare a mașinii, a datei, orei și locului, precum și o sesizare din partea persoanei care a realizat filmarea. „În primul rând proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate”, a declarat pentru HotNews.ro deputatul USR Mihai Botez, inițiatorul proiectului.

Momentan proiectul va intra în dezbatere publică, iar autorul va căuta sprijin în rândul colegilor săi din Parlament. „Va fi în dezbatere publică două săptămâni, iar în timpul ăsta vom asculta toate criticile sau sugestiile primite de la reprezentanți ai Poliției, de la cetățeni sau de la societatea civilă”, a mai spus Botez.

Potrivit acestuia, proiectul vine să creeze un cadru unitar, reglementat, în care înregistrările video realizate de oamenii obișnuiți pe telefonul mobil sau pe camerele montate pe bordul mașinilor să poată fi folosite de polițiști pentru sancționarea vinovaților.

Proiectul de lege, așa cum e acum formulat, permite ca probă filmările de pe dispozitive neomologate, atâta timp cât există o sesizare scrisă făcută de autor, iar clipul video permite „stabilirea certă a numărului de înmatriculare, culorii, mărcii și modelului vehiculului implicat în săvârșirea contravenției, precum și a datei, orei și locului săvârșirii contravenției, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.”

Traian Băsescu a rămas fără cetățenia moldovenească

Fostul președinte Traian Băsescu a rămas fără cetățenia Republicii Moldova, Curtea supremă de Justiție de la Chișinău respingându-i acestuia recursul la decizia anterioară de retragere a cetățeniei.

Conform Deschide.md, decizia a fost luată la patru ore după ce instanța stabilise amânarea cauzei pentru 14 noiembrie. Motivul a fost acela că CSJ "ar mai avea nevoie de timp" să studieze cazul. În câteva ore de la decizia de amânare, magistrații s-au hotărât să respingă recursul lui Trăian Băsescu și să mențină ca atare decizia anterioară a Curții de Apel, relatează sursa citată. Soții Băsescu au primit cetățenia R. Moldova în vara anului 2016. Primul decret semnat de președintele Igor Dodon, care a preluat mandatul de președinte la finele aceluiași an, a fost cel privind retragerea cetățeniei moldovenești lui Traian Băsescu, dar nu și soției acestuia. Fostul președinte a atacat decizia în instanță, cerând să fie anulat decretul, în primăvara anului 2017.

Ministrul de Finanțe, despre autostrada Iași – Târgu Mureș: “Se face”

Ministrului Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, dă asigurări că Autostrada Unirii Iași – Târgu Mureș se va realiza, fie din fonduri europene, din bugetul de stat sau prin parteneriat public-privat. Teodorovici a subliniat că cel mai important este să fie pregătită documentația necesară pentru începerea lucrărilor. „Mesajul este foarte clar: avem bani pentru investiții. Ceea ce trebuie să se facă – și am spus-o și celor care au votat și solicită astfel de lucrări de infrastructură – este să se concentreze foarte mult ca cei de la Compania Națională de Autostrăzi să definitiveze documentația de atribuire și să o ridice în SEAP. Acela este cel mai bun argument, cea mai bună dovadă, că într-adevăr se dorește ca un astfel de obiectiv să se construiască”, a declarat joi Eugen Teodorovici în Parlament.

El a subliniat că cel mai important este să fie pregătită documentația necesară pentru ca lucrările să poată începe. „Vă spun ca principiu, că se tot vorbește despre cereri de finanțare. Trebuie separate cele două momente. Cel mai important este să faci documentația de atribuire, să o axezi ca și achiziție publică, să dai drumul la lucrare. și este la fel de important, în paralel, să pregătești documentația pentru ca orice cheltuială se face cu acel obiectiv, să nu rămână la bugetul de stat și să poată fi rambursată din fonduri europene. Acesta este procesul”, a explicat ministrul de Finanțe. Teodorovici a mai spus că finanțarea poate să difere și nu este exclusă nicio variantă: fonduri europene, bugetul de stat sau parteneriat public-privat. „Obiectivul se face. (...) Până nu ai un caiet de sarcini foarte clar, un contract, ca să știi ce își asumă constructorul, vorbim doar așa, dorințe, dorințe. Atunci vedem foarte clar și cei care sunt obligați de lege să urmărească, sunt cei care zi de zi trebuie să țină o evidență, să vorbească cu constructorii”, a precizat ministrul.

Legea privind realizarea Auostrăzii Unirii, Iași – Târgu Mureș, a fost adoptată miercuri de plenul Camerei Deputaților. Autostrada ar urma să fie construită din bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

Un Lamborghini, cuprins de flăcări în Capitală

Pompierii au intervenit, ieri, pe șoseaua Andronache din București, pentru a stinge flăcările care au cuprins un Lamborghini care a luat foc în mers. Mașina era condusă de o femeie care, imediat ce a simțit miros de fum, a oprit și a sunat la 112, informează ISU București-Ilfov, citat de Mediafax. Un astfel de autoturism costă sute de mii de euro.

Potrivit ISU, nimeni nu a fost rănit. În cauză a intervenit Detașamentul de pompieri Fundeni.

Black Friday: Ce caută românii pe Google

Produsele pentru copii, jucăriile și electrocasnicele mari au fost categoriile la care au crescut cel mai mult căutările pe Google în timpul ediției 2017 de Black Friday, în timp ce tabletele și laptop-urile au scăzut puternic, arată un studiu al Google despre cum se comportă românii online în jurul evenimentului de shoping. Cei mai căutați termeni sunt ”telefoane”, ”televizoare” și iPhone”, mai arată analiza Google. 68% dintre căutările pe care românii le fac despre Black Friday pe Google sunt de pe dispozitive mobile și oamenii încep să caute cu aproximativ o săptămână înainte folosind termeni generali precum ”telefon” sau ”mașină de spălat”, iar cu două zile înainte încep să caute și marca dorită. Anul trecut cea mai mare creștere în căutări s-a observat pentru produsele pentru copii: mobilier, cosmetice, hrană, pamperși, jucării. A crescut interesul cu peste 50% și pentru articole pentru grădină și pentru mobilierul de casă. Sunt însă și categorii pentru care românii și-au pierdut interesul, iar aici tabletele ocupă primul loc, cu o scădere de 35% în volumul căutărilor. Sus în topul scăderilor se mai află ipotecile (împrumuturile), laptop-urile, finanțarea auto, bijuteriile și produsele pentru îngrijirea părului. De unde sunt făcute căutările? 59% sunt din București, iar trio-ul Cluj, Iași, Timișoara are 25% din total. Cei mai căutați termeni sunt ”telefoane”, ”televizoare” ”iPhone”, ”ceasuri” și ”mobilă”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.