Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Creștere uriașă a cazurilor de copii cu diabet, după pandemie

Ziarul de Vrancea
23 nov 2022 727 vizualizări

În ultimii doi ani, creșterea a fost de peste 30 la sută, mai mare față de 2019, și foarte probabil acest lucru este cauzat de COVID, explică un medic

Dr. Adrian Vlad de la UMF Victor Babeș Timișoara, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, a declarat pentru News.ro că fenomenul care a apărut după anii de pandemie este o creștere spectaculoasă de 31% a incidenței cazurilor de diabet zaharat de tip 1 la copii, în 2021 față de anul 2019. Medicul vorbește despre o serie întreagă de factori care pot duce la apariția bolii, însă ia în calcul, așa cum se discută de altfel și în acest moment în lumea medicală internațională, ca boala să fie declanșată tocmai de virusul SARS-CoV-2. În acest sens, multe dintre problemele pe care le creează virusul în organism, spune medicul, sunt o consecință a hiperactivării mecanismelor imune. Virusul ar putea distruge celulele pancreatice, mai explică Adrian Vlad, însă la ora actuală încă se studiază modalitatea în care acesta influențează organismul uman. Suspiciuni puternice însă există, mai spune medicul, în sensul în care poate exista o legătură directă între hiperactivarea mecanismului imun și diferitele celule ale organismului.

“Trendul ascendent există de când avem informații la nivel național privind incidența diabetului zaharat de tip 1. La copiii cu vârsta cuprinsă între 0 și 14 ani există un ritm de creștere anual cam cu 5,5 - 6% și acest lucru l-am constatat pe perioada 1996 – 2015, deci pe 20 de ani de urmărire, după care a urmat o periodă de stagnare urmată în ultimii doi ani de o creștere spectaculoasă cam cu 31% a incidenței, în anul 2021, din acest an avem ultimele date, față de anul 2019. Anul trecut pe grupa de vârstă 0-14 ani incidența a fost de 14,9 cazuri la suta de mii de locuitori. Cazuri nou diagnosticate anul trecut la suta de mii de locuitori. La grupa de vârstă 0-17 ani, incidența a fost ceva mai mică, 13,8 la suta de mii de locuitori. Aceste cifre situează România în rândul țărilor cu incidență mare a diabetului zaharat de tip 1. Între 10 și 20 la suta de mii de locuitori se consideră o incidență mare. Pentru comparație vă spun că la grupa de vârstă 0-14 ani la care incidența este acum de 17, 5 la suta de mii de locuitori în anul 2002, în urmă cu 20 de ani, era 6,1. În 1996 era undeva în jur de 4”, a explicat Adrian Vlad.

„Este posibil ca boala să fi activat sistemul imunitar”

Diabetul de tip 1 se diagnostichează mai frecvent iarna decât vara, spune dr. Vlad, pentru că este perioada în care circulă infecțiile comune sezonului rece, iar aceste infecții joacă un rol în apariția acestui tip de diabet. Medicul vorbește și despre factorul care ține de substanțele chimice prezente în anumite alimente pe care le consumăm, dar merge cu raționamentul și către o posibilă legătură între boala COVID și apariția diabetului de tip 1. „Este posibil ca boala să fi activat sistemul imunitar”, spune Dr. Vlad.

Variantele luate în calcul de lumea medicală: virusul poate activa direct mecanismele imune sau poate distruge direct celulele pancreatice. Altă variantă: întregul context pandemic să fi influențat favorizarea îmbolnăvirii cu această afecțiune. Sistemul imunitar nu a mai fost antrenat să reacționeze adecvat, pe perioada izolării: „Stresul generat de COVID, faptul că cei mici nu au mai mers în colectivitate”, explică medicul.

Ce înseamnă viața unui copil cu diabet de tip 1? Oboală care ține toată viața, un stil de viață cu anumite restricții și valori glicemice care trebuie atent controlate. „Imaginați-vă un echilibrist care merge pe sârmă și care trebuie să mențină acest echilibru”, mai spune Vlad.

„Este o boală serioasă de toată viața și greu de tratat. Înseamnă pe de o parte un stil de viață cu anumite restricții, nu neapărat foarte mari, dar cu anumite restricții și precauții, pe de altă parte, însă, este nevoia de injectare a insulinei. Nu se poate stabili o formulă și niciun medic nu poate să stabilească o doză de insulină la fiecare masă sau în fiecare moment al zilei pentru copil pentru că viața noastră nu este uniformă, doza de insulină depinde de ce mâncăm, de cât mâncăm, de cât ne mișcăm, care este starea noastră generală, de exemplu necesarul de insulină crește în infecții, strări febrile de orice cauză și așa mai departe. Alteori, fără nicio explicație necesarul de insulină variază de la o zi la alta, prin urmare acești copii trebuie să știe permanent ce glicemie au și să acționeze în consecință. Dacă glicemiile sunt mici să mănânce ceva, dacă sunt mari să-și facă doză suplimentară de insulină și ori de câte ori mănâncă să-și adapteze doza de insulină la ce și cât mănâncă”, explică medicul.

Care sunt simptomele la care trebuie să fie foarte atenți părinții

„Scad în greutate, sunt niște simptome dar de obicei când apar simptomele ele se derulează foarte rapid și până să se dezmeticească părinții, apare deja o complicație acută a diabetului, cetoacidoza, copilul începe să verse, poate să aibă dureri abdominale, respiră mai greu și mai des, de multe ori ajung la spital în această fază, o complicație acută care se tratează dar cam așa se diagnostichează diabetul la copii. Din păcate, nu prea se poate face mare lucru privind stilul de viață pentru a preveni diabetul zaharat de tip 1, ce se poate face însă este, pentru a preveni diabetul zaharat de tip 2, la copil, care este rar la noi, aceste măsuri au o oarecare importanță și în prevenirea diabetului de tip 1, dar nu foarte mare, este un stil de viață sănătos, copiii să facă mișcare, să aibă greutatea normală, dacă se previn aceste lucruri , diabetul de tip 2 ar putea fi prevenit, diabetul de tip 1 în măsură doar foarte mică”, a explicat medicul.

Șercan: Bode a plagiat 18,5% în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%

n ministrul a folosit o combinație de tehnici de camuflare menită să fenteze softul anti-plagiat, mai spune jurnalista

Jurnalista Emilia Șercan a anunțat joi, într-o postare pe pe Facebook, că a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne susținută în anul 2018, la UBB, iar Lucian Bode a plagiat în lucrarea de doctorat nu doar 2,95%, cât a stabilit Comisia de etică a UBB, ci cel puțin 18,5%.

Ea precizează că “ministrul de Interne, care și-a susținut teza în 2018 - la doi ani după ce verificarea lucrărilor doctorale cu softul a devenit obligatorie prin lege - a folosit o combinație de tehnici de camuflare a plagiatului menită să fenteze acest nou filtru de prevenție a fraudei”.

“Probele prezentate în această investigație demonstrează că Lucian Bode a plagiat cel puțin 18,5% din textul tezei doctorale; în plus, am identificat 6 ilustrații complet plagiate și alte 30 incorect citate. Lucian Bode a introdus în arsenalul metodelor de fraudă folosite în România plagiatul prin traducere: a tradus cuvânt cu cuvânt din engleză pagini întregi din autori pe care nu i-a citat nici în notele de subsol, nici în bibliografie; în câteva situații a plagiat până și notele de subsol incluse în unele dintre articolele neatribuite și plagiate prin traducere”, spune Șercan.

Ea mai afirmă că “Bode a obținut calificativul “Foarte bine” pentru o teză în care partea de cercetare proprie, elementul distinctiv și obligatoriu pentru orice demers doctoral, se rezumă la trei paragrafe, în care este prezentată o pretinsă “simulare” a prețurilor la motorină, gaze și electricitate în județul Cluj făcută în luna august 2018”. “Deși au existat serioase semnale de alarmă cu privire la teza lui Lucian Bode încă din august 2018, când lucrarea a fost analizată cu softul, îndrumătorul său de doctorat, prof. univ. Adrian Ivan - rector-comandant al Academiei SRI - a dat undă verde pentru susținerea publică”, mai scrie Emilia Șercan pe Facebook.

Comisia de etică a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a constatat că teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, are “abateri de la bunele norme de publicare”, mai exact erori de citare și unele fragmente plagiate. “Nu rezultă cu certitudine că plagiatul a fost unul intenționat sau mai degrabă a derivat din necunoașterea/neaplicarea tehnicilor de citare”, au transmis în urmă cu o lună reprezentanții UBB.Ieri, rectorul UBB, Daniel David, a anunțat că teza de doctorat a ministrului de Interne va fi analizată din nou de Comisia de etică a universității.

Austria sprijină candidatura Croației la Schengen, dar nu și pe a României

Austria va susține candidatura Croației pentru aderarea la spațiul Schengen, dar are obiecții față de candidaturile României și Bulgariei la spațiul european de liberă circulație, a declarat miercuri cancelarul Karl Nehammer în timpul unei vizite la Zagreb, relatează presa croată.

„Vom susține aderarea Croației la spațiul Schengen, dar vom fi critici față de eforturile Bulgariei și României”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer, citat de agenția de presă croată Hina. „Croația și-a îndeplinit toate obligațiile, pentru că putem vedea de unde vin migranții ilegali”, în timp ce România și Bulgaria au probleme în a-și proteja frontierele, a subliniat Nehammer. „Austria se confruntă cu o provocare majoră. Facem față presiunii uriașe a migrației ilegale, iar noi nu păzim frontiera externă a UE”, a explicat cancelarul Nehammer.

Va avea loc un vot asupra cererii individuale a fiecărei țări și doar Bulgaria și România se pot teme de un veto austriac, a mai declarat Nehammer după întâlnirea cu premierul croat Andrej Plenkovic.

Precizările cancelarului german vin după ce ministrul austriac de interne Gerhard Karner a provocat o mare îngrijorare în Croația exprimându-și opoziția față de extinderea spațiului Schengen pentru a include Croația, Bulgaria și România. El a spus că numărul în creștere de solicitanți de azil în Austria arată că spațiul Schengen nu funcționează.

Anul acesta, Austria a înregistrat aproximativ 100.000 de migranți, dintre care 75.000 nu au fost înregistrați anterior în niciunul dintre statele membre ale UE. Mulți dintre migranții ilegali au intrat în UE dinspre România și Bulgaria.

Declarațiile cancelarului austriac făcute la Zagreb intervin în ziua în care ministrul român de interne, Lucian Bode, a mers la Viena și a discutat cu omologul său austriac Gerhard Karner despre aderarea României la Spațiul Schengen și gestionarea presiunii migraților. „Aderarea României la spațiul Schengen va fi un plus pentru securitatea europeană, nu un pericol pentru statele membre”, a subliniat Bode, menționând că omologul său l-a „asigurat în mai multe rânduri că ultimele declarații pe subiectul Schengen nu sunt îndreptate împotriva României, ci subliniază nevoia de acțiune urgentă în privința gestionării provocărilor migraționiste care afectează Austria”.

Pe de altă parte, președintele Klaus Iohannis, aflat miercuri în vizită la Riga, a declarat că termenul final pentru decizia privind aderarea României la Schengen nu este 8 decembrie, când are loc Consiliul JAI, ci este data la care poate fi discutată posibilitatea intrării în Schengen a țării noastre. „Există posibilitatea ca această decizie să fie amânată cu o lună sau cu două luni”, până când toate întrebările altor state precum Austria, Olanda sau Suedia primesc răspunsuri clare”, a spus șeful statului.

Mobilizare rapidă în parlament pentru o lege care să-i apere pe dezvoltatorii imobiliari de ONG-uri

Senatul a aprobat luni un proiect de lege prin care ONG-urile mai au doar o perioadă foarte scurtă de timp ca să atace în instanță autorizațiile de construire și documentațiile de urbanism suspecte că au fost emise ilegal.

Inițiativa aparține a 21 parlamentari PNL și a fost dezbătută aprobată în procedură de urgență, în doar două săptămâni de Senat, scrie hotnews.ro. Proiectul merge la promulgare, Senatul fiind cameră decizională.

În ultimii ani, mai multe ONG-uri din București au anulat în instanță autorizații de construire și planuri de urbanism emise ilegal și au salvat spații verzi sau au ajutat vecinii să oprească construcții care se ridicau ilegal la fereastra lor sau în zone cu clădiri de patrimoniu. Reprezentanții acestor ONG-uri spun că acest proiect de lege este nociv și este în dauna interesului public. Președintele Klaus Iohannis poate retrimite legea în Parlament.

Alba: Minoră de 9 ani, violată de concubinul mamei și de un prieten al acestuia

O minoră de 9 ani a fost violată, în repetate rânduri, de concubinul mamei sale și de un prieten al acestuia, iar la unele dintre scene a asistat chiar mama ei. Atât femeia cât și cei doi bărbați au fost arestați preventiv. Dosarul a pornit după ce femeia și-a reclamat concubinul la Poliție, susținând că ar fi agresat-o pe ea și ar fi violat-o pe fată. “La data de 18 noiembrie 2022, Poliția Municipiului Aiud a fost sesizată de către o femeie de 32 de ani, din Aiud, cu privire la faptul că, în perioada 2020 – 2022, în care ar fi avut o relație de concubinaj cu un bărbat de 36 de ani, din Cluj Napoca și ar fi locuit la domiciliul acestuia, împreună cu fiica ei minoră, ar fi fost agresate de către acesta, iar minora, în vârstă de 9 ani, ar fi fost violată”, a transmis, joi, IPJ Alba. Sursa citată a precizat că, în urma cercetărilor efectuate, a rezultat că bărbatul ar fi agresat-o sexual pe minoră și ar fi întreținut cu aceasta raporturi sexuale, iar mama acesteia ar fi știut și chiar ar fi asistat la unele dintre aceste scene.  “Totodată, a rezultat că și un alt bărbat, cunoștință a celor doi, în vârstă de 35 de ani, din Cluj Napoca, ar fi săvârșit asupra minorei fapte de agresiune sexuală și viol”, a mai precizat sursa citată.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.