Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Coronavirusul schimbă ministrul Sănătății

Ziarul de Vrancea
25 mar 2020 701 vizualizări

 Victor Costache a plătit cu funcția criza din sistemul sanitar, amplificată de epidemia de coronavirus n oficial, el și-a dat demisia, dar nimeni nu a făcut publice motivele retragerii

Premierul Ludovic Orban anunțat ieri demisia lui Victor Costache de la Ministerul Sănătății și a propus înlocuirea acestuia cu secretarul de stat Nelu Tăratu. “Domnul Victor Costache și-a prezentat demisia din funcția de ministru al Sănătății, din motive profesionale și personale. Regret demisia, dar o înțeleg și îi mulțumesc pentru buna colaborare”, a declarat Orban, fără să explice motivele demisiei. Câteva ore mai târziu, președintele Iohannia a semnat decretul de numire a noului ministru.

Nelu Tătaru este chirurg de profesie, a condus Spitalul Municipal Huși, dar și filiala locală a PNL Huși. Potrivit CV-ului, Nelu Tătaru este născut pe data de 30 septembrie 1972 și este căsătorit. El a fost, în perioada 1991 - 1992 asistent medical stagiar la Spitalul Județean Vaslui, iar între 1999 și 2000 medic stagiar la aceeași unitate medicală. Între 2000 și 2006 a făcut rezidențiatul în Chirugie generală UMF Iași – Spitalul de Urgență Sfântul Ioan Iași, iar din 2006 a condus Blocul operator la Spitalul Municipal Huși. De asemenea, în perioada 2007 – 2010 a condus Spitalul Municipal Huși.

Nelu Tătaru a fost consilier local în Huși, iar între 2011 -2012 a fost președintele PNL Huși. El a fost senator liberal de Vaslui între 2012 – 2016.

Nelu Tătaru vrea să trimită medici din Iași la UPU Suceava

Nelu Tătaru a declarat, ieri, că susține realizarea unei anchete epidemiologice lărgite, în care prioritatea să o constituie contacții, personalul medical și factorii de risc.

El s-a referit și la situația de la Spitalul Județean Suceava, precizând că se încearcă redeschiderea UPU cu medici din Iași.

“Vom păstra etajul trei și patru pentru persoanele infectate cu Covid-19. Sunt numeroși medici care vor trebui internați în aceste locuri. În această după amiază încercăm să redeschidem acea Unitate de Primire Urgențe cu personal care mai este la Suceava, dar majoritatea va fi din Iași, din clinicile private. Secția de Boli Infecțioase a acestui spital, care suportă acum la capacitatea de 248 de paturi, va trebui să fie suplimentată cu ventilatoare, la fel și spitalul nou unde intenționăm să mutăm toți acei pacienți”, a precizat Nelu Tătaru, care a menționat că UPU ar putea fi funcțional după ora 19, cu o tură de noapte, dacă personalul solicitat va ajunge până atunci.

Barna: Premierul să spună clar de ce a fost schimbat ministrul sănătății

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat ieri că premierul Ludovic Orban s-a ferit să spună clar, cu subiect și predicat, de ce a fost schimbat ministrul sănătății. “E dator românilor cu această explicație. Trebuia să plece Victor Costache? Răspunsul este evident dacă ne uităm la dezastrul de la Suceava, la lipsa de teste și a materialului de protecție pentru personalul medical”, a scris pe Facebook Barna. Acesta consideră, însă, că aceste realități din sistemul sanitar “nu dispar odată cu demisia unui ministru și vor trebui lămurite mai devreme sau mai târziu”. “Îi urez succes lui Nelu Tătaru în noua sa funcție”, a mai scris Barna.

Orban: Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase

n premierul susține că nu vor fi schimbate prioritățile, la o zi după ce fostul ministru al Sănătății vorbea despre testarea tuturor bucureștenilor

Premierul Ludovic Orban a afirmat, în ședința de Guvern de ieri, că în privința testelor pentru coronavirus se respectă cu strictețe procedura adoptată de INSP și că există o ordine a priorităților care nu poate fi încălcată. “Poveștile că mergem din ușă în ușă să facem teste nu sunt serioase și aș vrea să accentuez acest lucru. Deci noi aplicăm clar procedurile, care sunt proceduri validate”, a spus Orban. “Deci noi respectăm cu strictețe procedura adoptată de INSP, care este de fapt și o recomandare a Comisiei Europene, în baza recomandărilor făcute de forul științific de suport, și anume: pacienții simptomatici cu istoric de călătorie internațională, contacții care încep să capete simptome, cadrele medicale, începând cu cele simptomatice, dar va trebui, odată cu creșterea capacității, să putem să testăm mai multe cadre medicale, chiar dacă nu prezintă simptome, astfel încât să ne asigurăm că nu se mai repetă experiența de la Suceava”, a spus Orban.

Colegiul Medicilor solicită testarea imediată a tuturor medicilor

Colegiul Medicilor din România solicită testarea imediată a tuturor medicilor din țară, cu prioritate, dar și testarea tuturor pacienților care mai sunt acceptați în spitale, având în vedere transmiterea comunitară a virusului COVID 19. Biroul Executiv al CMR a transmis, ieri, câteva solicitări “imperioase”. “Solicităm testarea imediată a tuturor medicilor din țară cu prioritate! Solicităm ca pentru fiecare pacient admis în spitale, pentru că acum, cu câteva mici excepții, sunt admise doar cazurile de urgență medico-chirurgicală, să se efectueze testarea indiferent dacă se încadrează sau nu în definiția de caz, aceasta pentru că de acum transmiterea este comunitară. Considerăm că aceste două măsuri implementate necondiționat vor preveni evenimente epidemiologice precum cele deja întâmplate în unele spitale din țară”, a transmis CMR.

România a depășit oficial 1000 de infectări

Alte 123 de cazuri de infectare cu coronavirus au fost confirmate, numărul total ajungând la 1.029 de cazuri ieri la prânz, la o lună de la diagnosticarea primului caz de coronavirus în România. Au fost înregistrate 18 decese. Numărul celor aflați la ATI a crescut la 29, față de 18 la precedentul raport, 23 dintre aceștia fiind în stare gravă. Numărul românilor decedați în străinătate a ajuns la 11.

Una dintre persoanele diagnosticate cu COVID-19 este jandarm la Direcția Generală de Jandarmi a Municipiului București, care a contactat virusul în cadru familial. La nivelul unității au fost luate de urgență toate măsurile necesare referitoare la izolarea, atât a jandarmului în cauză, cât și a celor cu care a intrat în contact, conform procedurii anchetei epidemiologice, încă din faza în care era doar suspect. Pacienții nou confirmați au vârsta cuprinsă între 7 ani și 87 de ani.

Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 6.151 de persoane. Alte 110.042 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. De la intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 2 și până în prezent, au fost plasate în carantină instituționalizată 548 de persoane care nu au respectat perioada de autoizolare. De asemenea, 14 persoane aflate în carantină au părăsit locația în care au fost plasate, pentru acestea fiind dispusă măsura carantinării pentru o nouă perioadă de 14 zile.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 15.998 de teste, din care 823 în unități medicale private.

Olandez, reținut după ce a întreținut relații sexuale cu un băiat de 14 ani

Un olandez în vârstă de 57 de ani a fost reținut de procurorii brașoveni, după ce a întreținut relații sexuale cu un băiat de 14 ani pe care l-a luat în plasament. În acest caz este cercetat și fratele minorului, în vârstă de 20 de ani, care a făcut demersurile pentru ca aceasta să fie luat în plasament de cetățeanul olandez. Apoi, băiatul urma să locuiască cu cetățeanul olandez și să întrețină relații sexuale cu acesta, spun anchetatorii. “Ulterior, în noaptea de 07/08 martie, după remiterea unor diverse sume de bani și a unor cadouri, inculpatul S.O.A. în timp ce se afla la domiciliul său din municipiul Brașov a întreținut relații sexuale cu minorul G.G.V. în vârstă de 14 ani, cunoscând vârsta minorului”, se arată în comunicat. Cei doi bărbați au fost reținuți pentru 24 de ore.

Alianța USR PLUS cere izolarea județului Suceava

Alianța USR PLUS cere autorităților să ia urgent decizia de a izola județul Suceava, asigurând cu prioritate continuitatea aprovizionării și accesul la resursele esențiale. “Județul Suceava, cu o populație considerabil mai mică decât Bucureștiul, poate transforma Moldova în Lombardia României. Dacă Italia ar fi anunțat acum două săptămâni, în contextul în care orașul Bergamo este principalul focar, testarea întregii populații din Roma, ar fi fost o decizie complet lipsită de judecată medicală. Alianța USR PLUS cere ca prioritatea de testare a Ministerului Sănătății să fie Suceava și zona Moldovei. Fără această testare, Moldova riscă să devină Lombardia României și zeci de mii de oameni să se infecteze cu noul coronavirus. Cerem urgent, de la nivel de minister, asigurarea de teste, echipamente de protecție, ventilatoare, suplimentarea și instruirea personalului medical din Suceava”, se arată într-un comunicat de presă transmis, ieri, de USR PLUS. Alianța citează date oficiale conform cărora Suceava are deja 190 de persoane infectate, dintre care aproape 100 de cadre medicale, iar 8 persoane au murit. “Probabil numărul persoanelor infectate este mult mai mare în realitate, în condițiile în care Direcția de Sănătate Publică din Suceava așteaptă rezultatele pentru alte 344 de probe și sute de oameni nu au fost testați, deși au fost internați în spitalul din Suceava. Parlamentarii USR din Moldova au cerut deja la nivel local autorităților să închidă județul Suceava și să ia măsuri urgente pentru sprijinul și testarea masivă a județelor Suceava, Neamț, Iași, nu a Bucureștiului”, se susține în comunicat.

Potrivit USR PLUS, este “inadmisibil” că în prezent cadrele medicale internate la Spitalul din Suceava “stau în condiții improprii, iar unele dintre ele nu au fost încă testate”. “Orice zi care trece fără izolarea strictă a județului Suceava înseamnă sute de noi cazuri de infectare. Suceava, dar și celelalte orașe din Moldova au nevoie de sprijin național urgent cu echipamente de protecție, medicamente și medici. Spitalul din Bârlad a fost ales să trateze pacienții de coronavirus, dar medicii nu au fost instruiți și nu au primit echipamente. Situația este similară în Iași, Neamț, Vrancea. În Focșani, Spitalul Militar a fost închis după ce au fost confirmate 22 de cazuri printre cadrele medicale”, se mai arată în comunicat.

Un polițist pensionar, anchetat penal pentru o postare pe Facebook

Un fost polițist din Buzău, ieșit la pensie anul trecut, este cercetat penal pentru instigare publică, după ce a postat pe contul său de Facebook un mesaj care, potrivit autorităților, făcea afirmații categorice cu privire la lipsa de pregătire a autorităților, de natură a crea o stare de confuzie în rândul cetățenilor. “În urma verificărilor, polițiștii au identificat și depistat cetățeanul, fiind vorba de un bărbat de 51 de ani din municipiul Buzău, care ar fi postat mesajul în ziua de 23 martie. Mesajul accentua gravitatea situației generate de virusul COVID-19, făcând afirmații categorice cu privire la lipsa de pregătire a autorităților, de natură a crea o stare de confuzie în rândul cetățenilor. Postarea inducea o stare de temere în mod nefondat, având în vedere că utilizatorul nu dispunea de informațiile oficiale necesare pentru a face aceste afirmații, erau supoziții ale sale, prezentate sub forma unei certe realități”, a transmis, ieri, IPJ Buzău.

Mesajul la care fac referire polițiștii vorbea despre “o stare rău venită aproape de Război”. „Fraților, e groasă rău, nu glumesc! Din experiența mea, este o stare rău venită aproape de Război! Din ce vedem zilnic în mass-media e f grav!! Populația este momentan confuză, dar va răbufni ca la răscoală, vor fi atacate instituții, magazine, farmacii... panică la tot pasul”, scria polițistul pensionar, în mesajul postat pe contul său de Facebook. În urma declanșării anchetei, fostul polițist și-a închis contul de Facebook.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.