Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cîțu îl trimite pe Orban în fața judecătorilor CCR

Ziarul de Vrancea
7 sep 2021 972 vizualizări

Președintele PNL a convocat o ședință a plenurilor reunite pentru citirea moțiunii inițiate de USR PLUS și AUR n premierul a sesizat Curtea Constituțională, controlată de PSD n parlamentarilor social-democrați li s-a recomandat de către conducere să nu participe la ședința de azi

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a fost convocat în ședință pentru joi, de la ora 16.00, pentru moțiunea USR-PLUS și AUR. Decizia a fost semnată ieri de Ludovic Orban și Anca Dragu. Liderul PNL a avertizat de marți că va face acest lucru invocând o decizie a Curții Constituționale.

PNL, PSD și UDMR au boicotat încă o dată ședința birourilor permanente, încercând astfel să blocheze moțiunea.

Punerea pe ordinea de zi a citirii moțiunii de cenzură – un pas esențial înainte de eventualul vot – poate fi realizată fie de către birourile permanente reunite al parlamentului, fie de către plen, la propunerea unuia dintre liderii de grup.

Conducerea PSD a decis ieri că participarea parlamentarilor PSD la ședința de plen de joi, la care ar putea fi dezbătută moțiunea de cenzură, e facultativă, au declarat surse social-democrate. PSD consideră că la ședința de plen nu ar fi nevoie de asigurarea cvorumului.

Argumentele lui Orban

Ludovic Orban a explicat că nu a fost stabilită ordinea de zi a ședinței de joi, întrucât nu este regulamentar ca președinții să facă acest lucru. “Pentru ordinea de zi, convocăm Birourile Permanente Reunite”, a spus Orban. El a subliniat că prima obligație a membrilor PNL, conform statutului, este de a respecta Constituția și legile țării. “Atrag atenția colegilor mei mai înfierbântați că au obligația să respecte Constituția și legile țării”, a punctat el. Orban a explicat că, odată convocată, ședința plenului celor două camere se va desfășura. Orban a amintit că în 2010 a existat un șir de conflicte juridice constituționale care au fost inițiate de Mircea Geoană, președintele Senatului de atunci, și în a doua fază de Guvernul Boc. “Președintele Senatului a declanșat conflictul juridic și a cerut CCR să declare neconstituțională asumarea răspunderii pe Legea Educației Naționale. CCR a spus că este neconstituțională asumarea răspunderii pe un proiect aflate în dezbatere parlamentară. A fost depusă moțiune de cenzură. Geoană a refuzat convocarea plenului camerelor reunite și Guvernul Boc a invocat un conflict juridic între Guvern și președintele Senatului în care a solicitat să se pronunțe CCR cu privire la derularea moțiunii de cenzură și ca președintele Senatului să fie obligat să convoace plenul. CCR a decis că deși moțiunea a fost depusă în cadrul unei proceduri neconstituționale odată depusă nu poate fi oprită și l-a obligat pe președintele Senatului să convoace plenul”, a arătat el.

El a adăugat că aceste practici ale colegilor din PNL trebuie sancționate de opinia publică. “Dacă făceam la fel, nu puteam da jos Guvernul Dăncilă, pentru că nu se putea desfășura procedura moțiunii de cenzură. Aceste practici trebuie sancționate de opinia publică. Cetățenii trebuie să știe că în conformitate cu Constituția parlamentarii sunt cei care au obligația să respecte Constituția și să acționeze în interesul public”, a declarat președintele Camerei Deputaților. El a afirmat că Birourile Permanente Reunite trebuie să stabilească un calendar al moțiunii de cenzură, așa cum s-a întâmplat mereu. Întrebat dacă se va putea citi joi moțiunea fără cvorum pentru ordinea de zi, el a răspuns: “Nu pot să anticipez ce face plenul camerelor reunite. Nu este prevăzută necesitatea cvormului la citirea moțiunilor de cenzură. E nevoie de cvorum la acele ședințe la care se adoptă legi, hotărări, regulamente”, a declarat Orban.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a afirmat că, probabil, va fi convocată o a cincea ședință a Birourilor Permanente Reunite, susținând că există obligația de a face “toate demersurile să ne asigurăm că spiritul și litera Constituției sunt aplicate întocmai”.

Ludovic Orban a mai afirmat că nimeni nu are voie să amenințe parlamentarii liberali, iar prezența la plen nu este facultativă, ci este obligatorie.

Argumentele lui Cîțu

Câteva ore mai târziu, Executivul a solicitat Curții Constituționale – controlată de PSD - să constate existența unui conflict juridic de natură constituțională între Parlamentul României, pe de o parte, și Guvernul României, pe de altă parte, născut din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care a fost inițiată și depusă moțiunea de cenzură USR PLUS - AUR, respectiv din încălcarea dispozițiilor constituționale cu privire la modul în care moțiunea de cenzură inițiată și depusă a fost comunicată ulterior Guvernului. În documentul semnat de premier, Ludovic Orban este acuzat că a încălcat prevederile constituționale pentru că nu a comunicat Guvernului moțiunea în ziua în care a fost depusă și pentru că ulterior a comunicat o moțiune “inițiată și depusă cu nerespectarea condițiilor constituționale privind numărul minim de semnături valide”.

În sesizare se arată, printre altele, că “listele cu semnături pentru moțiunea de cenzură au fost modificate/completate, sub semnătura liderilor de grup de o manieră insidioasă, prin înlocuirea semnăturilor nevalide”.

Executivul mai acuză că verificarea condițiilor de validitate a semnăturilor “nu a avut niciodată loc”.  De asemenea, în opinia Guvernului, “nu rezultă în mod necesar din interpretarea sistematică a textului regulamentar faptul că prezentarea moțiunii de cenzură trebuie să se facă în birourile permanente în aceeași zi în care a fost depusă în Parlament, însă comunicarea moțiunii către Parlament trebuie să se realizeze în aceeași zi în care moțiunea a fost depusă”.  “Comportamentul neconstituțional și neloial al Parlamentului prin Președintele Camerei Deputaților nu poate fi justificat prin argumentul că birourile permanente ale celor două Camere nu s-au putut întruni din lipsă cvorum în ședințele convocate în datele de 3, 4, 6 și 7 septembrie 2021”, consideră Executivul.

Tot ieri, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele ca urmare a demisiilor miniștrilor USR PLUS precum și pe cele de numire a interimarilor. Florin Cîțu (Proiecte Europene), Dan Vîlceanu (Transporturi), Tanczos Barna (Cercetare), Cseke Attila (Sănătate) și Virgil Popescu (Economie) sunt noii interimari propuși la ministerele deținute de USR PLUS.

Povestea tânărului mort de COVID după ce a plecat din spital pe semnătură

Putea avea ani de viață în față, spune managerul unității medicale n prietenul lui, care era vaccinat, a făcut o formă ușoară a bolii

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Victor Babeș din Timișoara, Cristian Oancea, a explicat întreg parcursul tânărului de 34 de ani cu COVID-19, care a stat internat pe secția de ATI a unității sanitare aproape o lună și care, după ce s-a simțit mai bine, a cerut pe semnătură să părăsească spitalul, deși medicii i-au explicat riscurile la care se expune dacă face acest lucru. Bărbatul a părăsit luni seară spitalul și le-a spus medicilor că va rămâne în Timișoara, pentru a fi aproape de spital. În loc să facă însă acest lucru, pacientul a plecat cu rudele lui la 60 de kilometri de oraș, pe drum i s-a făcut rău și în cele din urmă a murit. Medicul Cristian Oancea spune că cel mai probabil bărbatul a făcut stop cardiorespirator survenit unei embolii pulmonare.

Internat cu plămânii distruși în proporție de 80%, fără posibilitatea de a respira după ce s-a tratat acasă cu vitamine, tânărul a fost salvat la Timișoara cu eforturi umane și financiare imense. În urmă cu numai o săptămână, bărbatul a povestit de pe patul de spital că a fost la un pas de moarte, că nu a crezut în existența virusului și că nu s-a vaccinat anti-COVID pentru că nu a crezut că va face o formă gravă a bolii.

“Este un caz trist pentru noi toți, gândiți-vă că acest tânăr de 34 de ani, am tras de el să-l convingem să se interneze, avea plămânii distruși 80%, am tras de dânsul să-l convingem că oxigenul aduce beneficii în starea în care era dânsul, colegii din terapie intensivă au lucrat necontenit aproape o lună de zile până când acest pacient a ieșit pe picioarele lui din terapie intensivă deși a stat și intubat, voia să se vaccineze, începea să creadă în beneficiile vaccinării , vedeți ce s-a întâmplat la el comparativ cu prietenul lui care era vaccinat și care avea o formă foarte ușoară de boală, dar, probabil că, văzând că este pe picioare, simțindu-se din nou tânăr, a crezut că a trecut dintr-o dată boala care a dat peste el”, a explicat Cristian Oancea.

“Din nefericire nu a urmat nici acest lucru, s-a dus undeva la vreo 60 de kilometri de Timișoara și probabil că mersul pe șoselele care nu sunt ideale la noi în țară, mersul îndelungat, o oră jumătate sau două sau cât o fi mers, el s-a simțit rău pe drum, probabil că a făcut o embolie pulmonară, nu s-a întors, a continuat drumul și când a ajuns la destinație, acolo a făcut un stop cardio-respirator.  O decizie greșită, ignorând sfatul medicului, un caz care putea să aibă ani de viață în față, s-a sfârșit brusc și subit, nerespectând sfaturile medicale”, a spus Dr. Oancea.  „Faptul că din ce în ce mai mulți, coronasceptici de data asta, vin și ignoră indicațiile terapeutice, o să mai vedeți în spațiul public, sper să nu fie atât de multe, aceste drame, aceste tragedii”, a mai spus medicul.

Unul dintre cei mai bogați români, condamnat la ani grei de închisoare

Omul de afaceri Nelu Iordache a fost condamnat ieri, la Curtea de Apel București, la 11 ani și 9 luni de închisoare, în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci și a unei firme de construcții din Spania. Decizia este definitivă. În prima instanță, el fusese condamnat la șase ani și trei luni de închisoare. Nelu Iordache a fost preluat de polițiști pentru a fi încarcerat.

Omul de afaceri este obligat să plătească 5,5 milioane de lei daune materiale către partea civilă S.C. „Elevolution Engenharia” S.A. (fostă S.C. „Monteadriano-Engenharia e Construcao” S.A.). De asemenea, este menținut sechestrul asigurator asupra bunurilor mobile și imobile ale lui Nelu Iordache.

În aprilie 2013, Nelu Iordache, administratorul firmei Romstrade, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, de aproximativ 22 de kilometri, fiind acuzat de delapidare, fals în înscrisuri, spălare de bani și înșelăciune. Iordache a fost acuzat de schimbarea destinației fondurilor europene, în formă continuată (61 de acte materiale).

Potrivit DNA, Iordache a folosit suma de 31.519.960 de lei încasată de la CNADNR SA “pentru achitarea unor datorii restante ale societății Romstrade SRL, pentru a susține societățile din grupul de firme pe care le controla în mod direct sau prin persoane interpuse, precum și în scop personal, după retragerea unor sume în numerar”.

De exemplu, Iordache ar fi folosit acești bani pentru achizitia de terenuri în localitatea Adunații Copăceni, după ce și-a obligat o parte dintre angajați să semneze mai multe facturi false.

În martie anul acesta, Nelu Iordache a fost condamnat de Tribunalul București la 12 ani și șase luni de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală prin înregistrarea unor achiziții fictive de materiale de construcții, decizia nefiind definitivă.

Pe 21 iulie, el a fost ridicat de procurori din avion, de pe Aeropportul Otopeni, fiind apoi audiat mai multe ore la DNA, într-un dosar despre care a afirmat că este “un dosar de la insolvență de la Romstrade, mai vechi, din 2017”.

Un profesor de la UMF îndeamnă studenții să nu poarte mască

Profesorul doctor Leon Zăgrean, șeful Catedrei de Fiziologie și Neuroștiințe din cadrul UMF „Carol Davila” din București, susține că masca de protecție este un instrument al fricii. Acesta le cere studenților să nu poarte mască la cursuri. Propune, în loc de vaccin anti COVID-19, legume.

Cadrul universitar susține că masca de protecție, folosită de doctori dinainte de pandemia de COVID-19 în actul medical, este „un instrument al fricii”. De altfel, în timpul unui examen, desfășurat chiar în interiorul UMF, Leon Zăgrean le-ar fi cerut studenților să nu mai poarte mască, scrie newsweek.ro.  În plus, pe Facebook difuzează teorii ale conspirației, dar și sfaturi ca oamenii să nu se vaccineze anti-COVID-19, pentru că morcovul, ceapa și ciupercile sunt mai bune decât orice vaccin.

Leon Zăgrean a afirmat, la o conferință pe problemele pandemiei organizată de Academia de Științe Medicale, că s-a folosit frica pentru a se impune măsuri în rândul populației. Unul dintre instrumentele importante utilizate pentru inducerea fricii este masca de protecție, care s-a dovedit a fi inutilă din punct de vedere medical, susține prof.dr. Leon Zăgrean.

„Detectarea schimbărilor de expresii emoționale este crucială pentru comunicarea interumană. Unul din dezavantajele mari ale purtării obligatorii de mască în mod cert este diminuarea posibilității de comunicare”, a afirmat prof.dr. Leon Zăgrean.

A doua zi cu peste 2000 de cazuri noi de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.079 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 48 de persoane au decedat. Au fost raportate 2 decese anterioare intervalului de referință, ambele înregistrate în luna august 2021. La ATI erau internați 470 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. În spital sunt internați 93 copii infectați cu noul coronavirus, opt dintre ei fiind la ATI. Bucureștiul și cinci județe au rata de infectare peste 1.

Până ieri, 34.792 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 17.132 de teste RT-PCR (7.522 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.610 la cerere) și 23.710 teste rapide antigenice.

Mureș: Accident cu doi morți și trei răniți în urma unui impact frontal

Două persoane au murit și alte trei, inclusiv un copil, au suferit răni grave, în urma unei tamponări care s-a produs, ieri dimineața, pe DN 13 E60, în localitatea Văleni. Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a anunțat că în accidentul de la Văleni au fost implicate două dube de transport, iar în urma coliziunii două persoane au rămas încarcerate, la fața locului intervenind Detașamentele Târgu Mureș și Sighișoara. “S-a reușit descarcerarea ambelor victime încarcerate. În total sunt cinci victime, dintre care două cod negru (de sex masculin), două cod roșu (un minor și una de sex feminin) și un cod galben (de sex masculin). Traficul este blocat. Ambulanțele care transportă victimele au început deplasarea către UPU SMURD Târgu Mureș. În una din autoutilitare este și un câine”, a informat ISU Mureș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.