Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Circulația restricționată pe timp de noapte?

Ziarul de Vrancea
25 oct 2020 951 vizualizări

Premierul Orban spune că așteaptă rezultatele obținute de alte state care au impus astfel de măsuri înainte de a lua o decizie n CNSU a stabilit situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată, în spațiu deschis

Lista statelor și zonelor de risc epidemiologic a fost actualizată ieri, fiind eliminate de pe listă SUA și Republica Moldova și fiind incluse, printre altele, Elveția, Portugalia, Vatican, Irlanda, Croația, Slovenia. De asemenea, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a stabilit situațiile în care masca de protecție sanitară poate fi îndepărtată în spațiu deschis, pentru perioade scurte de timp. Astfel, masca poate fi scoasă pentru a fuma, a mânca sau a bea, dar și pentru activități sportive, doar dacă persoanele sunt în afara zonelor de trafic pietonal și pot respecta o distanță de cel puțin 2 metri față de alte persoane. Premierul Ludovic Orban a explicat că persoanele care practică jogging în aer liber vor fi exceptate de la obligația portului măștii, însă trebuie să practice această activitate „în locuri în care să nu aibă interacțiune cu alții”. Întrebat despre posibila decizie de restricționare a circulației pe timp de noapte în localitățile unde indicele de infectare depășește rata de 3 la mia de locuitori, Orban a spus că trebuie văzute efectele în alte țări și a adăugat că măsura ar afecta mai puțin populația matură, adolescenții fiind mai activi după ora 23.00. „Când vom avea ceva pe tema asta vom anunța. Deocamdată, pe de o parte, vrem să vedem efectele în alte țări, pentru că măsura se aplică în alte țări. Vrem să vedem dacă există efecte în alte țări. Știți că restricționarea circulației pe timp de noapte afectează mai puțin populația matură, în special adolescenții sunt cei care sunt activi după ora 23.00. Dar, să vedem efectele în alte țări. Pe de altă parte, analizăm efectele măsurilor pe care deja le-am luat, care sunt măsuri importante: trecerea învățământului în sistem online, portul obligatoriu al măștilor, închiderea teatrelor, instituțiilor de spectacol cinematografelor, restaurantelor, cafenelelor. Sunt măsuri care reduc interacțiunea socială și care noi considerăm că vor genera efecte”, a explicat prim-ministrul. Șeful Executivului a mai spus că nu mai este permisă organizarea de evenimente private cum ar fi nunți, botezuri, mese festive, sărbătoriri în spații de evenimente și restaurante, deoarece anchetele epidemiologice au arătat că acestea erau pe primul loc ca și cauză a infectării cu noul coronavirus.

Peste 2.800 de cazuri la numai 8.700 de teste

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 2.844 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2, numărul total al cazurilor de COVID-19 ajungând la 212.492. De asemenea, s-au înregistrat și 79 de decese, bilanțul fiind de 6.470.În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 10.726. Dintre acestea, 823 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 3.064.698 de teste. Dintre acestea, 8.709 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.229 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.480 la cerere.

USR: În ultimele 4 luni de pandemie s-au dus peste 3 miliarde de lei la pensiile speciale

Deputatul USR Claudiu Năsui a declarat că în ultimele patru luni, în plină pandemie, peste 3 miliarde lei s-au dus pe pensiile speciale, în timp ce lumea așteaptă decizia CCR pe această speță.  „Risipa de bani continuă, în timp ce clasa politică își acordă noi privilegii. Nu trece săptămâna fără să mai auzim de un nou vot pentru a acorda noi sporuri sau beneficii celor apropiați de centrii de putere. Între timp, lupta pentru a le păstra pe cele vechi se dă la cel mai înalt nivel. De aproape 5 luni așteptăm un verdict de la CCR legat de impozitarea pensiilor speciale. Evident că așteptăm un răspuns de la cei care ei înșiși beneficiază de pensii speciale, unii chiar multiple. Ce înseamnă asta pentru români? Ei bine, peste 3 miliarde de lei s-au dus în plină pandemie în pensiile speciale. Asta doar în ultimele 4 luni de zile, de când a trecut votul de impozitare în parlament. Imediat se vor face 5, astfel că specialii vor mai încasa o pensie, în timp ce noi așteptăm răspunsul CCR”, a scris Claudiu Năsui luni pe Facebook. El a precizat că avem categorii de pensionari speciali care încasează mii de euro pe lună, în timp ce angajații pe salariul minim plătesc printre cele mai mari taxe din UE pe muncă. „Una din prioritățile USR este eliminarea acestor clase de privilegii în care unii români sunt buni de primit, iar alții doar de plătit. În timp ce angajații pe salariul minim plătesc printre cele mai mari taxe din UE pe muncă, avem categorii de pensionari speciali care încasează mii de euro lunar, nu în baza contribuțiilor, ci doar în baza privilegiilor pe care unii și le-au votat cu mâna lor”, a completat deputatul USR. Curtea Constituțională discută pe 4 noiembrie asupra obiecțiilor de neconstituționalitate formulate de Avocatul Poporului și de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) cu privire la impozitarea pensiilor speciale cu până la 85%. CCR a amânat de mai multe ori pronunțarea asupra acesor sesizări formulate în luna iunie.

Ambasadă a Rusiei despre soldați români: „Ticăloși fasciști”

reacția furibundă a venit în urma unei comemorări la Orhei a militarilor români căzuți pe frontul din Basarabia în al Doilea Război Mondal

Ambasada Federației Ruse în R. Moldova se declară „nedumerită de declarațiile Ambasadei României în R. Moldova privind „soldații regimului Antonescu care au murit eroic la 14 iulie 1941 pentru eliberarea Basarabiei de ocupația sovietică”. Într-un comunicat, ambasada acuză oficialii români de „cinism” pentru că cer păstrarea „memoriei eterne a eroilor”. În același comunicat, ambasada rusă îl numește pe generalul Ion Antonescu „criminal nazist” și îl acuză că a ucis mii de persoane, printre care și moldoveni. “Descendenții a zeci de mii uciși și torturați de agresorii Antonescu și călăul său Alexianu, locuitori din Moldova - moldoveni, ruși, evrei, găgăuzi și bulgari - vor uita cu greu crimele ticăloșilor fasciști care și-au justificat atrocitățile prin lupta pentru reunificare”. Apropo, execuțiile în masă ale rușilor și evreilor din Transnistria pot fi considerate de către administrația română de ocupație o «luptă pentru reunificare»? Sau, poate, «lupta pentru reunificare» este participarea trupelor române de partea lui Hitler la bătălia de la Stalingrad? Și ce zici de complicitatea complicilor naziști ai lui Antonescu la înfometarea locuitorilor din Leningradul asediat?”, se mai menționează în comunicat. Ambasada Rusă a condamnat declarațiile privind eroii români care potrivit lor, justifică faptele criminalilor fasciști.Ambasada României în Republica Moldova a organizat în data de 23 octombrie 2020, la Cimitirul de Onoare al Eroilor Armatei Române situat în interiorul cimitirului localității Mana, raionul Orhei, activități dedicate sărbătoririi Zilei Armatei Române. Potrivit paginii de Facebook a Ambasadei României, ambasadorul Daniel Ioniță a precizat în discursul susținut cu această ocazie că „generația bunicilor noștri a avut parte de război și foamete, iar ostașii români care au căzut pe aceste meleaguri au luptat pentru reîntregirea țării, pentru dreptate și libertate, pentru această palmă de pământ dintre Prut și Nistru, care a aparținut României ca urmare a actului măreț de la 1 decembrie 1918 și care a fost ruptă din trupul țării ca urmare a odiosului Pact Ribbentrop-Molotov”. Atașatul militar, col. Cristi Ladaniuc, a afirmat în discursul său că în Cimitirul de Onoare Românesc din localitatea Mana „odihnesc 16 Eroi Români (2 identificați, și 14 neidentificați), din cadrul Regimentului 32 Dorobanți, căzuți eroic la datorie, în data de 14 iulie 1941, în urma luptelor purtate în Zona Văii Mana, pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupația sovietică, consecință a pactului Ribbentrop-Molotov.” Totodată, a menționat că „sacrificiul suprem al Eroilor care-și dorm somnul de veci în acest loc nu va fi uitat niciodată, iar memoria acestora va fi cinstită mereu.”

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

După o perioadă de câteva zile în cursul acestei săptămâni, când valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod normal, după data de 31 octombrie va urma o răcire accentuată, iar precipitațiile vor fi din ce în ce mai prezente, în zonele montane chiar sub formă de lapoviță și ninsoare, relevă prognoza publicată, luni, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 26 octombrie - 8 noiembrie.În Moldova, până în data de 30 octombrie, temperaturile se vor menține mult mai ridicate decât cele specifice la sfârșit de octombrie (medii ale maximelor de 14 - 19 grade și ale minimelor de 7 - 11 grade). Va urma o răcire accentuată, în perioada 31 octombrie - 2 noiembrie, determinând un regim termic apropiat de cel normal, respectiv 10 - 13 grade ziua și 3 - 5 grade noaptea, mediat regional. Variații termice sunt estimate și pentru a doua săptămână de prognoză, dar temperaturile vor fi în general în jurul celor climatologic specifice începutului de noiembrie. Ploi mai frecvente vor fi în jurul datei de 30 octombrie, iar în celelalte zile din interval va ploua în general slab și doar cu caracter local.

Secția Specială, la 2 ani de activitate: Niciun magistrat prins pentru mită

Se împlinesc 2 ani de la operaționalizarea de către Guvernul PSD-ALDE-UDMR a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție (SIIJ) din cadrul Parchetului General, în ciuda promisiunilor făcute de Guvernul liberal de a desființa această secție. În această perioadă, SIIJ nu a prins nici măcar un judecător sau procuror corupt, ca și când corupția ar fi dispărut din magistratură. “Doi ani în care nu a fost depistată – necum anchetată și judecată – nicio infracțiune de corupție comisă de magistrați. Pe vremea când de corupția din Justiție se ocupa DNA, parcă tot mai apăreau, la câteva luni, cazuri de procurori sau de judecători mânjiți. Acum, de doi ani, absolut nimic. Se poate spune că doar prin simpla înființare a SS/SIIJ, a fost eradicată complet corupția din sistemul judiciar românesc. Nu este acesta un lucru minunat?”, a comentat ironic jurnalistul Liviu Avram pe Facebook.În schimb, SIIJ și-a îndreptat atenția împotriva presupuselor abuzuri ale procurorilor DNA, “perla coroanei” dosarelor Secției speciale privind presupuse abuzuri fiind fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, căreia procuroarea SIIJ Adina Florea i-a deschis 2 dosare. Într-unul, Kovesi a fost plasată sub control judiciar și a dat cu subsemnatul la poliție, fiind acuzată că “ar fi primit mită” de la fugarul Sebastian Ghiță la extrădarea din Indonezia a fostul director FNI Nicolae Popa.Controlul judiciar impus Laurei Codruța Kovesi de către Adina Florea a fost ridicat de judecătoarea Francisca Vasile de la Înalta Curte, care a desființat acuzațiile SIIJ.  Dosarele făcute de Adina Florea lui Kovesi nu au împiedicat-o pe aceasta din urmă să ajungă șefa Parchetului European. Cazurile în care Kovesi are încă statut de inculpat nu au fost clasate, deși acum fosta șefă a DNA are imunitate.

Fenomen extrem la Constanța: Strat de grindină de un metru grosime

Satul Palazu Mic, din comunca Mihail Kogălniceanu, județul Constanța, a fost acoperit, ieri dimineața, de un strat de grindină care a atins și un metru grosime, informează într-un comunicat Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. Potrivit sursei citate, viitura a afectat o locuință în care se aflau 5 persoane (3 adulți și 2 copii). Stratul de grindină acumulat s-a revărsat în gospodărie și a blocat accesul în casă. Toate persoanele care se aflau în interior au fost evacuate și sunt în siguranță, fără probleme medicale. Din cauza viiturii produse, trei mașini au fost mutate la o distanță de zeci de metri, iar mai multe clădiri au fost afectate. În unele zone, stratul de grindină a atins 1 metru grosime, iar pompierii au acționat pentru crearea unui culoar necesar pentru scurgerea apei acumulate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.