Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Chișinăul a stabilit că George Simion vrea să destabilizeze Moldova

Ziarul de Vrancea
20 feb 2024 1156 vizualizări

Premierul Ciolacu a fost informat despre decizia statului vecin, spune șefului statului moldovean

George Simion, președintele partidului extremist AUR, ”face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova”, acesta fiind motivul pentru care instituțiile de la Chișinău au luat decizia de a-i prelungi interdicția de intrare în țară, a declarat luni seară premierul Dorin Recean.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i l-am comunicat și premierului Ciolacu. Înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Este o decizie a instituțiilor care instituțiile au determinat acest factor de risc și au luat decizia corespunzătoare”, a declarat premierul Recean la Pro TV Chișinău.

Președintele AUR din România, George Simion, a fost interzis în 2023 în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Anterior, Valentin Dediu, fost director interimar al serviciului secret (SIS) din Republica Moldova în perioada 2011-2013, a declarat la TVR Moldova că „George Simion a nimerit cumva sub vizorul serviciilor speciale rusești, sau materiale compromițătoare, sau cu bani”.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în 30 ianuarie că va cere oficial autorităților din Ucraina și Republica Moldova să comunice motivele pentru care liderul partidului extremist George Simion are interdicție de intrare în ambele țări. Ciolacu a spus va discuta pe această temă cu omologii săi, Dorin Recean și Denîs Șmîhal.

„Nu poate să explice public și haideți să nu ne jucăm cu lucruri care totuși țin de… Am acces la informație. Asta nu înseamnă că voi avea posibilitatea să le fac public. Dar voi adresa această cerere să știu la prim-miniștrii. Dacă dânșii doresc, ei sunt furnizori de informație. Nu sunt eu. E un respect interstatal. Dacă dânșii doresc să facă aceste informații publice, m-aș bucura. Dacă ele există. Stați să vedem. Dar presupun că există două decizii, că nu are voie în Republica Moldova și nu are voie în Ucraina. Ceva a stat la baza acestor decizii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

“Așa m-au învătat bunicii că e corect”

Liderul AUR, George Simion, a declarat marți, că partidul său are un plan de unire, adică nu își doresc să mai existe Președinție, Guvern, Parlament acolo, la Chișinău, ci vor să existe o singură țară. Simion a mai spus că Republica Moldova, în opinia sa, nu este o țară ci este un stat și că urăște din străfundul sufletului hotarul de la Prut. ”Vă dați seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Președinție, Guvern, Parlament acolo, la Chișinău, ci vrem să avem o singură țară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei - Stalin și Hitler - să ne despartă. Cu siguranță în ochii guvernanților din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, așa m-au învătat bunicii că e corect”, a răspuns Simion, adăugând că Basarabia e România.

George Simion are interdicție de intrare în Republica Moldova încă din 2018. În 2021, el a forțat intrarea pe teritoriul țării vecine, dar accesul nu i-a fost permis de autoritățile moldovene. Un fost ministru al Apărării de la Chișinău a declarat că Simion ar fi avut întâlniri cu spioni ruși, acuzație negată de șeful partidului extremist AUR.

De asemenea, Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat oficial anul trecut faptul că liderul partidului extremist AUR, George Simion are o interdicție de 3 ani de intrare pe teritoriul statului ucrainean. ”În scopul asigurării securității statului, SBU a luat decizia de a-i aplica persoanei menționate (George Simion) o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în răspunsul pentru publicația Podul.ro. Cei 3 ani ar expira în martie 2024, însă e mai mult decât previzibil că interdicția va fi prelungită, a scris Podul.ro.

Anatol Șalaru, fost ministru al Apărării din Republica Moldova, a declarat în martie 2023 că George Simion a avut o întâlnire, în urma că 12 ani, cu un șef al seviciul secret rusesc FSB. Fostul ministru moldovean a susținut că informația i-a fost adusă la cunoștință de directorul SIS (Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova) de la acea vreme, care „era foarte bine informat”. De asemenea, el a precizat că nu a văzut niciun document oficial în acest sens.

George Simion a respins acuzația, afirmând că fostul ministru moldovean e o „conservă”. ”A ieșit o conservă de la Chișinău să spună că Simion s-a văzut cu șeful securității din Rusia la Cernăuți. Minciună. Nu m-am văzut în viața mea cu Tcaciuc de care zice Șelaru, nici cu șeful spionajului rusesc”, a spus Simion.

Pe de altă parte, un general ucrainean din serviciile de spionaj a afirmat în luna aprilie că un ofițer al serviciului secret SBU care a lucrat la Cernăuți în timpul președinției lui Ianukovici a confirmat cel puțin o întâlnire a deputatului român George Simion cu serviciile speciale rusești.

Cristi Danileț a învins statul român la CEDO, după ce a fost sancționat pentru postări pe Facebook

Fostul judecător Cristi Danileț a câștigat procesul la CEDO împotriva statului român. Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au decis, cu 4 voturi la 3, că statul român a încălcat în cazul lui Danileț articolul 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului privind libertatea de gândire, potrivit g4media.ro.

De asemenea, statul român a fost condamnat la plata a 5.232 de euro către Cristi Danileț.

În martie 2021, judecătorul Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după prima sancțiune disciplinară primită ca urmare a faptului că, în ianuarie 2019, a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. Danileț a invocat faptul că sancțiunea disciplinară a fost o ingerință în libertatea lui de exprimare în condițiile în care postările sale au vizat dezbateri de interes general, iar sancțiunea i-a lezat reputația profesională și a avut un impact negativ asupra carierei sale profesionale. În plus, judecătorul a invocat faptul că textul de lege privind abaterea disciplinară pentru care a fost sancționat nu este clar și previzibil.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizărilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a «abuzurilor instituțiilor de forță». Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, poliție, justiție, armată? Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora «Armata este subordonată exclusiv voinței poporului pentru garantarea (…) a democrației constituționale»? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația, că tot am văzut azi că e în scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi … constituțional!? Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor”, scria judecătorul Cristi Danileț în ianuarie 2019.

Cristi Danileț a fost reprezentat în acest proces la CEDO de avocata Nicoleta Popescu. Aceasta a câștigat în fața Curții de la Strasbourg procesele deschise de fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, și de judecătoarea Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe mogulul Antenelor, Dan Voiculescu, la 10 ani de detenție cu executare.

Cristi Danileț a câștigat și procesele din România împotriva sancționării sale, fiind suspendat din magistratură de trei ori de către Inspecția Judiciară. La începutul acestui an, Cristi Danileț s-a pensionat.

Declarațiile lui Ciolacu au crescut prețul acțiunilor Gabriel Resources

217,57 milioane dolari. Cu atât a crescut valoarea acțiunilor Gabriel Resources Ltd. în ultimele 18 zile, timp în care premierul Marcel Ciolacu, șeful PSD, a anunțat în repetate rânduri că România a pierdut procesul în dosarul Roșia Montană.

Culmea, deși premierul Marcel Ciolacu a insistat că o decizie în acest caz va fi anunțată până la data de 10 februarie, documentele oficiale arată că aceasta va fi emisă până pe 12 martie 2024.

Compania canadiană Gabriel Resource a dat în judecată România la Tribunalul de Arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID), acolo unde a cerut despăgubiri de 3,3 miliarde de dolari.

Compania canadiană Gabriel Resources Ltd are listate 1.036.063.840 de acțiuni, conform datelor de pe Bursa din Toronto. Prețul unei acțiuni a variat între 0,41 și 0,46 dolari în prima lună a anului 2024.

Pe 31 ianuarie 2024, o acțiune Gabriel Resources se tranzacționa la prețul de 0,45 dolari. Valoarea cumulată a acțiunilor era la aceea dată de peste 466,22 milioane de dolari.

În seara zilei de 31 ianuarie au început să curgă știrile despre procesul de la Washington dintre Gabriel Resources și România. Toate publicații au anunțat la unison că România a pierdut procesul și ar urma să plătească despăgubiri de minimum două miliarde de dolari. Astfel, prețul acțiunilor companiei au explodat.

ANI: Patru aleși locali, în incompatibilitate sau conflict de interese

Agenția Națională de Integritate (ANI) a anunțat, marți, că a constatat starea de incompatibilitate sau conflictul de interese de natură administrativă în cazul a patru aleși locali.

Potrivit unui comunicat al ANI, este vorba despre Cristian Stanciu, consilier județean la Iași, care s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 15 iunie 2018 - 27 ianuarie 2021, întrucât ar fi exercitat simultan funcția de membru titular (reprezentant al CJ Iași) în cadrul Consiliului de administrație al Spitalului Clinic de Urgență pentru copii "Sf. Maria" Iași și funcția de membru în organul de conducere al unui partid politic - vicepreședinte.

Gheorghe Rotaru, primar al comunei ieșene Țibana, a fost descoperit în conflict de interese administrativ, după ce ar fi emis la data de 4 februarie 2021 o dispoziție pentru Întreprinderea Familială al cărei reprezentant este soția acestuia iar membru este unul dintre fiii săi, dispoziție care produce foloase materiale acestora.

Vasile Novac, primar al comunei Ivănești, județul Vaslui, s-ar afla în stare de incompatibilitate începând cu luna octombrie 2020, întrucât, simultan cu exercitarea funcției de primar, ar desfășura și activități remunerate în cadrul unei societăți.

Vasile Vlăduț Gherman, primar al comunei sucevene Slatina, a fost găsit în conflict de interese administrativ, după ce, în exercitarea atribuțiilor, ar fi semnat un contract de furnizare produse cu societatea comercială în cadrul căreia fratele acestuia deține calitatea de asociat și funcția de administrator.

"În baza documentelor aprobate/avizate au fost efectuate plăți către societate în sumă de 57.972 Lei. Persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70 din Legea 161/2003, coroborate cu prevederile art. 228, alin. (1), lit. a) din OUG 57/2019", a explicat Agenția Națională de Integritate.

Cherhana, amendată pentru pește în putrefacție

O cherhana din județul Constanța a fost amendată cu 14.000 de lei de comisarii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța, care au găsit mai multe nereguli, printre care pește cu aspect de intrare în putrefacție, mizerie în blocul alimentar, legume cu mucegai și produse alimentare expirate.

Reprezentanții CJPC Constanța au anunțat marți, că în urma unei reclamații a fost făcută o acțiune de control la punctul de lucru al SC Chiros SRL- Cherhanaua Ovidiu din Ovidiu.

Echipele de control au găsit mai multe nereguli, printre care: camerele adiacente blocului alimentar prezintă infiltrații;  materii prime în stare refrigerată și congelată fără elemente de identificare și caracterizare (produse  nesigure); pește cu acumulări sangvinolente și aspect de intrare în stare de putrefacție; întregul bloc alimentar este neigienizat, gresie spartă în unele zone, sifoanele cu acumulări de mizerie; legume cu mucegai și în lădițe neigienizate; produse alimentare expirate; ciorba nu se prepară în mod traditional, există zeama cu legume și carnea porționată este păstrata separat în frigider; paste fierte și păstrate în frigider contrar indicațiilor producătorului ca după fierbere se servesc fierbinți cu diferite ingrediente; în meniu nu există declarația nutrițională.

“Prin invitație s-a recomandat oprirea temporară a prestării serviciului de alimentație publică până la remedierea deficiențelor, deficiențele fiind remediate la momentul scrierii documentului de control”, au precizat reprezentanții CJPC Constanța.

Ei au menționat că au fost date două amenzi, în valoare totală de 14.000 de lei și au fost retrase definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme, în valoare de 29.400 de lei, printre care pește, ciorbă de pește, carne de vită, pasăre și miel.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.