Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: “Chiar vă doriți să veniți la guvernare?

Ziarul de Vrancea
17 iun 2019 1403 vizualizări

Întrebarea a fost adresată opoziției de premierul Viorica Dăncilă, în timpul dezbaterii moțiunii de cenzură n rezultatul votului arată că alianța conjuncturală dintre PNL-USR-PMP-UDMR și Pro România nu este pregătită încă să preia guvernarea, fie nu-și dorește

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă a picat, înregistrând 200 voturi “pentru” și 7 “împotrivă”, în condițiile în care pentru adoptare erau necesare 233 de voturi favorabile. Au fost înregistrate și 3 abțineri.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, în plen, la dezbaterea moțiunii de cenzură, că opoziția este „alianța austerității” și a susținut că PSD a adus mai multă creștere economică decât în perioada 2009-2016. „E a treia oară când vin în Parlament la o moțiune de cenzură și observ: mistificarea adevărului, lipsa unei soluții viabile, supremația jignirilor în fața bunului simț”, a afirmat Dăncilă. Ea a susținut că întregul text al moțiunii arată incapacitatea opoziției de a livra un proiect serios pentru binele țării. „Nu reprezentați o alternativă la guvernare. Vă întreb cu toată sinceritatea: chiar vă doriți să veniți la guvernare? Eu știu că nu”, a afirmat Viorica Dăncilă. Premierul a spus că nu a văzut din partea opoziției nicio opinie concretă, nicio inițiativă, ci doar multe metoafore și sloganuri și a acuzat opoziția că vrea să taie subvențiile agricultorilor, consideră salariul minim nociv, vrea să impoziteze IT-iștii, să elimine voucherele de vacanță

Turcan: Cel puțin încă doi miniștri ar trebui să fie lângă Dragnea

Prim-vicepreședintele PNL Raluca Turcan a afirmat, în plenul reunit, că Guvernul condus de Dăncilă este „Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit și îl servește” și că cel puțin încă doi miniștri „ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”. „Tot ce am scris în moțiunea de cenzură și am spus în ultimii doi și jumătate - că guvernați în favoarea infractorilor, împotriva românilor și în neștiință uluitoare - v-au confirmat-o oamenii la vot. În 26 mai oamenii au dat un vot foarte clar împotriva persoanei care a asigurat patronajul guvernului Dăncilă, care a decis personal componența acestui guvern care l-a servit și îl servește și împotriva ticăloșiilor PSD-ALDE ridicate la rang de politică de stat”, a afirmat Turcan. Ea a spus că „oamenii au dat un vot cu năduf”. „Nu încercați să vă derobați de responsabilitate și să veniți azi apretați. Sunteți Guvernul lui Liviu Dragnea, care l-a servit și îl servește și cel puțin încă doi miniștri ar trebui să fie alături de Liviu Dragnea”, a mai afirmat Raluca Turcan. Prim-vicepreședintele PNL a acuzat Guvernul că minte atunci când arată că în România curge lapte și miere.

Barna: Nu avem șomaj pentru că România se mută în străinătate

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, la dezbaterea moțiunii de cenzură, că românii nu mai vor un guvern girat de penali, iar actualul guvern e creat după chipul și asemănarea creatorului său. „România este o țară în care nimeni nu e mai presus de lege. Coincidența nefericită e că acest guvern s-a suprapus peste un moment care trebuia să fie de glorie pentru noi: președinția Consiliului UE”, a spus Barna. „Nu avem șomaj pentru că anul trecut a fost an cu natalitate cea mai mică din ultimii 50 de ani. România se mută în străinătate. Practic, alungați românii din țară. Vă îndemn să începeți să ascultăți voința românilor pentru că de doi ani și jumătate nu ați făcut-o”, a mai declarat Liderul USR. Dan Barna a subliniat că „românii nu mai vor un guvern girat de penali”. „Acest guvern e creat după chipul și asemănarea creatorului său și nu vă doresc soarta dlui Dragnea, dar ne dorim dreptate pentru toți cei care au fost abuzați, bruscați în 10 august și în alte momente”, a menționat Barna. „Dacă veți refuza încă o dată să ascultați ce spune majoritatea românilor, viitorul dvs politic va fi sumbru. Lucrurile se schimbă în România, o nouă clasă politică e vie și activă”, a spus liderul USR.

Tatăl celor doi copii care au cântat o melodie electorală pro-PSD, amendat cu 2.500 de lei

Tatăl celor doi copii din Baia Mare care au cântat o melodie electorală pro-PSD a fost amendat cu 2.500 de lei. Ar putea fi luate măsuri de protecție pentru cei doi copii, relatează Mediafax. Purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureș, Florina Meteș, a declarat, ieri, că verificările polițiștilor în acest caz nu au fost finalizate în acest moment. „Verificările referitoare la videoclipul electoral <Hai români ieșiți la vot> cu scopul identificării tuturor persoanelor implicate în producerea acestuia nu sunt finalizate în acest moment. Dar, în urma verificărilor desfășurate până acum, s-a stabilit că videoclipul în cauză a fost realizat de tatăl celor doi minori și postat ulterior pe Facebook și Youtube. Întrucât au fost încălcate prevederile art. 40, alin. 10 din Legea 33/2007, față de acesta s-a luat măsura sancționării contravenționale, în conformitate cu prevederile art. 53, alin. 1, litera z, din același act normativ”, a spus Meteș. Articolul nr. 40 din Legea nr. 33/ 2007 privind alegerile europarlamentare arată că „folosirea minorilor cu vârsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propagandă electorală este interzisă”, iar amenda în astfel de cazuri este cuprinsă între 1000 și 2500 de lei. Tatăl celor doi copii a primit amenda maximă, de 2.500 de lei.

Surse locale au declarat la rândul lor că ancheta Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Maramureș, declanșată în acest caz, nu este finalizată, urmând să fie stabilite măsurile de protecție pentru cei doi copii.

Codrin Ștefănescu a distribuit pe Facebook această melodie maramureșeană, interpretată de doi copii. „A mai apărut un cântec superb din Țara Maramureșului ! Despre PSD”, scria Codrin Ștefănescu. Ulterior, într-un comentariu, el preciza că nu PSD a comandat cântecul. „Superbă melodia! Nu noi am comandat asta! Oamenii cântă din tot sufletul. În toată țara”, mai scria Ștefănescu.

În cântecul „Hai Români ieșiți la vot”, doi copii interpretau o linie melodică specifică zonei Maramureșului, pe un text în care oamenii erau îndemnați să voteze PSD: „Frunză verde de bostan/Eu nu-i fac sluj lui Timmermans” și “PSD-ul nu jignește/El doar că ne ocrotește/Grădinițe, școli și bani/Ca s-ajungem oameni mari/De la PSD învățăm/Pe bunici să-i ajutăm/Pe bunici să-i ajutăm/Cu pensia lor mărită/Viața e mai liniștită”, erau doar câteva dintre versurile cântecului pro-PSD.

Șapte cupluri gay au dat statul român în judecată la CEDO

n petenții se plâng de lipsa unei legi privind parteneriatul civil

Asociația ACCEPT și 14 persoane care formează 7 cupluri de persoane de același sex au dat statul român în judecată la CEDO și cer recunoașterea legală a familiilor lor în România, se arată într-un comunicat al Asociației ACCEPT. Asociația precizează că persoanele reclamă încălcarea dreptului la viață privată și de familie în România.

“Aceste persoane nu au putut accesa nicio formă legală de recunoaștere și protecție a familiei lor, cu consecințele grave în viața lor de zi cu zi. Partenerii nu sunt recunoscuți la spital sau în relație cu alte unități sanitare ca fiind aparținători - prin urmare ei nu pot sta unul lângă celălalt la medic sau în spital și nu pot decide pentru celălalt în cazuri de forță majoră, nu pot ridica de la morgă corpul partenerului în caz de deces sau efectua demersurile de scoatere a certificatului de deces, obținerea ajutorului de înmormântare. Nu se pot moșteni unul pe celălalt prin intermediul moștenirii legale și nici nu pot beneficia de statutul de co-asigurat pe contractul de asigurări de sănătate al partenerului”, notează sursa citată.

“Cererea adresată Curții Europene a Drepturilor Omului a fost depusă de 14 reclamanți care formează 7 cupluri de persoane de același sex, susținuți de Asociația ACCEPT. Am reclamat faptul că statul român și-a încălcat obligația pozitivă de a acorda o formă de recunoaștere și protecție legală familiilor formate din cupluri de persoane de același sex. Mai mult, am argumentat existența unui tratamentul discriminatoriu prin care statul român, în mod activ, a modificat cadrul juridic după anul 2009 pentru a preveni obținerea unei forme de protecție juridică de către aceste cupluri. Am invocat încălcarea art. 8 și 14 din Convenția Europeană pentru apărarea drepturilor omului și libertăților fundamentale (CEDO), respectiv dreptul la viață privată și de familie și dreptul de a nu fi supus discriminării pe criteriul orientării sexuale și am cerut aplicarea precedentului din cauza Oliari și Alții contra Italiei (21 iulie 2015)”, a declarat Iustina Ionescu, avocată de drepturile omului și membră a ACCEPT.

 

“Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta”

 

Una dintre familiile care solicită la CEDO reglementarea parteneriatului civil în România este formată din Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, absolvent al Institutului Teologic Adventist. “Suntem în situația să ne expunem viața privată în presă. Nu ne dorim să fim în centrul atenției, însă trebuie să demonstrăm legiuitorului român că există o nevoie socială pentru reglementarea parteneriatului civil”, spune Buhuceanu. Ciobotaru arată la rândul său că este o persoană credincioasă și că Dumnezeu “este foarte important” pentru el încă din copilărie. “Am avut nevoie de mult timp să reconciliez orientarea sexuală cu credința mea, întrucât Biserica respinge persoanele gay. Am învățat să mă accept și să mă înțeleg, găsindu-mi fericirea lângă persoana pe care o iubesc. Este cel mai important om din viața mea. Nu am nevoie de recunoașterea bisericii ca Dumnezeu să știe asta. Am însă nevoie de recunoașterea și protecția statului român, ca orice alt cetățean”, spune acesta. Asociația ACCEPT solicită reglementarea parteneriatului civil de peste 13 ani, iar din 2008 până în prezent au fost depuse și dezbătute în Parlament 8 propuneri de lege, dar niciuna nu a îndeplinit un număr suficient de voturi.

Potrivit comunicatului, sociologii estimează că în prezent aproximativ 10% din populație trăiește în cuplu, fără recunoaștere juridică. Din 1993 până în prezent, ponderea românilor care resping persoanele gay a scăzut cu 25 de puncte procentuale, iar susținerea pentru recunoașterea familiilor LGBTI este în creștere.

Doi noi judecători “PSD” la CCR

Gheorghe Stan și Cristian Deliorga au depus jurământul pentru posturile de judecători la Curtea Constituțională, ieri, la Palatul Cotroceni, într-o scurtă ceremonie în care președintele Klaus Iohannis nu a transmis niciun mesaj. La ceremonia de la Cotroceni au fost prezenți ceilalți judecători ai CCR și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

În 7 mai, Camera Deputaților l-a validat pe Gheorghe Stan, propus de PSD, pentru a prelua mandatul de judecător la CCR, el urmând să preia locul rămas vacant ca urmare a expirării mandatului lui Ștefan Minea. În aceeași zi, Senatul l-a validat pe Cristian Deliorga, propus tot de PSD, pentru a prelua mandatul de judecător la CCR, el urmând să o înlocuiască pe Simona Maya Teodoroiu.

Tot ieri, Valer Dorneanu a fost reales în funcția de președinte al Curții Constituționale a României (CCR) pentru un mandat de trei ani.

Rovana Plumb, comparată de un fost coleg cu Ana Pauker

Adrian Țuțuianu,fost membru PSD trecut la Pro România, a afirmat că ceea ce se întâmplă în PSD Dâmbovița întrece orice scenariu pe care vreun dușman al partidului și l-ar fi putut închipui sau dori. “Practic, Organizația a devenit o afacere de «famiglie», în care puterea de decizie nu mai aparține celor merituoși, ci se păstrează în familie. Din mamă-n fiu: RovAna «Pauker» Plumb, președinte; - Andrei «Goe» Plumb, desemnat aseară vicepreședinte. Cum ar veni, mamițica îi construiește lui Goe un viitor”, a scris Țuțuianu pe Facebook. El s-a declarat surprins de lipsa de reacție a organizației. “Nu-i mai căinez, însă, pe cei de acolo. După simulacrul de alegeri în 2 minute, fără vot secret, după dezastrul de la europarlamentare (cel mai prost rezultat din istorie), ei asta au înțeles: să gireze în continuare acești impostori la conducere, care nu au scrupule în a-și atinge scopurile (afaceri personale și atât)”, a comentat fostul social-democrat.

Dragnea rămâne încarcerat la Rahova și va avea regim închis

Liviu Dragnea rămâne încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde va avea regim închis, au declarat, ieri, surse judiciare. Liviu Dragnea și-a încheiat perioada de carantină de 21 de zile. Fostul lider PSD a fost condamnat pe 27 mai la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția Copilului Teleorman. Conform ANP, regimul închis se aplică inițial persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani.

Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis sunt cazate, de regulă, în comun, prestează muncă și desfășoară activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională, în grupuri, în interiorul penitenciarului, sub pază și supraveghere, în condițiile stabilite prin regulamentul de aplicare a prezentei legi. Persoanele condamnate care execută pedeapsa în regim închis pot presta munca și pot desfășura activități educative și culturale în afara penitenciarului, sub pază și supraveghere continuă, cu aprobarea directorului penitenciarului.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.