MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce au căutat românii pe internet în pandemie: „hârtia igienică”, „cum să te tunzi”, „pâine”
În contextul creat de pandemia COVID-19, când vine vorba de căutări pe Google, în România au fost de mare interes, în momentul declarării stării de urgență, subiecte ca „hârtia igienică”, „cum să te tunzi” sau „pâine”. Între timp, nevoia de informație pe astfel de subiecte a scăzut la un nivel firesc pentru orice perioadă din an, arată analiza unei agenții e SEO. Iată cum se vede revenirea românilor la viața cotidiană după starea de urgență, conform căutărilor de pe internet!
Agenția „five elements digital” a realizat o analiză a ceea ce s-a întâmplat pe internet, în timpul crizei medicale, în România, încă din luna martie și până în prezent. Aceste luni au adus și vor aduce câteva schimbări puternice în piață. Comunicarea și munca de la distanță sunt susținute prin platforme de colaborare ca Zoom, Google Meet sau Microsoft Teams, în timp ce comercianții mici și mijlocii au accelerat procesul de digitalizare.
Cu siguranță, provocările din 2020 vor rămâne în istorie, asemenea și soluțiile identificate atât de fiecare persoană în parte, cât și de antreprenori și companii. five elements digital a analizat modul în care s-au resimțit aceste luni pe internet și care au fost subiectele de interes pentru publicul larg când vine vorba de căutările online, pe Google.
Curiozități și căutări specifice pentru perioada de pandemie COVID-19
În contextul creat de pandemia COVID-19, când vine vorba de căutări pe Google, în România au fost de mare interes, în momentul declarării stării de urgență, subiecte ca „hârtia igienică”, „cum să te tunzi” sau „pâine”. Între timp, nevoia de informație pe astfel de subiecte a scăzut la un nivel firesc pentru orice perioadă din an. Mobilitatea urbană a suferit, de asemenea, schimbări considerabile în 2020. Conform raportului Google, transportul public e cu 17% mai puțin popular decât înainte de pandemie pe acest motor de căutare. Schimbarea vine și pe fondul lucratului de la distanță. Totodată, în iulie 2020, se înregistrează și o scădere cu 30% a traficului către clădirile de birouri. Nu același lucru se poate spune despre deplasarea la magazine sau farmacii, care e în creștere cu 6% sau în parcuri, care crește cu 29%. E înregistrată totuși o scădere de 3% către centre comerciale, muzee, cinematografe și parcuri tematice ca un rezultat al necesității distanțării sociale.
Informare și divertisment în perioada pandemiei
Odată cu finalul stării de urgență, a fost înregistrat un interes crescut - dar nu peste o perioadă normală de dinaintea pandemiei, față de activități de recreere și divertisment. O scădere semnificativă față de alți ani a fost remarcată în privința căutărilor pe tema „vacanță”. În 2020, ca o premieră a ultimilor cinci ani, românii au fost mai puțin preocupați de acest subiect. În ciuda unui vârf de căutări înregistrat la mijlocul lunii martie, subiectul „jocuri video” a pierdut din avânt până la mijlocul lunii iulie, iar în prezent este la un nivel firesc pentru această perioadă.
Când vine vorba de surse de informare, cele mai populare televiziuni au fost, în ordine, Pro TV, Antena 1 și Antena 3. Printre acestea s-a remarcat și Digi24 cu un vârf de interes în primăvară.
Platformele de interes pentru work from home
Cea mai spectaculoasă creștere a avut-o în 2020 platforma de colaborare video Zoom. Totuși, Netflix a reușit să se mențină deasupra acesteia când vine vorba de interesul în România. Însă, furnizorul pentru corespondență Gmail, a fost platforma cea mai populară dintre cele trei, pentru componenta evidentă de muncă. Fiecare dintre acestea a înregistrat scăderi similare de îndată ce s-a încheiat starea de urgență. Mai interesant este însă subiectul „locurilor de muncă”, care, pe Google a fost în martie 2020 la un nivel întâlnit, de regulă, în timpul sărbătorilor de iarnă din luna decembrie. Totuși, odată cu încheierea stării de urgentă, a căpătat mai multă tracțiune. five elements digital remarcă însă că cererea mare pentru locuri de muncă, din partea angajaților, nu reflectă și-o ofertă similară din partea potențialilor angajatori.
Cumpărături cu livrare la domiciliu
În momentul în care magazinele s-au concentrat mai mult pe comerțul online, demersul a implicat și-o concentrare pe livrare. Și din rândul clienților abordarea a fost similară. În martie a fost înregistrat cel mai mare vârf în cazul căutării „livrare”. După starea de urgență, interesul în căutări rămâne la un nivel mai ridicat decât înainte de declararea pandemiei.
Un vârf similar al interesului a fost remarcat și în cazul căutărilor pentru „comandă online”. Pentru ultimii cinci ani, în 2020 a fost atins un nivel record. Și se menține la un nivel mai ridicat decât înainte de luna martie.
PSD scapă printre degete Bucureștiul?
Ciolacu, după ce Victor Ponta și Robert Negoiță au anunțat Alianța Pro București 2020: E cea mai mare greșeală: favorizează candidatul de dreapta
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat, ieri, că este „cea mai mare greșeală de a merge la aceste alegeri separat”, după ce Victor Ponta și Robert Negoiță au anunțat Alianța Pro București 2020, Ciolacu susține că această decizia îl favorizează pe Nicușor Dan și acuză o înțelegere a lui Victor Ponta cu PNL. „E cea mai mare greșeală de a merge la aceste alegeri separat, atât locale, cât și parlamentare. Am văzut decizia pe care a luat-o Victor Ponta în București, una pe care eu o regret, dar nu aventajează decât PNL și președintele Iohannis, și atunci am un mare semn de întrebare că anumite lucruri le comunicăm și faptele arată cu totul altfel(...) Cum poți să respingi, moral, partidul care ți-a oferit totul ca politician, în decusul existenței tale politice. Este imoral. Pe mine nu mă duce gândul la altceva, decât că este o înțelegere cu PNL și cu președintele Iohannis”, a declarat Marcel Ciolacu. El a afirmat că beneficiarul acestei decizii va fi Nicușor Dan. „Decizia lui Victor Ponta, în acest moment, favorizează candidatul de dreapta care este Nicușor Dan. Asta nu înseamnă că va și ieși primar general. În ceea ce privește Bucureștiul, Gabrela Firea câștigă alegerile”, a mai declarat Ciolacu.
Victor Ponta a anunțat, duminică, o alianță între Pro România și noua formațiune politică înființată de către primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, Partidul București 2020. Ponta afirmă că Alianța Pro București 2020 se adresează celor care nu vor să voteze „contra” și care nu doresc să fie prizonieri ai „binomului” PSD-PNL.
Purtarea măștii, obligatorie de azi și în Dâmbovița
este al doilea județ „roșu” care ia această măsură, după Argeș
Masca va fi obligatorie, începând deastăzi, în toate spațiile publice deschise din Dâmbovița, care devine al doilea județ din România, după Argeș, care impune această regulă. „Este un județ roșu, cu foarte multe contaminări”, afirmă prefectul Aurelian Popa. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar măsura intră în vigoare de joi și va fi valabilă pe tot parcursul zilei, în tot județul. „Este un județ roșu, cu foarte multe contaminări”, a afirmat ieri, la Digi 24, prefectul Aurelian Popa. El a mai spus că hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență va fi completată și cu celelalte măsuri dispuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Astfel, terasele vor fi închise după ora 23.00. Dâmbovița este unul din cele cele patru județe din România unde în ultima săptămână s-au înregistrat 37,4% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus din România.
Creșterea alocațiilor: între 15 și 20%
„Vom încerca să le dublăm într-un timp foarte scurt”, spune ministrul Finanțelor
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunță că alocațiile vor crește, la 1 august, cu un procent cuprins între 15% și 20%. Cîțu a reiterat ideea că nu se pot dubla alocațiile în acest an, însă a precizat că Guvernul intenionează să le dubleze „într-un timp foarte scurt”.
Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, a vorbit alaltăseară despre creșterea alocațiilor și a precizat că vor fi majorate cu un procent cuprins între 15% și 20%. „Este puțin mai mult de 15%. Alocațiile nu se pot dubla. Această lege a trecut prin Parlament fără sursă de finanțare, la fel ca legea cu pensiile. Noi nu am atacat la CCR dublarea alocațiilor, noi am atacat decizia Parlamentului de a spune că nu putem proroga. CCR a spus că Parlamentul poate să decidă să nu proroge o lege. Vom crește alocațiile, vom anunța în ședința de Guvern în câteva zile. PNL a dublat alocațiile acum un an și am fi vrut și acum să putem să dublăm alocațiile. Nu este o problemă că nu dorim. În același timp, suntem într-un context dificil, un context global economic îngrozitor. Dorim să le dublăm, dar vom avea o creștere la 1 august, vom avea una substanțială la 1 ianuarie și încă una anul viitor. Vom încerca să le dublăm într-un timp foarte scurt. Vom merge acum între 15 și 20%. În acest proiect de lege vine și creșterea din ianuarie și anul viitor. Vom dubla alocațiile într-o perioadă foarte scurtă. Este un efort enorm pentru buget. Aceștia sunt bani care ar fi putut să meargă la investiții, investiții care ar fi putuit garanta creșteri și plata de alocații în viitor”, a declarat Florin Cîțu, potrivit www.b1.ro.
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat, ,arți seară, că Guvernul are în lucru un proiect de Ordonanță de Urgență pentru majorarea alocațiilor, însă scenariul este de etapizare a procentului de 100% pentru următorii ani.
Și premierul Ludovic Orban a declarat luni că Guvernul va crește alocațiile în mai multe etape, dar că procentul și ritmul de creștere depind de prognozele pe care Executivul le va face.
Șofer băut și drogat, prins pe Litoral la volan
Un șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice și a drogurilor, fiind depistat cu cannabis, a fost prins de polițiști în Vama Veche. El a fost dus la spital pentru recoltarea de probe de sânge, dar a refuzat acest lucru. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, în noaptea de miercuri spre joi, polițiști din cadrul Biroului de Poliție Vama Veche - 2 Mai au identificat un bărbat, de 30 de ani, care a condus un autoturism pe strada Nichita Stănescu din localitatea Vama Veche, fiind sub influența băuturilor alcoolice și a unor substanțe psihoactive. “Acesta a fost testat cu aparatul DrugTest, rezultatul indicând o valoare pozitivă pentru cannabis. În urma verificărilor, polițiștii au găsit asupra sa fragmente vegetale de culoare verde-olive cu miros înțepător, acestea urmând a fi predate Brigăzii de Combatere a Criminalitătii Organizate Constanța, în vederea continuării cercetărilor”, se arată în comunicat. Bărbatul a fost dus la spital pentru recoltarea de probe biologice, însă a refuzat. În cauză, polițiștii au întocmit dosar penal.
COVID 19 pătrunde și după gratii
Un polițist din aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor și un altul de la Penitenciarul Codlea au fost diagnosticați cu COVID-19. „Vă informăm că, astăzi, 29.07.2020, un polițist de penitenciare din aparatul central al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Direcția Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar, a fost confirmat pozitiv la testul efectuat pentru SARS-CoV-2. Pe durata exercitării atribuțiilor de serviciu, polițistul a purtat, în permanență, echipamentul de protecție”, anunță ANP.
De asemenea, la Penitenciarul Codlea, un polițist de penitenciare a fost, de asemenea, confirmat pozitiv cu noul coronavirus.
„Ultima sa prezentare la unitate a fost în data de 15.07.2020, sens în care, la nivelul locului de deținere, nu se impune efectuarea unei anchete epidemiologice”, explică ANP. Administrația penitenciarului continuă implementarea măsurilor de prevenție stabilite prin Planul de măsuri pentru sistemul penitenciar, după încetarea stării de urgență.