Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Școlile se redeschid în septembrie Orar “tăiat” pentru tineri, orar schimbat pentru bătrâni

Ziarul de Vrancea
25 apr 2020 696 vizualizări

În acest an școlar grădinițele, școlile, universitățile nu se mai redeschid, a anunțat ieri Iohannis n anul școlar se încheie pe 12 iunie n persoanele de peste 65 de ani vor putea ieși din casă în două intervale, dimineața și seara

Președintele Klaus Iohannis anunțat ieri că, pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar grădinițele, școlile, universitățile nu se vor mai redeschide. Anul școlar se încheie pe 12 iunie, iar până atunci vor continua formele de învățământ la distanță. Examenele naționale se vor organiza așa cum au fost programate, cu respectarea măsurilor de distanțare socială. “Până atunci vor avea mediile încheiate cu notele de până acum”, a declarat președintele. El a precizat că elevii din clasele terminale vor putea reveni la școală între 2-12 iunie pentru a se pregăti pentru examenele naționale. “Vor fi 10 elevi într-o sală de clasă, maxim 2-3 ore vor sta acolo și se vor pregăti pentru examenele naționale. Acestea se vor organiza cum au fost planificate, dar cu respectarea unor reguli de distanțare: intră pe un coridor ies pe alt coridor, se va măsura temperatura, se va face dezinfecția”, a explicat Iohannis. El a argumentat prin faptul că dacă elevii s-ar duce la școală ar existat două mari riscuri: să ducă boala la școală sau să aducă virusul de la școală acasă. Un alt argument al lui Iohannis a fost că sunt o serie de țări din UE care nu mai doresc să redeschidă școlile și că sunt câteva țări unde situația e în evaluare.

Sprijin pentru elevii care nu au acces la tehnologie

Ministrul Educației Monica Anisie a făcut, ulterior, precizări în legătură cu încheierea anului școlar, cu modul în care va fi încheiată situația școlară a elevilor, dar și referitoare la desfășurarea examenelor naționale. “Continuă învățarea asistată de tehnologie până pe 12 iunie, când se vor încheia cursurile anului școlar 2019/2020. Pentru elevii care nu au acces la tehnologie, unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor oferi sprijin”, a anunțat Anisie. Ministerul Educației va elabora ghiduri metodologice pentru fiecare disciplină. Unele conținuturi pentru această perioadă vor fi abordate în anul școlar următor. Referitor la încheierea situației școlare, mediile vor fi încheiate cu minim două calificative sau note însă nu se vor mai susține teze. Pentru situații excepționale, în cazul în care un elev nu are două calificative sau note, Ministerul Educației va comunica modalitățile de încheiere a situației școlare. “Studenții vor continua învățarea asistată de tehnologie, iar examenele se pot susține și online. Fiecare instituție de învățământ superior va stabili modalitatea și data examenelor în baza autonomiei universitare”, a precizat ministrul.  În ceeea ce privește reluarea activităților în cadrul unităților de învățământ, elevii din clasele a 8-a, a 12-a și a 13-a, anii de final de ciclu profesional și liceal, pot reveni pe data de 2 iunie doar pentru 2 săptămâni. Se vor realiza în această perioadă numai activități de pregătire și consiliere pentru examenele naționale. Pentru elevii care au probleme de sănătate sau au în familie persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi opțională și decizia va fi a părinților. Pregătirea lor va fi în mod online. Evaluarea națională și bacalaureatul se vor susține în conformitate cu noua programă și respectând calendarele comunicate deja. Evaluarea Națională începe din 15 iunie, iar examenul de bacalaureat începe cu probele scrise pe 22 iunie și va continua cu probele pentru competențe. Calendarul acestora va fi comunicat ulterior. Examenele susținute de cadrele didactice, de titularizare, definitivat – se vor desfășura cu respectarea măsurilor de siguranță și ministerul va comunica modalitatea de susținere și calendarul.

Vârstnicii pot ieși din casă până la ora 22

Pe de altă parte, Iohannis a amintit ieri că persoanele peste 65 de ani pot ieși din casă acum doar între orele 11:00 și 13:00. “Având în vedere că vremea se încălzește, începând de astăzi se schimbă acest interval. De la 7-11 și de la 19-22, când vor putea să iasă din casă, fie pentru cumpărături, fie pentru a face mișcare în jurul casei sau blocului”, a subliniat președintele, adăugând că va fi emisă o ordonanță militară în acest sens. Iohannis a anunțat și un ajutor pentru R.Moldova în contextul epidemiei de coronavirus “Acolo situația este complicată și România, care se consideră un partener important, va pregăti două măsuri importante. O echipă de medici se va deplasa acolo pentru a ajuta spitalele de acolo să facă față mai bine acestei epidemii. O a doua acțiune va consta în trimiterea de măști, materiale sanitare de protecție, ba chiar medicamente din rezerva noastră în Republica Moldova pentru a ajuta cetățenii acestei țări să treacă mai ușor peste epidemie”, a declarat președintele.

Secretar de stat: Numărul cazurilor de Covid-19 ar putea intra pe trend descendent

Secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Horațiu Moldovan a afirmat că numărul cazurilor de Covid-19 în țara noastră ar putea intra pe un trend descendent. El a precizat că numărul cazurilor de coronavirus este mai mic decât în 12 aprilie și suma vârfurilor acestei curbe are un trend ușor descendent. Horațiu Moldovan a declarat, ierii, la Digi 24, că statul a reușit prin măsurile luate să mențină un ritm de creștere moderat. “Nu au existat explozii exponențiale, așa cum s-a întâmplat în Spania, Italia, Franța, Germania. Deci ratele de îmbolnăvire sunt acceptabile în România, comparativ cu aceste țări, și rata de mortalitate este mică, aproximativ cinci la sută, comparativ în Spania – 10 la sută, Italia – 13 la sută, Franța – 14 la sută, iar rata de vindecări este importantă în România, aproape 30 la sută, în timp ce în SUA este doar 12 la sută, iar în Franța - 27 la sută. Sigur există și rate mai bune de vindecare, în Germania – 70 la sută. Dar ne înscriem într-o categorie foarte bună comparativ cu tabloul european și acest lucru este consecința gestiunii acestei epidemii de către autoritățile statului”, a spus secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății. Întrebat dacă, după data de 15 mai, România se va afla pe o curbă descendentă a cazurilor de Covid-19, Horațiu Moldovan a răspuns: “Cred că da, pentru că deja suntem pe curbă plată, pe un platou, un platou care într-adevăr este în dinți de fierăstrău. De exemplu, astăzi numărul cazurilor este mai mic decât pe 12 aprilie și dacă luăm suma vârfurilor acestei curbe are un ușor trend descendent, este probabil ca să ne înscriem pe acest trend descendent și sperăm să facem asta”.

Peste 11.300 de infectări

Alte 303 persoane au fost confirmate cu coronavirus în ultimele ore, iar bilanțul îmbolnăvirilor se ridica, ieri la prânz, la 11.339. Până aseară, au fost înregistrate 631 de decese, iar 3.141 de persoane au fost declarate vindecate. Cele mai multe cazuri sunt în Suceava - 2650. În București sunt înregistrate 1.190 de cazuri. Județul Arad a trecut de pragul de 500 de cazuri de îmbolnăvire (522). Județele Bihor, Botoșani, Brașov, Hunedoara, Mureș, Neamț și Timiș au trecut de 400 de cazuri. De la începutul epidemiei de COVID-19, 75 de cetățeni români aflați în străinătate au decedat.

Patriarhia: Educația sexuală, atentat asupra inocenței copiilor

Încadrarea obligatorie a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, consideră Patriarhia. “Considerăm că încadrarea în mod obligatoriu a elevilor în programe de educație sexuală reprezintă un atentat asupra inocenței copiilor, împiedicând dezvoltarea lor firească și marcându-i pe aceștia pentru întreaga viață. În acest sens, mai multe studii realizate în diferite țări au demonstrat că o astfel de abordare a educației copiilor a avut ca urmare începerea vieții sexuale mai devreme, cu implicațiile de rigoare, fără vreo îmbunătățire în plan social. Spre exemplu, analiza intitulată Re-examinarea dovezilor: Educația sexuală completă în școli în Statele Unite ale Americii, realizată în anul 2019, de Institutul pentru Cercetare și Evaluare, din Statele Unite ale Americii, organizație independentă cu peste 25 de ani de experiență în evaluarea programelor de acest tip, arată că programele de educație sexuală în școlile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la creșterea ratei sarcinilor la adolescență, la reducerea vârstei debutului sexual, precum și la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetării este că astfel de programe sunt mai degrabă «de îndoctrinare sexuală» decât de educație”, afirmă Patriarhia Română, precizând că a militat pentru caracterul opțional în școli al orelor de educație pentru viață. Reacția vine ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a unor modificări la Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului care prevăd obligativitatea organizării în școli, cel puțin semestrial, a unor programe pentru viață și sănătate, inclusiv educație sexuală pentru copii.

Arad: Mama copilului înjunghiat cu cuțitul acuzată de omor

Mama copilului de 9 ani găsit decedat într-o locuință din municipiul Arad, cu răni produse prin înjunghiere, este acuzată de procurori de omor asupra unui membru de familie, după ce, inițial, cercetările au avut loc in rem. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Ruxandra Tarcea, a declarat ieri că femeia, care a încercat să se sinucidă după ce ar fi comis omorul, a fost transferată de la o secție ATI la Spitalul de Psihiatrie. “Deocamdată nu a fost posibilă audierea femeii, fiind în grija medicilor”, a precizat Ruxandra Tarcea. Un copil de nouă ani a fost găsit decedat într-o locuință din municipiul Arad, alături de mama sa rănită grav, în noaptea de 20 spre 21 aprilie, cei doi având urme de răni provocate de cuțit. Victimele au fost găsite de soțul femeii, când s-a întors acasă dintr-o localitate învecinată, unde familia are o a doua casă. El a cerut ajutorul vecinilor, iar o femeie a sunat la 112. Echipajul medical sosit la fața locului a constatat decesul copilului, în timp ce femeia, în vârstă de 44 de ani, a fost preluată și dusă la spital. Anchetatorii declaraseră, săptămâna trecută, că mama copilului a încercat să se sinucidă prin secționarea carotidei, iar copilul a fost ucis prin înjunghiere.

Medic: 30% dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută

Aproape o treime dintre pacienții cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută, rata mortalității în rândul acestor pacienți fiind extrem de mare, declară medicul primar urolog în cadrul Spitalului Militar Central din București Ovidiu Bratu. “Cu toate că această boală infecțioasă afectează cu precădere aparatul respirator, există studii recent publicate în care se menționează că este posibilă și afectarea tractului uro-genital. Acest lucru este susținut și de numărul mare de cazuri cu formă severă care dezvoltă insuficiență renală acută (până la 30% dintre pacienții diagnosticați cu COVID-19 dezvoltă insuficiență renală acută), rata mortalității în rândul acestor pacienți fiind extrem de mare, aceasta variind între 60% și 90%”, afirmă medicul, citat într-un comunicat de presă al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila”.

Potrivit medicului, apariția insuficienței renale acute la pacienții cu COVID-19 poate fi și rezultatul procesului septic sau a șocului septic, caracteristice fazelor severe ale bolii, care determină apariția unui fenomen hiperinflamator cunoscut ca furtuna citokinelor sau secundar acțiunii răspunsului imun la nivel renal. În opinia medicului urolog, preexistența insuficienței renale este “un predictor” pentru mortalitate în contextul infecției cu SARS-CoV-2, în special în rândul populației vârstnice, care de obicei asociază multiple patologii care amplifică suplimentar riscul de mortalitate.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi în continuă încălzire pe parcursul următoarelor două săptămâni (27 aprilie - 10 mai) și doar în zona montană se va semnala o scădere a regimului termic, în special în primele zile din luna mai, arată prognoza publicată, ieri, de Administrația Națională de Meteorologie (ANM). În Moldova, între 28 aprilie și 1 mai, vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în această perioadă din an, cu temperaturi maxime ce vor ajunge la valori medii de 22 - 25 de grade, în timp ce minimele vor fi de 6 - 11 grade. Ulterior, în perioada 2 - 5 mai, temperaturile vor scădea, dar la valori apropiate de normal, respectiv ziua - între 16 și 19 grade, iar noaptea - între 5 și 9 grade, mediat regional. După 5 mai, tendința va fi de încălzire semnificativă a vremii. Probabilitatea de ploaie (averse însoțite și de descărcări electrice) va fi mai ridicată în perioada 30 aprilie - 3 mai când, local, se pot cumula cantități de apă în general moderate, însă mai ales în nordul și în vestul regiunii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.