Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Fond de Investiții sau pușculiță cu 2 miliarde de euro pentru PSD?

Ziarul de Vrancea
6 iun 2018 929 vizualizări

Parlamentul a votat înființarea unui fond de investiții prin “naționalizarea” profiturilor celor mai importante companii de stat n Liviu Dragnea spune că banii vor fi folosiți pentru marile proiecte din economie n Victor Ponta susține că banii vor ajunge în buzunarele unor grupuri de interese din Rusia și Israel, în timp ce PNL și USR acuză că “fondul” va fi la cheremul politrucilor din PSD

Parlamentul a adoptat ieri, cu 174 de voturi "pentru", 98 de voturi "împotrivă" și trei abțineri, proiectul de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) care se va ocupa atât de dezvoltarea și finanțarea din fonduri proprii și din fonduri atrase, cât și de administrarea activelor financiare proprii, în vederea obținerii de profit. Potrivit proiectului, din FSDI vor face parte mai multe companii profitabile de stat, iar capitalul social va fi de 9 miliarde de lei. Liviu Dragnea l-a numit din nou „șobolan” pe Victor Ponta, după ce fostul premier a acuzat ieri că Fondul Suveran reprezintă „o idee impusă lui Liviu Dragnea de către un grup de afaceri din Israel-Rusia”. „Nu vreau să comentez ce spun șobolanii. Dacă ne luăm după ce spune un șobolan ar însemna să închidem țara. Nu poți conduce țara după minciunile unor mincinoși patologici”, a răspuns Dragnea, întrebat de ziariști cum comentează declarațiile fostului premier.

Acuzațiile legate de interese ruso-israeliene „sunt niște prostii, nu au niciun fel de bază, nu există niciun fel de adevăr”, a continuat Dragnea, adăugând că cei care spun „aceste enormități sunt inspirați de cineva care spunea de înțelegeri secrete cu evrei, pentru ca sunt în aceeași gașcă” (o aluzie la președintele Klaus Iohannis, n.r.). Liviu Dragnea a afirmat că astfel de fonduri de investiții „funcționează în multe țări din Europa și din lume” și au „ajutat economia acelor țări”.Seful PSD a susținut că Fondul va avea o administrare „cu influență politică spre zero” și „vor fi selectați profesioniști, oameni cu experiență, care să facă aceste companii mult mai profitabile, mai eficiente”. Liviu Dragnea mai susține că înființarea FSDI va ajuta la dezvoltarea infrastructurii mari și la reindustrializarea României.Întrebat de ce au fost introduse în FSDI companii precum Poșta Română, care nu sunt foarte profitabile, acesta a spus: “Orice companie care este introdusă în acest fond va fi avantajată. Pe noi ne interesează asta și așa se va întâmpla. Toate aceste companii să se dezvolte mult mai bine și mult mai sănătos, pentru că va fi o dezvoltare cu o influență politică zero, va fi o administrare profesionistă. Acolo vor fi selectați și numiți în cele două structuri de conducere profesoniști, oameni care să facă ca aceste companii să fie mult mai profitabile, mult mai eficiente. (…) Este inadmisibil ca unele companii importante an de an să stea cu bani în bănci pe care să nu-i folosească pentru dezvoltarea proprie și economică”.

“Cel mai mare tun din ultimii ani”

Liderul deputaților liberali, Raluca Turcan, a anunțat ieri că PNL va sesiza CCR cu privire la legea pentru înființarea Fondului Suveran de Investiții. "PNL va sesiza Curtea Constituțională a României pe Legea prin care astăzi PSD-ALDE au dat cea mai puternică lovitură economiei naționale românești, prin înființarea așa-zisului Fond Suveran de Dezvoltare și Investiții. Este cel mai mare tun care se pregătește patrimoniului de stat din ultimii ani! Dacă până acum Guvernele PSD-ALDE au demonstrat reala incompetență în a gestiona responsabil economia românească, acum am asistat la un act premeditat prin care Guvernul și majoritatea parlamentară intenționează să pună cele mai profitabile companii ale României sub o administrare total netransparentă și clientelară, aservită unor interese dubioase", a scris Turcan pe Facebook. Liderul deputaților liberali a subliniat că această lege încalcă principiul bicameralismului, în sensul că la Camera Deputaților au fost introduse în lege noi companii, pe lângă cele inițiale, care urmează să intre sub administrarea acestui fond "mamut". Ea precizează și că legea încalcă articolul 135 din Constituție, care consacră faptul că România este economie de piață, bazată pe libera inițiativă și concurență. "Despre ce concurență, despre ce economie de piață mai vorbim dacă prin lege PSD-ALDE vor pune în mâna unor administratori necunoscuți de nimeni cele mai importante active ale statului român, procedând ulterior la repartizarea profiturilor total netransparent și discreționar, fără niciun control din partea niciunei instituții. Legea sfidează toate regulile economiei de piață funcționale și ale concurenței libere!", arată liderul deputaților PNL.

Și reprezentanții USR au anunțat că vor ataca legea la USR.

“Treaba se împute rău de tot”:

PSD obligă transportatorii privați să le ducă oamenii la miting

Oficiali din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) s-ar fi implicat în eforturile PSD de a transporta participanți la mitingul din București, programat sâmbătă, 9 iunie, făcând presiuni asupra firmelor de transport din mai multe județe. Informația a fost devoalată Newsweek România de surse din rândul transportatorilor, care au dorit să-și păstreze anonimatul din motive lesne de înțeles. ”Inspectoratele pentru Controlul Traficului Rutier din județe au convocat proprietarii de autocare să ducă oameni la mitingul PSD. Cât mai ieftin. Cine nu se supune, este amenințat că va fi controlat, iar firma închisă rapid. Practic, se utilizează cu forța o rețea privată de firme în folosul lui lui Liviu Dragnea”, au declarat sursele Newsweek Romania.  Ele au precizat că firmele de transport au deja contracte, pe care nu le vor putea onora în acest weekend, deși au fost parafate cu mult timp înainte ca PSD să stabilească data și ora mitingului din București. ”În legătură cu mitingul PSD, treaba se împute rău de tot. Am o agenție de turism și am grupuri de elevi contractate din februarie pentru excursii în weekend-ul ăsta, dar nu sunt sigur că le voi putea onora… Știți de ce? Pentru că ăștia de la ISCTR au convocat toți transportatorii din Vaslui și le-au zis că nu-i interesează grupurile contractate, dacă nu se dau autocare pentru miting, orice posesor de autocar absent va fi pedepsit", ne-au explicat sursele citate.  Ele nu au putut estima la cât se ridică pagubele financiare pe care urmează să le suporte, dar le-au catalogat ca fiind consistente. Astfel de situații din mai multe județe ale țării au mai fost relatate de pe siteul www.mitingcujapca.ro, al ONG-ului Funky Citizens, și distribuite pe Facebook liderul Inițiativei România, Mihai Polițeanu.

Orban: Cum să faci miting contra abuzurilor când folosești abuzul ca să faci miting?

Președintele PNL, Ludovic Orban, spune că primește din toată țara informații despre modul abuziv în care angajați ai instituțiilor statului, primăriilor, companiilor de stat, serviciilor deconcentrate, serviciilor publice din subordinea Consiliilor Județene sunt recrutați cu arcanul pentru a fi aduși la mitingul PSD. ”Cum să faci miting contra abuzurilor când folosești abuzul ca mijloc de aducere cu forța a oamenilor la miting? Primim din toată țara informații despre modul abuziv în care angajați ai instituțiilor statului, primăriilor, companiilor de stat, serviciilor deconcentrate, serviciilor publice din subordinea Consiliilor Județene sunt recrutați cu arcanul pentru a fi aduși la miting. Până la urmă, acest miting va fi un miting împotriva abuzurilor PSD”, a scris Ludovic Orban pe Facebook.Mitingul organizat de PSD va avea loc în 9 iunie de la ora 20:00, în Piața Victoriei, și va avea ca temă apărarea democrației și a statului de drept, a afirmat luni, după ședința Comitetului Executiv Național, liderul partidului, Liviu Dragnea.

Persoanele condamnate la un an de închisoare vor executa pedeapsa acasă

Parlamentul a adoptat legea prin care persoanele condamnate până la un an de închisoare, fără fapte de violență, execută pedeapsa în arest la domiciliu

Camera Deputaților a adoptat ieri, cu 181 de voturi "pentru" și 87 de voturi "împotrivă" și trei abțineri, modificările la proiectul de lege privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate, introducând un regim de detenție la domiciliu pentru condamnările de până la un an de închisoare, inclusiv pentru cei condamnați pentru corupție, excepție făcând faptele cu violență. Potrivit unui amendament propus de PSD, “regimul semideschis se aplică inițial persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depășește 13 ani, respectiv persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani pentru fapte comise cu violență”. De asemenea, persoanele condamnate la o pedeapsă cu închisoare de până la un an, și care nu a comis fapte cu violență, realizează arestul prin detenție la domiciliu. Totodată, regimul deschis se aplică inițial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depășește 3 ani. O altă modificare a grupului PSD spune că persoanele care mai au de executat 18 luni până la împlinirea fracției minime obligatorii pentru liberarea condiționată din pedeapsa inițială a închisorii mai mare de un an beneficiază tot de arest la detenție. De asemenea, pentru fiecare lucrare științifică publicată sau invenție și inovație brevetată, se consideră 20 de zile executate din pedeapsă.“Caracterul științific al lucrărilor elaborate de către deținuți este stabilit, potrivit dispozițiilor legale, de către Consiliul Național al Cercetării științifice, denumit în continuare CNCS, cu sprijinul logistic al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării, denumită în continuare UEFISCDI”, se arată în textul modificărilor.

Cele trei femei care au agresat un băiat într-o școală din Constanța, condamnate la 14 luni de închisoare cu suspendare

Cele trei femei care au agresat un băiat într-o școală din Constanța la începutul acestui an au fost condamnate de Judecătoria Constanța la 14 luni de închisoare cu suspendare pentru loviri și alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice. De asemenea, ele au fost obligate să achite câte 1200 de lei fiecare către partea civilă, reprezentând daune morale. Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Constanța. Pe data de 30 ianuarie, polițiștii din cadrul Secției 3 au fost sesizați de directorul unei școli gimnaziale din municipiul Constanța, despre faptul că un elev al respectivei unități de învățământ ar fi fost agresat fizic de mai multe persoane. O femeie a postat pe pagina sa de Facebook un filmuleț în care se vede cum fiul ei a fost bătut de trei femei. Scena a avut loc pe holul școlii Gimnaziale numărul 28 ”Dan Barbilian” din municipiul Constanța. Cele trei persoane l-au înghesuit pe băiat într-un perete și au început să-l lovească cu pumnii și palmele în cap și peste față.

Banca Mondială: Există două Românii: una, integrată în UE, cealaltă, săracă și izolată

Procesul de transformare și dezvoltare a României din ultimii ani a scos în evidență diferențele majore din interiorul țării, existând în prezent două Românii, au avertizat ieri reprezentanții Băncii Mondiale, în cadrul unei conferințe de presă. Una dintre Românii este dinamică, urbană și bine integrată în Uniunea Europeană (UE), dar cealaltă este rurală, săracă și izolată, în condițiile în care mai mult de un sfert din populație trăiește cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi, iar corupția a rămas o problemă majoră, potrivit Băncii Mondiale. România a crescut mult în ultimii ani, în condițiile în care Produsul Intern Brut (PIB) per capita a crescut la 59% din media UE în 2016 și continuă să avanseze, în comparație cu un procent de doar 30% în 1996. Totodată, peste 70% dintre exporturile României au ca destinație UE. Totuși, România a rămas țara cu cel mai mare procent de oameni care trăiesc sub limita sărăciei, a avertizat un economist principal în cadrul Băncii Mondiale, Donato de Rosa. ”Mai mult de un sfert din populația României trăiește cu mai puțin de 5,5 dolari pe zi, cea mai mare pondere din Uniunea Europeană. Există mari diferențe între regiunile României, între zonele rurale și cele urbane”, a spus de Rosa.Totodată, corupția a rămas o problemă importantă, care scade credibilitatea statului și contribuie la o alocare greșită a fondurilor publice, iar sectorul public are mari dificultăți în implementarea reformelor și în implementarea planurilor pe termen lung.Banca Mondială a avertizat că fenomenul corupției este o consecință a deficiențelor structurale profunde ale statului, deficiențe care se observă clar și în interacțiunea dintre stat pe de o parte, și mediul de afaceri și cetățeni de cealaltă parte.Banca Mondială atrage atenția că modul extrem de ineficient cu care sunt cheltuiți banii publici și rezultatele slabe în atragerea fondurilor europene demonstrează slaba coordonare dintre instituțiile statului.

Horodniceanu: Am simțit nevoia unui suport real din partea Ministerului Justiției, pe care nu l-am primit

Procurorul șef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, a spus că a simțit nevoia unui sprijin din partea Ministerului Justiției, însă acest sprijin nu a existat. Horodniceanu a spus că a militat întotdeauna pentru dezoltarea operațională a structurii, chiar dacă în ultimii trei au fost schimbați mai mulți miniștri, iar unii dintre ei nici nu i-au răspuns la telefon. "DIICOT nu lucrează conform principiului oportunității, așa cum fac parchetele din vestul europei. La momentul modificărilor legislative, am simțit nevoia unui suport real din partea Ministerului Justiției, pe care din nefericire nu l-am simțit. Discutăm despre un minister al Justiției de după Ordonanța de Urgență din 2016. Așa cum nu s-a simțit nici în numirea șefilor de secție care am remarcat că ne este reproșată nouă după ziua de ieri. De 18 luni, adică din luna ianuarie 2017, DIICOT a solicitat în mod repetat organizarea unor concursuri de ocupare a acestor funcții”, a declarat Daniel Horodniceanu ieri. El a spus că nu are profilul unui jucător, în condițiile în care i s-a reproșat că a refuzat mai multe ieșiri publice."Mi s-a reproșat că nu am dus o politică de popularizare mai intensă a cauzelor aflate în lucru la DIICOT, am fost acuzat de lipsă de implicare pentru că am refuzat unele ieșiri publice. Îmi asum acest lucru, dar personal nu am profilul unui jucător și consider că la orice palier al parchetului ca parte a magistraturii lucrurile importante trebuie pronunțate tehnic și cu reținere, tocmai pentru a le da greutate”, a mai spus Horodniceanu. De asemenea, actualul procuror șef al DIICOT a spus că întotdeauna a militat pentru dezvoltarea operațională a structurii, cu toate că în ultimii trei ani au fost schimbați mai mulți miniștri, iar unii dintre ei nici nu i-au răspuns la telefon."Nu mi-am propus niciodată să fiu comod pentru parteneri și nici să mă fac mai simpatic spre finalul mandatului, pentru a fi pe placul celor care au autoritate de decizie pe numirea în funcția pe care încă o ocup. Am schimbat în trei ani cinci miniștri ai Justiției, patru miniștri de Interne și trei procurori generali, dintre care unul interimar. Față de fiecare dintre aceștia am militat întotdeauna pentru dezvoltarea operațională a structurii, pentru resursele material și operaționale ale acesteia, pentru proiectele pe care le-am derulat și le derulăm în continuare, pentru menținerea ordinii procedurale în dosare, chiar dacă acest lucru a însemnat ca unii dintre miniștri să nu îmi răspundă la telefon câteva luni”, a explicat Horodniceanu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.