Național

Dosar sensibil pentru justiția din România: “Nu suntem pașalâc turcesc”

Ziarul de Vrancea
5 dec 2018 751 vizualizări

Declarația îi aparține fostului președinte Băsescu după ce Turcia a cerut autorităților române extrădarea jurnalistului suspectat de legături cu Gulen n în Turcia se folosește tortura, s-a plâns ziaristul în fața judecătorilor români n mai multe ONG-uri cer respingerea cererii de extrădare

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya de la Zaman România în cazul căruia autoritățile de la Ankara au cerut extrădarea a spus, ieri, în instanță, că are încredere în justiția din România și că nu va accepta extrădarea sa în Turcia, unde "există tortură". De asemenea, el a spus că a cerut azil politic în România. Curtea de Apel București a amânat pentru 14 decembrie procesul privind cererea de extrădare formulată de autoritățile turce pe numele lui Kamil Demirkaya. La termenul de joi, jurnalistul turc, care este și cadru didactic, le-a spus magistraților că acuzațiile aduse de către autoritățile de la Ankara sunt "caraghioase".

"Am încredere în justiția din România și speranța mea e că nu va fi acceptată cererea dde extrădare. Poziția mea e că mă opun acestei extrădări. Motivul principal este că justiția nu funcționează în Turcia. Există tortură acolo și metode neortodoxe care se folosesc împotriva deținuților”, a declarat în instanță jurnalistul turc. La ieșire din sala de judecată, Demirkaya le-a spus jurnaliștilor că a făcut o solicitare de azil politic în România, precizând că nu a făcut acest demers până acum deoarece a considerat că nu este cazul, de vreme ce stătea legal în România. "Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Dacă urmăriți știrile de acolo, justiția nu funcționează. Cadrele didactice și jurnaliștii sunt o țintă pentru autoritățile de acolo. În momentul de față, conform statisticilor, din 326 de ziariști încarcerați la nivel global, aproximativ 170 sunt reținuți în Turcia”, a declarat Kamil Demirkaya.

Ce este aplicația Bylock

Jurnalistul a mai spus că are rude încarcerate în Turcia și că autoritățile de la Ankara i-au interogat socrul timp de două zile, după ce acesta i-a făcut o vizită în România.

Cât despre aplicația folosită, Bylock, acesta a spus că ar fi utilizat-o cu câțiva ani în urmă, deoarece mai mulți cunoscuți o foloseau. Bylock este o aplicație pentru telefoanele mobile care permite comunicarea unor mesaje scrise și care asigură, în același tip, criptarea conversațiilor utilizatorilor. "Este o aplicație care este deschisă tuturor utilizatorilor. Se găsește pe Internet și când a început vânătoarea în Turcia au găsit elemente comune la mai multe persoane pe care le vânau. Este o aplicație care se regăsea în magazinele de aplicații ale sistemelor de operare. Datorită faptului că foarte mulți apropiați, susținători domnului Gulen (n.r. – Fethullah Gulen, rival al președintelui Turciei Recep Erdogan) foloseau această aplicație, au considerat ca fiind aplicația simpatizanților lui Gulen. A fost instalată în perioada în care mă aflam în Turcia. În 2015, a fost închisă la nivel global, deci ea nu mai există”, a explicat Kamil Demirkaya. Întrebat despre acuzațiile de terorism care i se aduc, jurnalistul a spus că este o acuzație "chiar caraghioasă" și că nu își aduce aminte să fi strivit nici măcar o muscă în viața sa.

Jurnalistul turc Kamil Demirkaya, angajat al publicației Zaman România, fost director general al ziarului Zaman Bulgaria, a fost ridicat de acasă miercuri dimineață, în baza unei solicitări de extrădare, el fiind acuzat că este membru al mișcării Gulen. Pe numele jurnalistului există un mandat de arestare care ar fi fost emis de procuratura din Antalya la ordinul președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit Zaman România. Sursa citată subliniază că pe numele ziaristului nu există nicio condamnare definitivă, conform cazierului său.

Ministrul Justiției afirmat ieri dimineață că procedura extrădării depinde de organele judiciare, Tudorel Toader reacționând astfel după ce europarlamentarul Cristian Preda i-a cerut să oprească extrădarea ziaristului turc Kamil Demirkaye.

Pentru Dragnea dictatura lui Erdogan este o sursă de inspirație

Fostul președinte Traian Băsescu susține că autoritățile române trebuie să respingă cererea de extrădare jurnalistului turc, susținând că acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia și viața sa va fi în pericol. „Nu suntem pașalâc turcesc, ci buni prieteni și parteneri egali ai Turciei. Autoritățile din Turcia au cerut extrădarea ziaristului Kamil Demirkaya pentru opiniile criticele exprimate prin presă, la adresa puterii de la Ankara. În mod cert, acesta nu va avea parte de un proces corect în Turcia, nu-i vor fi respectate drepturile iar viața jurnalistului va fi în pericol. România trebuie să se comporte ca un stat membru al Uniunii European, în care valori precum dreptul la liberă exprimare este respectat și să respingă extrădarea jurnalistului Kamil Demirkaya. Sper că instituțiile Statului Român nu vor acționa ca pe vremea când eram pașalâc turcesc”, a scris Băsescu pe Facebook. Și USR a cerut, ieri, autorităților române să oprească acțiunile de extrădare în Turcia a ziaristului, susținând că o asemenea acțiune ar constitui un semnal că guvernul român a abdicat de la apărarea unor drepturi fundamentale, precum dreptul la viață și la liberă exprimare. Liderul Uniunii, Dan Barna, a afirmat că cererea de extrădare a venit ca urmare a faptului că ziaristul a îndrăznit să critice abuzurile din Turcia. „Faptul că pentru Liviu Dragnea dictatura lui Recep Tayyip Erdogan este o sursă de inspirație nu mai este demult un secret, însă în cazul de față vorbim deja de un gest care condamnă un om pentru că a îndrăznit să critice abuzurile din Turcia”, a declarat Barna. La rândul său, senatorul Vlad Alexandrescu a afirmat că este inacceptabil ca un guvern al unei țări europene să dea curs unei cereri de extrădare venite din partea unui ”dictator”. De asemenea, mai multe ONG-uri, printre care Respect - Platforma pentru Drepturi și Libertăți și Pro Democrația au cerut statului român, să refuze extrădarea jurnalistului turc.

OUG privind amnistia și grațierea, adoptată în 19 decembrie?

n premierul Dăncilă insistă că nu au avut loc astfel de discuții

Liderii PSD iau în calcul data de 19 decembrie pentru adoptarea Ordonanței de Urgență privind amnistia și grațierea, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Potrivit acestora, este luată în calcul săptămâna de dinaintea Crăciunului, când capacitatea de reacție a publicului intern și extern este foarte scăzută. Pe data de 19 decembrie este programată ședința de guvern, probabil ultima din acest an. Teoretic, Guvernul ar putea convoca o ședință în care poate adopta OUG și în ultima săptămână din acest an, dat fiind că Parlamentul se află în sesiune până la data de 31 decembrie. De notat că pe data de 11 Decembrie este așteptată decizia Curții Constituționale în privința protocoalelor secrete încheiate între Parchetul General și Serviciul Român de informații. O eventuală declarare neconstituțională a protocoalelor ar putea servi drept justificare pentru adoptarea OUG. Potrivit surselor G4Media.ro, una din variante ar fi ca secretarul general al Guvernului, Toni Greblă, să inițieze OUG, dar în această situație ar fi nevoie de modificarea HG-ului care stabilește modalitatea de inițiere și avizare a actelor normative. De asemenea, Toni Greblă se confruntă cu cel puțin două probleme. Pe de o parte, ar risca să intre în conflict de interese, chiar dacă a fost achitat în primă instanță, pentru că are totuși un proces pe rol la Înalta Curte în care este acuzat de fapte de corupție. Pe de altă parte, este cam dificil de justificat urgența măsurilor de amnistie și grațiere, astfel încât să fie nevoie de un OUG. Potrivit surselor G4Media.ro, proiectul de ordonanță este deja elaborat de către juriștii PSD.

Dăncilă dă din umeri

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a afirmat, ieri, răspunzând unei întrebări, că exclude ca până la finalul acestui an să fie adoptată o ordonanță privind amnistia și grațierea. "Eu vă spun că nu se dă acum nicio ordonanță (referitoare la amnistie și grațiere - n.r.)", a declarat Dăncilă "În calitate de prim-ministru nu am un act normativ care să prevadă așa ceva (amnistia și grațierea - n.r.), nu am avut o discuție, deci nu pot să prevăd... Eu cred că... nu știu dacă se impune o discuție, deci nu pot să știu ce se va discuta în Comitetul Executiv", a spus Dăncilă. Întrebată până când nu se va da, Dăncilă a replicat: "Păi pot să vă spun eu ce se întâmplâ peste doi ani, peste trei ani, peste un an. Eu v-am spus că nu am avut nicio discuție, am văzut opiniile colegilor din PSD, fiecare este liber să-și spună opinia, eu nu am avut nicio discuție pe acest lucru". "În CEx fiecare își va spune punctul de vedere, nu pot eu să prevăd ce problemă va ridica un membru al CEx-ului. Eu v-am spus că nu am pe masă acest act normativ, nu am discutat cu nimeni despre aministie și grațiere", a mai spus Dăncilă. Întrebată dacă exclude ca până la finalul acestui an să fie adoptată o ordonanță privind aministia și grațierea, ea a afirmat: "Da".

Impactul corupției asupra României: pierderi anuale de 38,6 miliarde euro

n suma este de nouă ori mai mult decât bugetul Educației

Un raport al Grupului Verzilor din parlamentul European a calculat că impactul anual al corupției în întreaga Uniune Europeană este de 904 miliarde de euro, iar în România este de 38,6 miliarde. Rezultatele se bazează pe datele unei cercetări din 2016 realizate de organizația americană Rand. Verzii – unul dintre puținele grupuri din PE care urmăresc constant fenomenul corupției în UE – au calculat că pierderea anuală produsă în România de fenomenul corupției e de nouă ori mai mare decât bugetul de stat alocat Educației sau mai mult decât dublu față de bugetul acordat pensiilor. Cu acești bani ar putea fi cumpărate 24 de miliarde de sticle de bere sau 15 miliarde de sticle de vin roșu pe an, mai arată raportul citat. Pierderea cauzată de corupție s-ar putea traduce prin suma de 1.954 de euro pierdută anual de fiecare cetățean român. Corupția este o prioritate pentru cetățenii români, mai arată raportul, arătând că 68% dintre respondenții unui sondaj spun că sunt afectați în viața de zi cu zi.

Român condamnat în Spania la 112 ani de închisoare

Un român a fost condamnat definitiv în Spania la 112 ani și jumătate de închisoare după ce și-a violat cele două fiice, în vârstă de 15 și 16 ani, care au rămas însărcinate, potrivit hotnews.ro. Românul, Petrică C., a fost condamnat în primă instanță în iulie 2018, când a primit 112 ani și șase luni de închisoare, fiind găsit vinovat de opt infracțiuni de agresiune sexuală. El a contestat decizia, iar Curtea Superioară din Castilla y León a decis miercuri să mențină pedeapsa, hotărârea fiind definitivă, potrivit presei spaniole. Bărbatul este acuzat de opt infracțiuni de agresiune sexuală, comise în perioada 2015 și 2017, când cele două fiice ale sale pe care le-a violat aveau 15 și 16 ani. Ambele fete au rămas gravide și au făcut întrerupere de sarcină. Prima agresiune ar fi avut loc în 2015, când românul și-a abuzat sexual fata de 15 ani, pe care a amenințat-o că dacă va spune ceva o va ucide. De asemenea, bărbatul a fost găsit vinovat și pentru agresarea soției sale. El se află în penitenciar din 2017.

PSD, sub 25%?

PSD ar fi coborât chiar sub pragul de 25 de procente în intențiile de vot, fiind urmat îndeaproape de liberali. Pe locul trei se află USR, potrivit unui sondaj IMAS comandat de Uniunea Salvați România. Potrivit sondajului, scorurile la acest moment sunt: PSD - 24,9%, PNL - 23,3%, USR - 14,8%, ALDE - 11,7, MRÎ (Cioloș) - 8,2% și UDMR - 5,8%.  ”Sondajele confirmă că sfârșitul dictaturii lui Liviu Dragnea și a PSD-ului este aproape. USR a ajuns la aproape 15% intenție de vot”, se spune pe pagina de Facebook a USR. Potrivit unor precizări ale unor reprezentanți USR, sondajul a fost realizat în noiembrie, pe un eșantion de 1.010 persoane, prin metoda CATI, prin telefon. Marja de eroare este de Â/- 3,1%. Președintele USR Dan Barna a declarat ieri că sondajul IMAS comandat de partidul său arată și o creștere a intenției de participare la vot. ”Sondajul o să-l facem în mod lunar, tendințele sunt consecvente cu cele de luna trecută și de acum două luni”, a spus Barna. ”Acest sondaj este o fotografie a realității în acest moment. El arată și o creștere a intenției de participare la vot”, a adăugat liderul USR.

Tribunalul București cere PSD să spună cât a costat mitingul din 9 iunie

Tribunalul București a hotărât ieri, ca PSD să dezvăluie cât a costat organizarea mitingului împotriva ”abuzurilor” din justiție de pe 9 iunie, decizia venind după o solicitare a jurnalistului Ovidiu Vanghele, fondatorul Centrului de Investigații Media. Vanghele a povestit pe Facebook, săptămâna trecută, cum a solicitat PSD, în baza legii privind liberul acces la informațiile publice, să spună ”cât a costat mitingul (transport, pachetele, apă și distractie pentru participanți). Social democrații nu i-au oferit iinformațiile cerute și, când le-a spus că se va adresa instanței ”au răspuns la mișto. Că să mă uit în Monitorul Oficial la anu”, ceva de genu”, spune jurnalistul.

Ulterior, cu ajutorul avocatei Elenina Nicuț, a dat în judecată PSD, iar astăzi a anunțat că a câștigat în primă instanță, la Tribunalul București. ”Mulțumesc instanței de la Tribunalul București, am avut încredere în acest judecator și în modul în care ascultat părțile și a înțeles speța”, scrie Vanghele joi pe Facebook.

Korodi: Dragnea și Iordache nu au fost revocați

UDMR s-a distanțat ieri de PNL și USR în problema revocării conducerii Camerei Deputaților. Liderul deputaților Uniunii, Attila Korodi, a declarat la RFI că nici Liviu Dragnea, nici Florin Iordache nu au fost revocați de la conducerea forului legislativ, așa cum susține opoziția, pentru că regulamentul nu a fost respectat. Întrebat dacă, din perspectiva UDMR, Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost revocați, Attila Korodi a răspuns: „Nu, deloc. A fost o tragicomedie. Nu, pentru că poți să revoci numai dacă respecți regulamentul. Vă dați seama că acea ședință în care spun partidele de opoziție că a fost revocată (conducerea Camerei Deputaților - n.r.) este o ședință fără stenogramă, fără nimic, cu ridicare de mână a unor deputați, care nu știm câți erau și cum erau. Nu poți să duci în derizoriu chiar în halul acesta procedurile. Eu cred că opoziția dacă are interesul și mai ales PNL are interesul să schimbe președintele Camerei și oricând opoziția poate să aibă acest interes, atunci ori schimbă regulamentul, altă cale nu prea va găsi. Poate nici Caragiale n-a putut să conceapă o situație atât de hilară”.

Opoziția susține că Liviu Dragnea și Florin Iordache au fost revocați de la conducerea Camerei Deputaților, în timp ce reprezentanții puterii spun că acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât nu s-a respectat regulamentul Camerei.

Liderul USR a discutat cu Iohannis despre moțiunea de cenzură

Președintele USR Dan Barna a declarat, ieri la Parlament, că a discutat în urmă cu câteva zile cu șeful statului Klaus Iohannis despre moțiunea de cenzură și despre actualul context politic. "Avem un dialog cu Președinția. Pe situația actuală, pe perspectivele unei moțiuni de cenzură, elementele firești de discutat în momentul de față. Acum o perioadă, câteva zile în urmă. Am discutat contextul politic, mai mult nu o să vă spun acum", a afirmat Dan Barna, joi la Parlament. Întrebat cât de des se consultă cu președintele Klaus Iohannis, liderul USR a răspuns: "Prefer să nu răspund la această întrebare. Din când în când". Chestionat dacă se va consulta cu șeful statului cu privire la înlocuitorul Vioricăi Dăncilă la șefia Executivului, Barna a replicat: "După cum știți structura constițuțională, lucrurile sunt invers. Președintele propune premier și are consultări cu partidele și USR a fost de fiecare dată prezent la consultări exprimând poziția noastră".

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, întrebat dacă mai susține o moțiune de cenzură în momentul de față, că nu el trebuie să o susțină: "Opoziția trebuie să susțină o moțiune de cenzură și sper să o facă".

Partidele de Opoziție au anunțat că în următoarea perioadă, până la încheierea sesiunii parlamentare, vor depune o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă, în momentul de față aflându-se în negocieri pentru susținerea la vot a moțiunii.

Un polițist și-a ucis iubita cu mai multe lovituri de cuțit, apoi s-a sinucis

Anchetatorii au stabilit, în cazul de la Oravița, că polițistul și-a ucis iubita - cu care avea un copil de un an și două luni - cu mai multe lovituri de cuțit, apoi s-a sinucis. Deocamdată nu se cunoaște motivul crimei urmate de sinucidere. Procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin, Andrei Sandu Hosu, a declarat pentru News.ro că s-a stabilit, în urma cercetărilor, că bărbatul, polițist de meserie, a ucis-o pe concubina sa, apoi s-a sinucis. "A fost o crimă urmată de sinucidere între doi concubini cu o situație materială bună. Ambii se aflau în zona dormitorului. Ea se afla chiar în dormitor, iar el pe holul care ducea din dormitor spre baie. Va fi destul de dificil de stabilit mobilul crimei. Acum încă audiem familiile celor doi, vecini, prieteni. Ea avea multiple leziuni de autoapărare, două lovituri în zona inimii și una la gât i-au fost fatale. El avea multiple leziuni de automutilare, însă fatală i-a fost o lovitură în zona inimii", a declarat Andrei Sandu Hosu. Potrivit anchetatorilor, cei doi concubini aveau împreună un copil de un an și două luni, însă acesta se afla în momentul respectiv la bunicii paterni.Mama bărbatului a fost cea care i-a găsit pe cei doi morți în locuință, joi dimineața. Aceasta a alertat autoritățile și polițiștii, precum și procurori de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin au deschis o anchetă în acest caz. Trupurile celor doi au fost transportate la Medicina Legală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.