Național

Cât de greu se negociază o șpagă

Ziarul de Vrancea
12 mar 2018 797 vizualizări

Patronul UTI a povestit în instanță, cu lux de amănunte, cum i-a plătit lui Constantin Niță o parte din mita cerută de acesta ca intermediar într-un contract cu Primăria Iași n Urdăreanu și-a amintit că fostul ministru i-a cerut un procent 10% din contract, dar a trebuit să-l refuze pentru că tot atâta ceruse și Gheorghe Nichita

Patronul firmei UTI, Tiberiu Urdăreanu, a declarat ieri, la Înalta Curte de Casație și Justiție, că în anul 2013 s-a întâlnit cu fostul ministru al Energiei Constantin Niță într-un restaurant din București și i-a dat acestuia un plic cu 30.000 de euro, reprezentând o parte dintr-un comision cerut pentru derularea unui contract încheiat cu Primăria Iași, potrivit Agerpres.

"Ne-am întâlnit la un restaurant libanez din complexul hotelier Radisson. Am stat pe o canapea și am pus plicul cu 30.000 de euro între noi. L-am văzut pe Constantin Niță când a luat plicul cu bani și l-a introdus în buzunar, după care eu m-am ridicat și am plecat" - este declarația dată de Tiberiu Urdăreanu în timpul audierii sale că martor-denunțător în dosarul în care Constantin Niță a fost condamnat în primă instanță la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență. În fața judecătorilor, Urdăreanu a spus că firma UTI a câștigat în anul 2012 un contract privind managementul traficului din municipiul Iași, însă licitația a fost anulată, iar el a luat legătura cu Constantin Niță pentru că acesta să îl pună în contact cu primarul din Iași, Gheorghe Nichita. "Întâlnirea cu Gheorghe Nichita a avut loc în partea a doua a anului 2012. Înainte de a se relua licitația, în biroul de parlamentar al lui Niță... A fost o discuție de principiu, am înțeles că procedura va fi reluată, că se vor produce câteva schimbări în caietul de sarcini", a declarat Urdăreanu.

Un plic de dimensiuni normale

El susține că Niță i-a cerut un comision de 5% din valoarea contractului de la Iași, iar în schimbul acestui comision fostul ministru a promis că va interveni pentru că firma UTI să câștige licitația. "I-am spus lui Niță că nu pot să îi remit comisionul de 5% din valoarea contractului, deoarece există și pretinderea din partea primarului Gheorghe Nichita, care cerea 10% din contract. Profitul contractului nu era suficient de mare să îmi permită să plătesc acest comision. Am încercat să renegociez acest comision. Constantin Niță mi-a propus remiterea comisionului de 5% pe două căi. Mi s-a sugerat să fac plăți către o firmă reprezentată de Mihai Ghirda, în baza unui contract de consultanță. În contract era prevăzută plata unei sume lunare de 5.000 de euro. Contractul de consultanță urma să fie încheiat pe un termen lung, până la finalizarea lucrărilor de la Iași. Aceste sume au fost plătite în primul an de execuție a proiectului, după care plățile au încetat. A doua cale de plată a comisionului constă în remiterea de sume cash. O astfel de plată s-a făcut în vara anului 2013, de 30.000 de euro, suma pe care i-am dat-o personal lui Constantin Niță în restaurantul libanez din complexul hotelier Radisson. Nu mai știu dacă acești bani i-am retras dintr-un cont. Erau bani personali. Am plătit acești bani pentru a mai calma nervozitatea lui Niță, care era insistent. Când i-am dat banii lui Niță în restaurant nu mai era nimeni lângă noi. (...) Ne-am întâlnit la restaurant, am stat pe o canapea și am pus plicul cu cei 30.000 de euro între noi. L-am văzut pe Niță când a luat plicul cu bani și l-a introdus în buzunar, după care eu m-am ridicat și am plecat. Era un plic de dimensiuni normale", a declarat Urdăreanu.

El a menționat că valoarea totală a comisionului de 5% cerut de Niță se ridică la 3 milioane lei, din care au fost plătiți efectiv 90.000 de euro, respectiv 30.000 euro cash și 60.000 euro (12 rate lunare a câte 5.000 de euro, prin contractul de consultanță încheiat cu o firmă indicată de fostul ministru al Energiei.

Urdăreanu a menționat că, după ce au fost achitate cele 12 transe din contractul de consultanță, a refuzat să plătească restul de bani, astfel încât a fost căutat de mai multe ori de către Niță.

Omul de afaceri a explicat că, în anul 2013, a făcut un denunț la DNA împotriva lui Niță, dar nu din inițiativa sa, ci la întrebările unui procuror, după ce numele fostului ministru a apărut în niște interceptări. "În legătură cu denunțul pe care l-am făcut în 2013, precizez că am fost chemat la DNA, ocazie cu care am fost întrebat de procurorul care cerceta dosarul lui Gheorghe Nichita cine este Niță, persoană care apărea în înregistrarea convorbirilor dintre Gheorghe Nichita și Gabriel Mardaresevici. Aceștia se plângeau în înregistrări că m-au tot căutat și nu m-au găsit. Gheorghe Nichita l-a întrebat pe Mardaresevici dacă este cazul să vorbească cu Niță. În acest context, am formulat denunțul și le-am spus cine era Niță. Nu a fost inițiativa mea să mă prezint la DNA și să depun acel denunț. Am răspuns întrebărilor procurorului. (...) Nu s-au exercitat presiuni asupra mea în momentul în care am formulat denunțul", a precizat omul de afaceri.

”Vin sărbătorile Paștelui și ați jurat pe Biblie!”

Declarația lui Urdăreanu l-a enervat pe Constantin Niță, care i s-a adresat omului de afaceri de mai multe ori în timpul procesului: "Vă rog să nu mințiți în fața instanței. (...) Vin sărbătorile Paștelui și ați jurat pe Biblie! La restaurant sunt camere de luat vederi. Este sigur că mi-a dat bani?".

Procesul se afla în faza de apel, după ce fostul ministru al Energiei Constantin Niță a fost condamnat, în mai 2017, de Înalta Curte de Casație și Justiție, la 4 ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, într-un dosar în care este acuzat de DNA că ar fi primit bani de la omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Niță este acuzat că, în cursul anului 2013, i-a solicitat omului de afaceri Tiberiu Urdareanu un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de firma acestuia - UTI cu Primăria Iași.

Într-un dosar disjuns, fostul primar Gheorghe Nichita a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare, în primă instanță, după ce ar fi primit peste 6,9 milioane de lei șpagă de la Urdărescu în contractul pentru managementul traficului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.