Național

Avertisment dur în privinţa pieţei imobiliare: preţurile au luat-o iar razna?

Ziarul de Vrancea
25 mai 2017 1067 vizualizări

BNR: A apărut un risc de accelerare a preţurilor imobilelor. Se acumulează tensiuni din cauza creşterii peste potenţial

Economia României se confruntă cu un un nou risc, cel al accelerării preţurilor din domeniul imobiliar, în condiţiile în care creşterea peste potenţial duce la acumularea de tesiuni şi la lărgirea deficitelor, potrivit datelor raportului asupra stabilităţii financiare, prezentat joi de viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Liviu Voinea. Economia românească a crescut în primul trimestru al acestui an cu 5,7%, pe serie brută, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, arată primele estimări publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS). Economia avansează în ritm rapid pe baza unui singur motor, consumul privat stimulat de guvern prin creşteri de salarii în sectorul public şi scăderi de taxe, potrivit economiştilor consultaţi recent de News.ro, care avertizează că o astfel de creştere nu este sustenabilă pe termen lung şi generează dezechilibre importante, care vor trebui corectate în cele din urmă. Voinea a atras atenţia unui nou risc, cel reprezentat de creşterea accelerată a preţurilor din domeniul imobiliar, în contextul acumulării de tensiuni. ”Contextul macroeconomic este favorabil, dar se acumuleaza tensiuni din cauza creşterii peste potenţial şi a lărgirii deficitelor. (...) A apărut un nou risc, deocamdată având o intensitate scazută, de accelerare a preţurilor imobiliarelor”, a afirmat Voinea. Preţurile apartamentelor din marile oraşe din România au crescut cu 1,2% în aprilie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce scumpirea medie din ultimul an este de aproape 8,8%, arată datele publicate luni de portalul imobiliare.ro. În România există deja patru oraşe unde preţul mediu pe metrul pătrat costă peste 1.000 de euro: Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara şi Constanţa. Potrivit raportului BNR, principalul risc la adresa economiei româneşti este cel de reducere a încrederii investitorilor în economiile emergente, dar acesta s-a diminuat în ultimele luni. Voinea a atras atenţia că există loc de creştere în ceea ce priveşte îmbunătăţirea modului în care sunt administrate băncile din România. ”Mai este spaţiu pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative la bănci. Cei mai multi angajaţi bancari sunt implicaţi în creditarea persoanelor fizice şi participă la cursuri de produse bancare şi vânzări. (...) Intermedierea financiară este scăzută, există potenţial pentru creşterea creditării firmelor”, a afirmat Voinea. Potrivit raportului BNR, există o tendinţă de creştere a deficitului structural al bugetului general, de la 1% în 2013 şi 2,6% în 2016, acesta putând ajunge la 3,9% în 2017 şi 4% în 2018.

 

 

Isărescu: Dacă vorbim despre riscul unei tornade, nu o facem pentru a speria

Una dintre datoriile Băncii Naţionale a României (BNR) este de a asigura stabilitatea financiară, de a urmări riscurile şi de a le comunica în scopul diminuării unor eventuale pagube, nu ”pentru a speria populaţia”, în contextul în care existenţa macrostabilităţii economice nu intră în contradicţie cu existenţa riscurilor, a declarat ieri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă. O creştere economică rapidă, chiar într-un context macroeconomic stabil, implică şi riscuri în creştere, iar BNR trebuie să urmărească aceste riscuri şi să le comunice pentru a diminua eventualele efecte negative, consideră Isărescu. ”Este de datoria noastră să urmărim aceste riscuri şi să le comunicăm. Dacă vorbim despre riscul apariţiei unei tornade, de exemplu, nu o facem pentru a speria populaţia, ci a pentru diminua pagubele (...). Asta contribuie la diminuarea riscului, nu înseamna ca acesta trebuie să se şi materializeze”, a afirmat Isărescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.