Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cu ce se mai ocupă deţinuţii celebri ai Romaniei

Ziarul de Vrancea
13 oct 2013 618 vizualizări
Trei dintre cei mai cunoscuţi deţinuţi din România, omul de afaceri Corneliu Iacobov, fostul lider sindical Marius Petcu şi fostul preşedinte al OADO, Florentin Scaleţchi, publică analize economice şi poezii în revista Secţiei a II-a a Penitenciarului Rahova, numită "Încercări".

In caseta redacţională, în care se regăsesc exclusiv deţinuţi încarceraţi la Secţia a II-a - destinată infractorilor care nu au comis fapte cu violenţă -, apar zece nume, printre care şi cele ale lui Iacobov, Petcu şi Scaleţchi.
În calitate de redactor la revista închisorii, Corneliu Iacobov, condamnat la şapte ani de închisoare pentru prejudicierea RAFO Oneşti, publică o analiză economică intitulată "Armaghedonul financiar şi economic din Comunitatea Europeană". "Istoria ne arată că nerezolvarea crizelor politice prelungite având la bază crize economico-financiare duce inevitabil la conflagraţii mondiale. Suntem astăzi într-o asemenea situaţie? Cu siguranţă, nu", scrie Iacobov.
Omul de afaceri mai arată, în finalul articolului, că "românii trebuie să înţeleagă că lumea în care trăim astăzi este o lume a învingătorilor şi nu o lume a învinşilor, să înţeleagă că nimeni nu ne va oferi nimic gratis şi că supravieţuirea noastră în Comunitatea Europeană depinde numai de noi".

Lirism de sindicalist: "Cum de-au lăsat principii şi onoare?"

Alături de Iacobov, în paginile revistei apare Marius Petcu, fostul lider al CNSLR Frăţia, care semnează două poezii în "Încercări". În manifestările sale lirice, Petcu scrie, printre altele, despre captivitate şi trădarea apropiaţilor. "Şi-acum îşi văd de viaţa lor în continuare, /Au şi uitat de răul ce-au făcut/ Şi că pe cel de l-au făcut pierdut / Îl doare nedreptatea, cât îl doare! / Cu gândul ăsta clipele trec greu, / Cum de-au lăsat principii şi onoare,/ În ce să cred eu azi şi mâine oare / Cum să privesc oglinda şi să fiu tot eu?", se întreabă Petcu, în poezia "Gânduri libere...". Fostul lider sindical Marius Petcu a fost condamnat definitiv la şapte ani de închisoare pentru corupţie, fiind acuzat că a primit aproape 1,4 milioane de lei de la administratorul unei firme, în schimbul atribuirii unui contract pentru lucrări la un centru din Snagov.
Mult mai productiv din punct de vedere artistic s-a dovedit Florentin Scaleţchi, fostul preşedinte al Organizaţiei pentru Apărarea Drepturilor Omului (OADO). Sub titlul "Poezia unui condamnat la moarte", acesta semnează opt poezii scurte - "Întâlnire cu moartea", "Eşec", "Împreună", "Popicărie", "Definiţia fericirii", "Nimic despre dragoste", "Moartea are câteodată sentimente" şi "Venirea primăverii" - în care vorbeşte despre tragedia interioară pe care i-o provoacă viaţa în detenţie. "Singur în celulă, cu viaţa mea în care / Înmuguresc / Lacrimile primăverii, / Visele îmi sunt libere, / Gândurile la fel. / Dar ele nu pot umbla / Fără mine prin lume", scrie Scaleţchi, în poezia "Împreună". Alte versuri ale deţinutului vorbesc despre moarte: "Eu am privit moartea / În ochi. / M-am conversat cu ea / Despre vrute şi nevrute". În realitate, Scaleţchi chiar a fost la un pas de moarte, înainte de 1989, cand a fost condamnat la pedeapsa capitală pe motiv că, din postura de căpitan de vas, a decis să fugă din ţară cu tot cu vapor. El nu a mai fost însă executat şi, după Revoluţie, a înfiinţat OADO.
În prezent, Florentin Scaleţchi are de executat şase ani de închisoare pentru corupţie. Potrivit procurorilor DNA, în 2005, în calitate de preşedinte al OADO şi pretinzând că are influenţă asupra magistraţilor de la instanţa supremă, Florentin Scaleţchi a cerut 20.000 de euro unei persoane, care ulterior l-a denunţat, pentru o soluţie favorabilă.

Ministrul Sănătăţii, hotărat să-şi dea demisia

Eugen Nicolăescu promite că va pleca de la minister dacă nu va reuşi să impună pachetul de bază

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, ieri, la emisiunea "După 20 de ani" de la Pro TV, că nu este agăţat de postul de ministru şi că, în principiu, nu are ce să mai caute la conducerea ministerului dacă pachetul de bază nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor. "Dacă nu se înţelege că nu e altă cale, altă şansă, pentru oamenii din această ţară, haideţi să plecăm acasă. Lucrurile sunt clare pentru mine", a declarat Nicolăescu, referitor la pachetul de servicii medicale de bază ce ar urma să intre în vigoare de la 1 februarie 2014. Întrebat dacă îşi va depune demisia în cazul în care pachetul nu va intra în vigoare de la 1 februarie anul viitor, aşa cum a anunţat, ministrul a răspuns: "În principiu nu am ce să mai caut în fruntea ministerului. Sigur, poate că reuşim să facem nişte modificări, nişte nuanţări, dar dacă ele nu sunt de substanţă, nu mă interesează".
Conform pachetului de bază, cetăţenii sunt obligaţi să facă o vizită la medicul de familie, la un anumit interval, în funcţie de vârstă şi de riscurile de sănătate. "Dacă sunt un cetăţean cu vârsta între 18 şi 30 de ani sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc odată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie. Dacă eşti peste 40 de ani, un control preventiv se face în fiecare an. Dacă sunt riscuri mai multe, se intră într-un program de monitorizare mai accentuat, fără cost", a precizat ministrul. Întrebat dacă cetăţeanul va fi amendat dacă nu se duce la acest control de tip preventiv, Nicolăescu a spus că "în acest moment nu", dar se încearcă modificarea legislaţiei pentru a se găsi şi un fel de sancţiune, ca cetăţeanul să fie obligat "să aibă grijă de viaţa lui".
Odată cu introducerea pachetului de bază, va exista pachetul de servicii medicale pentru pacienţii asiguraţi şi unul pentru cei neasiguraţi, care cuprinde mai puţine componente. Cei două milioane de pacienţi neasiguraţi din România, beneficiază în prezent, teoretic, doar de servicii de urgenţă, iar după intrarea in vigoare a pachetului de bază ei vor beneficia şi de prevenţie şi de programe naţionale de sănătate.

Adio Schengen: Şi ministrul german de interne s-a supărat pe Romania

După ce Franţa a anunţat că România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile pentru integrarea în spaţiul Schengen, ministrul german de interne a acuză gradul redus de absorbţie a fondurilor europene din aceste state şi cere Comisiei Europene să ia măsuri. Vizate sunt proiectele de integrare socială a romilor şi, drept urmare, reducerea imigraţiei. Problema a fost discutată marţi în Consiliul JAI, dar Ministerul Administraţiei şi Internelor nu a comunicat nimic pe această temă.
După ce un tribunal german a decis că o familie de imigranţi romani are dreptul la ajutor social din fondurile publice denumtie Hartz IV, ministrul german de interne, Hans-Peter Friedrich a declarant într-un interviu pentru Rheinische Post că verdictul va reprezenta un motiv de creşte a fluxului migrator către Republica Federală din ţările sărace ale Europei. "Condiţiile de trăi şi nivelul veniturilor medii diferă foarte mult în ţările Europei. Dacă decizia tribunalului va fi definitivă, atunci este evident că ea va reprezenta un motiv de creştere a imigraţiei către Germania", a spus ministrul.
Friedrich a cerut că România şi Bulgaria să fie obligate să plătească pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale minorităţii rome din aceste state. Comisia Europeană "trebuie să se asigure că fondurile europene puse la dispoziţia celor două ţări sunt şi folosite".

Peste 500 de intervenţii medicale în timpul pelerinajului de la Iaşi

Peste 500 de persoane au necesitat îngrijiri medicale de la începutul pelerinajului de la Iaşi, după ce li s-a făcut rău în timp ce aşteptau la coadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Parascheva. Astfel, Marius Ţăranu de la Gruparea Mobilă de Jandarmi Bacău a declarat, ieri, că de la începutul pelerinajului de la Iaşi aproximativ 530 de credincioşi au avut nevoie de îngrijiri medicale, iar câteva zeci de persoane au fost transportate la spital. "Sunt oameni care au stat peste zece ore la coadă, iar pe fondul oboselii şi a alimentaţiei necorespunzătore au acuzat probleme de sănătate. Mare parte dintre aceştia au primit îngrijiri în zona Mitropoliei, unde se află un punct de prim-ajutor, dar au fost şi persoane care au fost transportate la spital pentru investigaţii suplimentare", a precizat Marius Ţăranu. Vineri, în prima zi a pelerinajului, o femeie de 61 de ani care stătea la rând a murit la spital după ce i s-a făcut rău în zona Catedralei, ea acuzând probleme cardiace. Potrivit jandarmilor, până ieri la pranz circa 100.000 de credincioşi au trecut pe la racla cu moaştele sfintei Cuvioasei Parascheva şi ale Sfântului Simeon.
Cel mai important moment al pelerinajului de la Iaşi va avea loc azi, când este programată Sfânta Liturghie. Slujba se va desfăşura în faţa Catedralei Mitropolitane, pe pietonalul Ştefan cel Mare, şi nu în curtea instuţiei, ca în anii trecuţi. La slujbă va asista şi premierul Victor Ponta.

Trei cutremure în weekend

Două cutremure având magnitudinea de 3 grade pe scara Richter s-au succedat sâmbătă, la 23.37, şi duminică la 00.23, în zona sesimică Vrancea, respectiv Vrancea - Buzău, informează Institutul Naţional penru Fizica Pământului (INFP). Primul cutremur s-a produs la o adâncime de 138 de metri, în vecinătatea oraşelor: Focşani (38km), Covasna (44km), Râmnicu Sărat (45km), Mărăşeşti (46km), Târgu Secuiesc (55km), iar cel de-al doilea, la 127 kilometri adâncime, lângă Covasna (41km),Vălenii de Munte (50km), Râmnicu Sărat (52km), Buzău (54km), Târgu Secuiesc (56km). Un alt cutremur, de 3,5 grade pe scara Richter, s-a produs sâmbătă, la 11.58, în zona Vrancea.
În urmă cu o săptămână, aceeaşi zonă seismică a fost afectată de un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter, simţit şi la Bucureşti, dar şi în nordul Bulgariei şi în Republica Moldova.

România, campioană europeană la donatori în moarte cerebrală

România este pe primul loc în Europa în privinţa numărului de donatori în moarte cerebrală, în acest an fiind înregistrate peste 100 de astfel de cazuri, a anunţat, sâmbătă, şeful Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) din Cluj-Napoca, Mihai Lucan. "Asistăm la un eveniment remarcabil care a apărut în activitatea de transplant a ANT - România a ajuns să fie campioană europeană la rata de donare de la donatori în moarte cerebrală, depăşindu-se 100 de astfel de donatori în acest an, de la 22 câţi erau în 2006. Acest rezultat este consecinţa unei activităţi de lungă durată, este şi meritul coordonatorilor de transplant, care au depus eforturi extraordinare. Transilvania este fruntea, cei mai mulţi donatori în moarte cerebrală au provenit de această zonă. Noi, la ICUTR Cluj, avem realizate de la începutul anului până acum 144 de transplanturi renale, din care 91,7 la sută de la donatori în moarte cerebrală", a spus Lucan.

Un tanăr a violat şi ucis o fată de 10 ani

Un bărbat de 23 de ani a fost arestat preventiv după ce a violat şi a ucis o fetiţă de 10 ani, din Satu Mare, cadavrul copilei fiind găsit într-un sac, la marginea unui lac secat. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Satu Mare, Ana Petric, a declarat, sâmbătă, că poliţiştii şi procurorii au găsit, vineri după-amiază, cadavrul unei fetiţe în vârstă de 10 ani, care era căutată de mai multe zile întrucât familia anunţase că a dispărut de acasă duminica trecută. "Cadavrul fetiţei a fost găsit vineri, la ora 16.30, de poliţişti, într-un sac de plastic, la marginea unui lac secat, numit Lacul Cubic, din municipiul Satu Mare", a spus Petric. Anchetatorii au audiat mai multe persoane, inclusiv pe membrii familiei, iar un tânăr care, potrivit unor surse judiciare, ar fi concubinul surorii mai mari a fetiţei a dat declaraţii care au generat suspiciuni. Astfel, fiind anchetat de poliţişti şi procurori, el a recunoscut că a ucis-o pe fetiţă şi i-a condus pe anchetatori la locul unde abandonase cadavrul. Purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Satu Mare, Gabriela Pop, a declarat, la rândul său, că fetiţa a fost violată şi apoi strangulată. "Suspectul este un bărbat de 23 de ani şi şi-a recunoscut faptele. Acesta a convins-o pe fetiţă să-l însoţească într-o cocioabă de la marginea oraşului, a violat-o şi apoi, pentru a ascunde faptele, a strangulat-o şi a aruncat cadavrul la marginea unui lac. Bărbatul a participat, alături de alte persoane, la căutările fetiţei", a spus Gabriela Pop.
Bărbatul a fost arestat şi este acuzat de viol şi omor deosebit de grav.

PPDD cere în instanţă aleşilor traseişti câte 2 milioane de  euro

Secretarul general al PPDD, Liviu Neagu, a anunţat, sâmbătă, că formaţiunea sa va începe de astăzi acţiunile în instanţă împotriva parlamentarilor PPDD care au trecut la alte partide, iar acestora li se va cere să achite câte două milioane de euro, conform unei convenţii semnate înainte de alegeri. "E limpede că trădarea este la loc de cinste în politica românească, iar acest fenomen nu ne-a ocolit nici pe noi. Se pare că meteahna întipărită în rândul partidelor aflate la putere, de a racola parlamentari, nu ne-a ferit de plecările din PPDD. Cei care au plecat, au plecat pentru o falsă promisiune neîndeplinită nici până astăzi. Anterior campaniei pentru alegerile parlamentare, fiecare candidat a semnat o convenţie cu PPDD, ca în cazul în care părăseşte partidul să plătească două milioane de euro. Am decis activarea acestor clauze şi ne vom adresa de luni instanţei, iar primul proces va fi cel al lui Tudor Barbu", a spus Neagu. El a subliniat că s-au înregistrat peste 20 de plecări din PPDD, formaţiunea având în prezent 42 de parlamentari, faţă de 68, câţi au fost aleşi în 2012.

Unul din trei romani are cont de Facebook

Numărul utilizatorilor reţelei de socializare Facebook a ajuns, în prezent, în România, la 6,6 milioane, dintre care 94,13% şi-au setat oraşul din care provin, arată datele oficiale cuantificate de facebrands.ro, site care monitorizează paginile create pe Facebook în plan local. Conform sursei citate, cei mai mulţi utilizatori ai serviciilor puse la dispoziţie de către portalul de socializare provin din Bucureşti, cu aproape 1,4 milioane persoane (22,51% din total), urmaţi de cei din Cluj-Napoca (240.040 persoane, 3,86%) şi din Iaşi (240.000 persoane, 3,86%). La polul opus, cu numărul cel mai mic de utilizatori Facebook, se situează oraşele: Huşi (11.400, respectiv 0,18% din total), Făgăraş (11.360 persoane) şi Rădăuţi (11.080).
Persoanele cu vârste cuprinse între 25-34 de ani (30,2% din total) deţin supremaţia la capitolul accesării cu frecvenţă ridicată a Facebook. Pe locurile următoare se situează persoanele cu vârste între 18-24 de ani (28,5%) şi cele între 35 şi 44 de ani (16,5%). Raportul dintre persoanele care utilizează reţeaua de socializare Facebook este egal între bărbaţi şi femei, în timp ce, din punct de vedere al stării civile, persoanele singure sunt pe primul loc, cu 36,67% din total. La distanţă relativ mică se clasează pe poziţia secundă persoanele căsătorite, cu un procentaj de 34,8%.
În ceea ce priveşte clasamentul celor mai accesate pagini înregistrate pe Facebook de vedetele din România, lideră rămâne Inna, cu 9.926.006 fani, urmată de Alexandra Stan - cu 3.232.455 fani şi trupa Akcent, cu 2.401.461 fani.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.