Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Patru parlamentari romani, la un pas să provoace un scandal diplomatic

Ziarul de Vrancea
8 aug 2013 431 vizualizări
Patru deputaţi romani au efectuat o vizită în Taiwan, ţară care nu este recunoscută de România, la invitaţia şi pe cheltuiala ministerului de Externe din insulă. Excursia a starnit nemulţumirea preşedintelui Camerei Deputaţilor. Valeriu Zgonea s-a delimitat de acţiunea acestora şi a reafirmat "relaţiile de stransă cooperare" cu China, foarte sensibilă în faţă oricărei tentative de recunoaştere a Taiwanului.

Cei patru deputaţi sunt Ninel Peia, Ovidiu Iane (ambii de la PSD), Costică Canacheu (PDL) şi Remus Cernea (Partidul Verde).
Vizita lor în Taiwan vine la puţin timp după deplasarea oficială a premierului Victor Ponta în China, prezentată de autorităţile romane ca fiind un mare succes. Ovidiu Iane a precizat, la Antena 3, că deplasarea, care a fost una privată, şi nu în calitate de reprezentant al statului român, a fost plătită de "Ministerul de Externe de acolo". Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea a precizat, după ce în presă au apărut informaţii despre această vizită, că "deplasarea efectuată în Taiwan de către deputaţii romani nu a avut un caracter oficial şi nu a fost aprobată de Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor". În plus, Camera nu a suportat cheltuielile aferente acestei vizite şi "nu are niciun fel de responsabilitate pentru întalnirile şi discuţiile pe care parlamentarii romani le-au avut în Taiwan". Opiniile exprimate de aceştia "nu reprezintă sub nicio formă poziţia oficială a Parlamentului României în relaţiile externe", precizează Zgonea, într-un comunicat.
Aseară, ministrul afacerilor externe, Titus Corlatean, a decis retragerea "paşaportului de serviciu utilizat de unul dintre membrii delegaţiei menţionate, în vederea anulării potrivit dispoziţiilor legale în materie, avand în vedere faptul că acesta nu mai deţine calitatea necesară utilizării acestui tip de document", se arăta într-un comunicat al Ministerului de externe.
Surse politice au declarat, pentru HotNews.ro, este vorba de deputatul Remus Cernea, care a lucrat, înainte de a fi ales în Parlament, la Guvern, în poziţia de consilier al premierului.

În ce condiţii ar colabora PDL cu PNL

n Adriana Săftoriu nu a exclus ieri o alianţă a democrat-liberalilor cu PNL, dar a precizat că o astfel de variantă ar fi posibilă doar după ce liberalii ar susţine proiecte comune cu PDL

Adriana Săftoiu a fost întrebată ieri, într-o conferinţă de presă, cum comentează faptul că Elena Udrea vorbeşte despre o alianţă a democrat-liberalilor cu PNL şi la ce ar trebui să renunţe liberalii pentru a exista o astfel de alianţă între cele două partide. "Principala preocupare a noastră nu e la ce trebuie să renunţe celelalte partide, ci ce trebuie să facă PDL. Din acest punct de vedere, inclusiv preşedintele Vasile Blaga a lămurit atitudinea PDL în relaţia cu celelalte partide de dreapta. Trebuie, înainte de a face o unificare, să dovedim că putem lucra împreună pe proiecte comune. Şi vă reamintesc că PDL a creat coaliţia pentru Constituţia cetăţeanului, unde am invitat şi celelalte partide să ni se alăture, există două iniţiative în Parlament ale PDL, cea privind relansarea fiscală şi sprijinirea înreprinzătorului. Sunt proiecte la care putem să dovedim că toţi cei de pe dreapta, care declarăm că suntem de dreapta, să ne sprijinim în proiecte, e primul test pe care trebuie să-l facem împreună. Pe urmă va veni testul europarlamentarelor şi ulterior vom vedea ce o să mai facem. Dar să o luăm încet", a precizat Adriana Săftoiu.

Stolojan şi Macovei, pe locuri fruntaşe pe lista pentru europarlamentare

Adriana Săftoiu a mai precizat ieri că Theodor Stolojan şi Monica Macovei "se vor regăsi pe locuri fruntaşe" pe lista partidului pentru alegerile europarlamentare, dar a arătat că "este prematur" să spună dacă pe această listă se va afla Elena Băsescu. Săftoiu crede că listele vor fi finalizate până la finalul acestui an.
Pe de altă parte, preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că a avut miercuri o întâlnire cu Elena Udrea, în care aceasta şi-a declarat "devotamentul faţă de partid" şi a arătat că nu o interesează o altă construcţie politică. "Am avut o discuţie - n-am niciun motiv să cred că nu a fost foarte sinceră - cu doamna Udrea. şi-a declarat devotamentul faţă de partid, faţă de faptul că nu o interesează o altă construcţie politică. I-am spus şi eu că anumite declaraţii pe care le-a făcut au nemulţumit şi că a şi primit reacţiile unor colegi, lucru care pe mine nu mă bucură. Până la urmă aceste lucruri trebuie discutate în interiorul partidului", a spus liderul PDL, la Digi 24. El a negat existenţa unei liste negre a PDL pe care s-ar afla nume ca Elena Udrea sau Theodor Paleologu şi spune că nu este adeptul excluderilor.

Primar, cercetat penal după l-a bătut pe ofiţerul SRI care îl urmărea

Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman (UDMR), este cercetat într-un dosar penal pentru loviri şi alte violenţe, în urma unei altercaţii cu un ofiţer SRI. Surse din rândul anchetatorilor au declarat, ieri, că primarul a fost audiat şi a susţinut că bărbatul respectiv era "un chip cunoscut", care l-a filmat şi fotografiat în repetate rânduri, în ultimele luni, la diferite evenimente. Raduly le-ar fi spus anchetatorilor că nu a avut nimic de obiectat faţă de aceste acţiuni cât timp ele s-au desfăşurat pe domeniul public, însă nu a acceptat să fie fotografiat în timp ce se afla în holul unui hotel din oraş, împreună cu edili din străinătate, din oraşele înfrăţite, pe care i-a invitat la Zilele Oraşului. Potrivit surselor citate, el le-ar fi spus anchetatorilor că, văzând insistenţa cu care este fotografiat, s-a luat după urmăritorul său şi l-a fugărit prin parc, până în apropierea pieţei agroalimentare, unde bărbatul s-ar fi împiedicat şi ar fi căzut, edilul imobilizându-l până la sosirea poliţiştilor. Raduly Robert a cerut, în timpul audierii, ca şi cealaltă persoană implicată în altercaţie să fie cercetată pentru hărţuire.
Potrivit surselor citate, a fost audiat şi celălalt bărbat, partea vătămată, care a declarat că i-a făcut două poze primarului, cu telefonul său mobil, în holul de la intrarea în hotelul-restaurant, după care Raduly l-a alergat şi, când l-a ajuns din urmă, l-a lovit, apoi l-a dat cu capul de o maşină şi i-a spart ochelarii. Bărbatul a reclamat, totodată, că în timpul altercaţiei i-a dispărut o borsetă pe care o avea legată la brâu şi în care se aflau actele personale şi mai multe carduri bancare.
Primarul a cerut să se confirme sau să se infirme dacă bărbatul care l-a urmărit a avut o însărcinare oficială în acest sens. Purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava, a confirmat că bărbatul este ofiţer SRI, precizând însă că acesta se afla în timpul liber.

Pastorul şi fiul său, aproape decapitaţi

n tâlhăria sau recuperarea de datorii, sunt principalele piste ale anchetatorilor în cazul dublului asasinat n

Procurorii care anchetează uciderea pastorului din Bistriţa şi a fiului său afirmă că aceştia au fost găsiţi aproape decapitaţi şi nu exclud nicio variantă în anchetă. Totuşi, principalele ipoteze sunt tâlhăria sau recuperarea unei datorii, mai ales că bărbatul ar fi avut la el o sumă mare de bani. "Nu excludem nicio variantă, nicio pistă. Din spusele martorilor, avea nişte bani asupra lui, dar nu ştim încă. Nu aş spune că este vorba despre vreun fanatic religios, luăm în calcul o răzbunare sau o recuperare de datorii, având în vedere modul în care a fost săvârşită fapta. Au fost găsiţi aproape decapitaţi. Suntem la început cu ancheta. S-a vehiculat varianta că ar fi vrut să găsească un loc de tabără în Satu Mare, dar nu vă pot spune clar dacă este sau nu. Am înţeles că asta ar fi fost intenţia lor, să caute un loc de tabără pentru tinerii enoriaşi ai lor sau pentru copiii străzii, nu se ştie exact", a spus purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Satu Mare, procurorul Gabriela Pop. Potrivit sursei citate, varianta răpirii nu este luată în considerare. "Nu ştim cum a ajuns în câmp, dar nu i-a adus cu forţa nimeni în Satu Mare. Asta nu cred că e o variantă care este luată acum în calcul. Nu ştim mai multe. Aşteptăm să punem cap la cap informaţiile. Tâlhăria, recuperarea unei datorii ar fi variantele pe care le luăm acum în calcul. Nu este un top, nu excludem nimic încă. A fost o faptă cu mult prea mare violenţă, nu excludem nimic", a declarat procurorul Gabriela Pop. Ea a precizat că încă nu există un cerc de suspecţi.
La rândul său, prim-procurorul Parchetului Satu Mare, Dumitru Miclea, a declarat, ieri, că având în vedere leziunile pe care le aveau victimele, anchetatorii consideră că sunt mai mulţi autori ai crimelor.
Potrivit necropsiei, a rezultat că bărbatul de 39 de ani avea depuneri de funigine pe tractul respirator, ceea ce ar însemna că acesta a murit după ce maşina a fost incendiată.
Cadavrele celor doi au fost descoperite marţi seară, într-o maşină incendiată aflată pe un teren agricol din Satu Mare. Cele două trupuri au fost găsite sub bancheta din spate a autoturismului, având multiple leziuni la cap şi la gât.

O navă română a salvat a 100 de imigranţi sirieni, în largul Italiei

O navă de patrulare română care participă la operaţiunile Agenţiei UE pentru securizarea frontierelor maritime (Frontex) a intervenit pentru salvarea a aproximativ 100 de imigranţi sirieni care pluteau în derivă în Marea Mediterană, în largul coastelor Italiei. Avioane şi nave ale Agenţiei Frontex au observat, în cursul nopţii de miercuri spre joi, în Marea Ionică, o navă suspectă, care plutea în derivă, în apropierea ţărmului Italiei. După verificări detaliate, efectivele Frontex au aflat că la bordul ambarcaţiunii erau aproximativ 100 de imigranţi clandestini provenind din Siria, ţară care se confruntă de doi ani şi jumătate cu un conflict civil. Ambarcaţiunea cu imigranţi a fost interceptată de o navă de patrulare română din cadrul Frontex, la ora 2.30 (3.30, ora României), la circa 40 de mile nautice (aproximativ 70 de kilometri) de localitatea italiană Roccella Jonica, situată în regiunea Calabria (sud). Cei aproximativ 100 de imigranţi sirieni au fost transferaţi la bordul navei române, echipajul oferind primele îngrijiri medicale. La bordul navei erau circa 100 de imigranţi sirieni, dintre care 44 de copii, unul de doar două luni. Imigranţii plecaseră din Siria de 14 zile, la bordul unei nave mai mari, dar au fost distribuiţi pe parcurs, rămânând la bordul unei ambarcaţiuni cu lungimea de doar 11 metri, care plutea în derivă.

Din toamnă, pensionarii răman fără reduceri la transport

Pensionarii şi veteranii ar putea rămâne fără transport redus sau gratuit de la 1 septembrie, a anunţat ieri FORT. Federaţia transportatorilor susţine că Ministerul de resort are datorii mai vechi de un an de zile faţă de transportatori, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 100 milioane lei. Din cauza lipsei unui răspuns care să ofere garanţia plăţii datoriilor sau orice altă măsură compensatorie, transportatorii membri FORT au decis "să nu mai suporte din propriul buzunar" ajutorul de stat oferit categoriilor defavorizate, potrivit sursei citate. Preşedintele FORT, Doru Marian Crac, a declarat ieri că transportatorii ar putea iniţia această măsură de la 1 septembrie dacă până atunci nu va exista un răspuns pozitiv din partea Ministerului Transporturilor. El a arătat că o situaţia similară a fost în 2010, când transportatorii au luat această decizie pe o perioadă de 30 de zile.
Potrivit legislaţiei, pensionarii beneficiază de o reducere de 50%, iar veteranii de război de transport gratuit.

Iohannis, la al doilea dosar întocmit de ANI

ANI a cerut Parchetului să îl cerceteze pe Klaus Iohannis pentru conflict de interese, în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era. Inspectorii de integritate au mai stabilit că Iohannis a aprobat, în perioada ianuarie - iunie 2011, trei facturi fiscale în vederea efectuării plăţilor către prestator, respectiv societatea Tipografia Honterus. Potrivit legii, conflictul de interese se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durata maximă.
Nu este primul dosar întocmit de ANI pe numele lui Iohannis. În 24 aprilie, Agenţia anunţa că a constatat că primarul se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Apă Canal SA Sibiu şi la SC Pieţe SA, ceea ce contravine prevederilor legale.
Klaus Iohannis a declarat ieri, referitor la noua sesizare, că "nu e niciun conflict de interese după legea din această republică" şi că el se află în "perfectă legalitate". "Nu mă surprinde. Este o - să nu zic ceva ce poate fi interpretat - este o interpretare excesivă a legislaţiei. Sigur că am fost preşedinte al Forumului (FDGR), dar nu am fost nici măcar reprezentant în AGA la societatea Honterus, nici membru în AGA şi, ca şi preşedinte al Forumului, am avut cu totul alte atribuţii decât de a mă ocupa de Honterus, iar ca şi primar am semnat actele, evident, în baza unor documente care au rezultat din licitaţii publice. Deci nu poate să fie (conflict de interese - n.r)", a afirmat Iohannis. El a mai spus, răspunzând unor întrebări, că nu se simte hărţuit, că nu este surprins şi că se aşteaptă să mai urmeze astfel de acţiuni ale ANI. "Vor tot căuta până când tot vor găsi ceva", a afirmat el.

Cum a lăsat un bărbat fără apă mii de oameni

Un bărbat care locuieşte în zona de sud a oraşului Bistriţa a închis un robinet din reţeaua publică de alimentare cu apă, astfel că mii de oameni au rămas fără apă potabilă, miercuri seară şi joi dimineaţă, printre cei afectaţi fiind şi primarul Bistriţei, Ovidiu Creţu, care locuieşte în zonă.
Nicolae Sângeorzan, şef reţele la firma SC Aquabis SA, furnizorul de apă potabilă la Bistriţa, a declarat ieri că un bărbat a închis apa, intrând într-un cămin aflat pe domeniul public. "Miercuri seară, am fost anunţaţi că în partea de sud a oraşului nu este apă. Am căutat timp de două ore să vedem unde avem avarie. Am găsit, în sfârşit, un cămin de sub pasarela care traversează calea ferată, la intrarea în Bistriţa. Un bărbat, un domn Pop care locuieşte la numărul 19, a oprit pur şi simplu apa fiindcă, a spus el, avea o avarie în gospodărie şi îi curgea apa în curte. Pentru asta putea suna la noi sau la 112, dar nu a făcut acest lucru. S-a dus şi a oprit toată alimentarea cu apă a zonei, inclusiv la locuinţa primarului Ovidiu Creţu", a spus Sângeorzan. Potrivit acestuia, au fost afectaţi mii de bistriţeni dar şi staţia de epurare, abatorul, fabrica de pâine, reprezentanţa Volkswagen, şi benzinăria OMV. "Am dat drumul apei azi noapte (în noaptea de miercuri spre joi), iar azi dimineaţă (joi dimineaţă) iar ni s-a spus că nu e apă. Ne-am dus acum la sigur, fiindcă ştiam despre ce e vorba. Iar a oprit apa, tot acelaşi cetăţean. Nu ştim ce riscă bărbatul respectiv", a mai declarat reprezentantul SC Aquabis SA. Întrebat cum este posibil ca oricine să aibă acces la reţelele publice de apă, ca să le oprească atunci când doreşte, Nicolae Sângeorzan a explicat că aceste cămine se află pe domeniul public, iar Aquabis trebuie să aibă acces la ele în orice moment.






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.