Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cum s-a ales scrumul de Picasso, la Carcaliu

Ziarul de Vrancea
6 aug 2013 883 vizualizări
Cenuşa analizată în dosarul furtului de la Rotterdam, provine de la cateva tablouri, susţin experţii

Cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a cel puţin trei tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză, potrivit rezultatelor expertizei realizate de specialiştii Muzeului de Istorie.  Analiza fizico-chimică a fost făcută în perioada 26 aprilie - 18 iulie, de către o echipă formată din trei experţi, care au analizat cenuşa utilizând mai multe metode, şi anume microscopia optică şi electronică, spectrometria cu fluorescenţa de raze X şi difracţia de raze X. Muzeul Naţional de Istorie a României va prezenta rezultatele expertizei într-o conferinţă de presă care va avea loc joi.
În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro. De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriu, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

O speţă interesantă: Ajutorul acordat de autorităţi Aeroportului Mureş, legal

Consiliul Judeţean Mureş a câştigat procesul în care era acuzat de autorităţile clujene de "concurenţă neloială" prin subvenţionarea activităţii aeroportului local. Instanţa consideră că aeroportul din Târgu Mureş poate practica tarife foarte mici şi atrage companii deoarece primeşte bani.


Cauza în care CJ Cluj şi RA Aeroportul Cluj-Napoca au cerut instanţei suspendarea executării unei hotărâri a CJ Mureş privind aprobarea unor măsuri de operare pe Aeroportul "Transilvania" din Târgu Mureş, referitoare la taxele aeroportuare, a fost înregistrată la Tribunalul Cluj. Ca urmare a admiterii unei cereri de strămutare, cauza a fost judecată la Tribunalul Vâlcea, care a dat câştig de cauză CJ Mureş şi Aeroportului "Transilvania" din Târgu Mureş, iar Curtea de Apel Piteşti a menţinut această sentinţă. Preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, a declarat ieri că sentinţa Curţii de Apel Piteşti mai poate fi atacată prin promovarea unor căi extraordinare de atac.
În ianuarie 2012, fostul preşedintele al CJ Cluj Alin Tişe anunţa că autorităţile judeţene, Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca şi sindicatele din aeroport vor sesiza Comisia Europeană şi Consiliul Concurenţei, acuzând CJ Mureş de concurenţă neloială prin subvenţionarea activităţii aeroportului local. "CJ Mureş subvenţionează şi alocă direct bani pentru activitatea Aeroportului «Transilvania» Târgu Mureş şi face concurenţă neloială celorlalte aeroporturi din regiune. Acest lucru contravine legislaţiei europene şi româneşti. Există hotărâri ale CJ Mureş de alocare de fonduri pentru activitatea aeroportului, care vor fi atacate în contencios administrativ. Este concurenţă neloială, pentru că în urma alocărilor de fonduri de la CJ aeroportul din Târgu Mureş poate practica tarife aproape de zero şi atrage companii aeriene, astfel încât elimină concurenţa din celelalte aeroporturi ale regiunii, cum sunt cele din Cluj-Napoca şi Sibiu", spunea acesta.

Tăriceanu dă de pămant cu Guvernul Ponta

n el critică dur intenţia Executivului de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii şi susţine că reducerea TVA la paine nu va reduce evaziunea n liberalul le cere colegilor din PNL să iasă din "pasivitate" şi să nu accepte o asemenea măsură

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu critică măsura care au urma să fie promovată de Guvern de majorare a impozitelor pe veniturile din chirii, în contextul reducerii TVA la pâine. El spune declarând că reducerea taxei nu va duce la reducerea evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei. "Mi se pare o greşeală, o gravă eroare de politică fiscală să se supraimpoziteze aceste proprietăţi care joacă un rol de protecţie socială într-o economie de piaţă. În loc ca persoanele care eventual sunt în vârstă să aştepte cu mâna întinsă la diferite ajutoare din partea statului, ele pot obţine un venit suplimentar prin închirierea unei proprietăţi pe care o au şi în felul acesta statul nu mai are niciun fel de sarcină suplimentară cu acele persoane", a declarat Tăriceanu. "La noi, însă, o astfel de politică denotă o mentalitate care este dovada cea mai elocventă a intenţiei de a penaliza pe cei care deţin un bun sau o proprietate. Cu alte cuvinte, noi descurajăm deţinerea de proprietăţi şi vrem să facem o ţară de asistaţi. Acest lucru este extrem de grav în ceea ce priveşte abordarea de politici fiscale şi sper de la colegii mei liberali să fie de data aceasta ceva mai activi pe acest subiect. Să iasă din pasivitatea care i-a caracterizat pe unii şi să nu accepte o astfel de măsură. Ceea ce trebuie făcut este lărgirea bazei de impozitare", a precizat fostul premier. Tăriceanu a mai susţinut că măsura reducerii TVA la pâine nu va putea genera o reducere a evaziunii fiscale în domeniul panificaţiei.
"Cei care au făcut evaziune fiscală şi nu plăteau TVA până acum, nu vor plăti TVA nici în condiţiile în care coboară la 9%. De ce? Pentru că ei nu făceau evaziune fiscală numai la TVA, ei făceau evaziune fiscală pe întreg lanţul economic, de la achiziţionarea mărfii la lucrul ilegal al muncitorilor care nu erau angajaţi cu contracte de muncă şi astfel nu plăteau impozite pe salarii, nu plăteau contribuţii de asigurări sociale şi aşa mai departe. Deci, e greu de presupus că ei vor intra în legalitate de la achiziţia de materie primă, forţă de muncă şi apoi TVA dacă nu au făcut-o până acum", a mai afirmat senatorul PNL.
El a precizat că Tăriceanu intenţionează să ridice subiectul în cadrul şedinţei Delegaţiei Permanente a PNL de la finalul lunii august.

Adrian Severin a făcut cunoştinţă cu dosarul de învinuire

Europarlamentarul Adrian Severin a venit, ieri, la DNA pentru a-i fi prezentat materialul de urmărire penală în dosarul în care este acuzat de luare de mită şi trafic de influenţă. El a declarat, la intrarea în sediul parchetului că nu are mari speranţe în cazul acestui dosar. Europarlamentarul a spus că, în opinia sa, este vorba despre o înscenare, motivată de faptul că el reprezintă un pion important în politica externă (sic!). Severin a precizat că nu se gandeşte să-şi dea demisia din Parlamentul European.
Adrian Severin este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită, trafic de influenţă şi folosirea de documente false, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea, cu consecinţe deosebit de grave.
Documentele prezentate se referă la o serie de contracte de consultanţă încheiate cu şase societăţi comerciale româneşti, "înfiinţate cu scopul de a justifica prestări de servicii fictive, prin intermediul respectivelor contracte de consultanţă", au arătat procurorii DNA. "În felul acesta, învinuitul Severin Adrian a înlesnit unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 euro din bugetul Parlamentului European", potrivit procurorilor. În primăvara lui 2011, reporterii de la "Sunday Times" au înregistrat o discuţie cu Adrian Severin, în biroul acestuia de la Strasbourg,  în care eurodeputatul este de acord să primească 100.000 de euro pentru introducerea unui amendament la o directivă europeană.

Băsescu: Regionalizarea nu cred că se face

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de USL, "un uriaş de 70% în Parlament" care şi-a arătat "limitele". "Nu cred că se va face, acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale", a afirmat Băsescu, la Digi 24. Şeful statului a apreciat că ministrul Liviu Dragnea a început "greşit" procesul pentru regionalizare, deoarece a declanşat demersul de la vârf spre bază. "Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoie de reorganizare administrativă", a susţinut preşedintele. El a arătat că ar fi trebuit declanşat un proces de comasare a comunelor, precum şi a instituţiilor descentralizate, înaintea apariţiei legii de reorganizare administrativă. Preşedintele a menţionat şi debirocratizarea sistemului public. Băsescu a fost întrebat de asemenea în legătură cu poziţia UDMR privind regionalizarea. "Majoritatea asta de 70%, care nu include UDMR, ar fi putut să treacă peste ifosele unor politicieni maghiari, ca şi caraghiosul care cerea protectorat pentru Transilvania", a explicat Băsescu.

Sute de morminte din Evul Mediu, descoperite în curtea Bisericii Negre

Peste 1.400 de morminte din Evul Mediu, dar şi din epoca modernă au fost descoperite de arheologii care fac săpături pentru reabilitarea şi reamenajarea curţii Bisericii Negre din centrul vechi al Braşovului. Cele mai importante descoperiri sunt două plăci funerare de la începutul secolului al XVIII-lea, una dintre acestea fiind întreagă şi având doi metri lungime, 80 de centimetri lăţime şi 30 de centimetri înălţime. Această placă a fost găsită chiar la intrarea principală de la Biserica Neagră. De asemenea, arheologii au descoperit câteva gropi pentru provizii, care se presupune că ar data din secolul al XIII-lea, precum şi scheletul unui cal. Toate obiectele găsite au fost transportate într-un depozit al Bisericii Evanghelice urmând ca, după restaurare, să fie duse la Muzeul de Istorie. Şantierul arheologic va fi închis la sfârşitul lunii august, urmând să înceapă lucrările de reabilitare a curţii Bisericii Negre.

PMP şi-a închiriat sediu peste drum de Palatul Cotroceni

Partidul Mişcarea Populară şi şi-a luat sediu vizavi de Cotroceni, scrie "Gândul". Casa cu cinci camere şi curte în care va funcţiona viitorul partid se află pe strada Dr. Nicolae Turnescu, la nr I, chiar peste stradă de intrarea principală în Palatul Cotroceni. Vila construită în 1910 i-a fost închiriată lui Eugen Tomac, preşedintele provizoriu al partidului, de Francisca Dolores Pascariu, un medic din Bucureşti stabilit momentan în Noua Zeelandă, unde lucrează într-o companie farmaceutică internaţională prezentă şi pe piaţa din România. Contractul de închiriere a fost semnat, în numele proprietarei, de tatăl acesteia, Mihai Cojocaru, pentru o perioadă de cinci ani, contra sumei de 1.200 de euro pe lună. Fondatorii PMP s-au fotografiat în curtea sediului, publicând poza pe site-ul fundaţiei, fără a menţiona însă locul în care a fost făcută. Contractul de închiriere valabil până pe 22 iulie 2018, ca şi actele de constituire a partidului sunt semnate, fără excepţie, pe 22 iulie, chiar în ziua în care Elena Udrea anunţa posibilitatea înscrierii partidului la tribunal a doua zi. Actele au fost parafate de avocatul Ina Vintilescu, soţia fostului ministru PDL al Dezvoltării Cristian Petrescu, actual membru fondator al PMP. Ina Vintilescu va fi de altfel cea care va reprezenta în instanţă PMP. Soţia lui Petrescu a avut printre altele contacte de reprezentare şi asistenţă juridică în procedură de expropriere pe autostrăzile A2 şi A3, din care două semnate în 2004, în valoare de 285.000 de euro, respectiv 264.000 de euro şi unul semnat în 2006, în valoare de 4.612.800 de lei. Cei doi sunt un cuplu din 2008.

Ziar de la Sofia: România vrea să "muşte" o bucată din marea bulgărească

România vrea să "muşte" o bucată din zona exclusivă a Bulgariei din Marea Neagră pentru a extrage ţiţei şi gaze de şist, titrează cotidianul bulgăresc Standart. Publicaţia citează o declaraţie a primarului oraşului Şabla, Raina Bărdareva, care afirmă că o estacadă ce delimitează zonele economice ale Bulgariei şi României se dărâmă, iar proiectul pentru renovare, în valoare de circa 3,8 milioane de euro, a fost suspendat. Dacă problema nu va fi soluţionată, sute de pescari bulgari riscă să rămână fără ocupaţie deoarece autorităţile române profită de ocazie pentru a reţine vasele de pescuit bulgăreşti care pătrund în zona economică a României, mai scrie ziarul. Primarul Şablei, Raina Bărdareva, a comentat ieri că titlul şi afirmaţiile publicate de cotidianul Standart sunt mult exagerate. "Eu nu mi-aş permite niciodată să comentez un subiect care ţine de diplomaţie", a spus Bărdareva. Ea afirmă că nu este prima dată când ziarista care a semnat articolul îi implică numele într-un scandal. "Am sunat-o să întreb de ce a scris asta, iar ea mi-a răspuns că aşa sună mai atractiv pentru cititori", a declarat doamna primar. Raina Bărdareva a mai spus că renovarea estacadei este o problemă internă pentru Bulgaria şi în nici un caz o problemă în relaţiile bilaterale cu România care, în opinia ei, sunt foarte bune.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.