Național

Se "mută" şi Cucuteniul la Bucureşti?

Ziarul de Vrancea
19 iul 2013 471 vizualizări
In Capitală ar putea fi deschis un muzeu dedicat culturii Cucuteni

Ministerul Culturii intenţionează să înfiinţeze, într-un "viitor care să nu fie îndepărtat", un muzeu dedicat culturii Cucuteni, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.  Expoziţia "Cucuteni, valori regăsite ale preistoriei europene" a fost vernisată, vineri, la Palatul Şuţu (Muzeul Municipiului Bucureşti) din Bucureşti, aceasta putând fi vizitată până pe 25 august.
La vernisajul expoziţiei - care cuprinde peste 100 de piese arheologice cu o vechime de peste 5.000 de ani, au participat, printre alţii, ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, academicienii Răzvan Theodorescu şi Constantin Bălăceanu-Stolnici, şi Lăcrămioara Stratulat, directorul Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi. "Jumătate din vasele pe care le vedem aici au văzut deja Statele Unite, Vaticanul, Atena, Oxford. O altă jumătate sunt proaspăt scoase din pământ şi intrate în circuitul arheologic", a declarat Romeo Dumitrescu, preşedinte al Fundaţiei "Cucuteni pentru Mileniul III" şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Culturale Arkeo. Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a spus că a discutat cu ministrul Nicolae Bănicioiu, cu Romeo Dumitrescu şi cu Lăcrămioara Stratulat despre înfiinţarea unui muzeu al culturii Cucuteni. 
Ministrul Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, a fost de acord şi speră ca acest muzeu să fie deschis în Bucureşti.
Civilizaţia Cucuteni-Tripolie, răspândită din sud-estul Transilvaniei, peste toată Moldova (incluzând teritoriul de astăzi al Republicii Moldova) şi în vestul Ucrainei, până la Nipru, s-a extins, în perioada sa de maximă expansiune, pe o suprafaţă de peste 350.000 de kilometri pătraţi. Numele său a fost dat de descoperirile făcute în 1884 şi 1893 în localităţile Cucuteni (lângă Iaşi, România) şi Tripolie (lângă Kiev, Ucraina). Durata de evoluţie a civilizaţiei Cucuteni-Tripolie cuprinde aproximativ două milenii, începând cu anii 4600/ 4500 până în jurul datei de 2750 î.e.n.
Civilizaţia Cucuteni-Tripolie este considerată de specialişti una dintre cele mai spectaculoase civilizaţii cu ceramică pictată ale lumii preistorice, atât datorită rafinamentului artistic al formelor şi decorului pictat sau incizat pe vase şi statuete antropomorfe, a tehnologiei de prelucrare a pietrei şi a metalelor (cupru şi aur), cât şi datorită întrebărilor pe care le ridică, multe încă fără răspuns.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.