Național

Postul Paştelui la romani

Ziarul de Vrancea
11 apr 2013 480 vizualizări
Un sfert dintre românii care ţin postul Paştelui cheltuie mai mult pe mâncare în această perioadă decât în mod obişnuit n 42% dintre romani susţin că ţin postul Paştelui

Potrivit unui studiu, reprezentativ la nivel naţional, un sfert dintre românii care ţin postul Paştelui cheltuie mai mult pe mâncare în această perioadă decât în mod obişnuit. Acest fapt este mai ales întâlnit în rândul femeilor (31%), care de obicei sunt şi responsabile de cumpărăturile din gospodărie, precum şi al locuitorilor din mediul rural (30%). "Planificarea cumpărăturilor alimentare în timpul postului poate fi mai dificilă decât în perioadele obişnuite, din mai multe motive. Este posibil ca într-o gospodărie să nu ţină post toţi membrii familiei, astfel se cumpără mai multe tipuri de alimente, ceea ce poate să ridice costurile. În acelaşi timp, risipa este mai mare, întrucât estimarea cantităţilor nu mai este realizată la fel de bine ca de obicei. Un alt motiv ar fi înlocuirea alimentelor obişnuite cu mâncare proaspătă, neprocesată, care se consumă în cantităţi mai mari, nefiind la fel de săţioasă, şi care, de asemenea, poate duce la cheltuieli mai mari", spune Andrei Canda, client service director la Mercury Research, compania care a realizat studiul. În timpul postului, mai mult de trei sferturi dintre cei care postesc consumă mai des decât în perioade obişnuite legume, salate şi fructe proaspete. Dulceaţa, gemurile, mierea, precum şi conservele de legume sunt mai des consumate în această perioadă de mai mult de două treimi dintre cei care ţin post. De asemenea, produsele care înlocuiesc alimentele de origine animală - pate vegetal, soia, caşcaval vegetal - sunt şi ele la mai mare căutare în această perioadă.

Jumătate dintre romance ţin post de Paşti

De asemenea, studiul arată că patru din zece români care ţin post gătesc acasă mai mult decât de obicei. Un sfert dintre românii care ţin post afirmă că este un obicei benefic pentru sănătate, această credinţă fiind mai degrabă împărtăşită de locuitorii din Ardeal şi Bucovina (43%). De asemenea, într-o măsură mai mare decât alte categorii de vârstă, persoanele trecute de 50 de ani au ca motivaţie în ţinerea postului şi beneficiile pe care alimentaţia le are asupra sănătăţii (37%).
Potrivit datelor studiului, postul Paştelui este ţinut de 42% dintre românii cu vârsta de peste 14 ani, femeile fiind preocupate într-o mai mare măsură decât bărbaţii să păstreze acest obicei. Jumătate (50%) dintre femeile din România ţin post de Paşti, iar în ceea ce îi priveşte pe bărbaţi, o treime are acest obicei. De asemenea, 34% dintre femeile care postesc reuşesc să-l ţină integral, în timp ce numărul bărbaţilor este mai mic - 18% dintre bărbaţii care ţin post.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.