Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: Cum se poziţionează Noua Republică şi Forţa Civică faţă de Mişcarea Populară

Ziarul de Vrancea
9 apr 2013 462 vizualizări
Dacă preşedintele Noii Republici s-a arătat sceptic privind noua construcţie a lui Traian Băsescu, Mihai Răzvan Ungureanu şi-a arătat disponibilitatea unei colaborări cu noua asociaţie

Preşedintele Noua Republică, Mihail Neamţu, a declarat, ieri, că are mari îndoieli că preşedintele Traian Băsescu va reuşi să convingă cu Mişcarea Populară, în condiţiile în care aceasta se lansează "cu foşti lideri ai UNPR şi PSD". "Dacă Traian Băsescu, şeful statului român, crede că, în calitate de preşedinte al României, poate să faciliteze obţinerea de sedii pentru Mişcarea Populară, dacă domnia sa crede că, în calitate de şef al statului, poate redescoperi cetăţenia activă, dacă crede că poate să lanseze o mişcare populară cu foşti lideri ai UNPR şi PSD, avem mari îndoieli că va reuşi să convingă", a afirmat el. Neamţu a spus că regretă "intervenţiile vehemente" ale şefului statului în favoarea unei "persoane politice controversate din PDL, cum este Elena Udrea". "Suntem dezamăgiţi de opţiunile domniei sale în ceea ce priveşte subiectul Daniel Morar, despărţirea de Daniel Morar ni s-a părut regretabilă. Regretăm, de asemenea, intervenţiile vehemente în favoarea unei persoane politice controversate din PDL, cum este Elena Udrea. Mi se pare că un preşedinte echidistant nu trebuia să intervină brutal în viaţa internă a unui partid", a spus Neamţu.

MRU se teme de fragmentarea dreptei

Pe de altă parte, preşedintele Partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, a declarat ieri că, principial, nu există niciun fel de problemă ca partidul pe care îl conduce să-şi unească forţele cu Mişcarea Populară. "Oricând suntem deschişi pentru o colaborare pe teme de natură civică care să intereseze publicul larg, iar la nivelul partidului nu cred că există nicio oprelişte în a identifica punctele de interes comun şi, pe baza unui protocol, să putem acţiona împreună, să ne unim forţele. Deci, principial, nu este absolut niciun fel de problemă", a punctat Ungureanu. În opinia lui MRU este important să se prevină fragmentarea dreptei. "Nu vorbim de porţiuni de electorat ca şi cum ar fi bucăţi dintr-o plăcintă din care fiecare încearcă să ia ceva şi nici nu este o nuntă cu o singură mireasă şi foarte mulţi miri. Este, până la urmă, reprezentarea politică adecvată a unor milioane de cetăţeni români care aşteaptă un răspuns alternativ corect la ceea ce face astăzi puterea", a afirmat Ungureanu. El a precizat că modelul Mişcării Populare este de fapt modelul generat de Iniţiativa Civică de centru-dreapta, acum aproape un an de zile.

Medici, reţinuţi pentru că luau şpagă pentru a opera copiii

n asupra doctorilor au fost descoperiţi 6000 de lei la percheziţia corporală

Medicii Gheorghe Ştefan Ozsvath şi Florin Rusu, de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală, au fost reţinuţi ieri pentru luare de mită, după ce ar fi primit bani pentru a opera trei copii. Asupra doctorilor au fost găsiţi peste 6.000 de lei la percheziţia corporală. "S-a reţinut că, în zilele de 7 şi 8 aprilie 2013, pentru a efectua intervenţiile chirurgicale asupra pacienţilor minori C.A.M., C.V.G. şi G.L.C., medicul chirurg Ozsvath Gheorghe Ştefan a primit câte 600 de lei pentru fiecare intervenţie chirurgicală. La percheziţia corporală efectuată asupra medicului a fost găsită suma de 3.076 de lei", au precizat procurorii.  Anchetatorii l-au reţinut şi pe medicul anestezist Florin Rusu pentru că ar fi primit 550 pentru a participa la cele trei operaţii. "În ziua de 08 aprilie 2013, pentru a participa la cele trei intervenţii chirurgicale, medicul anestezist Rusu Florin Dumitru Cătălin a primit suma de 150 de lei pentru primul pacient, respectiv câte 200 de lei pentru fiecare dintre ceilalţi doi pacienţi. Medicul avea asupra sa suma de 3.050 de lei la momentul conducerii la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti", au mai arătat procurorii.

Discriminarea ţiganilor capătă amploare în Franţa

Asociaţia Europeană pentru Apărarea Drepturilor Omului (AEDH) a publicat luni, de Ziua Internaţională a Romilor, un raport ce reflectă radicalizarea discriminării faţă de această minoritate în Franţa. Potrivit raportului, expulzări forţate, incendii provocate sau nu, agresiuni fizice şi discursuri stigmatizante sunt fapte de discriminare la care cei aproximativ 20.000 de romi, originari în mare parte din România şi Bulgaria, sunt supuşi în numeroase municipalităţi franceze, inclusiv în cele unde la putere sunt socialişti. Aproximativ 400 de tabere ilegale, ridicate din diverse materiale la marginea unor căi ferate sau păduri, sunt înregistrate în Franţa. Acestea ridică numeroase probleme unor aleşi locali, asaltaţi de plângeri din partea unor localnici exasperaţi, în timp ce romii trăiesc în condiţii extrem de precare, mai ales în nordul şi sudul ţării. În opinia lui Philippe Goossens de la AEDH, fricţiunile cresc fiindcă romilor nu li se oferă condiţii decente de viaţă. "Aleşii locali refuză şcolarizarea copiilor, refuză colectarea gunoaielor, refuză să le dea apă. Populaţiile riverane suferă din cauza acestei situaţii pentru că, atunci când ai cartiere ilegale la capătul grădinei, suferi. Nu este uşor. Dacă autorităţile resping aceste populaţii de la capătul grădinii tale, ce faci? Te simţi complet abandonat şi nu-i vei dori", a afirmat el.
De la începutul anului, aproximativ 4.000 de romi au fost nevoiţi să părăsească locurile unde s-au instalat, dintre care aproximativ 3.000 în urma presiunii exercitate de autorităţile publice, iar aproximativ 1.000 din cauza unor incendii sau unor agresiuni.

Premierul propune o taxă "Robin Hood" pentru bugetari

Victor Ponta ar vrea ca veniturile bugetarilor cu salarii mari să fie suprataxate

Premierul Victor Ponta şi-a prezentat din nou intenţia de a introduce o taxă de solidaritate pentru bugetarii care câştigă peste 1.000 euro lunar, avansând însă de această dată un cuantum a taxei de 10%, nu de 16% ca în declaraţiile publice din ultimul an. "În continuare cred - şi am avut discuţii în acest sens şi un acord - pentru cei din zona bugetară care câştigă peste 1.000 euro pe lună, pentru o perioadă de timp limitată, un an-un an şi jumătate, ţin foarte mult să avem acea taxă, de 10%, de solidaritate", a spus Ponta la RTV. El a apreciat că sumele colectate din această taxă ar urma să fie folosite pentru tariful social la energie sau pensiile recalculate ale militarilor. Premierul a susţinut totodată că taxa de solidaritate va fi aplicată atât angajaţilor din toate instituţiile publice, cât şi în toate societăţile la care statul este acţionar unic sau majoritar.
Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici a transmis în mai multe randuri că taxa de solidaritate pentru bugetarii cu salarii mai mari de 4.500 de lei este o iniţiativă guvernamentală discriminatorie şi că demersul va fi blocat prin orice mijloace de luptă sindicală.

Un leu din Rădăuţi a muşcat o adolescentă din SUA

O fată în vârstă de 15 ani din SUA a fost muşcată, ieri, de o leoaică de la Grădina Zoologică din Rădăuţi. Responsabilul Grădinii Zoologice, Angela Olenici, a declarat că adolescenta a venit în vizită, împreună cu rude ale sale şi cu alţi patru copii şi a intrat într-un loc interzis, unde a încercat să se joace cu leoaica. Fata şi-a băgat piciorul între gratiile cuştii, iar leoaica i-a cuprins cu labele din faţă piciorul şi a muşcat-o de gleznă. Olenici a menţionat că un angajat care se afla la 20-30 de metri distanţă de zona respectivă a ajutat-o pe fetiţă şi a tras-o de lângă cuşcă, fiind apoi anunţată ambulanţa. "Leoaica avea mâncare, ce era pe trapă. Probabil, fetiţa a vrut doar să se joace, dar nu avea voie în zona respectivă", a mai spus Olenici, care a subliniat că există gratii de protecţie, de care fata nu a ţinut cont.
Fata, cetăţean american, este elevă în clasa a X-a la şcoala Creştină "Filadelfia" din Suceava, unitate la care studiază şi alţi cetăţeni americani.
Medicul Anca Brădăţan de la Unitatea de Primiri Urgenţe a declarat că fata este "conştientă, cooperantă şi veselă", iar rana suferită la gambă nu este foarte gravă.

Ponta: Fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele

Preşedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat din nou că intenţionează să îl sprijine pe Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte, dar că se va "ascunde" dacă sondajele ar arăta că îi afectează acestuia campania, adăugând însă în acelaşi timp că "fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele". El a afirmat din nou, la RTV, că va avea grijă să nu îl tragă în jos pe liderul PNL, Crin Antonescu, în campania pentru alegerile prezidenţiale de anul viitor, menţionând însă că, potrivit ultimelor sondaje, nu este chiar "o piatră de moară" pentru acesta. "Dacă cumva - deocamdată, lucrurile nu arată aşa în sondaje, mai degrabă arată că sunt un ajutor pentru domnul Antonescu - dacă până la anul, în toamnă, voi fi o ghiulea de picior, în mod sigur mă voi ascunde, nu vin să-l trag în jos. Pe de altă parte, însă, fără PSD nu câştigă nimeni prezidenţialele. Apreciez că domnul Antonescu a vorbit de mine, nu de PSD", a spus Ponta. Atenţionat că preşedintele Traian Băsescu a caştigat de două ori alegerile prezidenţiale fără PSD, Ponta a răspuns că acest lucru nu se mai întâmplă.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat recent că dacă ajunge la concluzia că succesul candidaturii sale la Preşedinţie depinde de a umbla sau nu de mână cu premierul Victor Ponta, nu va mai candida.

La Sinaia se va putea schia de Paşte

Iubitorii sporturilor de iarnă vor putea schia de 1 Mai şi de Paşte pe pârtiile de mare înălţime din Sinaia, unde stratul de zăpadă depăşeşte un metru şi jumătate. Potrivit unui comunicat al Primăriei Sinaia, domeniul schiabil din Valea Dorului şi Valea Soarelui, situat la 2.000 de metri altitudine în Masivul Bucegi, oferă condiţii excelente pentru practicarea, în continuare, a sporturilor de iarnă, astfel că turiştii vor putea schia aici inclusiv în minivacanţa de 1 Mai şi de Paşte. "Cu siguranţă în această minivacanţă vor fi şi zile de plajă la Cota 2000", a precizat, conform comunicatului, primarul din Sinaia, Vlad Oprea.

Decizie CCR: Năstase s-a împuşcat degeaba în gat

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, ieri, cu unanimitate, excepţia ridicată de fostul premier Adrian Năstase anul trecut privind includerea în durata executării pedepsei a perioadei în care un condamnat se află în spital. Decizia CCR este definitivă şi general obligatorie.
Dispoziţiile criticate de fostul premier prevăd: "Timpul în care condamnatul, în cursul executării pedepsei, se află bolnav în spital, intră în durata executării, afară de cazul în care şi-a provocat în mod voit boala, iar această împrejurare se constată în cursul executării pedepsei".
În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de sesizarea Curţii Constituţionale formulată de fostul premier cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor citate. Tot atunci, instanţa a admis recursul declarat de fostul premier împotriva deciziei din 2 octombrie 2012 pronunţată de Tribunalul Bucureşti şi a dedus din pedeapsa de doi ani de închisoare aplicată lui Năstase perioada în care acesta s-a aflat în Spitalul Floreasca. Fostul prim-ministru preciza atunci că cele şapte zile pe care le vrea şterse nu înseamnă nici 1% din condamnare, dar din principiu doreşte ca acestea să fie scăzute din pedeapsa totală.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat definitiv, pe 20 iunie 2012, pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". În aceeaşi zi, el a fost dus cu o ambulanţă la Spitalul Floreasca din Capitală, în urma unei încercări de sinucidere la domiciliul său, după ce poliţiştii s-au prezentat pentru a-i înmâna mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.