Național

MOZAIC STIRI ECONOMICE: Este oficial: Micii de vită erau de fapt de cal!

Ziarul de Vrancea
21 mar 2013 735 vizualizări
mititeii erau produşi de firma SC Nicolin din Ploieşti şi erau distribuiţI prin reţeaua de magazine Kaufland u marfa a fost depistată în 36 de judeţe

Vicepreşedintele ANSVSA, Vladimir Mănăstireanu, a anunţat ieri că în cazul suspiciunii substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carnea tocată pentru mici a fost vorba de fraudă comercială, unitatea procesatoare, SC Nicolin din Ploieşti, fiind amendată cu 30.000 de lei. Vladimir Mănăstireanu, care asigură conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pană la numirea unui nou preşedinte, a precizat că societatea a intrat în atenţia organelor de anchetă pentru fraudă fiscală. Alerta în cazul cărnii de cal din mici a fost finalizată pe 18 martie, rezultele indicand că din cele 1.920 de caserole a cate 800 de grame de pe piaţă, au fost vandute 1.358 de bucăţi, restul de 562 fiind sechestrate şi distruse. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a lansat, săptămana trecută, o alertă alimentară după ce într-un magazin din Bucureşti a fost descoperită cantitatea de 200 de kilograme de carne tocată de mici asupra căreia a existat suspiciunea de fraudă constand în substituirea cărnii de vită cu cea de cal. În urma extinderii verificărilor s-a constatat că producătorul micilor, firma Nicolin din Ploieşti, a distribuit printr-un cunoscut lanţ de supermarketuri (Kaufland), în 36 de judeţe, 1.920 de caserole a cate 800 de grame de mici. Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Prahova, Mihai Terecoasă, declara ieri, că analizele de laborator făcute de DSVSA Bucureşti pe micii produşi de o firmă din Ploieşti şi vanduţi într-un supermarket din Capitală au confirmat suspiciunile privind prezenţa cărnii de cal în locul cărnii de vită. Terecoasă preciza atunci că DSVSA Prahova a amendat producătorul din Ploieşti cu 30.000 de lei pentru substituirea cărnii. Şeful DSVSA Prahova mai spunea că se aşteaptă rezultatele altor trei analize de laborator, prelevate de la mici produşi de aceeaşi firmă, în condiţiile în care respectiva societate comercială a distribuit printr-un lanţ de supermarketuri aproape 2.000 de caserole cu mici în 36 de judeţe. În aceeaşi zi, ANSVSA preciza că declaraţiile directorului DSVSA Prahova nu sunt susţinute de rezultatele buletinelor de confirmare, întrucat nu au fost încheiate verificările privind suspiciunea substituirii cărnii de vită cu cea de cal în carne tocată pentru mici, analizele urmand să fie finalizate joi "Menţionăm că respectiva persoană nu a fost autorizată să facă declaraţii în acest sens", mai arăta ANSVSA într-un comunicat de presă.

Mănăstireanu: Pieptul de curcan a fost conform

Vicepreşedintele ANSVSA Vladimir Mănăstireanu, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că au fost finalizate verificările privind suspiciunea conţinutului de antibiotice într-o cantitate de piept de curcan exportată în Germania de un procesator roman, aceasta fiind nefondată. Mănăstireanu, care asigură conducerea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pană la numirea unui nou preşedinte, a precizat că societatea romanească a respectat reglementările privind creşterea şi procesarea curcanilor, dar nu a spus că analizele făcute în Germania au fost eronate. Alerta privind pieptul de curcan cu antibiotice găsit în Germania a fost transmisă în 12 martie de Comisia Europeană, fiind semnalat un nivel maxim depăşit al conţinutului unui antibiotic de uz veterinar în piept de curcan prăjit, cu origine Romania, s-a arătat într-un comunicat ANSVSA.

Ardealul: se infirmă suspiciunea de fraudă

Aproximativ 2.000 de conserve din carne de vită Ardealul care conţin şi carne de cal au ajuns în consum, pentru că nu au mai putut fi retrase de pe piaţă şi blocate în depozite. "SC Producţie Ardealul SRL a dispus încă de pe 8 martie 2013 retragerea de la comercializare a două loturi de conserve de carne de vită Ardealul, cu data de expirare 5 decembrie 2014 şi 15 ianuarie 2015, ca măsură preventivă. Datorită unui sistem de trasabilitate foarte bine pus la punct, practic, cea mai mare parte din cantitatea totală de 30.000 de conserve din loturile suspectate nu a ajuns în consum şi nici pe rafturile retailerilor, peste 93% din cantitate fiind blocată în depozite", se arată într-un comunicat al Producţie Ardealul. Cu alte cuvinte, restul de 7% din cele 30.000 de conserve, adică aproximativ 2.100 de conserve, sunt fie deja cumpărate de populaţie, fie în rafturile magazinelor. Potrivit unui comunicat postat joi pe site-ul ANSVSA, în urma unui sistem de autocontrol al companiei, în data de 08.03.2013, au fost prelevate probe şi transmise la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară Bucureşti, care au confirmat prezenţa de ADN specific de cal în procent de 1%, în produsul "Conserve carne vită 300 g". "Conform prevederilor legislaţiei europene aceasta înseamnă că a avut loc o contaminare pe parcursul lanţului de distribuţie a cărnii care a intrat în procesare şi se infirmă suspiciunea de fraudă", se arată în comunicat.

Jucătorii din bricolaj, suspecţI de practici anticoncurenţiale
 

aşa reise din raportul financiar al Praktiker, care se aşteaptă la o amendă de 8% din cifra de afaceri u pe piaţă mai activează: Dedeman (capital romanesc), Bricostore (Franţa), BauMax (Austria), OBI (Germania) sau Hornbach (Germania)

Praktiker se aşteaptă la finalizarea în această primăvară a unei investigaţii a Consiliul Concurenţei, care vizează mai multe companii, inclusiv Praktiker Romania pentru posibil comportament neconcurenţial. "Potrivit unui raport al autorităţilor antitrust din Romania, dacă ajung la concluzia că Praktiker Romania ar fi fost implicată în comportament neconcurenţial, ar putea fi impuse amenzi, de pană la 8% din veniturile totale pe anul financiar trecut, în cazul fiecărei companii implicate şi posibil şi Praktiker Romania", se arată în raportul grupului german. Consiliul Concurenţei derulează o investigaţie pe piaţa comercializării de echipamente electrice şi electronice, şi cea a gestionării deşeurilor acestora, în care sunt implicate cateva zeci de firme din domeniu. Investigaţia a fost declanşată iniţial în 2007 şi avea ca obiect o posibilă încălcare a legislaţiei de concurenţă de firmele membre ale Eco Tic-Asociaţia de gestionare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de consum. Investigaţia a fost extinsă în 2010 şi la celelalte organizaţii colective din domeniul gestionării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE). Pe piaţa romanească mai au deschise magazine de bricolaj: Dedeman, Bricostore (Franţa), BauMax (Austria), OBI (Germania) sau Hornbach (Germania). Vanzările Praktiker în Romania au scăzut cu 6,6% anul trecut, la 142,3 milioane de euro, însă retailerul german de bricolaj notează o revenire în a doua jumătate a anului pe piaţa romanească, una dintre cele mai importante pentru grup. Calculate în lei, vanzările Praktiker în Romania au înregistrat un declin de 1,8% anul trecut. Trendul de scădere al vanzărilor diviziei internaţionale a Praktiker s-a temperat pe parcursul anului trecut, se arată într-un raport al grupului german. "Acest trend de îmbunătăţire a fost foarte vizibil mai ales în două ţări importante pentru Praktiker: Grecia şi Romania. După o scădere de peste 10% în primele nouă luni, declinul vanzărilor în Grecia s-a situat sub acest nivel în trimestrul al patrulea. În Romania a fost înregistrată chiar o creştere uşoară în a doua jumătate a anului, faţă de perioada similară a anului anterior, cel puţin în lei", se arată în raportul Praktiker. Retailerul şi-a păstrat anul trecut poziţia a doua pe piaţa de bricolaj din Romania, în pofida reducerii cotei de piaţă, ca urmare a extinderii concurenţilor, se arată în raport. Divizia internaţională a Praktiker a consemnat o scădere de 9,2% a vanzărilor anul trecut, la 812 milioane de euro. Romania este a treia piaţă după valoarea vanzărilor, în urma Greciei, cu 195,2 milioane de euro, şi Poloniei, cu 181,4 milioane de euro. La nivel de grup, vanzările au scăzut cu 5,6%, la 3 miliarde de euro. Praktiker a raportat o pierdere de 189 milioane de euro, faţă de un rezultat negativ de 555 milioane de euro, rezultate influenţate de costuri excepţionale.

Protestele de la Dacia Mioveni se acutizează

O parte a angajaţilor companiei Automobile Dacia au protestat şi ieri, pentru a doua zi consecutiv, reclamand refuzul patronatului de a le prezenta un punct de vedere legat de revendicările lor salariale. Reprezentanţii producătorului de automobile spun că administraţia companiei "are deschidere pentru discuţii cu sindicatele". "Reprezentanţii administraţiei şi cei ai sindicatului continuă discuţiile care vizează contractul colectiv de muncă, începute din luna februarie. Protestul continuă, iar din punctul de vedere al companiei avem deschidere pentru discuţii cu sindicatele", a declarat, joi, directorul de comunicare al Dacia, Anca Oreviceanu. O parte a angajaţilor uzinei Dacia din Mioveni au oprit activitatea, miercuri dimineaţă, nemultumiţi că nu a fost semnat contractul colectiv de muncă şi că revendicările salariale cerute de ei nu au fost incluse în document. Angajaţii spun că li se cere să producă o maşină în 40 de secunde, dar că nu sunt plătiţi corespunzător şi au acuzat patronatul că nu vrea să îi primească la negocieri şi că a înăsprit condiţiile de muncă, înmulţind verificările alcooltest şi controalele la poartă. În replică, Anca Orevicianu, directorul de comunicare al Grupului Renault în Romania, a declarat că negocierile se desfăşoară în prezenţa reprezentanţilor salariaţilor. "Nu este adevărat că nu au fost primiţi la negocieri, ele au început în cursul lunii februarie şi sunt în curs. Nu s-a pus problema disponibilizărilor", a declarat directorul de comunicare al Grupului Renault în Romania, Anca Orevicianu. Reprezentanţii companiei Automobile Dacia au susţinut că protestul este ilegal, constructorul auto precizand că la care acesta au participat, miercuri, "cateva sute de salariaţi", reprezentand sub 20% din numărul total de angajaţi şi că aceştia nu vor fi plătiţi pentru că au lipsit de la lucru. "În data de 20 martie 2013, cateva sute de salariaţi ai Uzinei Vehicule au încetat lucrul şi au declanşat un protest ilegal. Acesta a continuat la schimbul doi, cu un număr similar de persoane. În acelaşi timp, peste 80% din salariaţii platformei au continuat activitatea în mod responsabil, pentru a respecta angajamentele faţă de clienţi. Salariaţii care au părăsit posturile de lucru nu vor fi plătiţi pentru timpul cat au absentat nemotivat din postul de lucru. Sindicatul Automobile Dacia (SAD) a fost notificat că protestul este ilegal. În răspunsul scris către conducerea Dacia, SAD s-a desolidarizat de participanţii la greva spontană şi confirmă că protestul este ilegal", a comunicat, miercuri, compania.

RA-APPS sparge gheaţa şi mai vinde un apartament

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat a reuşit să vandă primul apartament din lotul celor peste 60 locuinţe ofertate începand cu primăvara anului trecut, dar pentru care licitaţiile au eşuat în lipsă de ofertanţi, şi a cedat un apartament de 82 metri pătraţi din centrul Capitalei cu 154.132 euro. Ultimul apartament vandut de regie datează din urmă cu exact un an, în martie 2012, cand la preţul de pornire a fost cedată o locuinţă cu trei camere de 92 metri pătraţi pe strada Bitolia, sector 1, Bucureşti, la preţul de pornire de 99.500 euro. Tot atunci a mai fost vandută o mansardă cu două camere de 63 metri pătraţi pe strada Alex. Phillipide, sector 2, cu 52.000 euro, reprezentand tot preţul de pornire. Din acel moment şi pană în prezent, Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) nu a mai reuşit să vandă vreun apartament, ci active de altă natură, şi acelea foarte puţine. În luna martie a acestui an, la licitaţia deschisă cu strigare pregătită pentru vanzarea a peste 20 de imobile, RA-APPS a reuşit din nou să vandă un apartament, de această dată în centrul Capitalei, pe strada Aviator Teodor Iliescu din sectorul 1 al Bucureştiului, în imediată apropiere de Calea Dorobanţi şi Calea Floreasca. Pentru acest activ au fost cumparate două dosare de prezentare a proprietăţii, dar numai un singur ofertant a depus documentaţia finală, conform informaţiilor furnizate de către regie. Apartamentul dispune de o cotă indiviză de teren de 113 metri pătraţi. Începand cu luna martie a anului trecut, RA-APPS a scos la licitaţie, în diferite etape, peste 60 de apartamente, în zone centrale din Bucureşti şi în Cluj-Napoca, şi alte spaţii comerciale şi terenuri, dar nu a reuşit să vandă decat foarte puţine active, printre care nu s-a mai aflat niciun apartament, în lipsă de cumpărători. De-a lungul ultimului an, RA-APPS a reuşit să vandă complexul agrozootehnic Măgurele (judeţul Ilfov), cu teren arabil de 80.000 metri pătraţi (pentru 1,24 milioane euro) şi trei terenuri aferente complexului, precum şi două spaţii comerciale din centrul Capitalei, pe Bulevardul Nicolae Bălcescu. În luna iunie, regia a vandut cu cinci milioane euro o vilă pe şoseaua Kiseleff din Capitală, cu teren de 2.700 metri pătraţi, unde îşi avea sediul social firma de investiţii imobiliare Steda Residence, deţinută de Gheorghe Stelian.

Tarom va renunţa la 10% din angajaţi

Tarom va iniţia în martie un program de retragere voluntară a personalului, în baza planului de management propus de CA, care prevede reducerea cu 10% a personalului companiei de transport aerian pană la finele anului. "Începand din această lună se va implementa un program de retragere voluntară a personalului, care se va efectua conform unor măsurători şi în mod controlat. Acest program se va desfăşura pe toată durata anului 2013 şi va fi revizuit la sfarşitul anului pentru a vedea dacă este nevoie să fie prelungit şi în anul 2014. Obiectivul acestui plan este reducerea lunară a personalului astfel încat operaţiunile companiei să nu fie afectate sau întrerupte. Obiectivul este ca pană la sfarşitul anului personalul companiei să fie redus cu 10%", se arată într-un comunicat al companiei. Potrivit proiectului bugetului de venituri şi cheltuieli propus pentru acest an, Tarom ar putea încheia 2013 cu 2.030 de angajaţi. Comparativ, bugetul din 2012 prevedea un număr de 2.196 de salariaţi la finele anului. Directorul general executiv al Tarom, Christian Heinzmann, a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că în opinia sa şi raportat la nivelul actual al flotei, compania ar trebui să aibă în jur de 1.500 de angajaţi la nivelul anului 2015, cand îşi propune să revină pe profit, conform planului de management. Potrivit datelor furnizate de Tarom, compania a încheiat anul trecut cu o pierdere preliminară şi neauditată de 236 milioane lei. Planul de management, aprobat de CA la 11 martie, prevede pierderi de 143 milioane lei în acest an, de 18 milioane lei în 2014, urmand ca în 2015 şi 2016 compania să realizeze profit de 92 milioane lei, respectiv 173 milioane lei. Compania îşi propune să crească cu cate 100.000 pe an numărul pasagerilor transportaţi, de la 2,3 milioane în acest an la 2,6 milioane în 2016. În acelaşi timp, gradul de încărcare al aeronavelor ar urma să urce de la 68% în acest an la 75% în 2016. Potrivit planului de management, Tarom va introduce un sistem automat de gestionare a profitabilităţii rutelor şi va implementa un mecanism mai eficient de stabilire a preţurilor. Compania va pune accent pe vanzările online efectuate pe site-ul propriu, iar pentru impulsionarea vanzărilor prin agenţiile Tarom va fi introdusă o schemă unică a comisioanelor din vanzări, care va include recompense pentru depăşirea nivelului ţintit. Flota Tarom cuprinde avioane cu diferite capacităţi, cu costuri mari de întreţinere şi operare, care nu permit alocarea capacităţilor în funcţie de cerinţele pieţei. Pentru armonizarea flotei va fi elaborată o documentaţie de licitaţie care va permite discuţii cu toţi marii producători de aeronave, iar decizia privind noul furnizor va fi luată în cel mai scurt timp posibil. Oricare dintre marii producători poate oferi o flotă care să genereze economii semnificative în costurile de operare şi de consum de combustibil în raport cu flota actuală a companiei.


Vom plăti o amendă zilnică de 60.000 de euro

Comisia Europeană (CE) a reclamat Romania la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi. "Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinand cont de durata şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat. Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral pană la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de Romania în legislaţia naţională. Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei. "Romania a adoptat deja o parte substanțială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică și gazele naturale, însă au rămas dispoziții care nu au fost încă transpuse în legislația națională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziții care se referă la protecția consumatorilor și la anumite îndatoriri ale autorităților de reglementare în domeniul energiei", notează CE. Comisia a transmis Romaniei în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întarziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

Ciprioţii sunt lăsaţI fără bani

Banca Centrală Europeană (BCE) va împrumuta băncilor din Cipru lichiditate de urgenţă doar pană luni, urmand să ia în calcul accesul ulterior al instituţiilor de credit cipriote la fonduri doar dacă există un acord de asistenţă externă cu UE şi FMI. "Consiliul guvernatorilor BCE a decis să menţină nivelul actual al mecanismului de lichiditate de urgenţă (Emergency Liquidity Assistance - ELA) pană luni. Ulterior, accesul la ELA poate fi analizat dacă există un program UE/FMI, care să asigure solvabilitatea băncilor în cauză", se arată într-un comunicat al BCE. Prelungirea accesului băncilor cipriote la lichiditate de urgenţă de la BCE a fost cerută de banca centrală din Cipru. În plus,  două treimi dintre ciprioţi, respectiv 67%, ar prefera ieşirea ţării din zona euro şi relaţii mai stranse cu Rusia, decat să accepte măsura fără precedent a taxării depozitelor bancare, potrivit rezultatelor unui sondaj, publicate ieri. De asemenea, 91% din persoanele chestionate susţin decizia Parlamentului de a respinge taxa pe depozite, arată sondajul realizat de compania Prime Consulting şi citat de cotidianul Kathimerini.

Finanţele se împrumută la dobanzi în creştere

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat 500 milioane de lei prin obligaţiuni cu maturitatea de zece ani, la un randament mediu de 5,81%, în creştere faţă de cel plătit la precedenta licitaţie pentru aceeaşi scadenţă, organizată în ianuarie. Băncile au subscris titluri de 907,9 milioane lei, iar valoarea indicativă a emisiunii a fost de 500 milioane lei. Analiştii ING Bank apreciau într-un raport emis ieri dimineaţă că cererea pentru titlurile de stat ar putea fi relativ limitată, întrucat cererea din partea jucătorilor străini va fi probabil afectată de climatul extern nefavorabil. La licitaţia organizată în luna ianuarie pentru titluri din aceeaşi emisiune, Finanţele au atras 1,1 miliarde lei, la un randament mediu de 5,71%. Trezoreria a anunţat că intenţionează să împrumute în luna martie 3 miliarde de lei prin vanzarea de titluri de stat pe piaţa locală, sub suma atrasă în februarie, de 4 miliarde lei. Joi a fost ultima licicaţie din luna martie, astfel că administratorii datoriei publice au atras exact sumele planificate.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.