Național

Guvernul îngreunează accesul la vot pentru romanii din diaspora

Ziarul de Vrancea
21 mar 2013 460 vizualizări
Românii cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate pot intra în evidenţa Registrului Electoral, pentru a figura pe listele permanente, doar pe bază de solicitare prealabilă adresată misiunilor diplomatice, cu cel puţin o lună înaintea alegerilor, potrivit unui proiect de ordonanţă.

Prin proiectul de act normativ, iniţiat de AEP şi MAI, sunt instituite liste electorale permanente şi în cazul cetăţenilor români aflaţi în străinătate, însă pentru a figura pe acestea trebuie să se adreseze întâi ambasadelor. Astfel, sunt instituite două categorii de alegători care pot vota în strănătate pe listele permanente: românii cu reşedinţa în străinătate, dar cu domiciliu în România, şi românii care au domiciliu în străinătate. Pentru a putea figura pe listele electorale permanente aceştia trebuie să se înscrie în Registrul Electoral, care reprezintă baza de date din care sunt generate listele electorale permanente, respectiv este stabilit numărul total al alegătorilor.
"Cetăţenii români cu drept de vot vor putea fi înscrişi în Registrul electoral cu adresa de reşedinţă, pe bază de cerere către primari sau misiunile diplomatice, după caz. Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate vor fi înscrişi de către Autoritatea Electorală Permanentă în Registrul electoral numai pe bază de cerere făcută către misiunile diplomatice", se arată în proiectul de ordonanţă de urgenţă. "Sunt înscrişi în Registrul Electoral cu adresele din străinătate, cetăţenii români cu drept de vot şi cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate care depun cereri în acest sens la misiunile diplomatice şi oficiile consulare, până cel mai târziu cu 30 de zile înainte de data votării. Pentru cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, listele electorale permanente se întocmesc pe state şi localităţi", precizează documentul.
De asemenea, proiectul de act normative menţionează că "pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care se află în străinătate la data alegerilor". Totodată, este reglementată posibilitatea ca şi în alte localităţi decât cele în care sunt misiuni diplomatice să poată fi organizate secţii de votare, cu condiţia să-şi înregistreze domiciliu sau reşedinţa cel puţin 50 de cetăţeni cu drept de vot.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.