Național

Curtea Constituţională explică de ce românii din străinătate au drept de vot

Ziarul de Vrancea
22 aug 2012 657 vizualizări
Românii cu drept de şedere în străinătate şi domiciliul în ţară fac parte din listele permanente, se arată în motivarea deciziei de invalidare a referendumului n mare parte din datele comunicate de Guvern nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte, menţionează documentul

Curtea Constituţională arată, în motivarea deciziei de invalidare a referendumului din 29 iulie, că "datele comunicate de Guvern, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte". Curtea constată, mai întai, că scrisoarea primită de la Guvern nu răspunde solicitării de a se comunica "numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (pană la data de 10 iulie 2012)", ci prezintă o serie de date privitoare la diverse categorii de persoane.
Astfel, numărul de persoane ale căror acte de identitate au expirat nu priveşte această solicitare, întrucat expirarea actelor de identitate, în sine, nu determină eliminarea persoanelor în cauză de pe listele electorale permanente.
Curtea Constituţională precizează, de asemenea, că românii cu drept legal de şedere în străinătate, al căror domiciliu e în ţară, fac parte din listele permanente, potrivit Legii 370/2004, transmiterea acestui număr de către Guvern neavând legătură cu solicitarea Curţii.
Totodată, Curtea menţionează că, potrivit aceloraşi date comunicate de Guvern, din numărul de 469.810 cetăţeni cu domiciliul în străinătate, numai 4.475 cetăţeni se regăseau pe listele electorale permanente la data de 10 iulie 2012 şi arată că, prin urmare, numai cu acest număr (din totalul de 3.052.397 comunicat) ar fi trebuit actualizate aceste liste. Ceilalţi până la 3.052.297 sunt cetăţeni români cu domiciliul în România, se mai arată în motivarea Curţii.
De asemenea, documentul precizează că, marţi, Curtea Constituţională a constatat că procedura de organizare a referendumului a fost respectată, că nu s-a întrunit condiţia de cvorum pentru ca scrutinul să fie valabil şi menţionează că la data publicării deciziei în Monitorul Oficial Traian Băsescu îşi reia atribuţiile.

Predescu o ţine în continuare pe-a lui:  românii din străinătate nu au drept de vot

Judecătorul CCR Ion Predescu (85 de ani) a susţinut ieri că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu trebuia validat de Curtea Constituţională şi a afirmat că a votat în acest fel în cadrul şedinţei de marţi. Predescu a mai spus că va formula o opinie separată. "Pentru mine, în raport de populaţia ţării, aplicând cifra care rezultă de 18,3% a minorilor, aproape 4 milioane, rămân 17. Scăzând pe cei care au domiciliul şi reşedinţa legală în străinătate, rămân încă 14-15 milioane, cifre exacte, matematice, care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat. Asta e diferenţa. Dânşii nu au pus temei pe datele prezentate de Guvern. Cifrele sunt limpezi, sunt clare, sunt precise. Cei 8,5 milioane prezenţi la vot reprezentau cifra corespunzătoare a 17 milioane. Ori, la noi, nu erau 17 milioane, ci cu mult mai puţini cetăţeni cu drept de vot", a explicat Predescu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
danb, acum 4265 zile, 6 ore, 54 minute, 47 secunde
Vad ca erorile in folosul PDL se tin lant la acest cotidian, deci ori e ceva voit, ori cineva nu are absolut nicio afinitate pentru detaliu. Curtea nu a explicat de ce romanii din strainatate au drept citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.