Național

Mozaic national: Fără coplată, în sănătate

Ziarul de Vrancea
12 aug 2012 395 vizualizări
Introducerea coplăţii în sistemul de sănătate a fost amânată, iar autorităţile române nu s-au angajat la niciun termen faţă de Fondul Monetar Internaţional, potrivit ministrului Sănătăţii, Vasile Cepoi.

"Coplata urmează să fie negociată cu asociaţiile de pacienţi, asociaţiile profesionale. Legea zice că nivelul coplăţii se stabileşte în urma negocierilor. O majoritate a asociaţiilor pacienţilor se împotriveşte coplăţii. Discuţiile anterioare (n.r. - cu delegaţia FMI) erau ca în toamnă să fie introdusă coplata. Acum nu ne-am angajat la niciun termen, pentru că din Parlament legea a ieşit cu această prevedere, şi anume că nivelul taxei şi serviciile se stabilesc prin negociere şi, prin urmare, nu ne putem asuma niciun termen", a explicat ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI.

Cum a făcut Poliţia Rutieră mii de "victime" în trei zile

Peste 4.000 de pietoni au fost amendaţi pentru traversare neregulamentară, iar 844 de şoferi au rămas fără permis pentru că nu au acordat prioritate de trecere pietonilor, informează Poliţia Română. În timpul unei acţiuni derulată la nivel naţional pe parcursul a trei zile, poliţiştii rutieri au depistat peste 4.616 pietoni în timp ce au traversat strada prin loc necorespunzător. Totodată, poliţiştii au suspendat dreptul de a conduce autovehicule pentru o perioadă de 30 de zile, pentru 844 de conducători auto care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor, precizează sursa citată.

Noua lege a sănătăţii – poate de Crăciun

Legea Sănătăţii ar trebui să fie adoptată în Parlament până la sfârşitul trimestrului patru al acestui an, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. "Legea Sănătăţii, după ce se termină dezbaterea publică, va intra în Parlament. Până la sfârşitul trimestrului patru ar trebui să fie adoptată în Parlament", şi-a exprimat speranţa ministrul Sănătăţii, la finalul discuţiilor cu misiunea FMI. Asociaţiile de pacienţi au criticat însă acest proiect. Preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Sănătatea Pacienţilor, Vasile Barbu, a declarat că acesta nu este complet, lipsind foarte multe elemente ca legea să fie funcţională şi sistemul coerent. "Am făcut un calcul şi a rezultat că principala problemă rămâne finanţarea. Ar trebui revenit la contribuţia pentru sănătate de 7%, aşa cum a fost la început", apreciază Vasile Barbu. La rândul său, Iulian Petre, vicepreşedinte al Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Boli cronice, a explicat că actul normativ are şi lucruri bune, dar şi minusuri. Între minusuri se află lipsa precizărilor privind drepturile pacienţilor, reorganizarea CNAS ca societate mutuală, care este dificil de realizat. Proiectul de lege nu prevede clar ce se întâmplă cu programele naţionale, nu se ştie ce va asigura pachetul de bază, iar prevederea conform căreia consiliile locale care au în administrare spitale trebuie să contribuie cu 50% la investiţii este greu de realizat, întrucât nu toate primăriile au fonduri suficiente sau posibilităţi de finanţare, a arătat Iulian Petre.


Noul şef al Televiziunii desfiinţează TVR Cultural şi TVR Info


 Claudiu Săftoiu susţine că renunţarea la cele două canale este absolut obligatorie pentru a reduce uriaşele datorii ale televiziunii publice n programele culturale vor fi preluate de TVR 2 şi TVR 3, promite el

TVR Cultural şi TVR Info îşi vor înceta emisia, potrivit Programului de redresare economică a Televiziunii Române, adoptat vineri de Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune (SRTV). Conform documentului elaborat de Grupul de lucru şi de Comisia de experţi subsecventă acestuia, a fost propusă şi aprobată o nouă structură cu cinci direcţii şi zece departamente cu serviciile şi birourile aferente.
În acest cadru, soluţiile de redresare economică a televiziunii publice prevăd că misiunea TVR Cultural va fi preluata de TVR 2 şi TVR 3, iar menirea departamentului TVR Interactiv va fi preluată de Direcţia Ştiri. Principalul Jurnal al TVR 1 va reveni la ora 20.00, iar emisiunea "Ora de business" va fi transferată pe TVR 1, respectând ideea de canal axat pe informaţie. Harta emisiunilor informative se va întregi cu o revistă a presei, cu o emisiune tip retrospectiva săptămânii şi cu o alta despre alte sporturi în afară de fotbal. Strategia pe termen mediu şi lung va trebui să analizeze oportunitatea continuării achiziţiilor scumpe, cum ar fi filme şi întreceri sportive. Conducerea televiziunii speră ca, prin acest program de măsuri, datoria SRTV să poată fi achitată într-o perioadă de 7,5 ani fără ca pe parcursul acestei perioade instituţia să aibă alte creanţe.
Într-un interviu acordat Mediafax, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al TVR, vorbeşte de o pierdere de 145,6 milioane de euro, iar desfiinţarea TVR Info şi TVR Cultural, deşi dureroasă, e necesară şi va fi urmată, pană la 15 august, de renunţarea la toţi colaboratorii TVR Info. În schimb, şeful Televiziunii promite că la ştirile TVR se vor produce modificări semnificative: Consiliul de Administraţie a aprobat ca Direcţia de ştiri să treacă "sub o autoritate profesională", şi să nu rămână în subordinea preşedintelui - director general al TVR, care este numit pe baza algoritmului politic potrivit Legii nr. 41 din 1994 privind organizarea şi funcţionarea SRTv. Astfel, deontologia profesională şi independenţa editorială sunt garantate prin imposibilitatea imixtiunii preşedintelui-director general în conţinutul emisiunilor informative, susţine Săftoiu. Funcţia de director al ştirilor TVR este ocupată acum interimar de Claudiu Lucaci.
O problemă spinoasă a TVR este şi numărul foarte mare de angajaţi - aproximativ 3.400. Claudiu Săftoiu spune că "numărul exact de scoateri din sistem" va putea fi precizat abia dupa finalizarea negocierilor cu reprezentanţii sindicatelor din TVR, care vor începe în zilele următoare. Totuşi, Săftoiu admite că planul de restructurare va fi dificil de pus în practică, din cauza prevederilor contractului colectiv de muncă privind acordarea a pană la zece salarii compensatorii în caz de disponibilizări colective.

Mii de semnături împotriva desfiinţării TVR Cultural

O petiţie împotriva desfiinţării TVR Cultural, postată pe site-ul petitieonline.ro, după anunţarea acestei măsuri de conducerea Televiziunii Române, a strâns până ieri peste 2.300 de semnături. "TVR Cultural a fost creat în 2002, având ca model postul franco-german Arte şi alte canale occidentale de cultură subvenţionate, adresându-se în pincipal publicului educat, doritor de cultură. La noi în ţară este singurul canal de acest gen. În România există o mulţime de lucruri stupide, vulgare, dăunătoare, iar numărul lor este în creştere. Totuşi… nu e prea mult să încercăm să distrugem chiar tot ce e bun?", se mai spune în această petiţie, care acumulase până ieri la amiază 2.317 semnături, fiind promovată şi pe reţelele de socializare.

Şeful Camerei Deputaţilor: concediul primează în faţa justiţiei


 "Dacă Victor Paul Dobre este în concediu, îl lăsăm să-şi facă concediul. Este deputat, plecăm de la prezumţia de nevinovăţie", a explicat Valeriu Zgonea priorităţile din Parlament n pe numele fostului ministru delegat pentru Administraţie există un dosar penal, dar procurorii sunt cu mainile legate fără acordul Camerei

Deputatul PDL Valeriu Tabără, fost ministru în guvernul Boc, consideră necesară o sesiune extraordinară în cazul fostului ministru delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre. "Atunci când e vorba de justiţie nu avem niciun fel de probleme de a ne întruni şi eu sper ca USL-ul să facă ce a făcut PDL-ul atunci când a avut probleme de ridicat imunitatea şi de a deschide drumul justiţiei să facă ce am făcut şi noi. Nu le cerem mai mult", a declarat Tabără ieri, întrebat de presă dacă, în calitate de deputat, crede că este oportună o sesiune extraordinară pentru rezolvarea situaţiei lui Dobre, deputat PNL.
Reamintim că procurorul general al României, Laura Codruţa Kovesi, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de Victor Paul Dobre, deputat şi fost ministru delegat pentru Administraţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, declara, vineri, că nu a văzut documentul trimis de procurorul general şi că abia de astăzi încolo va decide ce paşi vor fi urmaţi în acest caz. El a adăugat că, potrivit procedurilor, Biroul Permanent trebuie să trimită solicitarea procurorului general Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor care, la rândul ei, trebuie să studieze probele şi să îl cheme la audieri pe Victor Paul Dobre. "Procedura de ridicare a imunităţii nu este una care se face pe genunchi. Este în joc viaţa unui om. Să vedem ce probe sunt, să vadă colegii de la comisie. Nu pot să mă joc cu viaţa unui om. Comisia trebuie să îl audieze şi pe domnul Dobre, iar dacă acesta este în concediu îl lăsăm să-şi facă concediul. Este deputat, plecăm de la prezumţia de nevinovăţie aşa cum se pleacă în toate cazurile de acest gen", a mai spus Zgonea, citat de Agerpres.
O zi mai tarziu, sambătă, pe un ton mai vehement, europarlamentarul PNL Ramona Mănescu a anunţat că, în Parlament, USL nu va accepta solicitarea Parchetului ICCJ privindu-l pe Dobre şi nici nu va vota în favoarea începerii urmăririi penale acestuia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.