Național

Mozaic national: Numărul de persoane de pe listele electorale va creşte

Ziarul de Vrancea
5 aug 2012 563 vizualizări
Cel puţin aşa susţine Traian Băsescu, potrivit căruia numărul romanilor care au împlinit 18 ani este mai mare decat cel al persoanelor care au decedat fără să fie radiate de pe liste

Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat, sâmbătă, că mizează nu pe o reducere, ci pe o creştere cu cel puţin 300.000 a numărului cetăţenilor cu drept de vot la data de 29 iulie, dacă Guvernul va face corect şi legal actualizarea listelor electorale. "Paradoxul este că va fi un număr de electori mai mare. Datorită celor care au împlinit 18 ani, sunt mai mulţi decât cei care au decedat în acest interval. Bun, deci surprizele vor fi mari dacă actualizarea se face corect. Eu mizez pe o creştere a numărului de electori, cetăţeni români cu drept de vot, indiferent unde s-ar afla ei, cu cel puţin 300.000", a afirmat Băsescu, adăugând că aceasta ar însemna un procent şi mai mic de participare la referendum. De asemenea, el a făcut un apel la premierul Victor Ponta, ministrul de Interne Ioan Rus, secretarul de stat pentru administraţia locală, Victor Paul Dobre şi la chestorul-şef de la Evidenţa Populaţiei să facă în mod legal actualizarea listelor electorale, nu să facă un recensământ abuziv. "Orice altă abordare în raport cu solicitarea CCR înseamnă mistificare, fals, abuz. Deocamdată nu a început această mistificare, e doar anunţată public. Eu sper că oamenii aceştia îşi vor reveni în ceea ce priveşte legalitatea pentru că legea ne spune cum se actualizează listele", a subliniat Băsescu. El a arătat că potrivit legii, actualizarea listelor electorale se face prin contactarea de către Guvern a instituţiilor, nu prin "numărători pe coclauri şi prin vecini, apelând la nea Vasile şi la nemţi", aşa cum a afirmat ministrul de Interne. Băsescu a arătat că "le va trânti uşa în nas" celor care vor veni să îl recenzeze în această perioadă. Preşedintele suspendat a menţionat că Guvernul trebuie să apeleze la primării şi Autoritatea Naţională pentru Cetăţenie pentru a-i radia din liste pe cei decedaţi şi pe aceia care au renunţat la cetăţenia română până la 29 iulie, să-i includă pe cei care au împlinit vârsta de 18 ani şi pe aceea care au dobândit cetăţenia română. De asemenea, potrivit lui Băsescu, Guvernul trebuie să îi scoată din liste pe condamnaţii la închisoare cu drepturile electorale suspendate până la 29 iulie şi să îi reînscrie pe aceia care şi-au ispăşit condamnarea, dar şi să ia legătura prin Ministerul Sănătăţii cu spitalele de specialitate pentru a avea un număr al celor cu stare mentală care nu le permite să voteze. Potrivit preşedintelui suspendat, legea prevede şi un termen de cinci zile pentru aceste măsuri de actualizare a listelor electorale.

PDL cere demisia lui Ioan Rus

Prim-vicepreşedintele PDL Cezar Preda a anunţat ieri că formaţiunea sa cere demisia ministrului de Interne Ioan Rus pe care îl consideră descalificat de "mascarada" pe care a făcut-o în legătură cu organizarea mini-recensământului. "A fost în afara oricărui profil de ministru de Interne al UE cu ce a spus public în faţa a 22 de milioane români, că mini-recensământul în mediul rural se rezumă la primari şi la 2-3 oameni vajnici care o întreabă pe ţaţa Maria dacă Vasile e acasă, iar dacă ţaţa Maria spune că nu e acasă şi e plecat în străinătate, acest cetăţean european îşi pierde dreptul de vot. Asta este atitudine de ministru de Interne? Noi spunem că nu şi domnul ministru Rus trebuie să plece", a precizat Cezar Preda.
Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus, a declarat vineri că actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul românilor.

Ies la iveală cazurile de turism electoral

Trei angajaţi ai unei firme de construcţii, din Drobeta Turnu Severin, susţin că au fost forţaţi să îşi semneze demisiile, deoarece în ziua referendumului ar fi refuzat să voteze de două ori. Muncitorii povestesc că duminică, 29 iulie, li s-a cerut să vină la lucru. Au fost urcaţi într-un microbuz şi duşi în satul Goanţa. Aici au votat chiar dacă unul dintre ei avea buletinul expirat. "Ne-am deplasat la secţia de votare de la Goanţa, am votat o dată, după aia ne-a zis să mergem în altă comună. Ne-a pus să dezlipim aia cu votat şi să ne ducem mai departe. Noi nu ne-am dus, am sărit jos din microbuz. Ne-a spus de atunci, vedeţi că n-o să dureze o săptămână şi o să vă dau afară. A zis că s-a încheiat contractul de muncă, pe motiv că nu am votat", a declarat un angajat, citat de rtv.ro.  "Eu aveam buletinul expirat, i-am spus şi mi-au zis că să mă duc, că nu contează că răspunde delegatul care a fost trimis cu noi", a spus un alt bărbat. Cei trei susţin că, după ce i-au pus să îşi scrie demisiile, şefii i-au dat afară fără să le mai plătească bani care li se cuveneau pentru 10 zile de muncă. În Mehedinţi, s-a înregistrat o prezenţă record la referendum, de peste 70%. De asemenea, evz.ro scrie despre un tanar care a votat deşi are doar 16 ani. 


Romancele, printre codaşele Europei la alăptat

Rata alăptării în România este de 12,6%, situându-se printre cele mai mici din Europa, potrivit unui studiu desfăşurat în 2011 de Institutul pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi UNICEF.

Dacă în prima lună de viaţă, 31% dintre copii sunt alăptaţi exclusiv la sân, acest procent scade în următoarea lună la 22,7%, ajungând în luna a şasea a copilului la 3,4%, un procent foarte mic. Educaţia mamei este un factor ce influenţează alăptarea exclusivă, mamele cu studii superioare şi cele cu educaţie puţină înregistând cele mai mari procente 15 şi, respectiv, 17 %. Conform studiului, prevalenţa alăptării exclusive în mediul urban este aproape de două ori mai mare decât în mediul rural, 15,4 faţă de 9,8%. Beneficiile alăptatului exclusiv sunt foarte multe, dar, din păcate, nu la fel de cunoscute. Din totalul lotului pe care s-a făcut studiul, doar 56 % dintre mame au vorbit cu medicul care le-a îngrijit în timpul sarcinii despre alăptare, cele mai puţine mame consiliate în timpul sarcinii fiind adolescentele cu vârsta între 15-19 ani şi femeile din mediul rural. "Alăptatul scade mortalitatea infantilă, riscul de infecţii şi de enterită ulcero-necrotică la prematuri. Copiii alăptaţi exclusiv au o mortalitate şi o morbiditate mai mică, se îmbolnăvesc mai rar şi mai greu. Din păcate, o mare parte dintre femeile din România privesc alăptatul ca o constrângere. Ele cred că nu au voie să mănânce diverse alimente sau au mai multe interdicţii, ceea ce este complet fals. Mamele trebuie să se hrănească bine şi să fie relaxate, deoarece stresul poate să scadă cantitatea laptelui", a declarat dr. Adrian Crăciun, şeful secţiei de neonatologie din Maternitatea Cantacuzino.
Pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniţi exclusiv prin alăptare.

Un apropo pentru Corlăţean să demareze decapitările la şefia Parchetelor

În acelaşi interviu, Crin Antonescu a apreciat că ministrul Justiţiei poate face o propunere pentru noul procuror general, având în vedere că "scadenţa" vine la mijlocul lunii septembrie, el arătând că nu va obstrucţiona această numire. "În ce-l priveşte pe procurorul general, şi pe şeful DNA despre care s-a făcut vorbire expresis verbis în comunicate internaţioale, încă o dată aş vrea să precizez: procurorul general e numit la propunerea ministrului Justiţiei cu acordul cu eveluarea CSM şi apoi, la capătul acestui circuit, numit sau nu de către preşedinte. Deci nu preşedintele iniţiază un asemenea proces, nu preşedintele găseşte persoane, ca să spun aşa, preşedintele are ultimul cuvânt, doar aşa, cum are şi la promulgarea legilor, aici putând să respingă propunerea respectivă", a spus Antonescu. Întrebat dacă ar fi dispus să analizeze propunerea minsitrului Justiţiei şi "să-i dea drumul", dacă acesat iniţiază procedura acum, Antonescu a răspuns: "Categoric da. Sigur că da. Eu am spus că nu schimb eu pe cineva. Dacă acest proces porneşte de la ministerul Justiţiei, evident că nu-l voi obstrucţiona eu".

Cotrabandist sarb, împuşcat mortal de poliţiştii de frontieră

Poliţiştii de frontieră din judeţul Timiş au împuşcat ieri mortal un bărbat de cetăţenie sârbă, suspectat că trafica ţigări. Poliţiştii de frontieră aflaţi în apropierea localităţii Toager au observat, ieri la prânz, pe fâşia dintre România şi Serbia, două persoane care transportau colete cu ţigări de contrabandă. Una dintre acestea a fost reţinută, însă cea de-a doua nu s-a oprit la somaţiile poliţiştilor de frontieră. "Cele două persoane au fost somate verbal să se oprească. Una dintre ele, un cetăţean român, a fost reţinută imediat, iar cealaltă persoană a fugit. Poliţiştii de frontieră au tras mai multe focuri de avertisment în plan vertical, persoana nu s-a supus, în consecinţă s-au executat focuri de armă, iar bărbatul probabil s-a aplecat, fiind împuşcat mortal în spate. Din cercetările noastre, rezultă că acesta este cetăţean sârb", a povestit purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara, Iasmina Maghiar. La rândul său, procurorul-şef al DIICOT Timiş, Mircea Andreş, a afirmat că din primele cercetări rezultă că bărbatul împuşcat era de cetăţenie sârbă. Potrivit acestuia, este vorba despre o grupare de trafic cu ţigări din care fac parte mai multe persoane şi care era monitorizată de mai mult timp de către procurorii DIICOT.

Puşcăriaşi, cercetaţi pentru trafic de heroină în penitenciar

Patru deţinuţi de la Penitenciarul Colibaşi sunt cercetati pentru trafic de droguri de mare risc, fiind acuzaţi că introduceau şi distribuiau stupefiante în penitenciar, asupra celor patru fiind găsite peste 150 de doze de heroină. Potrivit unor surse judiciare, cei patru deţinuţi au vârste cuprinse între 25 şi 42 de ani şi ispăşeau pedepse pentru furt, înşelăciune şi trafic de droguri, având pedepse de până la 13 ani de închisoare. Conform surselor citate, drogurile erau aduse la penitenciar de rude sau prieteni ai deţinuţilor, în pachetele cu alimente, iar cei patru deţinuţi porţionau stupefiantele - heroină - în cantităţi de două-trei grame. Dozele erau vândute celorlalţi deţinuţi, cu câte 100 de lei sau în schimbul unor pachete cu ţigări. Asupra celor patru deţinuţi anchetatorii au găsit în penitenciar 152 de doze de heroniă.

Guvernul va acoperi cheltuielile pentru funeraliile Mihaelei Ursuleasa

Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor pianistei Mihaela Ursuleasa, a anunţat primul-ministru Victor Ponta, care a transmis un mesaj de condoleanţe familiei artistei. "Deşi este o compensaţie infimă pentru această imensă pierdere, vreau să asigur familia îndoliată că Guvernul va oferi sprijinul necesar pentru acoperirea cheltuielilor necesare funeraliilor", a declarat primul-ministru Victor Ponta.
Pianista Mihaela Ursuleasa a fost găsită decedată în apartamentul ei din Viena joi, de impresara sa, Andreea Butucariu. Ursuleasa, care avea 33 de ani, se stabilise la Viena de foarte mulţi ani, unde locuia cu mama ei şi fetiţa sa de şapte ani. Poliţia austriacă indică drept cauză probabilă a morţii pianistei o "hemoragie cerebrală" sau o "căzătură fatală". Totodată, a fost indicată drept cauză a morţii o rupere a unui anevrism cerebral.

Marocan, găsit într-o ladă frigorifică de poliţiştii de frontieră

Ieri dimineaţă, în jurul orei 3.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad, judetul Timiş, s-a prezentat pentru a ieşi din România, Andrei B., în vârstă de 25 ani, şofer al unui microbuz înmatriculat în Bulgaria, încărcat cu frigidere uzate. La controlul autovehiculului a fost descoperit ascuns, într-o ladă frigorifică, un cetăţean marocan, în vârstă de 33 de ani, care intenţiona să ajungă ilegal în Spaţiul Schengen.
Vineri, sâmbătă şi duminică, poliţiştii de frontieră au depistat şi reţinut 12 persoane, cetăţeni din Algeria, Maroc, Egipt, Yemen şi Mauritania, care încercau să treacă ilegal frontiera română.
Patru migranţi au fost reţinuţi de către poliţiştii de frontieră timişoreni, în timp ce intenţionau să treacă ilegal frontiera verde. Alti şapte migranti au fost descoperiţi de poliţiştii de frontieră ascunşi într-un automarfar care transporta lemne de foc, iar unul în lada frigorifică dintr-un microbuz.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.