Național

Presa internaţională despre Raportul pe Justiţie: Adio, Schengen!

Ziarul de Vrancea
19 iul 2012 426 vizualizări
Presa internaţională abordează pe larg criticile dure emise de Comisia Europeană în raportul său privind MCV pentru România, subliniind că acesta compromite clar eforturile Bucureştiului şi Sofiei de a adera la spaţiul Schengen.

\Comisia Europeană a criticat dur, miercuri, atingerile aduse de Guvernul român statului de drept, care au "zdruncinat" încrederea UE şi au plasat ţara sub supraveghere intensă pentru a o constrânge să respecte normele democraţiei, scrie AFP. Comisia a apreciat, în acelaşi timp, că vecina sa, Bulgaria, trebuie să depună în continuare eforturi în lupta împotriva corupţiei şi pentru a asigura independenţa judecătorilor. Aceste constatări riscă să întârzie încă o dată perspectiva de aderare a celor două ţări foste comuniste la spaţiul Schengen, la cinci ani de la intrarea lor în UE, adaugă agenţia franceză.
Dar, continuă AFP, în timp ce Bulgariei i s-a fixat un termen de un an şi jumătate, până la sfârşitul lui 2013, pentru a-şi pune în aplicare reformele, România a fost plasată sub supraveghere intensă, cu o listă precisă de cerinţe a căror punere în aplicare va fi evaluată de Bruxelles la sfârşitul anului. Premierul român, Victor Ponta, a promis să respecte autoritatea Curţii Constituţionale române, cedând astfel presiunii UE şi dezamorsând într-o oarecare măsură criza politică de la Bucureşti.
UE se încruntă la România pentru nerespectarea statului de drept, titrează agenţia chineză Xinhua, în timp ce Associated Press avertizează că, deşi UE nu are prevederi pentru a exclude membrii, rapoartele negative repetate ar putea contribui la tăierea fondurilor europene. Agenţia germană DPA citează însă comentatori care speculează că scopul acţiunilor din ultima perioadă ale premierului român este acela de a avea un preşedinte care să fie mai dispus să îl graţieze pe fostul prim-ministru Adrian Năstase.

Reding: Guvernul Ponta ruinează în cateva săptămani cinci ani de eforturi

La rândul său, Der Spiegel subliniază că raportul se concentrează pe recenta instabilitate politică din ţară, menţionând "evenimente excepţionale" care reprezintă o "sursă majoră de îngrijorare". Cu un asemenea bilanţ, Bucureştiul va rata fără îndoială unul dintre principalele sale obiective şi anume forţarea intrării în spaţiul Schengen, comentează Le Monde. Bucureştiul încearcă în acest moment să obţină susţinere, în special la Paris şi Lisabona, dar Olanda, principalul oponent faţă de extinderea Schengen, şi-a consolidat motivele pentru care se opune intrării României şi Bulgariei. Viviane Reding, comisar pentru Justiţie, a criticat dur coaliţia aflată la guvernare în România care, potrivit ei, "ameninţă să ruineze în câteva săptămâni cinci ani de eforturi", mai scrie publicaţia franceză.
Diplomaţii de la Bruxelles îşi amintesc cu greu ocazii similare, în care Comisia să îndrăznească să critice atât de dur un stat membru, scrie cotidianul american New York Times.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.