Național

Le Figaro: lovitură de stat orchestrată de moştenitorii comuniştilor

Ziarul de Vrancea
8 iul 2012 638 vizualizări
Presa internaţională continuă să acorde spaţii largi evenimentelor politice din Romania

Cotidianul francez Le Figaro comentează într-un material amplu, publicat cu câteva ore înainte de suspendarea preşedintelui, reacţiile opiniei publice româneşti şi străine la disputele politice dintre USL şi şeful statului.  "Traian Băsescu, preşedintele de centru-dreapta, îşi vede izolarea tot mai mare în faţa ofensivei instituţionale a Uniunii social liberale, moştenitoare a Partidului comunist român", comentează jurnalistul Le Figaro, Alexandre Levy. Publicaţia franceză scrie că presa română "a făcut inventarul dictaturilor pentru a încerca să descrie ofensiva noii majorităţi de stânga de a acapara instituţiilor de stat", amintind că jurnalele româneşti au comparat evenimentele atât cu acţiunile lui Hitler şi epurările staliniste cât şi cu cazul mai recent al persecutării dizidenţilor de către regimul lui Alexandr Lukaşenko în Belarus. În încheierea articolului, Le Figaro titrează: "Rămâne să măsurăm capacitatea de ripostă a lui Traian Băsescu. Aflat la preşedinţie din 2004, acest veteran al politicii nu şi-a spus cu siguranţă ultimul cuvânt", amintind că într-o procedură similară de suspendare lansată de opoziţie în 2007, preşedintele a câştigat cu un procent de aproape 75 la sută.

Consiliul Europei cere opinia Comisiei de la Veneţia despre suspendarea preşedintelui

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, se declară îngrijorat de recentele evoluţii din România, în special de cele legate de suspendarea preşedintelui, şi a cerut Comsiei de la Veneţia să analizeze dacă aceste acţiuni sunt compatibile cu statul de drept şi cu democraţia. "Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de acţiunile Guvernului şi Parlamentului în legătură cu instituţii democratice. Am cerut o opinie Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (n.r. - Comisia de la Veneţia) din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi cu statul de drept", a afirmat Jagland. Comisia pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, cunoscută drept Comisia de la Veneţia, este un grup de experţi constituţionali care examinează modul în care ţările membre ale Consiliului Europei respectă standardele democratice.

Germania vrea noi mecansime prin care să fie combătute încălcări ale valorilor UE

Conflictul de la Bucureşti, în cadrul căruia preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat vineri seara de către Parlament, ar putea afecta "valori fundamentale europene", a declarat ieri ministrul german de Externe Guido Westerwelle pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung. Westerwelle şi-a exprimat îngrijoarea faţă de decizia Parlamentului României de a-l suspenda pe Băsescu din funcţie, în opinia sa fiind necesare "noi mecansime" prin intermediul cărora să fie combătute încălcări viitoare ale valorilor UE de către membrii acesteia. "Principiile de bază ale democraţiei, domnia legii şi separaţia constituţională a puterilor" în stat nu trebuie să fie negociabile, iar Guvernul federal german "nu va ignora" evenimente ca cele din România, a avertizat Westerwelle.
Băsescu a influenţat politicile de austeritate din România prin relaţia sa strânsă cu PDL, iar premierul Victor Ponta a încercat constant să îşi extindă puterile, scria ieri şi Deutsche Welle, întrebându-se dacă preşedintele nu a fost cumva prea activ. Băsescu "a spus încă de la începutul (mandatelor sale) că vrea să fie un preşedinte activ", a declarat pentru postul de radio Anneli Ute Gabanyi, un politolog de la Berlin. "Nu a vrut să se limiteze la un rol ceremonial, ci să se angajeze în politică şi să facă politici", un lucru care s-a întors împotriva sa în urma schimbării balanţei puterii, adaugă politologul. Postul german de radio citează totodată luările de poziţie ale principalilor actori internaţionali cu privire la evenimentele din România, şi anume declaraţiile ministrului german de Externe Guido Westerwelle - care a pus la îndoială, într-un interviu recent, progresele României în continuarea procesului său de integrare UE -, criticile exprimate de purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Victoria Nuland cu privire la ameninţarea separării puterilor în stat în acest conflict Băsescu-Ponta şi anunţul Consiliului Europei că va examina legitimarea suspendării preşedintelui.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.