Național

Europa trage USL de manecă

Ziarul de Vrancea
5 iul 2012 7464 vizualizări
Romania riscă să piardă dreptul de vot în Consiliul European, o sancţiune drastică şi fără precedent, în urma atacului concertat al USL împotriva instituţiile democratice n pe un ton diplomatic, Franţa şi Germania îşi exprimă îngrijoarea faţă de ultimele evenimente politice de la Bucureşti n astăzi, Parlamentul votează suspendarea preşedintelui

Primul care a reacţionat a fost eurodeputatul Markus Ferber, preşedinte al delegaţiei Germaniei (CSU-CDU), din Parlamentul European. Bun cunoscător al scenei politice româneşti, el a declarat pentru Adevărul că va iniţia demersurile pentru o sancţiune fără precedent împotriva României din cauza pericolelor care ameninţa statul de drept. "Sunt extrem de îngrijorat în legătură cu situaţia din România. Ceea ce se întamplă este împotriva spiritului şi principiilor UE. Voi contacta Comisia Europeană şi instituţiile europene pentru a face toţi paşii necesari în vederea suspendării voturilor României din Consiliul European, pentru lipsa asigurării standardelor minime funcţionarii statului de drept", a declarat Ferber. Potrivit eurodeputatului german, procedura nu va fi una uşoară, fiind nevoie de vot în Parlamentul European. Ferber se arată dezamăgit de poziţia socialiştilor şi a liberalilor, care au refuzat o dezbatere în plen, la Strasbourg, pe tema situaţiei din România.
Tot ieri, eurodeputaţii Alain Lamassoure şi Elmar Brok, preşedinţii unor comisii din PE, au cerut Comisiei Europene să urmărească atent evoluţia politică de la Bucureşti şi să prezinte un raport care ar putea conduce la suspendarea dreptului de vot al României în Consiliul European. "Numeroase decizii ridică serioase semne de întrebare în legătură cu respectarea statului de drept în România: ignorarea de către premier a unei decizii a Curţii Constituţionale, tergiversarea publicării în Monitorul Oficial a unui decret, preluarea Monitorului Oficial de către Guvern, deşi anterior era subordonat Parlamentului, planul de înlocuire a judecătorilor Curţii Constituţionale, iar, acum, demararea procedurilor de suspendare a preşedintelui Băsescu", adaugă cei doi eurodeputaţi.

CE recunoaşte oficial că se uită cu "mare atenţie" la Bucureşti

Comisia Europeană urmăreşte cu îngrijorare situaţia politică din România, a relatat ieri postul public austriac ORF, citand un purtător de cuvant al Comisiei. Acesta a anunţat în premieră că evoluţiile din România sunt urmărite cu "mare atenţie" de către CE şi că "aceasta monitorizare riguroasă va continua în zilele următoare". ORF subliniază că este vorba de o primă poziţie oficială a Comisiei, după ce Viviane Reding, comisar european pentru Justiţie şi vicepreşedinte al CE, şi-a exprimat mai întai pe contul de Twittter "profundă îngrijorare" faţă de recentele atacuri ale guvernanţilor români la independenţa Curţii Constituţionale din România.
Potrivit ORF, România se apropie "cu paşi rapizi" de o suspendare din Consiliul European, avand în vedere repetatele încălcări ale principiilor statului de drept girate de guvernul de centru-stanga de la Bucureşti şi numeroasele reacţii dure survenite prompt din partea unor politicieni europeni şi internaţionali.

Germania şi Franţa, cu ochii pe Guvernul Ponta

Franţa, unde puterea a fost preluată de socialişti, acelaşi grup politic din care face parte şi Victor Ponta, a îndemnat ieri Guvernul din România "să respecte valorile democratice şi statul de drept". "Toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) sunt obligate să respecte atât valorile democratice şi statul de drept, cât şi echilibrul puterilor în cadrul instituţiilor lor", a declarat Bernard Valero, purtătorul de cuvânt al ministerului de Externe.
Şi Guvernul Germaniei este atent la evoluţiile politice din România, potrivit ambasadorului german la Bucureşti. Ambasada atrage atenţia că partidele şi instituţiile politice trebuie să acţioneze democratic indiferent de contextul politic tumultos. "Acest fapt vizează, îndeosebi, şi respectarea independenţei Curţii Constituţionale a României. Europa este o comunitate de valori care trebuie să funcţioneze în litera legii, dar şi în spirit democratic", a transmis Ambasada Germaniei la Bucureşti.

Băsescu: "Suspendaţi-mă dar faceţi Parlament unicameral"

Parlamentul Romaniei s-a întrunit ieri, în sedinţă extraordinară, pentru a citi cererea de suspendare a preşedintelui ţării, cerere care va fi votată astăzi. De la tribuna Legislativului, Traian Băsescu le-a transmis parlamentarilor că îi va respecta mai mult dacă, la referendum, vor introduce şi modificarea Constituţiei. "Nu aţi vrea, cu ocazia referendumului de validare, să organizaţi şi referendum pentru Parlament unicameral, pentru validarea noii Constituţii, în care să introduceţi doar atât: Parlament unicameral şi 300 de parlamentari?", a spus Băsescu. El a făcut apoi apel la aceştia să continue şi să finalizeze procedura de suspendare din funcţie respectând instituţiile şi Constituţia. "Fie că vorbim de desfiinţări de comisii, de transformarea Monitorulului Oficial în gazeta de perete a Guvernului, fie că vorbim de emitere de OUG care afectează atribuţiunile Curţii Constituţionale, toate acestea sunt lucruri grave şi fac un apel la dumneavoastră: Continuaţi şi finalizaţi procedura de suspendare a preşedintelui României respectând toate instituţiile statului, toate procedurile şi Constituţia României şi atunci nu veţi avea din partea mea niciun fel de reproş, ba, dimpotrivă, vă voi spune «Mulţumesc!», mi-aţi creat condiţiile legale să merg în faţa poporului", a declarat şeful statului. De asemenea, Băsescu a precizat că iniţiatorii procedurii de suspendare îi reproşează doar declaraţii făcute de el şi nu fapte, subliniind că este la fel de liber ca orice parlamentar să facă declaraţii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 4

Adaugă comentariu
paul, acum 4319 zile, 31 minute, 33 secunde
crinel al nostru vrea cu orice pret scaunul de presedinte, pentru ca ponta e premier, se simtea pacalit, CE CONTEAZA SOARTA ROMANILOR, CE CONTEAZA PRETUL PLATIT DE ROMANI PENTRU MOFTUL CELOR DOUA citeste integral
ofofof, acum 4319 zile, 6 ore, 47 minute, 48 secunde
USL-ul .... = MASCARICI..... asemanare... acestia doi sunt mascaricii Romaniei... care fac tara de ras.. in loc sa faca legi pentru populatie, sa reprezinte Romania cu mandrie , sa faca ceva bun citeste integral
hgf, acum 4319 zile, 8 ore, 34 minute, 14 secunde
MA PIS PE UE!...AM AJUNS AICI DATORITA UE...,MA PIS PE UE!
danb, acum 4319 zile, 9 ore, 53 minute, 19 secunde
Ceea ce a facut doamna Macovei la Bruxelles acopera toate elementele constitutive ale infractiunii de tradare, pedepsita cu pana la 20 de ani de inchisoare. Doamna Macovei a avut permanent o atitudine citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.