Național

Foamea de putere sau frica de justiţie? USL dă asaltul final Palatului Cotroceni

Ziarul de Vrancea
4 iul 2012 1098 vizualizări
Dacă preşedintele Traian Băsescu va fi suspendat de Parlament, locul său va fi luat, ca interimar, de şeful Senatului, Crin Antonescu

Parlamentul a convocat o sesiune extraordinară, pentru astăzi şi maine, în care va fi discutată şi votată suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit unor surse parlamentare, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui va fi dat vineri, după citirea şi dezbaterea documentului, astăzi, în plenul reunit.

Referendumul pentru demitere ar urma să se organizeze în cel mult două săptămâni. Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui. Surse parlamentare au precizat însă că USL doreşte ca referendumul să se desfăşoare cât mai repede pentru ca Traian Băsescu să aibă la dispoziţie cât mai puţin timp pentru campanie. Cel mai probabil, referendumul va avea loc pe 22 sau 29 iulie.
În documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui, prezentat ieri, USL susţine că Traian Băsescu "a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale" (n.r. – Curtea pe care ieri USL a lăsat-o fără o parte din atribuţii), a făcut presiuni directe asupra judecătorilor CCR (n.r. – judecători pe care USL i-a ameninţat cu schimbarea) şi a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei. De asemenea, USL susţine că Băsescu a încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei, instigând totodată la nerespectarea legii (n.r. - în ultimele două zile USL a şters pe jos cu multe legi şi regulamente).
Potrivit articolului 95 din Constituţie, "în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale".
Conform Legii referendumului, participanţii la referendum se pronunţă prin "da" sau "nu" la următoarea întrebare: "Sunteţi de acord cu demiterea preşedintelui României?".

Curtea Constituţională, lăsat fără atribuţii

USL a continuat ieri abuzurile legislative începute în ziua precedentă. Astfel, Guvernul Ponta a adoptat o ordonanţa de urgenţă care lasă Curtea Constituţională fără o parte din atribuţiile prevăzute în legea fundamentală. Noul act normativ stabileşte că judecătorii CCR vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei, plenului Senatului sau plenului celor două camere. În vechea formă, alineatul modificat prevedea: "Curtea Constituţională se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori". În 25 iunie, Senatul, în calitate de cameră decizională, a adoptat o lege cu acelaşi text ca al OUG aprobată ieri de Guvern. Această lege a fost contestată de PDL la CCR, care urmează să o ia în discuţie luni, 9 iulie.
Primele efecte ale ordonanţei s-au făcut simţite încă de ieri. Crin Antonescu a declarat că procedura de suspendare din funcţie a şefului statului va continua şi fără avizul Curţii Constituţionale, în situaţia în care aceasta nu-l va elabora în termenul solicitat, de circa 24 de ore.
De asemenea, hotărârile prin care Vasile Blaga şi Roberta Anastase au fost revocaţi din funcţiile de preşedinţi ai celor două Camere au fost publicate în Monitorul Oficial (n.r. – trecut recent în subordinea Guvernului) imediat după publicarea OUG privind atribuţiile CCR. Cu alte cuvinte, contestaţiile celor doi au rămas fără obiect, printr-un şiretlic legislativ.

Societatea civilă: "Atac concertat la adresa democraţiei"

Paisprezece ONG-uri reclamă faptul că ultimele două luni au consemnat un atac concertat la adresa democraţiei şi a statului de drept, protestând faţă de atacurile la adresa instituţiilor cu rol de arbitru într-un stat de drept. "Este evident că noua putere nu a înţeles nimic nici din greşelile predecesorilor la guvernare, nici din mesajul transmis de protestele din ianuarie 2012. Abuzul de putere, forţarea regulilor democratice, arbitrariul, lipsa de transparenţă sau ignorarea obligaţiei de consultare publică în luarea deciziilor nu pot fi corectate prin practici identice, care subminează funcţionarea democratică a statului", se arată într-un comunicat semnat de cele 14 ONG-uri. "Considerăm că majoritatea acţiunilor actualei guvernări au fost îndreptate doar către desfiinţarea adversarilor politici şi nu au avut drept scop întărirea democraţiei şi a statului de drept în România, servirea interesului public sau rezolvarea problemelor cetăţenilor", susţin organizaţiile non-guvernamentale. ONG-urle enumeră astfel: abuzul de ordonanţe de urgenţă cu motive obscure sau revanşarde; atacurile Ministrului Justiţiei la adresa membrilor CCR; intenţia liderilor USL de a limita atribuţiile CCR la a da avize consultative asupra constituţionalităţii legilor; revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, singura instituţie care poate ataca ordonaţele de urgenţă ale Guvernului la Curtea Constituţională; declararea ca neincompatibili a unor parlamentari, în ciuda unor hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile; acapararea serviciilor publice de radio şi televiziune, în ciuda promisiunilor de depolitizare a acestor instituţii; promovarea sistemul majoritar cu vot uninominal într-un singur tur (uninominalul pur), fără o dezbatere publică adecvată, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare; trecerea Monitorului Oficial în subordinea Guvernului şi utilizarea instituţiei pentru urgentarea sau întârzierea unor decizii, în funcţie de interesele politice ale USL (cazul Voiculescu, ordinul Ministrului Educaţiei, decizii ale Curţii Constituţionale a României); desfiinţarea Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare, în timp ce acesta analiza suspiciunea de plagiat asupra tezei de doctorat a premierului Victor Ponta.

Îl graţiază Antonescu pe Năstase?

Ca preşedinte interimar, Crin Antonescu va păstra mare parte din atribuţiile lui Traian Băsescu, printre acestea fiind şi cele care permit graţierea fostului premier Adrian Năstase, dar şi schimbarea mai rapidă a procurorului şef al DNA, Daniel Morar şi a procurorului general Codruţa Kovesi.
Concret, preşedintele interimar - cu siguranţă, şeful Senatului, Crin Antonescu - nu poate adresa Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale naţiunii, nu poate dizolva Parlamentul şi nu poate cere poporului să-şi exprime, prin referendum, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. În rest, toate prerogativele vor fi în mâna preşedintelui interimar. De exemplu, potrivit articolului 94 din Constituţie, şeful statului numeşte în funcţii publice, în condiţiile prevăzute de lege şi acordă graţierea individuală. Mai mult, preşedintele - conform articolului 91 din Constituţie – rămane cu toate atribuţiile în domeniul politicii externe. Tot preşedintele este cel care îi numeşte pe magistraţi şi prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă.
Mandatul procurorului şef al DNA, Daniel Morar, a expirat, el fiind delegat în această funcţie, potrivit legii, până în 16 august, de către şeful său ierarhic, procurorul general al României, Codruţa Kovesi. Mandatul lui Kovesi expiră în 2 octombrie, însă ministrul Justiţiei poate cere revocarea din funcţie.
Raportul de ţară al Comisiei Europene este aşteptat în 18 iulie, oficialii europeni fiind cei care de-a lungul anilor au cerut stabilitate şi continuitate la conducerile DNA şi Ministerului Public.
Contextul de la Bucureşti a determinat-o pe Viviane Reding, comisar european pentru justiţie şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, să încalce cutuma CE de a nu comenta situaţii politice interne şi să posteze pe contul său de Twitter o declaraţie în care îşi exprima îngrijorarea faţă de atacurile la independenţa CCR.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 9

Adaugă comentariu
dptheoldwolf, acum 4319 zile, 16 ore, 6 minute, 17 secunde
ne faultam singuri dragi romani! noi suspendam presedintele,dar Europa ne suspenda pe noi. ne asteapta vremuri f.grele!e
titus, acum 4319 zile, 22 ore, 44 secunde
Le este frica de dosarele ce le au in spate,vor sasi acopere rahatul;nenorociti.Basescu este al nostru;alegatoru. nu voi 480 de ..ce luati lefe babane si fara rezultate faceti ce vreti.Faceti citeste integral
, acum 4319 zile, 22 ore, 47 minute, 25 secunde
@danb Voi astia care aveti o ura venala pt Basescu nu vedeti decat basisti sau anti-basisti. Afla ca mai exista a 3-a cateogorie: cei care nu ii vor pe niciunii dintre actualii politicieni, fosti citeste integral
vlad tepes, acum 4319 zile, 23 ore, 4 minute, 50 secunde
ATENTIE.. cà ne paste o nouà revolutie, iar Romània se va intoarce in timp , de 70 de ani.. mai precis in timpul maresalului Antonescu.. Asa cà interimarul la functia de presedentie a lui Crin citeste integral
danb, acum 4319 zile, 23 ore, 5 minute, 52 secunde
@ JDK. deci tu propui ca sa pastram un infractor mai putin periculos de frica sa nu vina unul si mai rau. Pe langa faptul ca logica asta mi se pare putin bolnava, mie mi se pare ca Basescu este extrem citeste integral
JDK, acum 4319 zile, 23 ore, 9 minute, 34 secunde
@danb Basescu are problemele lui (inclusiv penale). Dar daca in locul lui vor veni niste infractori si mai penali e ca si cum ai sari din lac in put! Prostovanii care se uita la Antene si la citeste integral
danb, acum 4319 zile, 23 ore, 26 minute, 51 secunde
In ultimul lui discurs ca presedinte, Basescu s-a dovedit un mos obosit, terminat, plictisitor si care se repeta papagaliceste. Un asemenea individ nu mai are ce cauta in fruntea statului. In maxim o citeste integral
silvia, acum 4320 zile, 1 ora, 58 minute, 23 secunde
le arde fundul de frica puscariei printr ei si mo de asta comit abuzuri de necoceput pt.o tara democrata. o sa-ti fie frica sa discuti de ponta ,antonescu s.a ca pe vremea comunismului.Daca nu citeste integral
bb, acum 4320 zile, 2 ore, 43 minute, 29 secunde
Asa au vrut majoritatea romanilor asta au! Comunisti am fost comunisti am ramas! Nu uitati : " fiecare popor isi merita conducatorul".
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.