Național

Mozaic national: Tribunal: Medicii au amanat nejustificat externarea lui Năstase

Ziarul de Vrancea
2 iul 2012 611 vizualizări
Concluzia apare în motivarea deciziei privind punerea în executare a mandatului de încarcerare a fostului premier

Magistraţii Tribunalului Bucureşti care au decis mutarea lui Adrian Năstase de la Spitalul Floreasca la Spitalul Penitenciar Rahova consideră că doctorii de la Floreasca au încercat să amâne punerea în executare a mandatului de încarcerare a fostului premier. "Acestea (n.r. – comisiile medicale interdisciplinare) nu încearcă decât să amâne, în mod nejustificat şi cu nesocotirea dispoziţiilor legale în materie, externarea persoanei condamnate N.A. în vederea conducerii sale la un loc de detenţie", se arată în motivarea Tribunalului. Judecătorii consideră că imediat după acordarea asistenţei medicale de urgenţă persoana condamnată trebuia externată, mandatul de executare pus în aplicare iar condamnatul, dus şi încarcerat la un penitenciar-spital. Tribunalul a mai constatat că poliţiştii care trebuiau să pună în executare mandatul nu au mai putut întocmi procesul-verbal de încarcerare, în urma tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, iar acesta nu a început executarea pedepsei la data de 20 iunie.

Procurorii se tem de Burlan

Procurorii DNA au depus ieri la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere de strămutare a dosarului în care avocaţii lui Adrian Nastase solicită Tribunalului Bucureşti întreruperea executării pedepsei. DNA doreşte ca acest dosar să fie mutat de la Tribunalul Bucureşti la altă instanţă de acelaşi grad din ţară. De asemenea, DNA a depus o altă cerere la Curtea Supremă de suspendare a judecării procesului de la Tribunalul Bucureşti, până când magistraţii vor da o soluţie la prima cerere. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au suspiciuni privind imparţialitatea Elenei Burlan, judecătoarea de la Tribunalul Bucureşti căreia i-a fost repartizat acest dosar. Motivul este ca Elena Burlan l-a achitat pe medicul Şerban Brădişteanu într-un dosar de corupţie, medic care este cercetat de DNA deoarece l-ar fi favorizat pe Adrian Năstase să nu intre în Penitenciarul Rahova. De altfel, la primul termen al procesului de la Tribunalul Bucureşti, din 28 iunie, reprezentantul DNA a contestat modul în care dosarul a ajuns la judecătoarea Elena Burlan, deoarece nu exista nicio dovadă privind repartizarea aleatorie.

Contestaţia în anulare va fi judecată în septembrie

ICCJ a admis cererea de preschimbare a termenului de judecată în cazul judecării contestaţiei în anulare făcută de avocaţii lui Adrian Năstase împotriva deciziei definitive de condamnare la doi de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii, noul termen fiind în septembrie.
Judecarea contestaţiei în anulare privind condamnarea lui Năstase a fost stabilită iniţial de instanţa supremă pentru 1 octombrie, însă avocaţii fostului premier au depus o cerere de preschimbare a termenului. După discutarea acestei cereri, instanţa supremă a stabilit preschimbarea termenului din octombrie pentru 3 septembrie. La acest prim termen, instanţa ar putea lua în discuţie admisibilitatea contestaţiei în anulare, dar numai dacă la dosar se va regăsi motivarea deciziei definitive a completului de cinci judecători, de condamnare a lui Adrian Năstase. Instanţa supremă stabilise ca acţiunea avocaţilor lui Năstase să fie judecată la 1 octombrie. Data a fost aleasă aleatoriu, prin programul de stabilire a termenelor al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Farmaciştii pot lucra fără cititor de coduri de bară doar până la 1 octombrie

Farmaciştii care nu au achiziţionat cititor pentru coduri de bară vor mai putea elibera reţete compensate şi gratuite doar până la 1 octombrie, după care derogarea va fi anulată în sistem, iar reţetele vor putea fi citite numai după codul electronic, a declarat Marius Filip, medic şef la CNAS. "Am intrat în farmacii şi (n.r. - farmaciştii) erau foarte speriaţi. Mă interesa dacă se pregătiseră cu cititoarele de coduri şi dacă ştiau ceva de reţeta electronică. Mulţi nu înţeleseseră foarte mult din reţeta electronică. E adevărat că înţelegi mai mult după ce lucrezi efectiv. Nu au fost proiecte pilot, pentru că bulversam sistemul", a mai spus medicul şef de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

La 14 ani, suspectat că a violat o bătrană de 72 de ani

Un adolescent în vârstă de 14 ani, din localitatea băcăuană Corbasca, este cercetat de poliţişti pentru viol şi tâlhărie, după ce ar fi constrâns o femeie din sat, peste care a intrat noaptea în locuinţă, să întreţină relaţii sexuale cu el, ulterior furându-i bani din casă. Potrivit IPJ Bacău, cercetările în acest caz au fost începute ieri, în urma plângerii făcute de o femeie de 72 de ani la Postul de Poliţie Corbasca, conform căreia, în noaptea de duminică spre luni, a fost violată de un tânăr, apoi jefuită de suma de 100 lei. Poliţiştii băcăuani au început o serie de investigaţii în acest caz şi, în cursul zilei de luni, au reuşit să-l găsească, în baza semnalmentelor indicate de victimă, pe tânăr. "Principalul suspect în acest caz este un minor de 14 ani, cu domiciliul în aceeaşi localitate cu victima. Atât femeia cât şi suspectul au fost duşi la Serviciul de Medicină Legală Bacău în vederea expertizării medico-legale care se impune în acest caz", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Narcisa Butnaru.

EBA apără delfinii din Marea Neagră

Europarlamentarul PDL Elena Băsescu şi alţi patru membri ai PE au lansat, ieri, o declaraţie scrisă pe tema delfinilor din Marea Neagră, cerând măsuri suplimentare pentru protecţia acestor mamifere marine, inclusiv prin utilizarea în mod obligatoriu a "dispozitivelor acustice de intimidare". Iniţiativa îi apartine eurodeputului român, caruia i s-au alaturat Andrey Kovatchev (EPP, Bulgaria), Kristian Vigenin (S&D, Bulgaria), Chris Davies (ALDE, UK) si Isabella Lövin (Verzi, Suedia). Semnatarii solicită statelor din zona litoralului Mării Negre să coopereze în această privinţă şi face referire în special la sprijinul din partea Rusiei, Turciei şi Ucrainei. Elena Băsescu a prezentat motivele care au determinat-o să ia atitudine: "Am fost foarte impresionată de ştirile despre sutele de delfini care au eşuat în ultima perioadă pe litoralul Mării Negre. Am simţit nevoia să acţionez, mai ales că sunt născută la Constanţa şi am iubit dintotdeauna delfinii. Sunt animale frumoase, sensibile şi inteligente, iar acum sunt în pericol. Trebuie să facem ceva înainte să fie prea târziu, pentru că numărul delfinilor din Marea Neagră a scăzut drastic în ultimii ani".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.