Național

Atac la judecătorii Curţii Constituţionale

Ziarul de Vrancea
28 iun 2012 732 vizualizări
Ministrul Justiţiei susţine că doi dintre aceştia ar fi incompatibili. Şeful ANI afirmă contrariul, dar s-a declarat de acord cu noi verificări. Unul dintre judecători - chiar soţia ambasadorului roman la Bruxelles - a respins de asemenea acuzaţia de incompatibilitate.

Doi judecători de la Curtea Constituţională ar fi în stare de incompatibilitate, a susţinut ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, într-o emisiune televizată. El i-a nominalizat în acest sens pe preşedintele CCR, Augustin Zegrean, şi pe judecătoarea Iulia Motoc. Despre aceasta din urmă, Corlăţean a spus că are alte trei angajamente pe langă funcţia de judecător la CCR: membru în Comitetul Consultativ al Convenţiei cadru privind minorităţile naţionale, "cineva care este în Consiliul de Administraţie al Agenţiei Drepturilor Fundamentale aparţinand UE şi cineva care este şi în Comitetul ONU privind drepturile omului", a explicat ministrul Justiţiei, care se întreabă: "este sau nu este în stare de incompatibilitate?" El a invocat Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, care prevede că funcţia de judecător este incompatibilă cu oricare altă funcţie publică sau privată, cu excepţia funcţiilor didactice din învăţămantul juridic superior.
Horia Georgescu, directorul Autorităţii Naţionale de Integritate, a declarat, în aceeaşi emisiune televizată, că judecătoarea Iulia Motoc nu se află în incompatibilitate, dar că ANI poate declanşa o nouă verificare dacă este sesizată în acest sens. El a ţinut să-i transmită lui Titus Corlăţean că "nu Ministerul Justiţiei stabileşte cine este incompatibil sau nu în România".
De menţionat că Iulia Motoc este soţia ambasadorului Romaniei la Bruxelles, Mihnea Motoc, respectiv cel care ieri i-a înmanat liderului delegaţiei romane la Consiliul European o mică insignă pe care uzanţele îl obligă să o poarte la reverul hainei pe parcursul reuniunii.
În ceea ce-l priveşte pe preşedintele Curţii Constituţionale, acesta a fost acuzat de către ministrul Corlăţean că s-ar fi antepronunţat în cazul reprezentării Romaniei în cadrul reuniunilor internaţionale.

Cum apare ideea de reformă la USL

După "răbufnirile" de miercuri ale ministrului Justiţiei, atacurile au continuat şi ieri. Vicepreşedintele PNL Norica Nicolai susţine că CCR ar trebui reformată, astfel încât judecătorii să nu mai fie politicieni, ci oameni "selectaţi din magistraţi de scaun". "Vor trebui selectaţi din magistraţi de scaun, oameni cu experienţă profesională deosebită şi cu probitate morală deosebită, pentru că dacă acest deficit de moralitate n-ar fi existat în România, n-am fi avut nici atâtea interpretări dubioase şi inconsistente în justiţie şi nici atâta dezordine morală, aşa cum există în momentul de faţă în instituţiile statului", a explicat Nicolai. Fostul procuror a susţinut că "existenţa CCR se justifică atunci când soluţiile date de această instanţă sunt în limitele legii şi ale Constituţiei".

Şi CCR a găsit o incompatibilitate la Guvern: exerciţiul democratic

Atacurile asupra Curţii Constituţionale din partea Guvernului şi ale altor autorităţi publice sunt incompatibile cu exerciţiul democratic, subliniază Curtea Constituţională a României, într-un comunicat remis ieri presei. Ameninţările cu revocarea şi presiunile politice din partea Guvernului pot "impieta" în mod grav asupra activităţii judecătorilor şi a Curţii Constituţionale în ansamblul său, se arată în comunicat. "Curtea Constituţională a României îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile din partea Guvernului şi ale altor autorităţi publice la adresa Curţii şi a judecătorilor săi. Curtea Constituţională subliniază faptul că aceste atacuri sunt incompatibile cu exerciţiul democratic", încheie documentul.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
samanta, acum 4323 zile, 9 ore, 9 minute, 27 secunde
uslistilor v-ati facut de ras,n-aveti habar de legile statului! corlatean,mai esti si ministul justitiei,....care justitie ,....exista!?
samanta, acum 4323 zile, 9 ore, 11 minute, 48 secunde
uslistilor v-ati facut de ras,n-aveti habar de legile statului! corlatean,mai esti si ministul justitiei,....care justitie ,....exista!?
samanta, acum 4323 zile, 9 ore, 12 minute, 30 secunde
uslistilor v-ati facut de ras,n-aveti habar de legile statului! corlatean,mai esti si ministul justitiei,....care justitie ,....exista!?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.