Național

Hidroelectrica şi-a cerut intrarea în insolvenţă Cine are interes să vandă pe doi lei cel mai important activ al statului?

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 551 vizualizări
primul termen de judecată a cererii de intrare în insolvenţă a celei mai mari companii energetice din ţară va fi judecat pe maine

Hidroelectrica SA a introdus la finele săptămanii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie. Ministerul Economiei arată că decizia a fost luată de Consiliul de Administraţie al producătorului de electricitate, iar instituţia nu "interferează" în procedurile judiciare ale companiilor pe care le deţine. "Hotărarea privind cererea de intrare în insolvenţă a fost luată de Consiliul de Administraţie al Hidroelectrica SA, iar MECMA, în calitate de acţionar, nu interferează în niciun fel în procedurile judiciare în care sunt implicate societăţile comerciale cu capital de stat pentru a nu influenţa în niciun mod instanţele de judecată", se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Nici oficialii Ministerului Economiei, nici reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii. Premierul Victor Ponta a înfiinţat în urmă cu aproape două săptămani un comitet care să evalueze situaţia economico-financiară a companiei Hidroelectrica şi să prezinte Guvernului, în maximum o săptămană, o informare pe această temă şi propuneri de măsuri care să conducă la îmbunătăţirea activităţii societăţii.

Cateva scenarii

Fostul ministru al Economiei Adriean Videanu a declarat, ieri, că este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, arătand că ori este vorba despre o decizie managerială profund greşită, ori cineva vrea să vandă această companie "pe doi lei". Videanu a precizat că în 2010 Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, iar în anul 2011 aceasta a dat statului cele mai mari dividende din istoria Hidroelectrica. "Din păcate nu sunt cunoscute public argumentele intrării în insolvenţă a Hidroelectrica, dar, după ce în 2010, Hidroelectrica a avut cel mai mare profit din istorie, peste 100 milioane de euro, şi în anul 2011 a dat statului cele mai mari dividende din istorie, este absolut nejustificată intrarea în insolvenţă. Aici pot fi două argumente, ori este o decizie managerială profund greşită, ale căror rezultate vor fi devastatoare pentru Hidroelectrica, ori cineva vrea să vandă Hidroelectrica pe doi lei", a apreciat Adriean Videanu. El a adăugat că se va vedea cine doreşte acest lucru şi că o companie strategică nu poate fi tratată "ca o companie care vinde papuci". "O companie strategică cum este Hidroelectrica nu poate fi tratată din punct de vedere managerial ca o companie care vinde papuci şi să se decidă insolvenţa", a adăugat Videanu. Hidroelectrica SA, cel mai mare producător de energie electrică din Romania, a introdus la finele săptămanii trecute o cerere de intrare în insolvenţă la Tribunalul Bucureşti, iar instanţa a stabilit primul termen de judecată pentru miercuri, 20 iunie. Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei. Nici oficialii Ministerului Economiei, nici reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
x, acum 4335 zile, 16 ore, 15 minute, 54 secunde
Da-i romanului mintea cea de pe urma!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.