Național

Procurorii îl acuză pe Mircea Diaconu că i-a dat soţiei sale contracte

Ziarul de Vrancea
31 mai 2012 724 vizualizări
Ministrul Culturii, declarat deja de instanţă incompatibil, mai este acuzat şi pentru că, din funcţia de director de teatru, şi-a promovat soţia ca regizor artistic

Procurorii Parchetului instanţei supreme au extins cercetările vizând conflictul de interese în care s-ar fi aflat ministrul Culturii, Mircea Diaconu, şi au început urmărirea penală împotriva sa pentru că, în calitate de director la Teatrul Nottara, şi-a ajutat soţia să primească anumite contracte.
Inspectorii ANI au sesizat PICCJ în legătură cu incompatibilitatea în care s-ar fi aflat pe-atunci senatorul Mircea Diaconu, care ocupa simultan şi funcţia de director al Teatrului Nottara din Bucureşti. ANI a reclamat totodată şi un posibil conflict de interese în care s-ar fi aflat Diaconu, care, din poziţia de director al teatrului, a promovat-o pe soţia sa în funcţia de regizor artistic al instituţiei, realizând, potrivit procurorilor, "în mod direct un folos material pentru soţia sa".
Pentru aceste fapte procurorii au început, în 4 ianuarie, urmărirea penală împotriva lui Diaconu. Procurorii spun că, după audierea lui Diaconu, au obţinut "mai multe elemente de fapt care servesc la constatarea existenţei infracţiunii pentru care s-a început urmărirea penală, dar şi a existenţei altor infracţiuni de conflict de interese". "Astfel, în calitatea sa de director al unui teatru din Bucureşti, a facilitat încheierea unor contracte (de drepturi intelectuale, de drepturi de autor - scenografie, de drepturi conexe) între instituţia pe care o conducea şi regizorul Diana Maria Diaconu (actriţa şi regizorul Diana Lupescu, n.r.), soţia sa", afirmă procurorii în documentul citat.
Premierul Victor Ponta a declarat ieri că i-a cerut ministrului Culturii să meargă "imediat" la Parchet pentru dosarul privind conflictul de intrese.

Medicii de spital trebuie să justifice prescrierea medicamentului inovativ în locul genericului

Medicii de spital vor fi obligaţi să justifice prescrierea unui medicament inovativ în locul genericului, atunci când acesta există, printr-un raport care va fi trimis la ANM şi apoi la Autoritatea Europeană a Medicamentului. Anunţul a fost făcut ieri de ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi. "Ministerul Sănătăţii susţine stimularea consumului medicamentelor generice. Medicul trebuie să dovedească faptul că un medicament generic nu este eficient şi că de aceea a prescris un medicament inovativ", a spus Vasile Cepoi. Potrivit ministrului Sănătăţii, în 2011, la Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) au fost trimise 1.005 farmacovigilenţe, dintre care 820 de la firme şi restul de la medici, însă niciuna nu a raport neeficacitatea.
"De aceea vreau să propunem o procedură, când un medic propune originalul pentru că genericul nu este eficace, să completeze o fişă de farmacovigilenţă prin care explică suspiciunile pe care le are faţă de respectivul produs. Acestea vor fi trimise la ANM şi de acolo la Agenţia Europeană a Medicamentului. De fapt, orice medic care are o suspiciune legată de eficienţa unui produs ar putea să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului, iar aceasta implicit Agenţia Europeană", a precizat ministrul Vasile Cepoi.

Candidat la Primăria Dorohoi: Am fost cel mai premiat ofiţer al Securităţii

Candidatul PRM la Primăria Dorohoi (judeţul Botoşani) Ioan Muha a recunoscut că a fost colaborator al Securităţii în declaraţia pe propria răspundere obligatorie la înscrierea candidaturilor pentru alegerile locale din 10 iunie. "Ei au spus «lucrător», eu însă am fost ofiţer. Nu numai că am declarat acest lucru, dar am pus şi poza mea la avizier pe care scrie că am fost ofiţer al Securităţii Statului. Am fost cel mai premiat ofiţer al Securităţii şi nu ascund asta", a declarat ieri Muha. El nu a ascuns nici şefilor din partid faptul că în perioada 1983-1989 a fost ofiţer al Securităţii. "Când a venit la noi la partid, a venit inclusiv cu cartea de muncă. Acum este unul dintre cei mai buni preşedinţi de filială PRM", a susţinut Dumitru Codreanu, preşedinte al PRM Botoşani.
Pe numele lui Muha există o decizie irevocabilă a Curţii de Apel Bucureşti, potrivit căreia se constată existenţa calităţii de lucrător al Securităţii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
relu, acum 4353 zile, 19 ore, 31 minute, 50 secunde
Nu inteleg de ce nemernicul de Diaconu staruie si sa indarjeste sa ramana senator.El care,impreuna cu nevasta,la revolutie au condus trupele de securitate de la Baneasa spre Piata Universitatii ca citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.