Național

Dispariţie după un scenariu din"Caracatita"

Ziarul de Vrancea
29 mai 2012 5994 vizualizări
Codruţ Marta, mult timp mana dreaptă a fostului şef de la Fisc, Sorin Blejnar, a dispărut în împrejurări misterioase. Surse judiciare vorbesc despre răpirea sau chiar asasinarea lui Marta, un personaj controversat, cu legături puternice în lumea politică şi în mediul de afaceri

Inspectoratul General al Poliţiei Române a dispus ieri darea în urmărire naţională a fostului şef de cabinet al lui Sorin Blejnar, Codruţ Alexandru Marta, în vârstă de 38 de ani. Poliţia a fost sesizată vineri, 25 mai, cu privire la dispariţia în împrejurări suspecte a lui Codruţ Marta de către soţia acestuia, care a precizat că ultima dată soţul ei a fost văzut în 21 mai 2012. Potrivit unor surse judiciare, fostul şef al Fiscului, Sorin Blejnar, şi omul de afaceri Elan Schwartzenberg au fost audiaţi, luni după-amiază, de procurori în legătură cu dispariţia lui Marta. Acesta avea obiceiul de a lipsi de acasă, însă după patru zile de la plecarea sa, soţia lui a alertat autorităţile pentru a-l găsi, susţin sursele citate.
Numele lui Codruţ Marta a fost vehiculat în cadrul anchetei referitoare la Peter Attila Racz, deferit justiţiei în decembrie 2011, alături de alte 15 persoane, pentru o fraudă de aproximativ 20 de milioane de euro, prin comercializare de motorină fără plata accizelor. În acest caz, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) s-a constituit parte civilă cu suma de 87.386.308,61 lei (echivalentul a peste 20 milioane de euro), reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit.

Ucis, răpit sau dispărut de bună voie?

Codruţ Marta a fost şeful la cabinetul lui Sorin Blejnar de la ANAF pană în luna mai 2010, apoi a mai lucrat în această instituţie pană în luna august din acelaşi an, după care a intrat în afaceri pe segmentul publicitate şi consultanţă, susţin surse apropiate familiei Marta, citate de cotidianul România Liberă. Sediul afacerilor sale ar fi fost Monaco şi Monte Carlo.
"Marţea trecută avea bilete de avion pentru Monaco, unde trebuia să plece cu soţia sa. Pentru că nu a mai venit acasă şi nici nu putea lua legătura cu el, soţia a reclamat dispariţia la Poliţie. Blejnar şi Schwartzenberg fac parte din grupul nostru de prieteni, de aceea am fost audiaţi ca martori. Spre exemplu, Marta era prieten cu Blejnar de peste 20 de ani. Ştiu că de Elan s-a apropiat mai mult pe la Monaco, unde acesta are şi o locuinţă" spun sursele RL. Anchetatorii verifică şi pista probabilă potrivit căreia Marta ar fi dispărut din cauză că ar fi refuzat să dea înapoi o parte din banii obţinuţi din consultanţă şi publicitate, scoşi din ţară de reţelele de spălări de bani. De asemenea, sursele apropiate anchetatorilor nu exclud nici ipoteza unui conflict spontan cu persoane necunoscute, în urma căruia Marta să fi fost ucis, scrie România Liberă. Pe de altă parte, surse judiciare citate de evz.ro susţin că există indicii clare potrivit cărora Codruţ Marta ar fi fost răpit pe 21 mai şi scos din ţară.

"Colectorul" şi Gruparea Monaco

Într-un articol publicat de Ziarul Timpul în martie 2011 şi semnat de Petre Mihai Băcanu se afirmă că Marta "este omul partidului, recomandat de «Şcoala Arădeană» a lui Falcă. Marta şi Blejnar vin de la Arad. Amandoi au fost acţionari la UTA pană ce a intrat în faliment (…). Marta era atît de important în moara de făcut bani pentru partid, încat Videanu l-a numit în Consiliul de Administraţie al OIL Terminal, revocandu-l numai după o săptămană pe Florin Vizan. «Casa Regală» a vrut, la un moment dat, să-l impună chiar preşedinte al Consiliului de Administraţie. Codruţ Marta a vandut pe bani mai toate posturile importante din sistemul fiscal-vamal. Colegii de la Gardă îi mai spuneau şi «colectorul», pentru că era omul care adună banii", scria atunci Petre Mihai Băcanu.
Pe de altă parte, ziaristă Sorina Matei scrie, pe blogul ei, că Marta a fost invitat, în urmă cu doi ani, la celebra vanătoarea de la Balc, organizată de Ion Ţiriac, alături de primarul oraşului Monte Carlo, Georges Marsan, şi, printre alţii, Elan Schwartzenberg. "Despre Marta s-a scris mult, numele lui a apărut public în diverse interceptări în stransă legătură cu Blejnar şi cu oameni de afaceri săltaţi de procurori. Însă despre Gruparea Monaco nimeni nu scrie nimic, ceea ce mi se pare, din nou, suspect.  Aşa că m-am gandit să-i enumăr eu. Din el se spune că ar face parte numiţii: Bogdan Buzăianu, Nicu Niro, Cristian Burci, Cătălin Volseniuc (fiul ultimului director al Bancorex), Elan Schwartzenberg, Puiu Popoviciu, Dan Fisher, Ion Ţiriac, Dan Petrescu (cumnatul lui Ion Ţiriac), Carmen Adamescu, soţia lui Dan Grigore Adamescu, Sorin Roşca Stănescu şi mulţi, mulţi alţii", scrie Sorina Matei.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.